Poraďte UPS do kanceláře

Re:Poraďte UPS do kanceláře
« Odpověď #30 kdy: 11. 08. 2026, 17:09:34 »
Nemam zmeranu celkovu spotrebu, ale tak do 30W by to mohlo byt.

Ještě mě napadlo: v tomhle pozor na různé greenwashing features. V dobré víře jsem jednu takovou UPS pořídil a celé to "green" znamenalo, že pokud byla na výstupu při sepnutí nižší zátěž, než cca 10 W, milá UPS se po pěti minutách jednoduše vypnula. Což opravdu potěší, pokud ji člověk kupuje kvůli tomu, aby počítač chvíli běžel a když by byl výpadek delší, prostě ho uspal do paměti aby pak mohl hned pokračovat kde skončil nebo aby vydržel uspaný když je pryč a vypadne proud -- jenže v takovém režimu je samozřejmě spotřeba pár wattů a takováhle nazelenalá UPS vypne napájení. Radost, fakt.

Byl to nějaký levný CyberPower. Moc nerozumím, k čemu takový krám je: kapacitu na delší běh nemá ale přitom dělá tohle. A to je to jedna z nejprodávanějších SOHO UPS v ČR.
« Poslední změna: 11. 08. 2026, 17:13:42 od Martin Poljak »

jjrsk

• 959
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 11. 08. 2026, 18:09:27 »
Jestli ono to nebude tim, ze si(nejen ty) nejak ani trochu nepochopil, k cemu je UPS.

Od UPS se totiz z definice ocekava, ze vydrzi maximalne 15 minut, pri nejake jmenovite zatezi ... na kterou se taky ta UPSka dimenzuje. A tech 15 minut je dost na 2 kompletni cykly vypadku. Protoze se typicky minutu ceka, dalsi max 2 minuty startuje agregat, a pokud nenastartuje, tak je tam tech 5 minut na korektni vypnuti.

Pokud chces zdroj kterej pobezi hodiny nebo dny pri zatezi v jednotkach wattu, tak si neporizuj ZADNOU UPSku, protoze zadna na to neni kontruovana.

Mimochodem, na takovyhle ptakoviny se pouziva battery pack, a to proto, ze jakejkoli stridavej zdroj spotrebuje destiky wattu jen na to, aby vyrabel z ty baterky tech 230V, ktery se nasledne zase usmernujou.

« Odpověď #32 kdy: 12. 08. 2026, 00:26:34 »
Jestli ono to nebude tim, ze si(nejen ty) nejak ani trochu nepochopil, k cemu je UPS.
Jestli jste tak trochu spíš vy nepochopil, že se bavíme o SOHO zařízeních.

Protoze se typicky minutu ceka, dalsi max 2 minuty startuje agregat, a pokud nenastartuje, tak je tam tech 5 minut na korektni vypnuti.
Jo, jo. Agregát do každé kanceláře a domácnosti. Co to vyprávíte, proboha? Všiml jste si, co tazatel řeší? Vzbuďte se, nesedíte v datacentru. Jiné UPS co mám tuhle krávovinu nedělají, vy "nepochopil". Ty fungují dle očekávání. A běží prostě dokud mají odkud brát.

Pokud chces zdroj kterej pobezi hodiny nebo dny pri zatezi v jednotkach wattu, tak si neporizuj ZADNOU UPSku, protoze zadna na to neni kontruovana.
Tak hlavně, že můj druhý eaton s tím problém nemá, že... Nepište nesmysly. Celé to je prostě jen zhovadilý greenwashing CyberPoweru co z toho zařízení dělá bazmek.
« Poslední změna: 12. 08. 2026, 00:28:53 od Martin Poljak »

« Odpověď #33 kdy: 12. 08. 2026, 00:38:43 »
A ještě bych jen k tomuhle řešení "zdroj + autobaterka" doplnil jednu poznámku pod čarou: Olověné baterie uvolňují vodík. [...] Ale obyčejná zaplavená baterka, do které je potřeba jednou za čas dolít destilku, ta vyrábí vodík jak vzteklá. Takže je potřeba si pohlídat typ a zajistit adekvátní větrání.

Docela by mě zajímalo, kolik toho vodíku je. (Nejsem to schopen posoudit.) Při připojení jen na udržovací napětí ho vzniká minimálně: při běžném nabíjení prý nějaké jednotky, možná desítky militrů za hodinu, tvrdí AI. Jestli je to pravda, netuším. Zdroje v těchhle UPS baterie samozřejmě za normálních okolností nepřebíjí aby tam vznikaly litry za hodinu.

A destilku jsem, mimochodem, do moderních autobaterií nedoléval nikdy. Možná jim to zkrátilo něco provozního života, ale stejně i tak v těch autech vydržely mnoho a mnoho let.

Zopper

• 1 025
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 12. 08. 2026, 07:25:35 »
Docela by mě zajímalo, kolik toho vodíku je. (Nejsem to schopen posoudit.)
Já právě taky ne. A přijde mi prostě jednodušší do té jedné UPS koupit ten jeden pár utěsněných baterek, než dohledávat a počítat něco, do čeho prostě nevidím.

Možná to v běžných podmínkách bude ok, obzvlášť s dnešníma baterkama, ale 4 % ve vzduchu v nějaké krabici není zas tak vysoká koncentrace. A další věc je, že to může uvolňovat trošku i kyselinové výpary -> koroze.

jjrsk

• 959
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 12. 08. 2026, 08:36:04 »
....
Jinak receno, jen potvrzujes, ze nemas ani nejmensi paru k cemu je UPSka, ono je totiz uplne jedno, jestli je to UPSka k desktopu za litr nebo k serverum ze miliony. Teda s tim rozdilem, ze ucinnost ty domaci bude o rad horsi. Porad je to totiz krabice na 15 minut provozu pri jmenovity zatezi. TECKA.

Pouzivat to jakkoli jinak = pohybovat se ve spektru funguje to blbe po nefunguje to vubec, vcetne toho, ze to v idealnich domacich podminkach = zahazeny vsemoznym bordelem nekde v kumbalu, klidne zapali barak.

Kit

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 12. 08. 2026, 09:05:35 »
A ještě bych jen k tomuhle řešení "zdroj + autobaterka" doplnil jednu poznámku pod čarou: Olověné baterie uvolňují vodík. [...] Ale obyčejná zaplavená baterka, do které je potřeba jednou za čas dolít destilku, ta vyrábí vodík jak vzteklá. Takže je potřeba si pohlídat typ a zajistit adekvátní větrání.
A destilku jsem, mimochodem, do moderních autobaterií nedoléval nikdy. Možná jim to zkrátilo něco provozního života, ale stejně i tak v těch autech vydržely mnoho a mnoho let.

Dolévám cca litr destilky ročně do baterie 80 Ah. Zřejmě příliš často absolvuje plný nabíjecí cyklus.

« Odpověď #37 kdy: 12. 08. 2026, 10:17:03 »
Na olověný baterky bych se už vykašlal. Pokud chcete velkou UPS s dobou zálohování v hodinách, tak se podívejte na takový ty "velký powerbanky" - pořád vidím nějaký reklamy na EcoFlow, Bluetti a podobně.
Má to lifepo baterky, kapacitu cca 1kWh a umí to režim UPS. Jo ale teda stojí to tak 20tyček

Levnější řešení je vzít nějakou lepší UPSku a připojit k ní LiFepo4 batterypack. Dají se sehnat 12V/100Ah kolem 4-5 tisíc. Napětí je prakticky 1:1 kompatibilní s olovem.

Jen pozor u těch levnejších UPS, kdy se opravdu počítá s tím, že UPSka jede 10minut a pak dojde baterka - to chlazení je tam dimenzované na těch 10minut. Kontinuálně se to dokáže uchladit jen při menších výkonech. Což by ale tady asi nevadilo.

Lepší řešení je UPSka co má ventilátor a/nebo má možnost připojit externí batterypack. Nějaký ty APC XL nebo jak se jmenovaly.

Obecně "bohužel" lepší UPSky nejsou na 12V, ale na 24V, někdy i 36 a 48V. To není vyloženě problém, ale lépe (levněji) se shání větší 12V baterka, než dvě (tři, čtyři) menší 12V.

Kdybych měl osobně jít do budget-friendly UPSky pro opravdu 230V zátěž, tak vezmu nějakou klidně bazarovou lepší 24V a seskládám si batterypack z LiFePO4 článků o velikosti co chci (20Ah/50Ah/100Ah/314Ah) + BMSka

Jo a ještě to nejdůležitější na závěr - klasická UPSka je strašná blbost na zálohu těch věcí co píšeš. Zálohuju podobný věci v racku - UPC modem, router, switche, POE injektory na APčka, NAS. A mám to všechno zálohovaný přímo na DC straně. Mám zdroje  12V a 24V co maj funkci UPS, jsou do něj zapojený baterky. A jeho výstupem napájím ty switche APčka a podobný věci. Pak tam mám teda ještě DCDC měnič na rovných 12V (jinak to napětí cestuje s napětím baterek) pro NAS, kde ty HDD jsou dost citlivý na přesný napětí. Jinak většina věcí nemá problém, vstupní rozsah nějakých těch switchů je třeba 10-30V. Pak tam mám ještě DCDC na 48V pro aktivní PoE injektory.
U rodičů takhle zálohuju i Intel NUC kde běží home assistant a ten NUC má pěkně DC vstup, takže jen DCDC měničem do toho dávám 20V namísto 24V zálohované větve
Mám v tom trochu borčus jak ty věci přibývaly. Teď byhc to dělal už jinak. Asi bych šel cestou jednoho velkýho zdroje na 48V, k tomu "fotovoltaiková" LiFePo4 baterka do racku a měniče na 24V/12V. Záleží na potřebných napětích a jejich výkonech.

S tímhle setupem je velmi jednoduchý dosáhnout zálohování v hodinách - ten 24V systém žere 2A, takže obyčejný 2x12V/20Ah olovo za tisícovku to dokáže udržet i přes celou noc
« Poslední změna: 12. 08. 2026, 10:20:16 od czAtlantis »

Kit

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 12. 08. 2026, 11:15:34 »
Na olověný baterky bych se už vykašlal. Pokud chcete velkou UPS s dobou zálohování v hodinách, tak se podívejte na takový ty "velký powerbanky" - pořád vidím nějaký reklamy na EcoFlow, Bluetti a podobně.
Má to lifepo baterky, kapacitu cca 1kWh a umí to režim UPS. Jo ale teda stojí to tak 20tyček

Už to není tak drahé, 1 kWh se dá koupit už za 10 kKč. Od Pylontechu mám 1 kWh dokonce za 5 kKč, ale je tam možný jen nižší trvalý odběr cca 50 W (max 300 W) daný pomalou nabíječkou. Jako UPS však vyhoví i na 3 hodiny při 300 W.

« Odpověď #39 kdy: 12. 08. 2026, 11:42:06 »
Jinak receno, jen potvrzujes, ze nemas ani nejmensi paru k cemu je UPSka, ono je totiz uplne jedno, jestli je to UPSka k desktopu za litr nebo k serverum ze miliony.
Právěže není. Proto si taky domů nekupuju UPS za miliony a nemám v datacentru UPS za patnáct stovek. Ale s tobě podobnými se stejně nemá smysl o tématu bavit. To má obecně smysl s lidmi, co jsou schopni rozlišovat, ne obtěžovat svou profesionální deformací a neschopností pochopit, že na světě jsou i běžní malí uživatelé. A pak se vám podobní ještě diví, že vás ve firmách kdekdo nemá rád a pokud může se vám vyhne :D

« Odpověď #40 kdy: 12. 08. 2026, 11:54:42 »

Olověnou baterii k těm zdrojům, co jsem zmínil samozřejmě připojovat nemusíte, dnes podporují i LiFePo. Ono je to olovo jen prostě jednak levné a za druhé dostupné. Vysoká kapacita pak nestojí dvacet tisíc ale jednu autobaterii, co se mi stejně válí na půdě a jednou za půl roku ji preventivně dobiju. Proto jsem to zmínil.

A napájet tahle malá zařízení přímo je samozřejmě lepší přímo, o tom žádná; tahat to přes dvěstědvacet střídavých zase nazpátek na 12 V DC je totálně neefektivní rovnák na ohejbák, ale zase každý nemá čas se s tím bastlit -- a hlavně to za to dost často vůbec nestojí a je to jedno; zvlášť někde doma. Koupit levnou přiměřeně značkovou UPSku, připojit ji, případně k ní připojit baterii o požadované kapacitě a dál nic neřešit přinese tak 90 % užitku také -- pokud si teda výrobce nevymýšlí blbosti jak jsem psal a nečekáte, že vám to na ni pojede půl dne ale třeba jen hodinu dvě.

Karmelos

• 1 357
    • Zobrazit profil
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #42 kdy: 12. 08. 2026, 12:30:14 »
Jo tak jasně že s řešením DC rozvodu je to strašněj opruz. Ale myslím že mně se to už dávno zaplatilo - Chtěl jsem, aby to vydrželo X hodin (jsou na tom i kamery atd). To bych musel koupit drahou UPS (a nebo klidně levnou, ale s tak trojnásobnou kapacitou baterek než je potřeba pro DC řešení). A ono upřímně ten zálohovanej DC zdroj, nějakej DCDC měnič, svorkovnice a pár kabelů vyjde na stejný prachy, jak ta UPSka. Ty věci nejsou zase nějak kdovíjak drahý. Záleží jak pestře to člověk udělá. A po první výměně baterek se to zaplatí, jelikož je potřeba koupit jen tak třetinová kapacita než pro 230V UPS pro stejný zálohovací čas.
Největší problém je to umět zapojit, ale tenhle aspekt u sebe neřeším, jelikož to mám tak trochu jako hobby.

Kdyby někdo náhodou chtěl nasměrovat jak to sestavit, tak například modulární 24V řešení: Hodí se pokud máte hodně věcí co tolerují 24V (všechny možný mikrotiky třeba atd).

nějaký 24 (27,6V) zdroj, záleží dle požadovného výkonu, třeba Mean Well HDR-150-24
UPS modul (omezuje proud do baterky při nabíjení aby se nepřetížil zdroj + odpojí baterku proti podvybití): Meanwell DUPS20
DCDC měnič pro napájení věcí co potřebují 12V: Meanwell DDR-120B-12
Baterka 2X12V dle požadované délky zálohy, například 20AH
Pak už stačí nějaká svorkovnice, to už je na představivosti konkrétního soudruha, hledejte třeba "svorka řadová".
Cena bez baterek 3000kč, baterka odhadem +2000kč pokud půjdeme blbým olovem. Myslím že za relativně průmyslové řešení super cena. A užitná hodnota o řád jinde než UPSka za stejný peníze.

Dá se koupit už i zdroj s UPS funkcí (takže není potřeba ten DUPS modul, ale přímo do zdroje se zapojí baterka), ale s tím nemám zkušenosti

mhepp

• 222
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 12. 08. 2026, 13:20:47 »
A napájet tahle malá zařízení přímo je samozřejmě lepší přímo, o tom žádná; tahat to přes dvěstědvacet střídavých zase nazpátek na 12 V DC je totálně neefektivní rovnák na ohejbák, ale zase každý nemá čas se s tím bastlit -- a hlavně to za to dost často vůbec nestojí a je to jedno; zvlášť někde doma.

Tohle jsem před časem řešil, mám všechna zařízení, co bych chtěl zálohovat na 12 nebo 24V. Poptával jsem na e-bastlírně a byly mi doporučené přímo zdroje pro tento účel - 230V na vstupu, k tomu baterka a 12V nebo 24V na výstupu. Takže není potřeba až tak bastlit. Jen to nemůžu dohledat...