Styly programování

Styly programování
« kdy: Dnes v 04:35:53 »
Když jsem se učil z knížek programovat, autoři ve vztahu k syntaxi většinou říkali, aby si programátor zvolil svůj styl a toho se pak držel. Programovací jazyky však dovolují nejen styl syntaxe, ale i styl programování. Existují však konvence anebo doporučení, jak programovat v tom či onom jazyce.

Nejsem profesionální programátor, ale zajímalo by mě, jestli se těchto doporučení držíte, anebo máte raději (i kromě těchto doporučení) nějakou volnost a svobodu rozhodnout se, jak budete programovat. Zajímá mě praxe jak freelancerů, tak profesionálů v týmu malém i velkém.

a6b

• 329
    • Zobrazit profil
Re:Styly programování
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 06:21:50 »
me uz prestaly bavit nejake vysoke abstrakce v proceduralnim programovani, nakonec se mi libi primocarost assembleru nebo c. vyssi mira abstrakce ve funkcionalnich jazycich mi zase pripada spravna.

xyz

• 317
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 10:40:04 »
Proc te to zajima?

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 11:38:03 »
Proc te to zajima?
Navrhuji techniku programování, kde jsou užity již hotové technologie, ale ta technika zatím vyžaduje určitá doporučení, která by se měla dodržovat. Chtěl bych zjistit, jestli profesionální vývojáři dávají přednost svobodě v programování, nebo jestli je praxe dosti omezuje ve způsobu, jak programují.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 12:02:14 »
My sme používali Clean Code od Robert C. Martin a Gang of four vzory.  Len už sú tie knihy trochu staré, medzitým sa jazyky a best practices posunuli. Dosť veľa vecí platí doteraz, ale treba to brať s rezervou.

Kit

• 1 045
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 12:42:14 »
Záleží na zvoleném paradigmatu. Začínal jsem s procedurálním Pascalem, na PHP jsem postupně přesedlal na OOP a později na funkcionální. Teď mě baví deklarativní s XSLT, nejlépe v kombinaci s PHP. Na každou vrstvu aplikace mám jiné paradigma tak, aby kód byl co nejkratší, nejsrozumitelnější a také znovupoužitelný.

Můžeš se nechat inspirovat stylem, který ti nabídne AI.

luvar

• 255
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 13:47:49 »
Za mňa záleží na použitom frameworku, alebo architektúre... Napríklad som zažil reálny projekt s java ee frameworkom. Borci si hashovaciu funkciu, i saltenie hesla používatela nakódili sami. Session management, celkom vlastný kvetnatý kus kódu. A nehovorím o tom, že používali JSB (java server pages), akokeby to boli CGI skripty. Proste printf do stringu a to sa vracalo. Ich jediný, main.jsp súbor obsahoval jeden riadok: new MojFramework(request, response).renderHtmľ()...

Takže tak... Záleží, či ideš k profesionálom, alebo k profesionálom. Nevidel som vela programátorov, ktorí by riešili veci podľa best practices. Problém je budget a nekompetencia developrov (neochota povedat, ze to zozerie viac casu)...

a6b

• 329
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 15:06:08 »
mi se libi jak ro rikal linus, ze mas navrhnout dobre datove struktury a kod kolem toho uz je pak jednoduchy, coz se mi libi a na to staci c.
nejake hracicky navic jako zapouzdreni a objekty, public/private, templates uz mi pripadaji jen jako hracicky.

treba je dobre mit peknou datovou strukturu pro vektory, matice, quaterniony,  kod a vypocty uz se pak k tomu pisou samy.
« Poslední změna: Dnes v 15:07:52 od a6b »

RDa

• 3 294
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 18:10:47 »
Takže tak... Záleží, či ideš k profesionálom, alebo k profesionálom. Nevidel som vela programátorov, ktorí by riešili veci podľa best practices. Problém je budget a nekompetencia developrov (neochota povedat, ze to zozerie viac casu)...

Taky zalezi, zda tam nekdo vi dopredu kudy se to bude vyvijet. Treba moje one-man show je vzdy takova prijemna prace, protoze se uz vcas pripravuji na to, ze tam bude neco jinak / rozsireno, takze buduji zaklady.

Oproti tomu spoluprace s kolegou, co dela vsechno jen aby bylo, je strasne narocna a vycerpavajici, kdyz vidim jak tam dela cicoviny, ktere bude pak predelavat v X souborech.

Kit

• 1 045
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 19:52:11 »
mi se libi jak ro rikal linus, ze mas navrhnout dobre datove struktury a kod kolem toho uz je pak jednoduchy, coz se mi libi a na to staci c.
nejake hracicky navic jako zapouzdreni a objekty, public/private, templates uz mi pripadaji jen jako hracicky.

treba je dobre mit peknou datovou strukturu pro vektory, matice, quaterniony,  kod a vypocty uz se pak k tomu pisou samy.

Datové struktury jsou dobrým základem. Se skaláry je to cesta do pekel. Na quaterniony je třeba mít tu správnou knihovnu a pak je ta práce také snadná.

V OOP se také dobře programuje, pokud zapomenete na protected a public proměnné a také se vyvarujete použití getterů a setterů.