Hybridní grafika Intel i3 a Radeon HD

Ivorne

Hybridní grafika Intel i3 a Radeon HD
« kdy: 27. 12. 2011, 16:03:56 »
Dobrý den, rád bych se vás zeptal na radu ohledně zprovoznění diskrétní karty na notebooku HP ProBook (Intel i3 / Radeon HD (muxless) - HP ProBook 4530s) na Linux Mintu 12. Jedná se o muxless provedení, takže klasický vga_switcheroo nefunguje. Všechny zdroje uvádějí, že něco takového není na linuxu možné, nicméně na předinstalovaném OEM SLED 11 grafika jede bez potíží na proprietárním ovladači (OpenGL verze 4 a slušný výkon).

Zde je stránka se stažením ovladačů pro tento model. Je zde ke stažení jednak ovladač na HD Radeon a jednak na Grafický adaptér UMA Intel HD. Pokusil jsem se instalovat ovladač na Radeon HD, dále proprietární ovladač ATI v repozitářích Mintu (teda spíš asi Ubuntu) a také ovladač stažený ze stránek ATI. Všechny tři dopadly víceméně stejně - instalace sice s nějakými těmi warniny proběhla, ale nedá se spustit Catalist ani aticonfig (nebo jak se to jmenuje). Grafika je stále na open-source ovladači nebo když se mi podaří nějak to zařídit, aby se použil glrfx, tak se nedá spustit xserver.

Pokusil jsem se nainstalovat onen Grafický adaptér UMA Intel HD - ze stránek HP stáhnu rpm balíček a při pokusu o konverzi na deb alien vypíše hafo warningů o RSA/SHA256 Signature a pak to skončí na této chybě:

drm-kmp-pae-2.6.37_2.6.32.27_0.2-0.5.1.i586.rpm is for architecture i386 ; the package cannot be built on this system

Z toho jsem tedy vyvodil, že pokud chci vyzkoušet tento ovladač, tak budu nejspíše muset nainstalovat 32 bit systém, což je zase hafo práce a moc se mi do toho nechce, když nevím, jestli to vůbec nějak pomůže.

Takže v zásadě bych rád znal všeobecně váš názor na to, jak se tohle dá řešit, jak bych měl postupovat při hledání řešení (například na jakém fóru bych se měl zeptat) a jestli mám zkusit nainstalovat ten 32 bitový systém s tím ovladačem.

Pokud to nepůjde rozject na Mintu, tak předpokládám, že to nepůjde ani na jiné Debian-based distribuci. Pak bych byl asi ochotný jít do Fedory, protože ta je asi bližší SLEDu, ale SLED bych si nechat nechtěl, je to na můj vkus poněkud pekelný systém (asi tak moderní jako předminulý stable Debian).

Děkuji předem za všechny rady a názory.
« Poslední změna: 27. 12. 2011, 20:24:28 od Petr Krčmář »

Re:Hybridní grafika - Intel i3 / Radeon HD (muxless) - HP ProBook 4530s
« Odpověď #1 kdy: 27. 12. 2011, 18:52:15 »
Asi by som najprv skúsil aticonfig --initial na konfiguráciu xorg-servera a prepísanie dočasne skúšal zámenou /etc/X11/xorg.conf.

Ivorne

« Odpověď #2 kdy: 27. 12. 2011, 19:11:47 »
No zkoušel jsem nainstalovat ovladač ze stránek ATI. Když byl tento ovladač v provozu, tak nefungoval xserver. aticonfig --initial jsem zkoušel z konzoly, nicméně ten nic nevyřešil.

Ty myslíš, že by ten ATI ovladač stačil? Já doufal že ano, nicméně nedaří se mi ho nejspíš ani správně nainstalovat (stěžuje si že nenašel něco souvisejícího s grafickou kartou, už si nepamatuju přesně co).

« Odpověď #3 kdy: 27. 12. 2011, 20:16:08 »
Nemám skúsenosti s kombináciou intel+radeon grafikou, nedávno som nastavoval netbook s AMD-ontario v Ubuntu a fglrx-updates boli v pohode, ale mal som problémy s budením po uspaní - a to je pre mňa väčší problém ako garfický výkon, open-sources drivre xf86-ati-drivers (v Ubuntu xserver-xorg-video-ati) idú tiež veľmi dobre a bez problémov funguje aj sleep. Na PC mám AMD-6450(2GB-RAM) a 2 monitory, tam idem na Gentoo+fglrx a tiež pohoda.

Ivorne

Re:Hybridní grafika Intel i3 a Radeon HD
« Odpověď #4 kdy: 27. 12. 2011, 21:55:03 »
No mě by to taky fungovalo úplně pohodově, ale u mě je problém právě s tím, že mám dvě grafiky. Co jsem tak pochopil, tak vgaswitcheroo sice vidí obě grafiky, ale protože ATI nemá MUX, tak není to vgaswitcheroo schopné přepnout jenom na tu ATI. Xserver potom o tý ATI vůbec neví (nebo jí ignoruje) a pro vykreslování používá prostě jenom ten integrovaný Intel. Když potom nainstaluju fglrx, tak se ten ovladač snaží ovádat tu Intel grafiku. Což mu moc nejde, protože je to ovladač ATI a kvůli tomu ihned padne xserver. Toť moje teorie, proč to nefunguje. Teď zbývá otázka, jak to pořešit, aby to fungovalo...

« Odpověď #5 kdy: 28. 12. 2011, 00:18:05 »
Co jenom na zkoušku v BIOSu zakázat tu intelovskou grafiku, a zkusit ovladače od ati nainstalovat tak?

Ivorne

« Odpověď #6 kdy: 28. 12. 2011, 00:53:06 »
Také jsem něco takového zvažoval, nicméně v BIOSu tato volba není. Ono stejně není možné provozovat pouze tu ATI bez té integrované. Ta ATI karta je schopná pouze renderovat, pro zobrazování je potřeba i ta Intel karta.

« Odpověď #7 kdy: 28. 12. 2011, 01:51:55 »
HP také dodává k některým esvým notebookům SUSE, co si zkusit stáhnout přímo ten jejich upravený, poižívají ho i na noteboocích s přepínatelnými grafickými kartami.

Ivorne

« Odpověď #8 kdy: 28. 12. 2011, 10:18:42 »
Jo, mám tam 32 bitový SLED. Ale vůbec se mi nelíbí, koneckonců používám Linux z toho důvodu, že si chci mít možnost vybrat si distribuci. Počítám s tím, že pokud se mi to nepodaří vyřešit, tak bych ho začal asi používat, ale nejdřív bych nejraději zkusil rozchodit ten Mint nebo něco takového.

Ivorne

« Odpověď #9 kdy: 28. 12. 2011, 18:22:55 »
Nainstaloval jsem 32 bit Ubuntu 11.10 a nainastaloval na něj balíky ovladačů pro Intel i pro ATI. aticonfig --initial po menších úpravách souboru /usr/lib/fglrx/switchlibglx proběhl v pořádku, nicméně xserver se nepodařilo spustit. Zdá se, že úpravu tohoto scriptu pro Gentoo je na gentoo wiki - http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Fglrx-hybrid-graphics.

« Odpověď #10 kdy: 03. 01. 2012, 11:53:30 »
Uvažuju o podobném notebooku (4730s) a tenhle problém bych asi řešil opačně:
vypnul bych úplně Radeon a používal pouze integrovaný Intel (Sandy Bridge), jeho výkon by měl být celkem slušný, podpora v nejnovějším jádru, Mese a Xorg snad taky.
Otázka zní, zda je to vůbec možné (v BIOSu či pomocí vgaswitcheroo).

Jacky

« Odpověď #11 kdy: 19. 01. 2012, 08:31:56 »
vypnul bych úplně Radeon a používal pouze integrovaný Intel (Sandy Bridge), jeho výkon by měl být celkem slušný, podpora v nejnovějším jádru, Mese a Xorg snad taky.
Je to možné, když se vypne v BIOSu přepínání grafik, u HP 4530s. Ale je blbý, že větráček pořád nepříjemně hučí, i když na tom NB nic nedělám, to mě nejvíc štve, jinak by mi to používání jen Intelovský grafiky nevadilo.

Arthur

• 171
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 19. 01. 2012, 09:58:31 »
Otázka trochu bokem:

předpokládám, že pokud nemám v BIOSu možnost zvolit, kterou grafiku chci použít, a tedy v systému vidím pouze diskrétní kartu, ale integrovanou nikoliv, nemá zřejmě smysl zkoušet vga_switcheroo apod... ?

Před časem jsem právě řešil opačný problém, a to, kterak se dostat k integrované kartě namísto ATI, a dozvěděl jsem se akorát, že pokud to BIOS nepodporuije, pak mám smůlu.

Nicméně mě překvapuje, že u nižšího modelu HP by to přepínání jít mělo, a mého (ProBook 6550b i5+ATI) nikoliv ...

« Odpověď #13 kdy: 19. 01. 2012, 17:15:02 »
Ide o to, že to prepínanie fungovalo iba v catalystoch 11.6-11.8. Ale jeden nevie, či to tam niekedy nedajú zasa :)
Je to možné, když se vypne v BIOSu přepínání grafik, u HP 4530s. Ale je blbý, že větráček pořád nepříjemně hučí, i když na tom NB nic nedělám, to mě nejvíc štve, jinak by mi to používání jen Intelovský grafiky nevadilo.

Na toto je tiež medicína. Stačí myslím, pridať nejaké boot paramatre.

Ivorne

« Odpověď #14 kdy: 19. 01. 2012, 18:41:53 »
Vypnutí grafiky se dá provést přes vgaswitecheroo. V současnosti jí mám pořád vypnutou, než to pořeším. Integrovaná krata má skutečně dostačující výkon pro běžné záležitosti. Po vypnutí dojde k výraznému snížení teploty notebooku i větrák větrá míň.

Ono jak jsem zjistil, počítače s hybridní grafikou se dělí na dvě skupiny, od čehož se pak odvíjí přístup k přepínání grafik. První počítače s hybridní grafikou měli dvě ycela kompletní grafické karty. To lze přepínat pomocí vgaswitcheroo (viz: https://help.ubuntu.com/community/HybridGraphics). Nové notebooky to mají tak, že integrovaná karta je kompletní, ale diskrétní kartě jaksi chybí cosi zvané MUX, což způsobuje, že karta není schopná přímo vykreslovat na výstup. Takže pak se to dělá tak, že integrovaná karta spravuje vstup a výstup a diskrétní kartu používá pro renderování. U tohoto řešení lze použít vgaswitcheroo jenom na vypínání a zapínání diskrétní karty. Přepnutí na diskrétní kartu se sice zdaří, nícméně ta není schopna vykreslit, takže je vidět jen černo. V této situaci by přepínání karet měl být schopen obsloužit ATI driver.

Na stránkách HP je ke stažení ATI driver, který to údajně umí, nicméně jedná se pouze o RPM balík. Konverze do deb pomací programu alien a následná instalace na Linux Mint ani na Ubuntu 11.10 tuto vlastnost nezprostředkovala. RPM balík jsem na žádné distribuci používající RPM nezkoušel.

Na OEM instalaci SLEDu mi to funguje. Pokoušel jsem se přenést některé souobry ze SLEDu do Ubuntu, ale to plody zatím nepřineslo. Dostal jsem se do situace, kdy už nevím o žádné komponentě, která by nějak nefungovala nebo hlásila chyby, ale stejně to nejede (xserver pořádně nenabíhá). Stále tohle řešení považuji za nejschůdnější. Zvažuju, že až seberu odvahu, tak zavolám na podporu HP ať mi řeknou, jak to funguje, ale moc si od toho neslibuju :D.