Servus,
na SSŠVT chodím prvním rokem, zaměření grafika a webdesign, leč to není v prváku nijak rozhodující. Byl jsem překvapen poměrně velkým množstvím lidí přestupujících z gymnázií, jistě tedy nebudeš sám.
Prvák je velmi teoretický, při PVY (programovém vybavení), což je snad jediný předmět, ve kterém mám pocit, že se doopravdy učím něco jiného než teorii (která je ovšem potřebná pro pochopení složitějších problémů) se ze začátku bere dos, poté dávkové soubory. Po prvním čtvrtletí se potom začínají win xp, 7, souborové systémy, pokročilá správa uživatelů, zásady - vše probíhá ve virtuálních strojích. Dále je na plánu tuším fedora linux a potom ke konci roku ms office...
Co se technického vybavení týče jsem velmi spokojen, látka je braná dosti do hloubky, však není problém se ji naučit, pokud o to má člověk alespoň nějaký zájem. Tvrzení kohosi výše, tedy že se probírá historie, není až tak pravdivé. Ano, prvních pár hodin se doopravdy historie probírala (nebyla však zkoušená), ale jinak se výuka zabývá stávajícím vybavením počítače (rodin "iX" od intelu, nějaké to slovo o stávajících "vydařených" kusech od amd také zazní).
Se sítěmi je to problém, teorie je až příliš mnoho, možná je to i profesorem, o kterém starší studenti říkají, že nenaučí. Tak zle bych to ovšem neviděl - teorie je opravdu příliš, ale vynahrazují to občasné světlé chvilky, to když se například dostaneme k (od)zabezpečení access pointů.
Co se češtiny a dějepisu (děj. pouze v 1.) týče jsem více spokojen než na gymnáziu, ze kterého jsem na tuto školu přešel. Pan prof. Novák je všemi vážený a jeho hodiny jsou všemi oblíbené.
Matematika je na tom o trochu hůře, ale záleží na profesorovi - v prváku se opakují základy ze základky, nemohu tedy posoudit opravdový výklad.
Jediná věc, která mne na škole velmi zklamala je angličtina. Angličtina začíná na úrovni sekundy na gymnáziu a to i v "pokročilé" skupině, do které se na začátku školního roku klasifikuje...
Fyz - ta je velmi názorně předváděná a nemyslím si, že by (alespoň v prváku) dělala nějaké závažné problémy. Navíc je výklad p. profesora velmi poutavý a potěší i zajímavé slovní úlohy v písemkách.
Potěší také občanka, při které je kladen slušný důraz na etiketu, což se nikdy neztratí. Probírá se ovšem také až přemíra podrobností z psychologie a to zvláště té teoretické, leč v písemkách je z toho jen zlomek a záleží tak trochu na štěstí, co z deseti stránkového zápisu se v písemce o pěti otázkách objeví ...
Velmi velká pozornost je věnována řečnickým cvičením prezentacím a jinými pracím s hlasem a to platí v čjl, aj, děj, chem, pvy, tvy, sítí ... Pokud tedy plánuješ na tuto školu doopravdy přejít počítej s tím, že za rok vytvoříš i 10 prezentací a ty si také poctivě odprezentuješ ...
Kdybych měl rozebrat zainteresovanost svých spolužáků v IT, pak si myslím, že většinu to baví, ale najdou se i lidé, kteří na to kašlou a na vysvědčení mají nesmyslná "Nka" nebo pětky ... V pololetí byly pro ilustraci 4 vyznamenání. Předměty, které dělají největší obtíže - Sítě, matika. Matika i přesto, že se opakuje základka ..
Vcelku všichni profesoři jsou otevření k diskuzi a jsou schopni do výuky implementovat i něco navíc, co by nás zajímalo, což je jen dobře. Vyhovuje mi i velké využívání prezentací, jakožto názorného studijního materiálu, které jsou některými "přívětivějšími" profesory sdíleny - pvy, sítě, ele, čjl, děj ... Zajímavá je i možnost psát některé vybrané testy z pohodlí domova prostřednictvím nového webového rozhraní. Nevím, jak je to na ostatních, dejme tomu státních školách, ale já bych asi neměnil .. pokud tě tedy počítače zajímají a rodiče jsou ochotni ti to zaplatit, můžeš jim svůj vděk alespoň částečně vrátit prostřednictvím stipendia, na které si nyní také brousím zuby. Hodně štěstí při rozhodování a třeba se příští rok potkáme.

Já mizím ... připravovat prezentaci na chemii ... >_<