Programovací jazyk BASIX

xyz

• 324
    • Zobrazit profil
Re:Programovací jazyk BASIX
« Odpověď #15 kdy: 25. 08. 2026, 21:48:32 »
Co mi tam chybelo hlavne je gramatika (BNF) a jak se budou jednotlive konstrukty jazyka prekladat na featury v C++. To je asi minimum, aby slo uvazovat o implementaci. (kdyz teda pominu, ze neni jasne, k cemu ten jazyk ma slouzit).

Pustil jsem na to AI. Dokument v priloze.

« Odpověď #16 kdy: 26. 08. 2026, 02:00:14 »
Jenom jsem si tak hrál, abych zjistil, čeho je ta AI schopna. BASIX měl být takový jen vtip pro kamaráda. Původně to měl být především jednoduchý jazyk. Není určen k nijakému cíli. Snad jen k prezentování nějakých nápadů, které jsou buď zajímavé, nebo špatné.

Když už jsem se s tím dělal, dal jsem to sem na fórum pro lidi, které by to zajímalo. Ale klidně to můžete přeskočit a jít o téma dál.

Pro ty, koho to bude zajímat, by bylo možná dobré dát to přečíst AI a pak se jí ptát otázky, než ten dlouhý spec číst.

Toť asi vše.

« Odpověď #17 kdy: 26. 08. 2026, 08:19:33 »
Lidem, kteří mají nepřekonatelné nutkání vytvořit si vlastní programovací jazyk, bych doporučil naučit se LISP nebo FORTH. V těchto jazycích se totiž nejlépe programuje tak, že si nejprve pro účely řešení svého problému vytvoříte svůj doménově specifický "jazýček", a v něm pak daný problém elegantně vyřešíte.

Trvá-li nutkání, pak nejlepším způsobem, jak si ověřit, jestli takový jazyk má něco do sebe, je zkusit si v něm napsat něco reálného - např. překladač sama sebe. To naprostou většinu lidí vrátí zpět do reality. Ještě před tím stojí za to udělat si nějakou rešerši, zda něco podobného už neexistuje, resp. jak moc se daný výtvor liší od již existujících řešení, v čem přesně a zda jsou to podstatné věci, nebo nepodstatné kosmetické detaily. Je dost velká šance, že někdo jiný už něco podobného dávno vymyslel - a lépe.

« Odpověď #18 kdy: 26. 08. 2026, 09:38:41 »
Jenom jsem si tak hrál, abych zjistil, čeho je ta AI schopna. BASIX měl být takový jen vtip pro kamaráda. Původně to měl být především jednoduchý jazyk. Není určen k nijakému cíli. Snad jen k prezentování nějakých nápadů, které jsou buď zajímavé, nebo špatné.

Když už jsem se s tím dělal, dal jsem to sem na fórum pro lidi, které by to zajímalo. Ale klidně to můžete přeskočit a jít o téma dál.

Pro ty, koho to bude zajímat, by bylo možná dobré dát to přečíst AI a pak se jí ptát otázky, než ten dlouhý spec číst.

Toť asi vše.

Ty máš pocit, že to k něčemu je užitečné, ale ono to není vůbec užitečné. Ten dokument je vnitřně nekonzistentní, chaotický rozházený a je to přesně očekávaný stav, protože dnešní LLM neumí udržet integritu textu a pravidel u takhle dlouhých textů, začne se jim to rozpad a míra rozpadu exponenciálně roste s počtem zásahů do textu. Při čtení se pak velmi rychle ztrácí detaily, nuance a nahrazují se naučenými paradigmaty.

Takhle velké dokumenty je potřeba striktně rozdělit dopředu na jednotlivé samostatné domény a ty řešit vyloženě odděleně. K tomu si udělat nějakou semantickou vrstvu a kontroly na invarianty, regrese a nekonzistence.

Když tvořím specifikaci jazyká sám, začínám tvorbou mind mapy a základními vlastnostmi. Když dělám specifikaci jazyka s AI, začínám frameworkem, testy a automatizací.

Struktura textu nenasvědčuje tomu, že bys to řešil jinak než celý dokument najednou a prompty nad ním.

« Odpověď #19 kdy: 26. 08. 2026, 09:54:56 »
Podle mě by to šlo výhodně prodat nějaké velké korporaci  :D

a6b

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 26. 08. 2026, 10:09:06 »

tak jen dejte vedet ktere, at tam nelezu 😎

PavelPalda

• *
  • 6
  • Palivec
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 26. 08. 2026, 10:24:44 »

Co integrovat překladač BASIX přímo do SystemD? Lennart by po tom mohl chňapnout!

a6b

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 26. 08. 2026, 10:57:53 »

Co integrovat překladač BASIX přímo do SystemD? Lennart by po tom mohl chňapnout!

* mazu si te bejku z telefonu

* jdu instalovat linux bez systemd

« Odpověď #23 kdy: 26. 08. 2026, 11:12:48 »
linux bez systemd?! Neděs mě. To ještě někde existuje?

« Odpověď #24 kdy: 26. 08. 2026, 11:32:55 »
Spíš nám řekni, proč by si někdo měl tolik řádků číst, co mu to přinese, jaký je use-case, nebo k čemu je to dobré a proč by tím vůbec měl někdo pálit čas..

Jako je jasný, že když jsi něco "udělal", tak k tomu máš nějakej bližší vztah.. Já si ale jako nestranný pozorovatel pokládám otázku.. Proč bych to měl vůbec číst, když nedokážeš ani stručně vysvětlit, k čemu je to dobré a co to má řešit? :-)

Pokud tě téma nezajímá, proč ho čteš a proč na něj reaguješ? Novomente klade sice neobvyklé, ale zcela legitimní otázky. Prostě téma ignoruj a buď happy.
No ale jak má vědět, jestli ho to zajímá nebo ne?
Novomente sem hodil obrovský dokument s neznámým obsahem a ani se během slopení neobtěžoval nechat si vygenerovat souhrn. A zrovna tohle AIčka umí a měl by to bez práce.

Možná jsou to legitimní a neobvyklé dotazy. Ale nepřijde mi, že by nad nimi sám nějak moc přemýšlel.

PavelPalda

• *
  • 6
  • Palivec
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 26. 08. 2026, 12:43:57 »
linux bez systemd?! Neděs mě. To ještě někde existuje?

Ano, těžko si to představit, to je jako chtít systemd bez BASIX!

« Odpověď #26 kdy: 26. 08. 2026, 13:10:37 »
Nechal jsem AI udělat dokumentaci a referenci. Sice jsem to po ní moc nekontroloval, ale dal jsem si trochu práce s vytvořením PDF. Hlavně mě zajímá syntaxe jazyka. Tu jsem psal ke snadnější práci překladače - viz. výrazy v [...] apod. Je to sice celé trochu zamotané, ale přeci jen (jen čistě koho to zajímá) jaká konstrukce se vám tam líbí/nelíbí?

xyz

• 324
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 26. 08. 2026, 13:30:07 »
Nechal jsem AI udělat dokumentaci a referenci. Sice jsem to po ní moc nekontroloval, ale dal jsem si trochu práce s vytvořením PDF. Hlavně mě zajímá syntaxe jazyka. Tu jsem psal ke snadnější práci překladače - viz. výrazy v [...] apod. Je to sice celé trochu zamotané, ale přeci jen (jen čistě koho to zajímá) jaká konstrukce se vám tam líbí/nelíbí?

Precti si cele vlakno. Spousta lidi tady ztraci cas nad necim, co neni mysleno vazne, nema to zadny cil, je to jen (jak jsi psal) vtip pro kamarada.

Pokud by to byla treba semestralka, tak by ti k tomu spousta lidi mohla dat nejaky fundovany feedback.

« Odpověď #28 kdy: 26. 08. 2026, 13:36:39 »
Citace
Protože tam nepatří.

Chapem, treba exaktnu kategoriu na AI slop.

Inak gratulujem k uspesnemu trolingu. Ale bud frajer a buchni sa po penazenke a spal .. vela tokenov na vibe code implementaciu ;)

a6b

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 26. 08. 2026, 13:52:47 »
kdyby bara basikova mela mit svuj unixovy system, tak by to byl basix a init by nebyl systemd, ale strombolid.