Na olověný baterky bych se už vykašlal. Pokud chcete velkou UPS s dobou zálohování v hodinách, tak se podívejte na takový ty "velký powerbanky" - pořád vidím nějaký reklamy na EcoFlow, Bluetti a podobně.
Má to lifepo baterky, kapacitu cca 1kWh a umí to režim UPS. Jo ale teda stojí to tak 20tyček
Levnější řešení je vzít nějakou lepší UPSku a připojit k ní LiFepo4 batterypack. Dají se sehnat 12V/100Ah kolem 4-5 tisíc. Napětí je prakticky 1:1 kompatibilní s olovem.
Jen pozor u těch levnejších UPS, kdy se opravdu počítá s tím, že UPSka jede 10minut a pak dojde baterka - to chlazení je tam dimenzované na těch 10minut. Kontinuálně se to dokáže uchladit jen při menších výkonech. Což by ale tady asi nevadilo.
Lepší řešení je UPSka co má ventilátor a/nebo má možnost připojit externí batterypack. Nějaký ty APC XL nebo jak se jmenovaly.
Obecně "bohužel" lepší UPSky nejsou na 12V, ale na 24V, někdy i 36 a 48V. To není vyloženě problém, ale lépe (levněji) se shání větší 12V baterka, než dvě (tři, čtyři) menší 12V.
Kdybych měl osobně jít do budget-friendly UPSky pro opravdu 230V zátěž, tak vezmu nějakou klidně bazarovou lepší 24V a seskládám si batterypack z LiFePO4 článků o velikosti co chci (20Ah/50Ah/100Ah/314Ah) + BMSka
Jo a ještě to nejdůležitější na závěr - klasická UPSka je strašná blbost na zálohu těch věcí co píšeš. Zálohuju podobný věci v racku - UPC modem, router, switche, POE injektory na APčka, NAS. A mám to všechno zálohovaný přímo na DC straně. Mám zdroje 12V a 24V co maj funkci UPS, jsou do něj zapojený baterky. A jeho výstupem napájím ty switche APčka a podobný věci. Pak tam mám teda ještě DCDC měnič na rovných 12V (jinak to napětí cestuje s napětím baterek) pro NAS, kde ty HDD jsou dost citlivý na přesný napětí. Jinak většina věcí nemá problém, vstupní rozsah nějakých těch switchů je třeba 10-30V. Pak tam mám ještě DCDC na 48V pro aktivní PoE injektory.
U rodičů takhle zálohuju i Intel NUC kde běží home assistant a ten NUC má pěkně DC vstup, takže jen DCDC měničem do toho dávám 20V namísto 24V zálohované větve
Mám v tom trochu borčus jak ty věci přibývaly. Teď byhc to dělal už jinak. Asi bych šel cestou jednoho velkýho zdroje na 48V, k tomu "fotovoltaiková" LiFePo4 baterka do racku a měniče na 24V/12V. Záleží na potřebných napětích a jejich výkonech.
S tímhle setupem je velmi jednoduchý dosáhnout zálohování v hodinách - ten 24V systém žere 2A, takže obyčejný 2x12V/20Ah olovo za tisícovku to dokáže udržet i přes celou noc