Je zvláštní, jak všichni non-iOS/MacOS lidé jako jednu z hlavních nevýhod uvádějí synchronizaci přes iTunes.
Přitom právě iTunes jsou krásnou ukázkou toho, jak se uvažuje v jablečném světě.
Než tisíc slov vše lépe vysvětlí konkrétní příklad.
Když byl můj primární systém Linux, používal jsem pro správu muziky Amarok. Liboval jsem si, jak mám všechno pěkně uspořádané.
Pak jsem nějakou dobu používal primárně Windows, svou sbírku jsem přenesl do Windows Media Playeru a zjistil jsem, že nebylo vše tak ideálně setříděné, jak jsem si představoval.
Jednoho krásného dne jsem si koupil svého prvního Maca a hudbu naimportoval do iTunes. A zděsil jsem se, protože neseděly tagy, kódování, grafiky alb, prostě chaos, způsobený průchodem dat přes dva systémy. Dal jsem si - naposledy - tu práci a uvedl vše pomocí standardních nástrojů iTunes do pořádku. Alba se sama zatřídila do krásně přehledné adresářové struktury, skladby jsou jednotně pojmenovány, tagy jsou korektní, obrázky alb jsem si stáhl z iTunes Storu jedním klikem myši. Když teď vezmu svou sbírku a přenesu ji kamkoliv jinam (ať na počítač nebo třeba zařízení typu WDTV), bude všude stejně uspořádaná, jako ji mám u sebe.
A to samé platí pro fotky, videa a podobně.
Připojením zařízení s iOS tohle vše získá zcela nový rozměr. Synchronizace na jeden klik, vše zůstává setříděno a kompletní, není třeba nic řešit, měnit, ladit. Nechci trávit čas zbytečnostmi. Připojím iPhone, iTunes se samy spustí a synchronizace proběhne. A dnes s iOS5 už není třeba ani nic připojovat, synchronizace funguje bezdrátově přes WiFi. Třešničkou na dortu je automatické zálohování (lokálně nebo do iCloudu, jak je libo). Až ztratím/rozbiji/bude mi ukraden iPhone, zadám své Apple ID a mám KOMPLETNÍ NASTAVENÍ SYSTÉMU I APLIKACÍ zpátky. Sesynchronizuji ho s iTunes a mám ho v naprosto IDENTICKÉM stavu, jako ten minulý.
Navíc - nejsem omezen jen na služby Apple, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Chci vyžívat místo iCloudu služby Google? Není problém. Ano, iPhone nemá flash (díkybohu), nemá ani mass storage. Nevím, k čemu by mi byl dobrý. Co potřebuji, to se do/z telefonu dostane při synchronizaci. A nevidím jediný důvod, proč bych se měl snažit dostat do iPhone cokoliv jiného, co se tam nedostane standardní cestou...
Svůj čas umím využít lépe, než šťouráním se v operačním systému telefonu (= spotřební elektroniky) a jsem rád, že vše funguje hladce, spolehlivě a bezešvě. Tudíž všem, kteří chtějí spolehlivý chytrý telefon, můžu iPhone jedině doporučit.