Jak spustit Linpus Linux na notebooku Acer?

Honza

Jak spustit Linpus Linux na notebooku Acer?
« kdy: 11. 02. 2012, 18:44:58 »
dnes mi přišel poštou z netu od ALZA.CZ zakoupený notebook ACER ASPIRE ONE 722, měl tam být podle specifikace LINPUS LINUX. Přiznám se, že jsem měl celý život počítač s windows a teď jsem zdá se úplně mimo...

po spuštění notebook nejede, objeví se černá obrazovka s nápisem GNU GRUB version 0.97, pak ještě nějaký další povidání a pod tím je napsáno "grub>" a za tím bliká kurzor... na nic moc to nereaguje, to je jako ten LINUX ????? čekal jsem nějaký grafický prostředí, ale co mám dělat tady s tím?

podotýkám,, že notebook je BEZ MECHANIKY, tzn že nemám možnost do něj nahrát cokoliv z CD nebo DVD, jedině přes flashku (mám doma max 1GB)

poradí mi nějaká dobrá duše?

díky
« Poslední změna: 12. 02. 2012, 00:00:52 od Petr Krčmář »

anonym

Re:nový notebook ACER ASPIRE ONE 722 LINPUS LINUX - jak ho spustit ????!
« Odpověď #1 kdy: 11. 02. 2012, 19:19:57 »
tak tohle je oc kaceru pekne hnusne, ale kdo by to necekal

to co vidis se stane kdyz nainstaujes zavadec grub (program kterej ti vybira jakej OS spustit) a nedas mu konfiguraci (tudiz nevi co ma jak spustit)

co bych doporucil je vybrat si nejakou znamou distribuci pro zacinajici uzivatele (ubuntu, fedora, mint...), pomoci programu unetbootin si vytvoril bootovaci flashku (pro instalaci z internetu bude 1GB stacit bohate) a nainstaloval to, pak uvidis jak dneska vypada linux

Honza

« Odpověď #2 kdy: 11. 02. 2012, 19:22:16 »
děkuju za odpověď, to jsem zkoušel už asi třikrát, ale nenačte mi to flashku ani po přenastavení v BIOSu :(

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 11. 02. 2012, 19:41:33 »
děkuju za odpověď, to jsem zkoušel už asi třikrát, ale nenačte mi to flashku ani po přenastavení v BIOSu :(

To byl zase kauf, ale, co? No hlavně že to bylo levný a se samolepkou Ufona.  ::)

http://www.plop.at/en/bootmanager/index.html

Ivorne

« Odpověď #4 kdy: 11. 02. 2012, 19:46:57 »
To s tím grubem je smůla, nicméně Linpus je stejně úplně k ničemu, takže stejně je pro tebe jediná možnost dát tam něco nového. Jak psal anonym, dobré distribuce pro začátek jsou třeba Ubuntu, Fedora, Mint a jejich variace (např Kubuntu). Existuje jich víc, ale tyhle jsou v současnosti takové základní.

Osobně ti nejvíce doporučuji Ubuntu, Fedoru nebo Kubuntu. Ubuntu s Unity a Fedora s Gnome Shellem jsou svým ovládáním a přístupem trochu odlišné od Windows, nicméně obě prostředí jsou pro začátečníky velmi přívětivé a jedná se o moderní technologie. Kubuntu je podobnější klasickému přístupu ovládání jako znáš z Windows. Nicméně ovládnutí jeho možností vyžaduje trochu času, který se ale vyplatí.

Teď tedy k tvému problému. Jakým způsobem jsi vytvořil flashku, kterou se teď snažíš nabootovat? Kterou distribuci jsi tam nahrál? Máš v BIOSu nějkou volbu, která přímo povoluje/zakazuje bootování z USB? Jak se tato volba alespoň přibližně jmenuje? Jak se přesně projevuje to, že to flashku nenačte? Tedy konkrétně: popiš jak (alespoň přibližně) probíhá běžné bootování až do doby, než se zobrazí to "grub>" a popiš, jak se od tohoto normálu odlišuje startování, když máš do USB vloženou flashku (pokud se odlišuje).

Honza

« Odpověď #5 kdy: 11. 02. 2012, 19:49:14 »
no mě bylo jedno, kde ho koupím, cena nebyla zase až tak úplně hlavní faktor, rozhodující pro mě byl výkon/cena, kupoval jsem po uvážlivým výběru, prohlížení internetu českého i zahraničního a asi měsíčním hledání v CZ, PL, D a CH, protože jezdím po celé Evropě, takže jsem měl možnost porovnání poměrně dost velikou.

/tak dlouho jsem vybíral, až jsem si naběh  ;D /

mrknu na ten plop, díky

Ivorne

« Odpověď #6 kdy: 11. 02. 2012, 19:56:28 »
Lol Phirae:
Aby šlo využít výhody tohoto software, musel by Honza nejdříve spustit ten LINPUS - aby pomocí něho nainstaloval ten plop do MBR. Osobně mám vždy velké potíže nabootovat ručně z grubu, takže nemám to srdce nechat Honzu to zkoušet dokud nebudeme vědět, že je to nezbytné. Stále je možnost, že s tím USB šlo jen o malou chybu a že se z USB podaří nakonec nabootovat.

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 11. 02. 2012, 20:08:16 »
Osobně mám vždy velké potíže nabootovat ručně z grubu, takže nemám to srdce nechat Honzu to zkoušet dokud nebudeme vědět, že je to nezbytné.

No já v tom teda nevidím problém, to snad není takovej problém s doplňováním přes klávesu Tab

Kód: [Vybrat]
grub> root (hd0,0)
grub> kernel /boot/[tab]
grub> boot

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 11. 02. 2012, 20:15:02 »
(Ostatně, mělo by z toho jít nabootovat i tu flashku, pokud teda skutečně je bootovací) - něco jako

grub> root (hd1,0)
grub> chainloader +1
grub> boot

Co je na tom disku (jestli ho grub načte) se dá po nastavení root (viz první řádek) zjistit přes

grub> find /[tab]
 Possible files are: blah bleh blem

Ivorne

« Odpověď #9 kdy: 11. 02. 2012, 20:43:58 »
Tak cajk, já se s grubem vždycky peru. Fajn, že je tu někdo, kdo se v tom vyzná.

Honza: tak teda jestli ti nepůjde nabootovat rovnou na to usb, tak nabootuj do grubu a se zastrčenou flashkou do kompu zkus co radí Lol Phirae:
Co je na tom disku (jestli ho grub načte) se dá po nastavení root (viz první řádek) zjistit přes

grub> find /[tab]
 Possible files are: blah bleh blem

Ubuntiak

« Odpověď #10 kdy: 11. 02. 2012, 21:03:48 »
Tiež som kúpil notebook s limpusom. Autorovi príspevku odporúčam nebabrať sa s limpusom a nainštalovať ubuntu 11.10 z usb kľúča.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 11. 02. 2012, 22:06:55 »
Ten Linhnus tam davaji asi akorat proto, aby Microsoft nerval, ze prodavaji hole pocitace pro lidi, kteri si chteji ukrast Widle. Jinak je uplne na dve veci.

Osobne bych na to zkusil dat spis Lubuntu. Predpokladam, ze je v tom Atom a 1GB pameti a tak kazdy kousek CPU a pameti se hodi a rozdil rychlosti LXDE oproti Gnome nebo KDE (Unity nevim) je obrovsky. Mam to na netbooku a zpet na Gnome bych nesel.

Bootovaci flashku bych si zkusil udelat nekde na stroji s Widlemi pomoci Unetbootin. Navod treba zde: http://www.makeuseof.com/tag/install-linux-with-ease-using-unetbootin/  1GB flashka by mela stacit.

Ivorne

« Odpověď #12 kdy: 11. 02. 2012, 22:18:13 »
No tak jestli myslíš Gnome 2, tak na to dneska jít opravdu není moc strategický tah.

Ale jinak máš pravdu, Lubuntu bude mnohem lepší. Nad tou výkonnostní stránkou jsem (protože se jedná o nový stroj) zapomněl. Já mám Xubuntu (potuněné compizem) a nemůžu si stěžovat. Xubuntu je taky docela dobrá volba, i když pro začátečníka to Lubuntu bude asi fakt lepší.

to_je_jedno

« Odpověď #13 kdy: 11. 02. 2012, 22:35:48 »
Ten Linhnus tam davaji asi akorat proto, aby Microsoft nerval, ze prodavaji hole pocitace pro lidi, kteri si chteji ukrast Widle. Jinak je uplne na dve veci.
+1
Souhlas !  ;D
Osobne bych na to zkusil dat spis Lubuntu. Predpokladam, ze je v tom Atom a 1GB pameti a tak kazdy kousek CPU a pameti se hodi a rozdil rychlosti LXDE oproti Gnome nebo KDE (Unity nevim) je obrovsky. Mam to na netbooku a zpet na Gnome bych nesel.
Mno, moc nesouhlas  ;D
Namisto ty sr.cky, jelikoz jsou asi presprilis blbi (aha, dyt to je Alza, tak to je jasny, co od tech pitomcu muzes cekat ::) ), meli tam dat radeji LinuxMINT ver. treba 10, ale xfce a vsichni by byli happy...

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Jak spustit Linpus Linux na notebooku Acer?
« Odpověď #14 kdy: 12. 02. 2012, 00:07:22 »
Napíši to jednoduše, prvním krokem po koupi notebooku je smazání jeho disku a je naprosto jedno, co je na něm za OS. U Linuxu je tam nesmyslná distribuce, nebo je špatně nastavená a u Windowsu je velke mnozstvi nepotrebneho software ... takže ve výsledku je nejlepší notebook bez OS, jenže těch je strašně málo a jejich cena tomu neodpovídá .... mno a požadované parametry pochopitelně též postrádá.