Jak začínáte s něčím novým?

vyvojar

Jak začínáte s něčím novým?
« kdy: 21. 12. 2011, 19:47:30 »
Zajímalo by mě, jak začínáte s nějakou novou technologií, když ji chcete někde použít. Např. phpčkar bude muset udělat projekt v ASP.NET MVC 3. Dejme tomu, že už umí např. c#. Zakempíte se třeba na týden s nějakou knihou a internetem a projdete třeba 80% reference guide, různých manuálů atd., nebo spíš hledáte ekvivalence k tomu, jak to řešíte v tom, co už umíte? Tím druhým způsobem ale člověk zase moc nevyužije ten potenciál té nové technologie, protože vlastně neví, co mu všechno nabízí, že. Já že některé ty platformy jsou fakt brutální, viz. např php(nette, zend) vs. Java EE (Servlety, Jsp, ejb,....), takže si fakt nejsem moc jistý, jak vůbec postupovat. Sry za možná poněkud debilní dotaz  :)

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
Re:Jak začínáte s něčím novým?
« Odpověď #1 kdy: 21. 12. 2011, 19:59:19 »
Asi podle toho, o jaké technologie jde, jak moc příbuzné věci znám a jaké mám plány.

Pokud potřebuju udělat něco jednorázově v nějakém, pro mě novém, jazyce, ale neplánuju ho používat dál a zdokonalovat se v něm, pak se budu snažit v maximální míře dělat věci "tak, jak je umím" a využívat copy&paste.

Pokud se v jazyce plánuju zdokonalovat a je podobný něčemu, co už znám, pak se snažím pochytit hlavní rozdíly a studovat vzorová řešení něčeho, co už znám.

Pokud je to pro mě zcela novinka, tak začínám papírovým studiem a pak přibírám různé "hello world".

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 21. 12. 2011, 23:08:37 »
Já jen doplním, že tím copy and paste se také hodně naučí, protože ono to paste většinou hned nefunguje tak, jak si člověk představuje a je nutné to přiohnout, takže se začne v tom šťourat co a jak, než se podaří výsledek ... a pro příště je člověk už moudřejší. ;)

TrSek32

« Odpověď #3 kdy: 21. 12. 2011, 23:42:33 »
Vezmem nieco co aspon vzdialene pripomina moj problem a snazim sa to osedlat. Potom pripisujem dalsiu funkcionalitu.
Nakoniec to cele zmazem a idem od znova.
Hlavne zo zaciatku je potrebne mat silu nicit inak vytvoris kockopsa.

« Odpověď #4 kdy: 22. 12. 2011, 06:23:12 »

Heh, ja presne takto programujem. Skusam, az kym to ako tak nejde podla mojich predstav. Potom si vytvorim novy projekt a zo stareho preberiem vacsinou len filozofiu, a pisem nanovo, tak aby to bolo jednoduche a rychle.

megahu

« Odpověď #5 kdy: 22. 12. 2011, 09:47:05 »

Heh, ja presne takto programujem. Skusam, az kym to ako tak nejde podla mojich predstav. Potom si vytvorim novy projekt a zo stareho preberiem vacsinou len filozofiu, a pisem nanovo, tak aby to bolo jednoduche a rychle.

Prototypy jsou dulezity :-)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #6 kdy: 22. 12. 2011, 11:25:45 »
Je to trochu mimo, ale npíšu to sem.

Pár dní zpět jsem potřeboval zjistit jaké fotky mám v NTB a jaké na desktopu a udělat nějakou synchronizaci. rsync mi přišel jako dobrá volba, ale soubory mohly mít jiný čas (podle kterého rsync jede) nebo nemusely být na jednom stroji kompletní. rsync -c dělá checksum souborů a tím pádem by se mi o tohle postaral.

Ale mluvíme tady o Intel Atom v NTB (u kterého jsem seděl) a připojení přes wifi, cca 20GB dat a mojí lenosti.

Řešení ve zkratce - md5sum na obou strojích všeho a do souboru, diff souborů s md5 součty, vyseknutí jen cesty z předchozího příkazu, použití rsyncu spolu s cestou ke konkrétním souborům.

Prasil jsem se s tím hodinu, nakonce šlo o 30 fotek a udělal bych to ručně za 5 minut. Ale vyřešil jsem to systémově. Takhle se snažím i řešit případný kód. Spíš myslet na to, že to bude do budoucna chtít víc, ež to pak dodělávat.

Při aplikování nové technologie (fuj, to zní blbě) to mám tak, že si počtu nějaké základy, nejlépe i s příklady, a pak to začnu plácat dohromady. První věc tahle udělaná stojí sice za prd, ale už v ní člověk stihne vychytat nebo vylepšit spoustu věcí. Učím se hlavně z příkladů, teorie je mi k ničemu.

Ivan

« Odpověď #7 kdy: 22. 12. 2011, 11:29:01 »
Pokud jde o C#, tak tam jsem zacal tak ze jsem si nainstaloval monodevelop. V jeho dokukentaci je i specifikace jazyka C#. Ta specifikace je akorat husta a vyzivna. Nejsou tam zbytecny kecy navic ani neni prilis strucna. Narozdil od C++ se specigikace C# da projit za den.

A pak doporucuju cist zdrojaky, cist zdrojaky a zase cist zdrojaky. Pokud se budes snazit v C# uplatnit postupy, ktery znas z PHP tak se daleko nedostanes.

plan-9

« Odpověď #8 kdy: 22. 12. 2011, 13:48:11 »
ja bych to shrnul, ze jsou podle me dva zakladni pristupy.
1) predbezne studium literatury a studium detailu, pak zacit budovat slozity software a zpetne opravy predeslych casti.
2) rychla tvorba malinkatych projektiku na vyzkouseni hello world, postupne nacitani literatury podle toho co zrovna potrebuju,
zahazovani projektu a tvorba novych s novymi znalostmi.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 22. 12. 2011, 14:12:04 »
A kdyz uz jsme v tom tak kolik vam tak v prumeru trva si nove znalosti osvojit na pouzitelnou uroven. Chapu, ze se to bude lisit v zavislosti na predchozich zkusenostech etc.  ale zajima mne to jen orientacne.

plan-9

« Odpověď #10 kdy: 22. 12. 2011, 14:44:37 »
kdyz pouziju kusy cizich zdrojaku tak to jde rychleji :-)

Kit

« Odpověď #11 kdy: 22. 12. 2011, 15:25:16 »
A kdyz uz jsme v tom tak kolik vam tak v prumeru trva si nove znalosti osvojit na pouzitelnou uroven. Chapu, ze se to bude lisit v zavislosti na predchozich zkusenostech etc.  ale zajima mne to jen orientacne.
Když jsem se učil PHP, tak během prvního dne jsem měl přečtenou knihu od Koska a v průběhu následujícího dne jsem přepsal svůj statický web na dynamický. V mém případě to tedy trvá cca 2 dny, než si osvojím základy neznámého jazyka na použitelnou úroveň. Samozřejmě pak přicházím na další a další vlastnosti.

Základy Lispu jsem se naučil během několika málo hodin, ale jeho pravou podstatu jsem pochopil až po několika měsících různých experimentů. A stejně si myslím, že například ohledně maker se stále mám co učit. Syntaxe je jednoduchá, ale překonat zažitá paradigmata je mnohem obtížnější.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 22. 12. 2011, 15:35:53 »
to Kit:
A troufnul by sis s takto nabytymi znalostmi po dvou dnech zadat o misto PHP admina/programatora byt i treba na juniorske pozici?

Kit

« Odpověď #13 kdy: 22. 12. 2011, 18:46:47 »
to Kit:
A troufnul by sis s takto nabytymi znalostmi po dvou dnech zadat o misto PHP admina/programatora byt i treba na juniorske pozici?
Já? Ano. Například Ruby neumím, ale za 2 dny jsem schopen se ho naučit tak, abych ho mohl používat a psát v něm aplikace. Je to jak s lingvisty: Prvních pár jazyků je obtížných, ale ty další jdou už tak nějak samy. PHP umím, o takové místo bych mohl žádat klidně hned.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 23. 12. 2011, 09:21:57 »
Tak to je hodne slusny :). Taky bych rekl, ze je to hlavne o tom, naucit se premejslet  a ta syntaxe uz je pak malickost. Nicmene u mne je problem prave ta syntaxe. Mam zaklady X-jazyku, ale nic neumim ani vzdalene na nejaky rozumne pouzitelny urovni. Ne ze bych chtel byt teda profesionalni programator, to ne, ale obcas se to hodi. Mysleni mi problem nedela, vzdycky jsem patril k nejlepsim a spise jsem vysvetloval ostatnim jak na to, nicmenenemuzu najit rozumnej system, jak se naucit postupne to nejdulezitejsi s rozumnym pomerem teorie i praxe zaroven. Vzdycky to dopadne tak, ze po vstrebani zakladu vytuhnu pred branou zajimavosti, protoze mne proste nenapada co za program udelat a kdyz uz neco vymyslim tak vetsinou vykysnu na nejaky pytlikovine trivialni co neumim udelat :) Asi je dobre se stat clenem nejakeho fora kde se clovek muze pripadne poptat.