Hybridní grafika Intel i3 a Radeon HD

Arthur

• 171
    • Zobrazit profil
Re:Hybridní grafika Intel i3 a Radeon HD
« Odpověď #15 kdy: 20. 01. 2012, 09:45:58 »
Já myslím, že na tom HP webu není nic jiného než to co se dá stáhnout z AMD/ATI, tj. FGLRX driver. Ten je koneckonců přítomen i v té výchozí instalaci SLEDu na HP notebookách stejně jako AMD/ATI driver pro Win na Win-variantách notebooků

Jacky

« Odpověď #16 kdy: 20. 01. 2012, 10:28:54 »
Ide o to, že to prepínanie fungovalo iba v catalystoch 11.6-11.8. Ale jeden nevie, či to tam niekedy nedajú zasa :)
Uvažuju o podobném notebooku (4730s) a tenhle problém bych asi řešil opačně:
vypnul bych úplně Radeon a používal pouze integrovaný Intel (Sandy Bridge), jeho výkon by měl být celkem slušný, podpora v nejnovějším jádru, Mese a Xorg snad taky.
Otázka zní, zda je to vůbec možné (v BIOSu či pomocí vgaswitcheroo).
Je to možné, když se vypne v BIOSu přepínání grafik, u HP 4530s. Ale je blbý, že větráček pořád nepříjemně hučí, i když na tom NB nic nedělám, to mě nejvíc štve, jinak by mi to používání jen Intelovský grafiky nevadilo.

Na toto je tiež medicína. Stačí myslím, pridať nejaké boot paramatre.

A nevíš jaké boot parametry? Hledal jsem a našel jsem, že to jde jen přes vga_switcheroo, ale to sem i nepodařilo nainstalovat.

Ivorne

« Odpověď #17 kdy: 20. 01. 2012, 23:57:45 »
Arthur: myslím, že ano. Nemám o tom moc přehled, tak jsem radši uvedlo jen to, co vím.

Ide o to, že to prepínanie fungovalo iba v catalystoch 11.6-11.8. Ale jeden nevie, či to tam niekedy nedajú zasa :)
Uvažuju o podobném notebooku (4730s) a tenhle problém bych asi řešil opačně:
vypnul bych úplně Radeon a používal pouze integrovaný Intel (Sandy Bridge), jeho výkon by měl být celkem slušný, podpora v nejnovějším jádru, Mese a Xorg snad taky.
Otázka zní, zda je to vůbec možné (v BIOSu či pomocí vgaswitcheroo).
Je to možné, když se vypne v BIOSu přepínání grafik, u HP 4530s. Ale je blbý, že větráček pořád nepříjemně hučí, i když na tom NB nic nedělám, to mě nejvíc štve, jinak by mi to používání jen Intelovský grafiky nevadilo.

Na toto je tiež medicína. Stačí myslím, pridať nejaké boot paramatre.

A nevíš jaké boot parametry? Hledal jsem a našel jsem, že to jde jen přes vga_switcheroo, ale to sem i nepodařilo nainstalovat.

Zkus tohle - tu část "Script for use during bootup": https://help.ubuntu.com/community/HybridGraphics. Funguje mi to bez problémů.

Máte někdo teda zkušenosti s tím přehazováním pomocí ATI driveru? Pořád si nevím rady...

Ivorne

« Odpověď #18 kdy: 11. 02. 2012, 10:17:30 »
Pořešeno! Nakonec to skutečně zařídil oficiální ovladač stažený ze stránek AMD. Nicméně mám pár poznatků:

1) instalace přes balíčkovací systém prostě nefunguje dobře. Instalovat je třeba přímo pomocí instalátoru
2) instalace driveru funguje dobře jen na 32-bit systému
3) pro instalaci na 64-bit je třeba ještě před instalací udělat symbolický link z /usr/lib64 do /usr/lib
Kód: [Vybrat]
ln -s /usr/lib /usr/lib64Hned po instalaci jsem spustil "aticonfig --initial -f", které proběhlo dobře, ale Catalyst Control Centre nešlo spustit. Po restartu už to jelo.

Takže jak se zdá, řešení nebylo zas až tak složité. Ale než jsem na to přišel... :D

milan

« Odpověď #19 kdy: 11. 02. 2012, 16:50:03 »
ahoj, funguje teda ta ATI karta s 3D akceleraciou?

uvazujem nad podobnym NB (4730s), na ktorom je suse, ale chcel by som tam fedoru..

dik

Ivorne

« Odpověď #20 kdy: 11. 02. 2012, 17:50:13 »
Jo, jede mi ta diskrétní ATI karta se vším všady. 3D akceleraci, gl extensions, etc. Otestováno.

Teď koukám na 4730s a zdá se mi, že tenhle model má jen jednu grafickou kartu. V tom případě by ti všechno mělo jet na svobodném ovladači.

Každopádně bys na Fedoře měl ještě další možnost - rpm balíček s ovladačem ATI od HP: http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareIndex.jsp?lang=cs&cc=cz&prodNameId=5060895&prodTypeId=321957&prodSeriesId=5060893&swLang=5&taskId=135&swEnvOID=2020. Je sice určenej pro ten originální SLED, ale stále je větši šance, že ti pojede na Fedoře, než že pojede na Debianu nebo Ubuntu, na který jsem to zkoušel dávat já :-)

« Odpověď #21 kdy: 16. 02. 2012, 22:34:43 »
Nepôjde mu to a to z toho princípu, že na tej stránke su staré ovládače a vo Fedore bude novší xserver, ktorý tieto ovládače nepodporujú.

Jacky

« Odpověď #22 kdy: 17. 02. 2012, 15:38:22 »
Tak potvrzeno, ovladače doorpavdy fungují i s 3D akcelerací. Ale větráčky mi jedou pořád na plno...

Na HP 4530s s i5 a HD 6490M.

h4ck1

« Odpověď #23 kdy: 18. 02. 2012, 15:58:58 »
Já mám 64b ubuntu 11.10 a pořád s tím mám problémy, mám taky probook 4530s s i5kou a radeonem. Postupuju následovně:

Instalace Ubuntu 11.10 64b.
Stáhnutí ovladače odsud:
http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-12-1-x86.x86_64.run
Pak
sudo ln -s /usr/lib /usr/lib64
sudo chmod +x amd-driver-installer-12-1-x86.x86_64.run
sudo amd-driver-installer-12-1-x86.x86_64.run
Instalace ovladače pomocí instalátoru
sudo aticonfig --initial -fRestart.
Po restartu vše naběhne v pořáku, jdu do catalyst control centeru jako správce, je aktivována amd grafika, vyberu že chci mít aktivní intel a restart.
Po restartu ubuntu už do grafického režimu nenaskočí a je tam jen toto:

U všeho je OK kromě Stopping automatic crash report generation.
Tím to u mě skončí :(.

Ivorne

« Odpověď #24 kdy: 18. 02. 2012, 16:44:45 »
Jo, tak to mi dělá taky :D. Nějak jsem se o tom už nezmínil. Každopádně se to dá hodit zpátky na diskrétní grafiku příkazem "sudo aticonfig --px-dgpu". Ale jak zprovoznit tu integrovanou, na to jsem nepřišel. Zkoušel jsem manipulovat s xorgem, ale obávám se, že tam toho moc nenadělám. Tak to vypadá, že budou potřeba dva systémy - jeden s fglrx a jeden bez :D.

Kdybys na něco přišel, hoď to sem. Teď jsme na to aspoň dva, tak třeba ještě něco vymyslíme. Já se teď tomu nechci příliš věnovat, ale brzy mi to nedá a začnu to zase zkoušet :-).

BTW: já mám 4530s s Intel i3 (ne i5) pokud vím. Nevím, jestli dělají více verzí nebo se někdo z nás plete...

h4ck1

« Odpověď #25 kdy: 18. 02. 2012, 17:35:24 »
Označení Probook 4530s je jen modelová řada. Mají Dual-core, i3 nebo i5.. některý mají usb3, některý ne..
http://www.czc.cz/search?q-fulltext=hp+4530s

To co má uvnitř se pozná podle produktovýho čísla, já mám XY022EA#BCM, což je s i5kou a čtečkou otisků.
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105140000000000175V

Zkusím se v tom povrtat a kdybych na něco přišel tak dám vědět. ;)

h4ck1

« Odpověď #26 kdy: 03. 07. 2012, 17:43:42 »
Hlásím funkční přepínání intel/amd pomocí tohoto návodu:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1930450

Vyzkoušeno na Ubuntu 12.04 64b.

Leinad

« Odpověď #27 kdy: 04. 07. 2012, 02:40:02 »
Před časem jsem si koupil HP 4730s a byl jsem poměrně zklamán. Je to fučák, větráček se vůbec nevypíná. V noci, když je všude ticho to docela nepříjemně ruší. Nevím jak teď, ale asi před necelým rokem nebyla žádná distribuce, která by správně podporovala touchpad, než předinstalované SUSE. Kombinace integrované grafiky a ATI je fakt blbost, měl jsem kvůli tomu problémy s tearingem kvůli tomu, že jak vykresluje Intel, tak nešlo v Ati konfiguračním prográmku zaškrtnout odstranění tearingu. Btw, nejdou ani pak nastavit barevné profily a možná ještě něco.
Předinstalované SUSE je poměrně tragédie, je vidět, že cílí do kanceláře a ne na klasický desktop. Takže to jde používat jen na libre office a na prohlížení webu, ale jen pod Firefoxem, protože Chrome potřebuje novější knihovny. VLC z packmana bude padat (ale jde najít prehistorické VLC, co nepadá), spousta balíčků bude chybět, ty co najdete pro SLED v buildservice budou občas mít nesplněnou závislost. Aktualizace systému ze strany HP jsou také dost mizerné, pokud vím, ještě nevydali update na SLED 11 SP2. Co můžu ale pochválit je podpora HP na problémy se SUSE, nepošlou vás "do windows", ale opravdu problém řeší.
Popravdě nechápu oblíbenost tohoto notebooku. Snad jen, že podle parametrů jsem si ho také vybral a strávil asi měsíc nervů s řešením všech linuxích problémů s jen malými úspěchy. Nakonec ho dostala sestra s Windows, protože proti její Toshibe s uřvaným větrákem, mizernou grafikou a příšerně tichými repráčky byl tento notebook dobrý. Pod windows také zmizely všechny problémy se systémem :-(

Nebýt ale protivného větráku, špatné grafiky a velmi špatného linuxu, tak by to mohl asi být dobrý notebook.

« Odpověď #28 kdy: 04. 07. 2012, 12:38:04 »
Mám tu teraz na stole 4535s a je to celkom slušné...ubuntu na tom funguje hneď a bezproblémovo :)...ale čo sa týka SLEDu tak to bolo na zaplakanie  ;D