Potřebuji opravit nabíjení notebooku Toshiba

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Potřebuji opravit nabíjení notebooku Toshiba
« Odpověď #15 kdy: 14. 03. 2012, 16:54:12 »
[KapitánRUM] Ne vždycky se k servisnímu manuálu dostaneš a platit je za nehorázné peníze, to už je lepší zákazníkovi říct, ať to zahodí a koupí novej. Servis notebooku je vždycky tak nějak napnutej, nesmíš bejt drahej, musís bejt rychlej a hlavně se to musí povést. Máš pravdu, že u některých výrobců člověk jen kouká, jak složitě jdou vymyslet jednoduché věci. Ale většinou je to u lowendů. Profi mašiny se rozebíraj tak nějak dobře.

Ano, prostorný stůl, to je základ.

[JardaP] Tak já nemám žádný problém zapamatovat si rozebranou mašinu, výrobci většinou díry označí, takže víš který šroub kam. Pro mne je prostě focení a natáčení zbytečné, ale taky se v hw hrabu k dvaceti létům. Vše je jen o cviku, nic víc.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #16 kdy: 14. 03. 2012, 16:56:37 »
[KapitánRUM] jo to je legrace, dokonce jsou i různé průměry, to je ptorm jako puzzle.  ;D

Lol Phirae

« Odpověď #17 kdy: 14. 03. 2012, 17:07:04 »
Nejvýživnější jsou ty různé druhy hvězdiček, jako je třeba pentalobe nebo torxplus.

Čoveče, choď častějc k ťongům. Asi tak před 2 rokama jsem u nich za kilo koupil sadu, ještě jsem nenašel nic, co by se s tím nedalo rozdělat. Pravda, moc dlouho nevydrží, pokud je něco zatuhlý - ale vzal jsem jich 5 do zásoby a fakt paráda  8)

ABC

« Odpověď #18 kdy: 14. 03. 2012, 17:09:50 »
Hodně užitečná je servisní dokumentace, pokud je dostupná a je v angličtině. Díky ní víš co odšroubovat a jak to poskládat. (podle toho se to učej technici v autorizovaným servisu). Kromě toho se může hodit amatérský video, zkus dát hledat: "{název řady} disassembly". Šroubky stačí házet do kelímků a dělat si popisky, popř ty fotky. V entertainment notebookách je lepší se nevrtat, zatimco třeba thinkpady, nebo telefony od nokie jsou lahůdka...

Vybavení na nouzový opravy může přijít tak na litra. Kytarový trsátko, kvalitní plochej šroubovák správnýho rozměru(!), dva trochu horší křižáky, sada čínskejch hvězdiček, čínská mikropájka s "věčným" hrotem za 2kila, cín, tavidlo(v kombinaci s lankovým drátem jde použít jako odsávačka cínu), smršťovací bužírka, špičatá pinzeta, skalpel, štípačky, improvizovaná náhrada svěráku, tavná pistole, izolačka. Proti statický elektrice stačí kus drátu s krokodýlem - přivázat k ruce a druhej konec cvaknout na kolík v zásuvce.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #19 kdy: 14. 03. 2012, 17:10:56 »
Zdá se mi to, nebo uprostřed kabelu je nějaké kurvítko?

Pavel 'TIGER' Růžička

ABC

« Odpověď #21 kdy: 14. 03. 2012, 17:30:28 »
http://www.camerachargershop.com/images/toshibasatellitea105dcjack.jpg Nějak mi ulítl odkaz ...
Nemůže to bejt feromagnetický jádro, kterým je provliknutej drát, aby se to chovalo jako cívka?

KapitánRUM

« Odpověď #22 kdy: 14. 03. 2012, 17:43:59 »
To je tlumivka - v tomhle případě - cca 15mikrohenry, rozebíral jsem je trochu zde: http://forum.root.cz/index.php?topic=3871.msg32421#msg32421

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 14. 03. 2012, 19:55:09 »
Tak já nemám žádný problém zapamatovat si rozebranou mašinu, výrobci většinou díry označí, takže víš který šroub kam. Pro mne je prostě focení a natáčení zbytečné, ale taky se v hw hrabu k dvaceti létům. Vše je jen o cviku, nic víc.

Jasne. Hlavne kdyz to dnes rozeberes a pak 14 dni cekas, nez se ti podari sehnat soucastku nebo az mas zase cas se tim zabyvat. Rozebrat a slozit umi kazdy. Rozebrat a slozit za 14 dni uz je horsi.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 14. 03. 2012, 20:04:42 »
Hodně užitečná je servisní dokumentace, pokud je dostupná a je v angličtině.

Tak ta vetsinou moc dostupna neni. Kolikrat jsem nejakou hledal a nic. Vygooglovat se celkem casto necha treba k laserovkam HP, i kdyz mozna jenom k tem starsim. U jinych veci to byva bida s nouzi a nejhorsi byva, kdyz clovek potrebuje neco jineho, nez od vypocetni techniky. Takova pracka nebo radio, to byva k po.....

Petr_Svetr

« Odpověď #25 kdy: 14. 03. 2012, 21:35:15 »
2  Petr_Svetr
Jsi chytrý jako rádio, ale abys byl v obraze, nejedná se jen o rozdělání, ale taky o opětovné smontování, zabalení do balíku, vyplnění přepravního lístku a také odvoz do depa PPL. Jo a někdo to musí otestovat a pokud nevíš, jak čas letí, ....no myslím, že už to chápeš.  ;D
Ja jsem netvrdil, ze bych to udelal za hodinu - psal jsem, ze rozebrat Ackovy rady Toshiba neni takovy problem, aby to nezvladl v podstate kdokoliv a nemusel resit transport tam/zpet..Servisni manual potreba neni, protoze obrazkovej navod najdes pomoci google - je to na myslim na A100, ale rozebiral jsem podle ni A200 a bylo to v podstate stejne.Jako naradi staci krizovy sroubovak - aku je vyhodou.
Jinak se musim smat - zemnici naramek, stul s prihradkama... :) Nic takovyho potreba neni - vzdyt celej NB je v podstate jenom MB, kde je stejne vsechno napevno, takze neni co rozebirat. Snad kazdej pozna, kam patri klavesnice, wifi-pcie a trackpoint a chladic CPU - nic vic z Toshiby ven nedostanes.
Ta rada s priletovanim kondiku byla myslena spis tak, ze letovat vicevrstvy spoje (pokud nevis, co delas) je vic nebezpecny, nez ze je nekdo takovy debil, ze by letoval na zarizeni pod napetim.
Jinak u TB si davejte bacha, abyste meli dobre prichyceny ty kabely od napajeni do LCD - musi byt pevne zaklesnute o pokovenou cast nahore v sasku.Ten kabel se nesmi krom toho niceho dotykat, jinak si muzes celkem snadno podpalit notas.Na to bacha.A predtim, nez zasroubujes prvni sroubek, tak to zkus nejdriv zapnout - napoprve to vetsinou nenabehne a celkem zamrzi, to pak cely rozdelavat :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #26 kdy: 14. 03. 2012, 23:50:39 »
[Petr_Svetr] Aku šroubovák je také legrační ... snad na rozmontování, ale na smontování bych si netroufl ho použít, pak se snadno urve nějaký plast se závitem a je to v pérdeli. Stůl přihrádky mít nemusí, ale měl by být dostatečně velký, aby se tam vešel celý rozebraný notebook. Ne vždycky rozebíráš notebook, kde je jen základovka, někdy je rozdělena na víc kusů, které mohou být i ve třech vrstvách nad sebou.

[Jarda_P] Kéž by všechny součástky byly dostupné do čtrnácti dnů, někdy je to až měsíc. Ale jak jsem psal, nemám s tím problém. Co se týká te dokumentace, někdy je to fakt bída, nebo si jí nechaj zaplatit a bývá to kolem 20$ za kus. Což mi přijde jako vyhozené peníze. To raději sáhnu po plachetnici, dám si pár loků, ty dodají odvahu a jdu na věc.  ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 15. 03. 2012, 00:35:31 »
S dokumentaci nebo bez, clovek si stejne vetsinou rika, ktery debil to vymyslel...

Lol Phirae

« Odpověď #28 kdy: 15. 03. 2012, 06:25:53 »
S dokumentaci nebo bez, clovek si stejne vetsinou rika, ktery debil to vymyslel...

Bingo. Minulý týden se mi dostal do ruky jakýsi Dell. Ty hovada nemají přístupný ani disk a RAMky. Je potřeba to totálně rozebrat >:( ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 15. 03. 2012, 11:10:50 »
A uz jsi videl notebook, ve kterem je baterka sice uplne normalni knoflikova, ale s privarenymi pajecimi kontakty a zaletovana do plosnaku? Kvuli vymene by se ten kram musel rozebrat do mrte a jeste by clovek musel sehnat baterku s pajecimi kontakty, coz neni zcela trivialni. Byl to nejaky madarsky notebook. Ale abychom nekrivdili soudruhum z IBM, ti kdysi meli Thinkpad, ve kterem byla baterka s kablikem s konektorem. Vymena jednoducha, ale kde to ma clovek sehnat? Nakopat do zakonceni zazivaciho traktu by zaslouzili. Jak jedni, tak druzi.