Před časem jsem si koupil HP 4730s a byl jsem poměrně zklamán. Je to fučák, větráček se vůbec nevypíná. V noci, když je všude ticho to docela nepříjemně ruší. Nevím jak teď, ale asi před necelým rokem nebyla žádná distribuce, která by správně podporovala touchpad, než předinstalované SUSE. Kombinace integrované grafiky a ATI je fakt blbost, měl jsem kvůli tomu problémy s tearingem kvůli tomu, že jak vykresluje Intel, tak nešlo v Ati konfiguračním prográmku zaškrtnout odstranění tearingu. Btw, nejdou ani pak nastavit barevné profily a možná ještě něco.
Předinstalované SUSE je poměrně tragédie, je vidět, že cílí do kanceláře a ne na klasický desktop. Takže to jde používat jen na libre office a na prohlížení webu, ale jen pod Firefoxem, protože Chrome potřebuje novější knihovny. VLC z packmana bude padat (ale jde najít prehistorické VLC, co nepadá), spousta balíčků bude chybět, ty co najdete pro SLED v buildservice budou občas mít nesplněnou závislost. Aktualizace systému ze strany HP jsou také dost mizerné, pokud vím, ještě nevydali update na SLED 11 SP2. Co můžu ale pochválit je podpora HP na problémy se SUSE, nepošlou vás "do windows", ale opravdu problém řeší.
Popravdě nechápu oblíbenost tohoto notebooku. Snad jen, že podle parametrů jsem si ho také vybral a strávil asi měsíc nervů s řešením všech linuxích problémů s jen malými úspěchy. Nakonec ho dostala sestra s Windows, protože proti její Toshibe s uřvaným větrákem, mizernou grafikou a příšerně tichými repráčky byl tento notebook dobrý. Pod windows také zmizely všechny problémy se systémem :-(
Nebýt ale protivného větráku, špatné grafiky a velmi špatného linuxu, tak by to mohl asi být dobrý notebook.