Jak spustit Linpus Linux na notebooku Acer?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:nový notebook ACER ASPIRE ONE 722 LINPUS LINUX - jak ho spustit ????!
« Odpověď #15 kdy: 12. 02. 2012, 00:20:19 »
Mno, moc nesouhlas  ;D
Namisto ty sr.cky, jelikoz jsou asi presprilis blbi (aha, dyt to je Alza, tak to je jasny, co od tech pitomcu muzes cekat ::) ), meli tam dat radeji LinuxMINT ver. treba 10, ale xfce a vsichni by byli happy...

Nesouhlas. Xfce je sice celkem pekne a rychle (sam jsem na nem jel pred prechodem na LXDE), ale je skoro tak nenazrane, jak Gnome (i kdyz o dost rychlejsi). Rekl bych, ze LXDE je skvelym kompromisem mezi pouzitelnosti a privetivosti na jedne strane a rychlosti na druhe. Samozrejme, opravdovy drsnak nasadi holy Openbox nebo jeste neco jednodussiho a holejsiho.

Nakolik je LinuxMINT lepsi, nez Blbuntu, nemohu posoudit. Nikdy jsem ho nepouzival.

Re:Jak spustit Linpus Linux na notebooku Acer?
« Odpověď #16 kdy: 12. 02. 2012, 07:32:45 »
Mám Acer Extensa 5220 a když jsem ho před 4 lety kupoval, tak na něm byl také Linpus Linux. Jak už zde bylo napsáno, je tam jen, aby se neřeklo, že je počítač bez OS.
Normálně jsem ho přeinstaloval nabootováním z CDčka na klasické Ubuntu a to jsem několik let používal. S poslední verzí když přišlo povinné Unity (u předešlé šlo ještě přepnout do "classic") to už počítač neutáhnul a byl velmi pomalý - jako dalo se na něm pracovat, ale odezvy byly delší Procesor prakticky pořád 80 - 100 %) a např. nešlo Skype (hovor byl velmi trhaný), Kaffeine nebyl schopen nahrávat 2 pořady najednou, atd.
Tak jsem instaloval XUbuntu a jede to jak víno. Start systému za méně než 30 sekund, aktuální vytíženost systému kolem 30 %, vše šlape jak hodinky.
Jen wi-fi to samo nezprovozní, nějak si to s mojí broadcomm nerozumí, ale v diskusi jsem našel návod, takže vše funguje.

Honza

« Odpověď #17 kdy: 12. 02. 2012, 13:05:22 »
mám to c60 se 4GB RAM a 500GB diskem. proto jsem ho kupoval, protože byl nejvybavenější. Stejně mi na něm nejde nic spustit, i když jsem udělal všechno, co jste mi tady psali, takže díky za snahu, ale dám to dneska někomu, kdo mi to do toho nahraje, já už na to nemám nervy.

díky

Ivorne

Re:nový notebook ACER ASPIRE ONE 722 LINPUS LINUX - jak ho spustit ????!
« Odpověď #18 kdy: 12. 02. 2012, 13:12:50 »
Víš ono je dost těžké ti jakkoliv pomoci, když vůbec nespolupracuješ. To je takový typický příznak - někdo napíše do diskuse a myslí si, že mu hned všichni řeknou, co přesně má udělat, nebo to ideálně udělají za něj. Až mi odpovíš na moje otázky, pak se můžeme někam pohnout. Dokud se nebudeš alespoň trochu snažit svůj problém vyřešit, tak s tím prostě nic nenaděláme.

Teď tedy k tvému problému. Jakým způsobem jsi vytvořil flashku, kterou se teď snažíš nabootovat? Kterou distribuci jsi tam nahrál? Máš v BIOSu nějkou volbu, která přímo povoluje/zakazuje bootování z USB? Jak se tato volba alespoň přibližně jmenuje? Jak se přesně projevuje to, že to flashku nenačte? Tedy konkrétně: popiš jak (alespoň přibližně) probíhá běžné bootování až do doby, než se zobrazí to "grub>" a popiš, jak se od tohoto normálu odlišuje startování, když máš do USB vloženou flashku (pokud se odlišuje).

Nebo nejdříve zkus alespoň tohle. Zabere to maximálně 5 minut.
(Ostatně, mělo by z toho jít nabootovat i tu flashku, pokud teda skutečně je bootovací) - něco jako

Kód: [Vybrat]
grub> root (hd1,0)
grub> chainloader +1
grub> boot

Co je na tom disku (jestli ho grub načte) se dá po nastavení root (viz první řádek) zjistit přes

Kód: [Vybrat]
grub> find /[tab]
 Possible files are: blah bleh blem

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #19 kdy: 12. 02. 2012, 14:35:58 »
Holt každý počítačům nerozumí i když si to myslí, tak to prostě je.

Lol Phirae

« Odpověď #20 kdy: 12. 02. 2012, 15:48:32 »
Holt každý počítačům nerozumí i když si to myslí, tak to prostě je.

Pokud tomu dotyčný nerozumí, nic mu nebrání reklamovat vadné zboží nebo ho případně (pokud to je kupované přes net) do 14 prostě vrátit.

S nulovou spoluprací (nešlo to, nemám na to nervy) problém fakt nevyřešíme.  ::)

« Odpověď #21 kdy: 12. 02. 2012, 22:03:58 »
nějaká live distribuce (Ubuntu, XUbutnu) by na tom měla z CDčka najet bez jakékoliv spolupráce ze strany uživatele. Prostě vložit vypálené CD (pokud ho neumíš nebo nemáš kde vypálit, možná by ho mohli mít jako přílohu v nějaké knize o Ubuntu v knihovně) a zapnout PC. Mělo by to bez problémů najet.

to_je_jedno

« Odpověď #22 kdy: 12. 02. 2012, 22:16:02 »
nějaká live distribuce (Ubuntu, XUbutnu) by na tom měla z CDčka najet bez jakékoliv spolupráce ze strany uživatele...
;D ;D
Tomu verim a verim i tomu, ze skutecni linuxaci (linux rulez!), kdyby Honza napsal odkud je, tak by z toho mista/mesta,  by byli ochotni donest mu vypalene boot CD/DVD s nejakou linux distribuci, jenze - ten kram je bez mechaniky !  ;D ;D
Pise to hned ve svem uvodnim postu.

« Odpověď #23 kdy: 13. 02. 2012, 06:09:59 »
ajta  :-[

skunk

« Odpověď #24 kdy: 13. 02. 2012, 09:47:40 »
Nevím moc, co se řeší, ale ať prostě stáhne nějaké ISO ubuntu

Pak ať to dostane na flashku z Windows přes toto http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

Pak ať to nabootuje a nainstaluje

Pak ať to používá

PS: Znovu opakuju, že to anti-spam ověření je naprosto kruto-debilně-imbecilní

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #25 kdy: 13. 02. 2012, 11:40:20 »
Tak z mé vlastní zkušenosti vím, že bootovatelná flashka mu může být k ničemu. Zrovna tu mám jeden Aspire One a z flashky spustit systém nebyla šance. Bylo naprosto jedno, v jakém módu mám harddisk, jestli AHCI, či IDE. Jakmile došlo na detekci disku, tak to byla konečná. Až po připojení mechaniky přes USB redukci bylo spuštění úspěšné. Pravda, možná to chtělo aktualizovat BIOS a pak by to fungovalo, přiznám, že to jsem nekontroloval. Proto si myslím, že je dobré se před jakoukoliv koupí podívat, co je ta mašina zač a jaké s ní jsou zkušenosti. Pokud však v dnešní době nejde nabootovat z flashky, viděl bych to jako důvod k vrácení, či reklamaci.

Lucka

« Odpověď #26 kdy: 07. 12. 2012, 19:03:35 »
Zkusím, taky poprosit o pomoc. Mám stejný problém, na ntb mám (měla jsem) taktéž linpus meego, nicméně jsme dospěla do stavu, kdy se mi podařilo ubuntu i naistalovat. Nicméně pak to po mě chtělo restar počítače a v tom byl problém. Už to znovu nenaběhlo.

« Odpověď #27 kdy: 07. 12. 2012, 19:19:18 »
mám to c60 se 4GB RAM a 500GB diskem. proto jsem ho kupoval, protože byl nejvybavenější. Stejně mi na něm nejde nic spustit, i když jsem udělal všechno, co jste mi tady psali, takže díky za snahu, ale dám to dneska někomu, kdo mi to do toho nahraje, já už na to nemám nervy.

díky
Presne takýto stroj má už rok moja polovička. Ubuntu 11.10 tam išlo s problémami, 12.04LTS ide v pohode, akurát sú problémy s fglrx, takže ide na xf86-video-ati.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #28 kdy: 07. 12. 2012, 23:04:15 »
[Lucka] Rád bych pomohl, ale nepíšeš na čem se to zaseklo. Jestli se dostaneš do příkazové řádky, tak se asi nespustí jen xserver, jestli ani do příkazové řádky, je to na obnovu z media. Jestli se pustíš do obnovy, tak si dej jen pozor, ať nenaformátuješ oddíl s /home, přišla by jsi s tím o všechny data.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #29 kdy: 07. 12. 2012, 23:06:25 »
[Vladimír Drgoňa] Důležité je, že to jede i když třeba s problémy.