Styly programování

Re:Styly programování
« Odpověď #105 kdy: 05. 09. 2026, 23:39:10 »
Optimalizovat se občas něco musí. Něco.

Přesně, tight loops a věci, které z profileru vylezou jako priority. Amdahlův zákon je zákon.
Bacha, některé věci z profileru nevylezou. Nebo nejsou na první pohled patrné. Největší přínos dají vhodné datové struktury (a nejsou to ty, co by začátečník čekal).
Jak výkon železa roste, pozoruju několik věcí :
- Je stále těžší ho naplno vytížit (třeba relativní cena cache-missu nebo mispredikce větvení stále roste)
- Asymptotická složitost stále víc mate (třeba O(N) hledání v obyčejném poli je rychlé jako prase)

« Odpověď #106 kdy: Dnes v 00:17:44 »
Tohle je záhlaví datového souboru, které má jen minimální režii. JSON tohle nemá, syntaxe se tedy domlouvá mimo datový soubor. Výměna dat mezi různými subjekty je pak žůžo labůžo. Jedna firma mi místo obvyklého XSD poslala dokumentaci ve Wordu. To má být pokrok? Kde je možnost validace před odesláním?
Pro json máte schéma k dispozici taky. Ano, není zabudované přímo v tom souboru. Jenže když používáte xml tak schéma, které vaše aplikace bude používat, taky domlouváte bokem. Sice můžete validovat vůči schématu, které je v tom souboru, ale stejně tak musíte validovat vůči schématu podle kterého je psaná vaše appka. A při odesílání taky nevalidujete vůči schématu v tom odesílaném souboru ale vůči tomu, co očekává druhá strana.

Kit

• 1 087
    • Zobrazit profil
« Odpověď #107 kdy: Dnes v 00:59:25 »
Tohle je záhlaví datového souboru, které má jen minimální režii. JSON tohle nemá, syntaxe se tedy domlouvá mimo datový soubor. Výměna dat mezi různými subjekty je pak žůžo labůžo. Jedna firma mi místo obvyklého XSD poslala dokumentaci ve Wordu. To má být pokrok? Kde je možnost validace před odesláním?
Pro json máte schéma k dispozici taky. Ano, není zabudované přímo v tom souboru. Jenže když používáte xml tak schéma, které vaše aplikace bude používat, taky domlouváte bokem. Sice můžete validovat vůči schématu, které je v tom souboru, ale stejně tak musíte validovat vůči schématu podle kterého je psaná vaše appka. A při odesílání taky nevalidujete vůči schématu v tom odesílaném souboru ale vůči tomu, co očekává druhá strana.

Jaká moje appka? Snad appka příjemce, která data validuje podle stejného schématu jako já při odeslání. Je to totožné schéma.

« Odpověď #108 kdy: Dnes v 01:26:16 »

Jaká moje appka? Snad appka příjemce, která data validuje podle stejného schématu jako já při odeslání. Je to totožné schéma.
Tak to napíšu jinak :
Při přijímání validujete podle schématu který očekáváte a dokážete zpracovat.
Při odesílání validujete podle schámatu který očekává druhá strana (nebo jste slíbil posílat).
Ani v jednom případě není hlavní validace podle schématu přibaleného v tom samotném dokumentu. To přibalené schéma dokáže akorát chytit případný nesoulad mezi schématy odesilatele a příjemce. A to neděláte validací xml, ale porovnáním stringu.