Kompetentnost týmu projektu Turris

vcunat

• 190
    • Zobrazit profil
Re:Kompetentnost týmu projektu Turris
« Odpověď #30 kdy: 14. 07. 2026, 09:59:09 »
Ale NIC si přece dělá vlastní HW.

Myslel jsem součástky, ty si fakt cz.nic nevyrábí.  Třeba CPU/SoC, WiFi karty (včetně firmware a ovladačů), atd.

« Odpověď #31 kdy: 14. 07. 2026, 14:11:13 »
Jen bych podotkl, že 10 let je celkem dlouhá doba. Takže informace o tom, jak to tam kdysi chodilo, je už trochu mimo. Taky si pamatuji hezké věci v různých společnostech, ale neodvážil bych se tvrdit, že to tam tak stále je... Což netvrdím, že v NICu není.

To určitě, ale já se lidmi z CZ.NICu čas od času vídám (s Ondřejem na RIPE, na CSNOGu atp.), a pár lidí za mnou přišlo postupem času i do ISC, takže zase tak úplně mimo nejsem. A teď jsem tam onehdá squatoval v Akademii CZ.NIC, když jsem čekal po nějaké schůzce v Praze na večerní vlak :). Přijde mi, že je to tam plus mínus stejné – v tom dobrém i v tom zlém – tj. jako kdekoli jinde.

« Odpověď #32 kdy: 18. 09. 2026, 12:02:02 »
Ale Ondřeji, prosím tě. :) Turris v NICu je fakt oddělenéý, ta nálada je tam fakt jiná. Bohužel. Spin-off nevyšel, k tomu se radši ani nevracet, kolik peněz tam zahučelo. Vývoj je takový polotovar. Špatně vybrané procesory. Můžeme začít i tím, že MOX vlastně neměl nikdy vzniknout nebýt představenstva a kolegia, které muselo dofinancovat IGG kampaň. Je to taková hračka pro kutily. Když se podíváme na Turris Omnia NG, tak to je průser, což prostě vedení nevidí, protože jsou nasmlouvané dealy a partneři to chtějí. Stojí to za ten shit storm, co je tady nebo na fóru Turrisu? Stále to nefunguje. Stále je to rozbité. Můžeme se podívat na to, že vlastně ani testy už neprobíhají. 2 měsíce nebyl opravený port na MOXovi.

Do toho odchod dvou lidí - Michala a Petra, oba na vedoucích pozicích v Turrisu.

Pěkně se to rozpadá.

cznarg

• 161
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 20. 09. 2026, 13:47:14 »
Ale Ondřeji, prosím tě. :) Turris v NICu je fakt oddělenéý, ta nálada je tam fakt jiná. Bohužel. Spin-off nevyšel, k tomu se radši ani nevracet, kolik peněz tam zahučelo. Vývoj je takový polotovar. Špatně vybrané procesory. Můžeme začít i tím, že MOX vlastně neměl nikdy vzniknout nebýt představenstva a kolegia, které muselo dofinancovat IGG kampaň. Je to taková hračka pro kutily. Když se podíváme na Turris Omnia NG, tak to je průser, což prostě vedení nevidí, protože jsou nasmlouvané dealy a partneři to chtějí. Stojí to za ten shit storm, co je tady nebo na fóru Turrisu? Stále to nefunguje. Stále je to rozbité. Můžeme se podívat na to, že vlastně ani testy už neprobíhají. 2 měsíce nebyl opravený port na MOXovi.

Do toho odchod dvou lidí - Michala a Petra, oba na vedoucích pozicích v Turrisu.

Pěkně se to rozpadá.

To by mě zajímalo co je na NG takový průser? Byl jsem mezi prvníma adopters a až na to že jsem vylosoval vadný kus (což se stává, předpokládám že si Turris team tohle už vyříkal s výrobcem) tak ten router prakticky funguje a nezažil jsem že by bylo něco rozbité. Aspoň z té běžné funkčnosti, ale na routeru neprovozuju LXC, docker a podobné chujoviny od čehož jsou servery, ne routery...

« Odpověď #34 kdy: 21. 09. 2026, 09:40:08 »
...a ten setrvalý souboj s výrobci HW komponent...

Ale NIC si přece dělá vlastní HW.

Jasně, OpenWRT komunita může "bojovat" s TP-Linkem, který nemusí mít radost, že někdo používá OpenWRT nebo DDWRT, ale NIC si dělá vlastní HW...

Jo, navrhnou si desku, mají svobodu v daném okamžiku si zvolit součástky.
Ale veškerý křemík peče a pouzdří někdo další - a co jsem viděl u jiné firmy, která si taky "dělá vlastní hardware", tak je neustálý boj s dostupností jak velkých švábů (třeba jenom konkrétní varianty pouzdra), tak prkotin typu konkrétní USB hub nebo regulátor napájení. I taková drobnost si třeba vynutí novou revizi plošáku. Během COVIDu / postCOVIDu to byl extrém, chyběly jednu chvíli i keramické kondenzátory a další banality - to už polevilo, ale třeba momentální "špatné počasí" kolem flash a RAM čipů (včetně starších modelových řad) taky není žádnej med.

Není vůbec jednoduché, vyrůst do velikosti, kdy Vaše počty kusů objednávaných součástek přitáhnou pozornost aspoň distributorů, neřku-li výrobců. A větší počty kusů čehokoli mimo naprostý mainstream nejspíš ani distributor nedrží skladem, takže pro Vás platí dodací lhůta od výrobce, což je běžně kvartál nebo půlrok... A pokud si desky neosazujete "doma", patrně máte logistiku nákupu té drobotiny a osazování desek outsourcovánu do Číny, takže zas o kousek dál mimo svoji kontrolu, z hlediska termínů a z hlediska substitucí...

« Odpověď #35 kdy: 30. 09. 2026, 10:55:19 »
To by mě zajímalo co je na NG takový průser?

Neustálé problémy s Wi-Fi viz Turris fórum - https://forum.turris.cz/t/omnia-ng-wifi-seriously/22124
Bohužel stále neřešené. Problém je, že ten kus HW běží na OpenWrt 24.10.

Tady se dostáváme k dalšímu problému, podívejte se na GitLab CZ.NIC a do repozitáře Turris.
- Zjistíte, že podporu naroubovali pomocí Qualcomm SDK takže Turris Omnia NG používá kernel 6.6.88 oproti ostatním Turris routerům, které mají 6.6.156 ( https://gitlab.nic.cz/turris/os/build/-/blob/32e6f9df790056e30d0f5c6a4c1e6f1cc710c835/src/omnia-ng/openwrt/include/kernel-6.6 ), takže bezpečný router Turris Omnia NG je vlastně díra jako prase zranitelné např. vůči mj. Copy.Fail.

- Aktualizace Turris OS jsou čím dál tím pomalejší

- Kolik lidí teď reálně pracuje na Turrisu? Jak moc je to open-source?
Neřeší issues, neřeší pull requesty. Neschopnost udržovat v podstatě dva systémy v jednom. To je do nebe volající.

K tomu samotnému SoC: Ten výběr je prostě špatný. Podpora v Linuxovém kernelu Omnia NG není, OpenWrt master dostává opravy jak jen to jde, ale 2 GB RAM na dnešní dobu je IMHO málo.  Wi-Fi ovladač ath12k je v plenkách.

Aspoň vůči MOX se to restartuje.  ;D ;D

Za tu cenovku? To je prostě neprodejné. To si běžný franta uživatel nekoupí. Je to prostě business targeted a ano, firmy o to mají neskutečný zájem. Chce si to položit otázku - Co vlastně dostanu za 10k? Uživatelské rozhraní, které je nepřehledné, nedostačující, Wi-Fi nefunkční, fórum o ničem a aktualizace jednou za uherský rok a v dnešní době na verzi end-of-life OpenWrt.

« Odpověď #36 kdy: 30. 09. 2026, 11:58:09 »
Roky používám OpenWRT. Proč by si měl někdo kupovat Turris moc nerozumím.  OpenWRT má vše co potřebuji. A kdyby to záhadně zlobilo ani novější verze, tak si vždy mohu za 1500 Kč koupit nový router či několik.  Pravda v mém případě žádný super hvězdný výkon nepotřebují.

jjrsk

• 978
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 30. 09. 2026, 14:07:03 »
Co nechapete na tom ze si za cizi penize vyrobili hracku, ktera je uz nebavi.

Kdyby nekdo chtel realizovat to, co oni propagujou, tak si predevsim na zacatku zvoli nejaky masove ve velkym vyrabeny a dlouhodobe dostupny a levny HW. A na nej bude delat ten dlouhodobe udrzovany SW. Jenze na to by se nedaly vynalozit stovky mega zejo ... a navic tohle vlastne dela treba to openwrt

Do SOHO je to nepouzitelne a drahe, do komecrniho sektoru je to zcela nepouzitelne a neustale rozbite. Takze je to kram na hrani pro par blaznu.

Pokud budu chtit do routokrabky vrazit takovy prachy kolik stoji tenhle kram, vpohode za to dostanu x86 krabku (novou), do ktery prozmenu dostanu libovolny SW dle vlastniho vyberu. Pokud mi nepujde o to aby to byla krabicka do racku ... tak si nekde za pul piva sezenu libovolny vyrazeny PC, vrazim do nej sitovku (klidne nejakou 4portovou) a ano, bude to mit o 10W vetsi spotrebu ... zato vykonu na rozdavani. A jako bonus, kdyz to chcipne, lusknutim prstu to snadno nahradim ze?

Pokud se vratim treba k tomu HW ... tak sitovej hw ktere se necha SW zcihlovate ... lol. wrt54g ... to je ta krabka podle ktery se opnwrt jmenuje ... letita, urcite 15 let. A ta krabka ma tlacitko, ktery ji pri podrzeni restartne do tftp rezimu, kdy se to da vzdy a za vsech okolnosti po siti preflashovat. Cimkoli, protoze nic nijak neoveruje, proste to veme jako bitstream.

Vivat turris ... ten zcihlovati, a je treba ho zachranovat jtagem ... zjevne henten profesionelni navrh. Mimochodem, to wrtcko stalo ve svy dobe asi 3k a i to bylo dost na domaci usery.

« Odpověď #38 kdy: 30. 09. 2026, 14:47:02 »
Jako router si lze pořídit něco takového.  https://allegro.cz/produkt/awow-mini-pc-windows-10-ak34-6-gb-ddr4-128-gb-ssd-mikropocitac-930ab096-c347-4c19-bd7c-dcba36768799  Existují i jiné varianty. Výhoda je že to může mít spotřebu kolem 6W.  Starším počítačům bych se vyhnul, pokud to má jet 24/7 právě kvůli spotřebě.

em.ve

« Odpověď #39 kdy: 30. 09. 2026, 15:16:53 »
Jako router si lze pořídit něco takového.  https://allegro.cz/produkt/awow-mini-pc-windows-10-ak34-6-gb-ddr4-128-gb-ssd-mikropocitac-930ab096-c347-4c19-bd7c-dcba36768799  Existují i jiné varianty. Výhoda je že to může mít spotřebu kolem 6W.  Starším počítačům bych se vyhnul, pokud to má jet 24/7 právě kvůli spotřebě.

Bylo tady sousední vlákno, ve kterém se plakalo nad tím, že Rpi zakazuje dodatečný upgrade svých desek na vyšší kapacitu RAM. Teď už vím proč.
Jestliže ta AK34 NUC-like krabička se 6GB RAM a 128GB SSD stojí "o něco málo více", než Rpi5 4GB, tak mi z toho vychází, že Rpi.org jsou prostě nenažraní...

« Odpověď #40 kdy: 01. 10. 2026, 12:49:14 »
Otázkou je, jestli v těch čínských krabičkách jsou kvalitní RAM čipy, něbo nějaké šmejdy...

« Odpověď #41 kdy: 01. 10. 2026, 14:41:24 »
Otázkou je, jestli v těch čínských krabičkách jsou kvalitní RAM čipy, něbo nějaké šmejdy...
Kupoval jsem na OPNsense toto:
https://www.aliexpress.com/item/1005003378019857.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.28.72171802yqqSfa
a je tam kingston ddr3 RAM a ssd s čipy od samsung
je tam i volný pcie mini port, takže tam ještě zkouším dát Sierra Wireless AirPrime karta EM7455 skrze https://www.aliexpress.com/item/1005001768028391.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.72171802yqqSfa
Na boku krabičky jsou záslepky na montáž antén a na desce je slot na SIM
Jinak krabička je zajímavá, i bez aktivního chlazení se nepřehřívá -> možnost na montáž tam je...

jjrsk

• 978
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 01. 10. 2026, 16:45:00 »
Jsou v tom presne stejny smejdy jako v cinskych vyrobcich HP, dell, Lenovo ... jinak receno, je tam presne to, co bylo zrovna v okamzeni vyroby nejlevnejsi.

A pro uzivatele je podstatny, jestli ta krabka funguje nebo nefunguje. Kdyz to srovnas s turisem ... o cem se proboha bavime? Ta krabka je nestovnatelne vykonejsi, levnesi a je to x86.

Jako vem si, ze kdyz si tuhle odkazanou krabku nakonfigurujes s 1/2TB SSDckem a 8GB  ... tak si za cenu jednoho turrise koupim ty krabny dve. V nejnizsi variante mam ty krabky za jednoho turrise 4.

vcunat

• 190
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 02. 10. 2026, 08:38:03 »
Citace
Ta krabka je nestovnatelne vykonejsi, levnesi a je to x86.

Zrovna s tím výkonem si jistý tedy nejsem v tomto případě.  Turris Omnia NG má stejný počet jader a dvojnásobné takty.

« Odpověď #44 kdy: 02. 10. 2026, 13:09:55 »
Citace
Ta krabka je nestovnatelne vykonejsi, levnesi a je to x86.

Zrovna s tím výkonem si jistý tedy nejsem v tomto případě.  Turris Omnia NG má stejný počet jader a dvojnásobné takty.
To sice ano, ale právě díky tomuto tématu a foru turris, jsem si nákup turrise rozmyslel a šel jsem raději cestou x86 "routeru". Když by ty routery šlapaly jak mají, tak spíš jdu do turris, protože se mi líbí modularita, výkon, spotřeba atd. Nechci ale co týden řešit, že něco hapruje, a ladit pořád něco jinýho, aby to začlo chodit...