Programovací jazyk BASIX

Programovací jazyk BASIX
« kdy: 25. 08. 2026, 10:37:40 »
Trochu jsem si pohrál s AI, kdy jsem vytvářel specifikaci jazyka BASIX. Má v sobě jak zajímavé věci, tak špatná rozhodnutí. Ukončil jsem vývoj, neboť se chci věnovat úplně jinému projektu. Specifikace je nedokončená, ale zajímalo by mě, co se vám na BASIXu líbí, nebo naopak nelíbí. Soubor specifikace MarkDown přikládám.

nm

RDa

• 3 301
    • Zobrazit profil
Re:Programovací jazyk BASIX
« Odpověď #1 kdy: 25. 08. 2026, 13:37:12 »
AI slop v plne krase, gratulki.

« Odpověď #2 kdy: 25. 08. 2026, 14:40:47 »
Dal jsem AI příkaz, aby generovala specifikaci tak, aby jí rozuměla hlavně ona a zároveň, aby byla ještě čitelná pro člověka.

RDa

• 3 301
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25. 08. 2026, 14:56:58 »
Dal jsem AI příkaz, aby generovala specifikaci tak, aby jí rozuměla hlavně ona a zároveň, aby byla ještě čitelná pro člověka.

Mluvim o tom, ze ten vyplod je ve kvalite remixu Jezise od Cecilie Giménez. Ze tys pil savo na Covid, co?

a6b

• 336
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 25. 08. 2026, 15:06:50 »
@RDa stoji ti to za to???????

« Odpověď #5 kdy: 25. 08. 2026, 15:10:42 »
Spíš nám řekni, proč by si někdo měl tolik řádků číst, co mu to přinese, jaký je use-case, nebo k čemu je to dobré a proč by tím vůbec měl někdo pálit čas..

Jako je jasný, že když jsi něco "udělal", tak k tomu máš nějakej bližší vztah.. Já si ale jako nestranný pozorovatel pokládám otázku.. Proč bych to měl vůbec číst, když nedokážeš ani stručně vysvětlit, k čemu je to dobré a co to má řešit? :-)

« Odpověď #6 kdy: 25. 08. 2026, 15:24:04 »
Preco nie je tato otazka v kategorii Odkladiste alebo /dev/null?

Kit

• 1 054
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25. 08. 2026, 15:38:23 »
Spíš nám řekni, proč by si někdo měl tolik řádků číst, co mu to přinese, jaký je use-case, nebo k čemu je to dobré a proč by tím vůbec měl někdo pálit čas..

Jako je jasný, že když jsi něco "udělal", tak k tomu máš nějakej bližší vztah.. Já si ale jako nestranný pozorovatel pokládám otázku.. Proč bych to měl vůbec číst, když nedokážeš ani stručně vysvětlit, k čemu je to dobré a co to má řešit? :-)

Pokud tě téma nezajímá, proč ho čteš a proč na něj reaguješ? Novomente klade sice neobvyklé, ale zcela legitimní otázky. Prostě téma ignoruj a buď happy.

Kit

• 1 054
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 25. 08. 2026, 15:39:26 »
Preco nie je tato otazka v kategorii Odkladiste alebo /dev/null?

Protože tam nepatří.

« Odpověď #9 kdy: 25. 08. 2026, 16:33:58 »

Pokud tě téma nezajímá, proč ho čteš a proč na něj reaguješ? Novomente klade sice neobvyklé, ale zcela legitimní otázky. Prostě téma ignoruj a buď happy.
Většinou ano, ale tentokrát s ním souhlasím. "Nechal jsem AI nagenerovat specifikaci jazyka bez implementace, a už na něm dál nebudu pracovat, přečtěte si ukrutně dlouhej markdown a řekněte, co se vám na něm líbí/nelíbí, a já váš názor nijak nepoužiju" je fakt celkem k ničemu téma.

xyz

• 324
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 25. 08. 2026, 16:49:59 »
Co se mi nelibi je, ze nevim, k cemu ten jazyk ma slouzit. To je totiz asi nejdulezitejsi vec.

Vetsinou se takovehle podobne veci delaji na VS jako semestralky k predmetum o jazycich/gramatikach/prekladacich.
Ale tezko to hodnotit, kdyz nevime, co bylo cilem, nejsou dana zadna akceptacni kriteria atd. (semestralka, bakalarka diplomka ma zadani, kde je dane co je cilem).

RDa

• 3 301
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 25. 08. 2026, 16:52:13 »
Chybi zde nejenom cil ale i motivace - v cem to je lepsi nez cokoliv jineho / jaky nedostatek vseho co je k mani na danem trhu to resi.

« Odpověď #12 kdy: 25. 08. 2026, 17:07:37 »
je to takový zajímavý bizár, bez urážky, ale líbí se mi ty nuance:

0.0 == false
-0.0 == true

To je geniální.

Náhodně jsem se do pár odstavců začetl, je tam spousta formální, logických i technických chyb, za mě neimplementovatelné. C++ UB má v těch krajních mezích své důvody a nelze se jim úplně vyhnout.

« Odpověď #13 kdy: 25. 08. 2026, 17:18:05 »
je to takový zajímavý bizár

Nechtěl jsem reagovat, ale pokud je to pravda, pokud je to vážně opravdu strašné, kruté a příšerné, má to potenciál! Pojmenoval bych to C# Script a donutil v tom lidi psát webové aplikace!

« Odpověď #14 kdy: 25. 08. 2026, 20:35:44 »
Citace
Pojmenoval bych to C# Script a donutil v tom lidi psát webové aplikace!

Viac web technologii, viac adidados!