Mám jít na SSŠVT?

spidy

Mám jít na SSŠVT?
« kdy: 04. 02. 2012, 22:23:21 »
Zdravím všechny,
chtěl bych se zeptat, jestli tady není nějaký současný nebo bývalý student Soukromé střední školy výpočetní techniky. Uvažuji totiž, že bych na tuto školu podal přihlášku (momentálně jsem v kvartě na gymnáziu, kde se mi ale moc nelíbí). Volil bych pravděpodobně obor programování. Už jsem smířený s tím, že se toho na střední škole nejspíš moc nenaučím :), ale doufám, že bych se třeba naučil třeba aspoň trochu linux.
Zajímalo by mě, jak je to na škole s kvalitou výuky třeba právě u programování. Na dnu otevřených dveří mi bylo řečeno, že se sice učí visual basic, ale v případě zájmu není problém vysvětlit, jak se to dělá třeba v javě nebo C#, ale chtěl bych vědět, jak moc se jde třeba do hloubky - jak složité aplikace se programují... Dále by mě zajímalo, s jakými lidmi bych se na takové škole potkal. Vím, že tam chodí třeba Lukáš Hurych, který přednášel na webexpu. Bylo by super, kdybych byl s někým takovým ve třídě :), ale neumím odhadnout, kolik tam je takových lidí, kteří se o to opravdu zajímají.

Předem díky za informace.

KapitánRUM

Re:Mám jít na SSŠVT?
« Odpověď #1 kdy: 05. 02. 2012, 02:41:44 »
No, asi takhle.
Opravář plynových kotlů - hodinová sazba 1000 Kč/hod a jsem rád, že ho ukecám, aby do měsíce přijel.
Soustružník/frézař - hodinová mzda 500,- Kč.
Naše hodinová sazba je - 320,- Kč a jsem rád, když z toho vidím 160,- Kč.

Pokud z tebe nebude dobrej programátor, jdi dělat raději toho opraváře kotlů, budeš mít víc peněz a nebudou ti říkat "můj synovec se v tom taky vyzná a říkal že....".

KapitánRUM

« Odpověď #2 kdy: 05. 02. 2012, 02:55:02 »
Jo, zrovna před týdnem se šéf plazil v jedné firmě jako had, abychom jim mohli spravovat IT.
Když volám opraváři plynových kotlů, řekne mi "buďte tam v ten a ten čas, když tam nebudete, budete mrznout!".
...když mu nedám tolik, kolik chce, tak už nepřijede....

Když zavolá zákazník nám a chce vyměnit klávesnici, řekne mi, abych mu poslal nabídku.
Každý rok tu střední škola a vejška vyplivne 60 ajťáků a každý druhý punťa do toho fušuje.

...jedině programovat a doufat, že až ti bude padesát, dokážeš držet krok s 20-ti letejma klukama....a co v 70?
Po mě Kalousek chce, abych pracoval do 70 a po tobě abys pracoval do 80-ti.

Já osobně budu "oblizovat zadek" každýmu, kdo mi dá alespoň třicet tisíc hrubýho.

foxoxo

« Odpověď #3 kdy: 05. 02. 2012, 04:58:33 »
ano souhlasím s KapitánemRUMem, pokud nejsi opravdu v něčem dobrý tak si ani nemůžeš určovat sám vlastní cenu a lidé s tebou budou zametat jako s kusem hadru. SŠ a VŠ ročně plivou stovky/tisíce "Ajťáků" z toho je použitelné max. 1% až 5% (když nepočítám s urovněmi znalostní SŠ vs. VŠ) Navíc střední škola je opravdu taková sranda, která ti může i IT poměrně dost znechutit... V dnešní době je potřeba se velice úzce specializovat a být zatraceně dobrý v té specializované oblasti aby si se mohl dostat na cenu 1000,- kč/hod. To je něco co se nepovede každému je to opravdu málo lidí... většinou se ceny Ajťáků pohybují od 160,- Kč až do max 600,- Kč čistého. (je to nějaký můj vypozorovaný odhad) Když mluvím o Ajťácích tak myslím člověka co už opravdu něco umí, něco umí naprogramovat, rychle se dokáže učit novým věcem, má analytické myšlení, týmového ducha a hlavně plní včas termíny a neremcá!!!
Hlavně je třeba nezapomenout že Ajťák by měl mít přehled aspoň o všech základních "disciplínách" a pokud se rozhodneš pro karieru programátora tak bys měl rozumět většině alespoň po teoretické části.... Holt není to žádný med :) Stejně většinou přijde nějaký ten "Synovec", který toho ví "více" než ty! a 15 let máš rázem včudu :D To se opraváři kotlů stát nemůže :)

spidy

« Odpověď #4 kdy: 05. 02. 2012, 10:40:57 »
No tak samozřejmě nejsem schopný odhadnout, jestli o mojí práce bude mít někdo zájem :), ale rozhodně bych nechtěl dělat takového toho "řadového ajťáka", jako třeba v IT crowd :D. Chtěl bych být prostě programátor (tzn. ne dostávat peníze za to, že někomu vyměním klávesnici nebo být prostě ten, kdo musí chodit za zákazníkem :) ), případně založit nějaký startup a vybudovat velkou firmu v Silicon Valley :). Jinými slovy povolání už mám vybrané (dělat opraváře kotlů by mě prostě nebavilo)... Nyní se zajímám spíš o to, kterou školu si vybrat - ale jiný obor než IT už prakticky nepřipadá v úvahu...

martin

« Odpověď #5 kdy: 05. 02. 2012, 11:20:27 »
Citace
Já osobně budu "oblizovat zadek" každýmu, kdo mi dá alespoň třicet tisíc hrubýho.

Umíš upravit/vytvořit systém tak, aby se skryly všechny konzolové hlášky? Tj. Bootloader s grafickým splashem, skrytá kernel inicializace, najetí X, zakázat konzoli úplně a to všechno ideálně jako boot from network? Umíš vytvořit monitorování cca 2000 elementů v síti, kde každý element bude mít cca 50 hodnot (tj. optimalizovat komunikaci)? Umíš vytvářet balíčky v distribuci (např. debian), podepisovat je, vytvořit repozitář? Umíš změnit standardní systém tak, aby se služby, které "upadnou" automaticky restartovaly a pokud upadnou do X minut znova, aby se poslal email? Umíš monitorovat procesy a pokud některý přesáhne určitou hodnotu zatížení CPU po dobu X minut, tak aby se daná služba restartovala? atd. atd. :-)

Tohle opravdu nečekám od vysokoškoláka, ale středoškoláka.

BTW on ten řemeslník to taky nemá napořád. Navíc to jsou většinou lidé, co si těch peněz ani užít neumí... (někteří pochopitelně ano).

Dax

« Odpověď #6 kdy: 05. 02. 2012, 11:22:24 »
Jsem na SSSVT ve druhem rocniku a znovu bych tam asi uz nesel. :)

Dax

« Odpověď #7 kdy: 05. 02. 2012, 11:33:08 »
Fajn, mozna bych to mohl trochu rozepsat... Lide, kteri jsou tam "spravne" 8/28. Lide, kteri umi neco jineho nez jen teorii 3/8. Ucitele, zalezi na koho narazis, ale na ucitele odbornych predmetu se stezovat neda. Ano VB (od druhaku)(ve tretaku pak PHP)  se uci, ale s tim ze ti nekdo bude stale rikat jak se to dela jinde nepocitej. Slozitost aplikaci... pro nekoho jsou slozite az moc (mluvim o tom VB) a nedokonci lehkou aplikaci s par cykli ani za 45min. (Ja osobne ji mam vzdy do 10min a pak se houpu na zidli).

martin

« Odpověď #8 kdy: 05. 02. 2012, 12:20:54 »
Ano VB (od druhaku)(ve tretaku pak PHP)  se uci, ale s tim ze ti nekdo bude stale rikat jak se to dela jinde nepocitej. Slozitost aplikaci... pro nekoho jsou slozite az moc (mluvim o tom VB) a nedokonci lehkou aplikaci s par cykli ani za 45min.

Programování až od 2. ročníku střední školy? A to se tam chodí po 8. třídě nebo po 9.? Nějak jsem ztratil přehled jak to dneska je. Můj ročník měl asi o něco jednodušší situaci. Existovali kroužky programování, kam jsme chodili už na základce (od 5. třídy). Do 8. třídy jsme zvládli Basic PMDčeka, IQčka (a domacích počítačů co kdo měl) a pár programovacích olympiád. V 8. jsme už slušně programovali v assembleru včetně grafiky.

Průmka, kam jsem chodil, sice ve výuce také nic nepředvedla (bohužel se přizpůsobovala slabším), ale když student chtěl, tak jsme mohli do laborek kdykoli (dokonce i v době regulérní hodiny, když se prokázalo, že probíranou látku zná). Když učitel nevěděl, tak nám doporučoval učebnice atd. Vůbec si nemohu stěžovat, ale student musel být aktivní mimo hodiny.

BTW máte tam také něco ze správy Linuxu?

Dax

« Odpověď #9 kdy: 05. 02. 2012, 12:40:25 »
Po 9. tride. No holt je to tak, prvni rocnik do nas husti teorie ruzneho HW atp ve druhem rocniku jsme tady zacali mit programovani a algoritmizaci, ale opravdu to co jsem se z VB za tech 5 mesicu naucitl bych se naucil z knizky tak za 3hodiny, opravdu slabota. Spravu Linuxu mame od tretiho rocniku, ale ocekavam, ze se tam budu stejnak nudit a nic noveho se nedozvim. Aktualne mame spravu Win. Serveru :(.

spidy

« Odpověď #10 kdy: 05. 02. 2012, 14:09:44 »
@Dax: No pokud jsou tam 3 lidi, co se o to opravdu zajímají, tak to je podle mě úplně super ;). Jak jsem již napsal, nečekám, že bych se toho na té škole moc naučil :), spíš mi jde právě o to potkat někoho, kdo se o to zajímá.
Jinak ty jsi na oboru programování?
Ještě bych se zeptal, jak je to tam s výukou matiky? Po střední škole chci na 90% na VŠ (asi MFF UK nebo FIT ČVUT), takže tu potřebuju...

Dax

« Odpověď #11 kdy: 05. 02. 2012, 14:26:10 »
Ne, jsem na "sitarine", ale do tretiho rocniku nepoznas rozdil (na intru mame grafiky i programatory (take aktualne ve druhem rocniku) a zatim se ucime vsichni to same). Matematika je zde pomerne dost tezka, vetsinou jsem rad za trojku. Jsou tu samozrejme i studenti co z matiky maji stale 1-2. Matikarka nam stale rika, ze az pujdeme na VS, tak se nam to bude hodit atd. Takze v tom by urcite nebyl problem.

martin

« Odpověď #12 kdy: 06. 02. 2012, 09:02:00 »
Koukám na (společný) rozvrh. Co je to:
1. Technické zobrazování
2. Technická grafika
3. Prezentační grafika
4. Technika administrativy
5. Technické vybavení

Přijde mi to přeplácané grafikou, která sice často táhne, ale uplatnění technika je diskutabilní. Místo toho bych tam do 1. ročníku vrznul už to programování.

Jinak tu matiku schvaluju. Sice pro webové stránky není potřeba, ale doufám, že tyhle školy negenerují (jen) webaře. (On ten obor Grafika a web je pro mne nepochopitelně vyčleněný. Ale možná je to jen tím, že jsem to chvíli učil.)

Děláte ve vyšších ročnících nějaké větší ročníkové práce? Nějaký vymakaný software (na programování) nebo implementaci kompletní IT infrastruktury pro firmu o 30 lidech (na síťařině)?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 06. 02. 2012, 09:35:46 »
Kamarad prosek loni dodelal. Ma CISCO certifikat a nevi co je IP adresa. Weby ani programovat neumi o nic vic nez ja po dvou vecerech stravenych s HTML, CSS a PHP. Linux, co ja vim, tam neznaj.
Znalosti tam dle meho nazoru moc neziskas, nicmene pokud ti jde o to, potkat lidi co se zajimaji o IT a byt mezi nimi tak je to asi dobra volba.

martin

« Odpověď #14 kdy: 06. 02. 2012, 11:09:19 »
pokud ti jde o to, potkat lidi co se zajimaji o IT a byt mezi nimi tak je to asi dobra volba.

Kvůli tomu platit soukromou školu? To mi přijdou vyhozený peníze. Lidi, co se zajímají o IT se také různě scházejí. 4Mobile, RoR, Linux, atd.
To bych raději šel na nějakou rozumnou státní a ušetřené peníze nalil po čase do nějakého školení (pokud by SSŠVT byla tak špatná).

Téměř jakoukoli školu může při troše štěstí udělat i nýmand (pokud mu není líto těch let a peněz). To ale nemusí nic říkat o možnostech, které škola poskytuje. Škoda, že se tam spidy nezašel podívat v den otevřených dveří. Klidně bych se zeptal na detaily výuky....

Pokud jsi spidy z Prahy, tak bych nelenil a jel tam odchytit někoho ze 4. a nějakého učitele.