Poraďte UPS do kanceláře

MH

Re:Poraďte UPS do kanceláře
« Odpověď #15 kdy: 10. 08. 2026, 12:16:16 »
Vzhledem k tomu jak žere i bez zátěže jakákoliv klasická UPS, koupil bych si pro tento účel mini UPS jako je třeba APC CP12036LI

« Odpověď #16 kdy: 10. 08. 2026, 13:26:01 »
Vzhledem k tomu, že tam běží PROXMOX, tak stačí jakákoliv UPS s dostačujícím výkonem (např. EATON) a pouze s USB portem. K tomu na PROXMOX instalovat NUT server (buď přímo na PROXMOX nebo samostatný VM nebo XLC viz https://community-scripts.org/scripts/peanut). Konfigurací na netu je plno a funkčních. Já to mám i na Rapsbery PI v racku, kde je UPS pro router, switch atd. pro přehled.

Medo77

• 318
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 10. 08. 2026, 16:28:07 »
Apc z bazosu, max vymenis baterky. Minimalne usb, ak budes mat stastie, tak aj eth verzia.
750-tky uz  od 80 eur...

« Odpověď #18 kdy: 10. 08. 2026, 17:01:42 »
Já teda v UPS nechápu jednu věc: proč už proboha výrobci UPS dávno nepoužívají lifepo4?

Buldr

• 209
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 10. 08. 2026, 18:14:24 »
Však se používají pro dlouhodobé aplikace s vysokými teplotamy s prvořadou bezpečností např.: pro skříně EI60, kde se vše dimenzuje na provoz 50°C a více. Můžete si je pořídit třeba od Eaton v 9. řadě, ABB taktéž, pozadu nejsou ani v USV a mnoha dalších.

U SOHO zace chcete co nejnižší cenu, energetickou hustotu a jistotu, že si koupíte novou. 

Carpe diem

Kit

• 1 041
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 10. 08. 2026, 19:19:53 »
Já teda v UPS nechápu jednu věc: proč už proboha výrobci UPS dávno nepoužívají lifepo4?

Protože LiFePO4 nesnesou při dané kapacitě tak velký proud. Pro 500 VA by musela mít cca 0,5 kWh, což by zvyšovalo cenu. Sám jsem si takovou vyrobil, abych to měl aspoň a 8 hodin.

Molex1

• 245
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 11. 08. 2026, 06:24:03 »
Existuje nějake prosumer UPS s LiFePo? Jako nechci nic za desítky tisíc... ale jestli něco existuje (je mi jasné, že to nebude za 1500Kč... ale něco např. v řádu jednotek tisíc...)
Aby mi právě domácí rack s modemem, NASem, atd utáhla několik hodin - klasické Pb cca do hodiny při odběru kolem 30W odejdou... ?

Zopper

• 1 025
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 11. 08. 2026, 10:53:39 »
Existuje nějake prosumer UPS s LiFePo? Jako nechci nic za desítky tisíc... ale jestli něco existuje (je mi jasné, že to nebude za 1500Kč... ale něco např. v řádu jednotek tisíc...)
Aby mi právě domácí rack s modemem, NASem, atd utáhla několik hodin - klasické Pb cca do hodiny při odběru kolem 30W odejdou... ?
To ale není problém Pb, tohle budeš řešit i u LiFePo i jakékoliv jiné technologie. Hlavní je tu problém neefektivity konverzí, co to nejdřív ženou měničem na 230 V a pak se to zase převádí zase dolů na 12 V v jednotlivých bradavicích do zásuvky. Vytáhnout z toho přímo 12/24 V, případně s malým step-down na 9V, pokud náhodou máš takové zařízení, by výdrž výrazně prodloužilo.

Jako jo, můžem tu vést debatu o závislosti dostupné kapacity na vybíjecím proudu, ale když si to spočítáš, tak problém není koncová zátěž na olovu: Když vezmu náhodnou ~7.2 Ah baterku, a budu z ní tahat těch ~7.2 A, tak to z těch teoretických ~86.4 Wh udělá teoretických ~55 Wh (4.6 Ah, zdroj: pdf náhodného výrobce), takže tvých 30 W na UPSce s dvěma baterkama (klasická APC 750 třeba) by bez ztrát dělalo 0.16 C -> něco pod 10 hodin vybíjecí cyklus -> podle tabulky v tom PDF budeš mít na 7.2 Ah baterce k dispozici trochu míň jak 7 Ah.

Akorát že ta dvojitá konverze a navíc na tu neefektivní hranatou pseudosinusovku ti pošle účinnost do zadele, k tomu nějaké ztráty navíc kolem, kdo ví jak nastavený práh, a máš z 10 hodin jen 1.
« Poslední změna: 11. 08. 2026, 10:55:32 od Zopper »

« Odpověď #24 kdy: 11. 08. 2026, 11:07:37 »
[...] klasické Pb cca do hodiny při odběru kolem 30W odejdou... ?
Celkem dobrá alternativa je koupit záložní zdroj bez vnitřní baterie a připojit normální autobaterii (klidně nějakou starší se sníženou kapacitou co ji do auta už nechcete). Výhoda je, že tyhle zdroje navíc často dodávají čistou sínusovku. Samozřejmě to vyjde tak třikrát dráž než UPS za patnáct stovek (pokud koupíte i autobaterii novou) ale zase dostanete slušnou elektroniku, kvalitní průběh napětí (připojené zdroje vám poděkují) a podstatně vyšší kapacitu. A možnost využít starších autobaterií je fajn.
« Poslední změna: 11. 08. 2026, 11:10:32 od Martin Poljak »

Medo77

• 318
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 11. 08. 2026, 12:06:20 »
Neviem, ci elektronika zvladne nabijat akumulator, na ktory nebola stavana (resp. naopak, ci zvladne dlhotrvajuce vybijanie pri plnej zatazi, napr co sa tyka chladenia) (nie som elektronik, ale asi chapete kam mierim).
V tomto smere uz je riesenie Volt Polska + oloveny aku. sice nemas komunikaciu, ale cisty sinus, a kapacitu aku si nadimenzujes ...

« Odpověď #26 kdy: 11. 08. 2026, 12:27:58 »
Autobaterie není dělaná na hluboké vybíjení, ale na vysoké startovací proudy, ale následovné rychlé dobití. Nakřáplá baterie, kterou už do auta nechcete, nepatří ani do UPS. Na UPS se potřebujete spolehnout, a ne aby to celé kleklo kvůli šmejdské baterii.

Rada koupit 3x dražší zdroj, a pak ušetřit na baterii, je k nezaplacení... Není lepší koupit rovnou kvalitní UPS, byť z druhé ruky?

Počítat výdrž UPS podle baterie je k ničemu, každá UPS má nějaké ztráty, někdo má v racku 20°C, někdo třeba 40°C, podle toho bude UPS i chladit. Ty ztráty se budou zvyšovat s postupem času, jak se celé okolí ohřeje a s klesajícím napětím baterií bude stoupat i protékající proud, takže opět vyšší zahřívání. Pokud je to v racku, a začne najednou topit UPS, mohou začít více odebírat i okolní zařízení, protože najednou mají na vstupu teplejší vzduch. Troufnu si tedy tvrdit, že čím déle to poběží, tím méně efektivní to bude.

Kit

• 1 041
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 11. 08. 2026, 13:06:36 »

Používám Pylontech Amber. Není to sice UPS, ale poskytuje kromě 230 VAC i několik USB. Vhodné do 50 W zátěže, ale jede do 300 W.

« Odpověď #28 kdy: 11. 08. 2026, 13:45:47 »
Neviem, ci elektronika zvladne nabijat akumulator, na ktory nebola stavana
To jsou záložní zdroje, které jsou bez vnitřní baterie by design. Vůbec v sobě nemají k tomuhle prostor. A naopak umožňují používat klasické olověné baterie různých druhů.

Autobaterie není dělaná na hluboké vybíjení, ale na vysoké startovací proudy, ale následovné rychlé dobití. Nakřáplá baterie, kterou už do auta nechcete, nepatří ani do UPS. Na UPS se potřebujete spolehnout, a ne aby to celé kleklo kvůli šmejdské baterii.
Pravděpodobnost, že by zničehonic zdechla pokud ji předtím držíte nabitou a není úplně jetá se v běžných kancelářských podmínkách limitně blíží nule. Tohle není řešení do vaší korporátní serverovny ani datacentra, příteli. To je tady na Rootu pořád dokola tohle. Baterie, která vám sice už nedá v hraničních podmínkách někde venku v mínus deseti dostatečný startovací proud v řádech stovek ampér má obvykle pořád s přehledem dost kapacity na to, aby na tohle spokojeně stačila řadu dalších let.

Rada koupit 3x dražší zdroj, a pak ušetřit na baterii, je k nezaplacení... Není lepší koupit rovnou kvalitní UPS, byť z druhé ruky?
Není z důvodů, které jsem uvedl. Ten zdroj sám o sobě třikrát dražší není; ten stojí dost podobně. Třikrát dražší je celé řešení s baterií. Četl jste vůbec co jsem napsal?

« Poslední změna: 11. 08. 2026, 13:50:21 od Martin Poljak »

Zopper

• 1 025
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 11. 08. 2026, 17:02:11 »
...Tohle není řešení do vaší korporátní serverovny ani datacentra, příteli. To je tady na Rootu pořád dokola tohle.
+1, i když v případě "do kanceláře" jak znělo v počátečním dotazu bych přece jen řekl "pokud nemáš papír na dělání elektroinstalace, tak do toho nehrab a dej UPS do nákladů" - pracovní úrazy, povinné revize, a tak. Co projde doma, neprojde na pracovišti. (Pokud to není home office.)

A ještě bych jen k tomuhle řešení "zdroj + autobaterka" doplnil jednu poznámku pod čarou: Olověné baterie uvolňují vodík. U VLRA/AGM se uvnitř zase rekombinuje, ale AFAIK i AGM autobaterky pořád uvolňují do okolí o dost víc, než utěsněné baterky do UPS (které to začnou dělat jen při nějakém selhání baterie). Ale obyčejná zaplavená baterka, do které je potřeba jednou za čas dolít destilku, ta vyrábí vodík jak vzteklá. Takže je potřeba si pohlídat typ a zajistit adekvátní větrání.

Pokud se pletu, tak mě prosím někdo opravte, ale tohle byl právě důvod, proč jsem se na využívání autobaterií vykašlal - nemuset ten vodík v uzavřeném prostoru řešit.

Neviem, ci elektronika zvladne nabijat akumulator, na ktory nebola stavana (resp. naopak, ci zvladne dlhotrvajuce vybijanie pri plnej zatazi, napr co sa tyka chladenia)
To může být problém, pokud vezmeš malou levnou kancelářskou UPS, která je hraničně dimenzovaná na to, že z baterky vytáhneš takovouhle zátěž jen po takovouhle dobu, a nacpeš do ní výrazně větší baterku, takže předpoklady výrobce "to se nestihne přehřát, než se aku vybije" při větší zátěži přestanou platit. Nabíjení bych se nebál, to probíhá dostatečně pomalu. Ale ty zdroje, co popisuje MP, tady mít problém nebudou.