Banka přátelská k open-source softwaru

Re:Banka přátelská k open-source softwaru
« Odpověď #45 kdy: Dnes v 07:43:27 »
Mám celkem 10 českých bank, dvě zahraniční a smlouvu se čtyřmi devizovkami. Co se týče přístupu k účtu, tak žádná nemám problém s běžným prohlížečem, používám Chrome na Linuxu (Xubuntu). Složitější je to s autorizací plateb. Přiznám se, že u většiny bank jsem nakonec přešel na autorizaci pomocí aplikace (mám Apple), ne, že by to nešlo třeba přes SMS, ale většina bank je zpoplatnila.

Aktuálně mám jako autorizační cestu SMS u:
1) FIO - jediná banka, kde vůbec nemám aplikaci, protože jejich IB považuji za natolik jednoduché, že ho používám i na mobilu. Ale chápu FIO nechceš.
2) Trinity - děsná banka, ale teď se postupně chce měnit, zavádí aplikaci, snad zavede i okamžité platby (ano, stále nemá), takže je možné, že SMSky postupně zpoplatní.
3) VÚB - slovenská banka, používám jen na spořící účet, platby probíhají přes sběrný účet organizační pobočky v ČR, příjemce se rozlišuje podle variabilního symbolu.

Co vím, tak třeba Moneta určitě SMSky umí (kolegyně v práci ji má), ale nechá si za ně zaplatit. Podobně to je, myslím, i u ostatních velkých bank. Velké banky určitě budou mít i nějaké korporátní řešení (třeba MultiCash), ale určitě to nebude zadarmo. Pak je tu varianta si pod nějakou banku stáhnout ovládání účtu jiných bank, ale v pravidelných intervalech (zpravidla 3 měsíce) bys musel certifikáty obnovovat a stejně bys neviděl úplně všechno.

Takže v tuto chvíli mě napadá jedině Trinity, ale očekávám, že bude nějaká změna. Mimochodem ta zase naštvala mne, protože mi vypověděla všechny účty :).

Brumla

• 172
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: Dnes v 09:08:55 »
Mimochodem ta zase naštvala mne, protože mi vypověděla všechny účty :).
To je docela neobvyklé. Řekli proč?

Jimmyx

• 212
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: Dnes v 10:54:40 »
Mimochodem ta zase naštvala mne, protože mi vypověděla všechny účty :).
To je docela neobvyklé. Řekli proč?
Pravděpodobně mít jako koníčka hledání, využívání a dotahování až do absurdna všechny možných bonusů, cashbacků, úrokových zvýhodnění a podobně se nesetkává u bank s nadšením a některé si řeknou že takového klienta rozhodně nepotřebují.

Jméno Patrik Chrz a jeho dlouhodobý koníček hledání a využívání všech výhod a skulin finančních produktů je na finačních webech známý a pravděpodobně je jeho jméno už známé i v bankách.

« Odpověď #48 kdy: Dnes v 13:50:09 »
přesně tak :).

Trinity je známá tím, že vždy vyjde s nějakým zajímavým spořákem "pro nové klienty a nové vklady", aby během několika měsíců potichu snížila úrokovou sazbu, takže kdo si chce zachovat dobrý úrok, musí každých pár měsíců založit nový spořák. Já už zakládal jedenáctý a to už asi bylo moc :D

Tak už je to třetí banka, která by vypověděla všechny účty. Teď mi dokonce vyhrožuje i Revolut.

RDa

• 3 321
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: Dnes v 13:59:51 »
Jméno Patrik Chrz a jeho dlouhodobý koníček hledání a využívání všech výhod a skulin finančních produktů je na finačních webech známý a pravděpodobně je jeho jméno už známé i v bankách.

Otevreli banku, uvedli produky ... ale chodili jim tam lidi? :D :D

Tady bych vazne uvazoval o zalobe na takovou instituci.

Treba napr. limity na osobu u prodeje masla ve sleve jsou taky podivny konstrukt.. to nedavejte levneji, kdyz to musite omezovat. Limitovane slevy se daji jeste jakz tak pochopit u rezervaci v dopravnim prostredku, tam je objem omezeny.

Tyhle vymysly marketaku bych zakazal.

« Odpověď #50 kdy: Dnes v 15:03:54 »

Otevreli banku, uvedli produky ... ale chodili jim tam lidi? :D :D

Tady bych vazne uvazoval o zalobe na takovou instituci.

Treba napr. limity na osobu u prodeje masla ve sleve jsou taky podivny konstrukt.. to nedavejte levneji, kdyz to musite omezovat. Limitovane slevy se daji jeste jakz tak pochopit u rezervaci v dopravnim prostredku, tam je objem omezeny.

Tyhle vymysly marketaku bych zakazal.
Přesně moje myšlenky. Jestliže Patrik využil nabídky banky v souladu s podmínkami, které banka stanovila (což téměř 100% musel splňovat, jinak by mu asi nedovolila další účty zakládat), pak má banka sklapnout a plnit. A jestliže se jí to nelíbí, má si ty podmínky nastavit tak, aby ji takhle dojit nešlo. Čili je to pouze její problém a tohle bych si už z principu líbit nenechal - ačkoliv stejně bych tam asi pak účet mít nechtěl, protože bych v takovou banku neměl žádnou důvěru.

« Odpověď #51 kdy: Dnes v 15:07:55 »
Banka není povinna ti vést účet. Ano, hodně firem stojí a padá na tom, že se zaměřuje na zákazníky, kteří používají jejich zboží a služby způsobem, který je pro danou firmu výhodný.
Typický je hazard. Dokud prohráváte, můžete cokoliv. Když začnete vyhrávat, nastanou omezení. U sportovních sázek vám začnou odmítat sázky, z kasina vás vyvedou,.... Tedy ne, že bych byl hazardní hráč, naopak, já mám extrémní averzi vůči riziku, ale v mé sociální bublině mám člověka, co se tomu roky věnoval a vybudoval si na tom základ svého majetku.

A podobně to je u bank. Lze všelijak šaškovat se zakládáním a rušením bankovních produktů, ať pro vyšší úrok, nebo pro bonus za založení, nebo s očekáváním retenční nabídky (např. jsem vypověděl kreditní kartu, protože mi končilo období, kdy mi dávali 300 korun měsíčně "za to, že ji používám", no, v rámci retence mi nabídli prodlouželní obdobní a částku zvýšili na 500 korun. Nebo vybírám peníze z kreditek a dávám je na spořící účet a podobně.
Jedna z bank, která mi v minulosti vypověděla účet byla třeba Unicredit - https://www.mesec.cz/clanky/unicredit-bank-prohrala-spor-musela-zpetne-vyplatit-bonusy-za-platbu-kartou/

« Odpověď #52 kdy: Dnes v 15:16:57 »
Banka není povinna ti vést účet.

Samozřejmě, není. Ale existuje tam smluvní vztah mezi bankou a klientem, který se dá vypovědět za předem stanovených podmínek. Jestli je mezi těmi podmínkami "protože se nám chce" nebo "protože klient využívá výhod nabízených bankou, byť víc než běžný klient", tak to potěš koště.

« Odpověď #53 kdy: Dnes v 15:30:54 »
S dvouměsíční výpovědní lhůtou je možná výpověď bez udání důvodu.

Jinak jsem se přepočítal, už je to čtvrtá banka, co mi vypověděla účet. Ale dvě z toho už neexistují. Že by něco jako "Patrikova kletba"? :D

r223

• 195
    • Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: Dnes v 16:48:26 »
Jedna z bank, která mi v minulosti vypověděla účet byla třeba Unicredit - https://www.mesec.cz/clanky/unicredit-bank-prohrala-spor-musela-zpetne-vyplatit-bonusy-za-platbu-kartou/

Jo, dosel jsem k tomu, ze jediny zpusob, jak to prostredi trochu kultivovat je se soudit. Efektivne nic jineho fungovat nebude.
Tragikomicke je, ze se smejeme Amikum, ze se stale soudi, ale skutecnost je takova, ze tam, kde se Amik soudi, si Cech nech implicitne s**t na hlavu.