Na učňák ve 40 letech

Re:Na učňák ve 40 letech
« Odpověď #30 kdy: 01. 08. 2026, 19:07:44 »
Absolvoval jsem dálkové studium na učilišti (maturitu jsem měl v jiném oboru) záskal jsem za rok výuční list, a vyhlášku 50, která se teď tak už nejmenuje paragraf 5, za rok jsem si zašel pro paragraf 6 (nějaký testík, otázky a tak) následně už mimo školu lze dle praxe atd usilovat o vyšší oprávnění, pro možnost nechat se zaměstnat jako elektrikář nebo být osvč má splněno, v IT zatím jsem, ale tohohle nelituju, dálkaři jsme tam byli všichni tak 30 plus, vyučující super, závěrečné zkoušky byly poctivé udělali jsme snad všichni až na jednoho a ten dal opravný termín.
Bylo tam i dost holek, co dělají např montáže pro čez nebo něco a potřebovali elektro vzdělání... je to dobrá investice, stálo to 3000kč příspěvek škole, jinak vše platí "stát", na většině státních škol to tak je, jeden týden teorie, druhý týden praxe takhle celý rok vždy tuším od 15h do 19h, někdy do 20h.. mohu doporučit.. odborný výuční list se neztratí, též lze pak jít dělat programování a montáže a oživování PLC, často je to teda s cestováním po čr nebo i po EU.. to uplně AI ještě neudělá a dokud nebudou montážní roboti co přijedou montovat a oživovat fabriky tak na to lidičky budou stále nutný

« Odpověď #31 kdy: 01. 08. 2026, 22:00:06 »
Za mě: ano, ve 40 letech na učňák jít můžeš a v mnoha případech je to rozumné rozhodnutí. Ne jako „návrat do školy“, ale jako cílený přesun do oboru, kde ti výuční list a praxe opravdu něco dají.

« Odpověď #32 kdy: 10. 08. 2026, 16:20:59 »
Kolega tohle absolvoval 'dalkove' tj. vikendy, vesmes tam ani moc nemusel. V Praze pri programovani :) Delal si teda klasicky slaboproud, tj. do 1KV. Coz je pro (V)VN stejne zaklad. Jinak mel maturitu, ale bez papiru to neslo. Uz mu musim jen napsat nejakou praxi, ... :)

Dle mne neni potreba zabijet cas tolika dni prezecne, protoze inteligence tech lidi definuje rychlost. A lze predpokladat, ze se jen budes nudit... A praxe ? Stejne ji mit nebudes, ale CEZ a spol. si te s papirem mileradi zaskoli. Syn byl puvodne na ucnaku, elektro. Ale nakonec sel na maturitni obor (mechanotronika), protoze to se nedalo - ta uroven byla silena... Cez platil v prvaku stypko 800Kc za dochazku nad 70% (!!!). Ve 3taku to bylo 2400. Jen aby meli material s papirem, realne je nezajimalo, jestli neco umis nebo ne. Kdyz jsem videl ten material, tak je chapu... V realu na te skole byl papir prakticky za dochazku, pokud nekdo nemel vylozene ikvetykve. A smutny je, ze papirove hodnoceni te skoly nebylo nejhorsi...

Jinak obecne k dotazu - mas pravdu, predsedo !

P.

ps: delal to taktez ve 40 :)
« Poslední změna: 10. 08. 2026, 16:22:43 od Pivson »

mm212

« Odpověď #33 kdy: 12. 08. 2026, 16:41:08 »
Tohle tady řeší všichni každou chvíli a vždy to řeší programátoři. Můžu se zeptat, proč chcete úplně opustit tento obor, když existuje ještě další milion zaměstnání v IT, který se netýkaj programování a AIčko jim práci určitě nesebere?

kteremu oboru AI praci neprebere ?

mm212

« Odpověď #34 kdy: 12. 08. 2026, 16:42:45 »
když existuje ještě další milion zaměstnání v IT, který se netýkaj programování a AIčko jim práci určitě nesebere?
Těch pár měsíců navíc, co budou mít databázisti nebo devops oproti programátorům, než si pro ně dojde Terminátor, za tu námahu nestojí. 8)

ehm, devops , site a databaze .. jsou obory ktere ai prebere rychleji nez programatory ..