Jak zabránit sledování po síti?

Pavel 'TIGER' Růžička

Re: Jak zabránit sledování po síti?
« Odpověď #60 kdy: 04. 11. 2011, 13:09:32 »
... tak tohle bylo pro druháčky, teď ještě jednou a pro prvňáčky :-D

to je jedno

« Odpověď #61 kdy: 04. 11. 2011, 13:13:50 »
podepsali pouze větu ze zákoníku práce, že zaměstnanec nemá právo firemní prostředky využívat pro osobní účely, což může zaměstnavatel kontrolovat.
A tohle bohate bohate staci k tomu, ze ani v prestavce si ten mail na seznamu sesmolit zkratka nesmi stejne jako lozit na fuckbook. Protoze k tomu pouziva firemni prostredky. Zamestnavatel si to neprecte, ale to ze ma v logu urcite url ktere odpovidaji seznam mailu je  duvod kdyz ne k vypovedi tak treba ke strzeni premii.

A to, ze podle zakona ma zamestnanec cosi soukromeho v zamestnani mi prijde maximalne zvrhle a uchylne, ale to by bylo na debatu v parlamentu a ne tady.

KapitánRUM

« Odpověď #62 kdy: 04. 11. 2011, 15:55:46 »
A to, ze podle zakona ma zamestnanec cosi soukromeho v zamestnani mi prijde maximalne zvrhle a uchylne, ale to by bylo na debatu v parlamentu a ne tady.

Takže podle tebe je zvrhlý deviant ten, kdo si do práce přinese hrnek na kafe, do kterého si natočí firemní vodu, fotku rodiny, kterou si položí na firemní stůl, vlastní oblečení a třeba i svůj mobilní telefon, který občas dobije z elektrické sítě zaměstnavatele?
No jestli ano, tak pak jsi u mě zvrhlý deviant ty  ;D
Jaký je rozdíl v tom, napsat si v pracovní době e-mail a třeba jít si zakouřit?
Jaký je rozdíl v tom, napsat si v pracovní době e-mail a třeba zastavit se s kolegou a zeptat se ho jak se má?
Jaký je rozdíl v tom, napsat si v pracovní době e-mail a jít si na záchod, kde posedíš déle než 35 vteřin?
(2normo-vteřiny na stažení kalhot, 8normo-vteřin z tebe padají bobky, 10normo-vteřin na utření, 2normo-vteřiny na vyčištění mísy, 2normo-vteřiny na spláchnutí, 6normo-vteřin na mytí rukou a 5normo-vteřin na návrat na pracoviště)

Ale jistě, pokud jsi úchyl, asi ti bude vyhovovat zaměstnance špehovat a udávat.

Já se na to dívám jinak, ať si každý napíše kolik e-mailů chce, ať si po obědě přečte na netu narudlé weby (zřejmě idnes), ať se cítí dobře a spokojeně, jen musí být práce hotová! Jsme lidi, máme lidské potřeby a máme se k sobě chovat jako lidi. V zásadě mi přijde lepší, aby si člověk napsal e-mail a nebo vyřídil telefonát z firemního telefonu, než aby zevloval před firmou a vykuřoval!

to je jedno

« Odpověď #63 kdy: 04. 11. 2011, 16:01:08 »
Ano, blbe jsem to formuloval. Spis jsem mel napsat neco ve smyslu ze kdyz se ho bude chtit zamestnavatel zbavit tak toto je pro nej dobry duvod.

Zamestnanec ktery ma pro sveho zamestnavatele odpovidajici prinos bude mit zajiste presne takove podminky o jakych pises. Takovy zamestnanec nebude mit potrebu zjistovat jak neco skryt. Naopak u zamestnance ktery potrebuje neco skryvat asi nebude jeho vytizenost a prinos firmě idealni.

to je jedno

« Odpověď #64 kdy: 04. 11. 2011, 16:05:56 »
A to co jsi citoval tak to je zase jine tema: dejme tomu, ze teoreticky si zamestnanec neplni co ma. Jak jinak muzes jako zamestnavatel zjistit jestli odeslal emailem prave to co mel odeslat?Nebo, ze umyslne nenapsal neco co firmu poskodi?

(Aby bylo jasno, nejsem zamestnavatel.)

KapitánRUM

« Odpověď #65 kdy: 04. 11. 2011, 16:12:12 »
Doplním, že naopak je lepší, aby si e-mail poslal z firemního počítače.
Náklady jsou prakticky nulové, počítač stejně běží a rozdíl ve spotřebovaném výkonu je zanedbatelný. Ať si zaměstnanec svou privátní korespondenci vyřizuje přímo přes firemní exchange! Ať leze na Facebook z firemního počítače! Z logů je tak přesně vidět, kdo je vytížený a kdo ne! Nemusím nikomu šmírovat v poště, abych z logu poznal, co ten člověk dělá!
Naopak, dokud to dělá přes firemní počítač, mám o tom velice dobrý přehled!
Čučí hodně na Facebook? Tak mu přece naložím mnohem víc práce!
Pokud tu hromadu práce stíhá, pokud dokáže odvést tolik práce, co dva lidé a odvádí jí dobře, je geniální a přidám mu ještě nějakou práci. No a pokud mu i tak zůstane nějaký čas na Facebook, tak ať si na něj kouká! Vždyť pracuje za 2 nebo 3, bere plat jako jeden člověk a přitom ještě stíhá odpočívat! Toho chci! Největší blbost, jakou bych mohl udělat, je vzdát se kontroly.
Nechci aby zaměstnanci vymýšleli způsoby, jak to ošulit jinak!
A tohle říkáme všem ředitelům firem, kde něco řešíme.
Většinou to končí tak, že každý šéf dostane výpisy www stránek a e-mailů, na které lezou jeho podřízení.

Specifickou skupinou jsou chytří lidé.
Třeba jsou dva takové druhy programátorů (ono jich je víc, jistě):
Magor - ten nestíhá, práci si nosí domů, je unavený, nevýkonný, nezvládá termíny a dělá chyby.
Machr - pracuje 7 hodin a 1 hodinu se učí a kontroluje si svou práci.
Programátor, který průměrně necourá každý den alespoň 1/2 hodiny po netu, aby si rozšířil svoje obzory, má evidentně problém zvládat svou práci! A taky vidíte, jestli čučí na Facebook nebo na www.blogkašpárkaoJAVA.cz nebo kde. Ať to dělá z firemních prostředků! Nedej bože, aby to dělal ze svého vlastního NB, nad tím by nebyla kontrola!

Pokud má vedení rozum, dá se ve firmě vytvořit příjemná pracovní atmosféra.
Ředitel svěří svým zaměstnancům nějaká privilegia a očekává od nich, že si jich budou vážit.
Dobře motivovaný a spokojený zaměstnanec pracuje lépe, než demotivovaný, šmírovaný a šikanovaný chudák!

KapitánRUM

« Odpověď #66 kdy: 04. 11. 2011, 16:33:44 »
dejme tomu, ze teoreticky si zamestnanec neplni co ma. Jak jinak muzes jako zamestnavatel zjistit jestli odeslal emailem prave to co mel odeslat?Nebo, ze umyslne nenapsal neco co firmu poskodi?

Dobrá, dejme tomu, že tě zaměstnanec chce pomluvit.
Zabránil jsi mu, aby to poslal e-mailem, protože poštu důkladně šmíruješ.
A jak mu zabráníš, aby tě pomluvil při osobním styku?
Dáš mu štěnici?
Proč by zaměstnanec neměl mít u sebe štěnici, když je v práci?
Podle stejné logiky bys měl mít právo ho celých 8 hodin pracovní doby nahrávat.
Ne, to je naprd!
Zaměstnance je nutné pozitivně motivovat, negativní motivace je nevhodná.
On sám musí chtít, aby si udržel svoje privilegia.
Pokud zaměstnanec remcá, buď to má nějaký reálný důvod a měl bys to nějak řešit (i když řešením je to třeba neřešit) a nebo pokud remcá z povahy, můžeš ho vyhodit.

Ve firmě je vždy nějaký vztah šéf-podřízení.
Ale jen minimum firem funguje 1 šéf:10podřízených.
Většinou to je tak, že jeden šéf má na starosti 5-8 lidí.
Ty jako ředitel vidíš, že zaměstnanec číslo 50 kouká 3 hodiny na Facebook.
Co uděláš?
Zjebeš ho?
Ale prd!
Nejprve musíš zjebat jeho šéfa!
Jeho šéf je vesměs zodpovědný za přidělování práce a kontrolu zaměstnance!
Ale o zaměstnanci číslo 50 mu nic neřekneš!
Počkáš týden a budeš se dívat, jestli zaměstnanec číslo 50 čučí nebo nečučí na Facebook.
No a pokud na Facebook čučí dál, tak kde je problém??
Může to mít nějaké logické řešení, třeba to dostal za úkol, ale spíš ta masáž toho vedoucího nepomohla, nebo je vedení zaměstnanců nad jeho síly!
Opakuji, ty chceš mít přehled!
Když si zaměstnanci do firmy přitáhnou vlastní křápy a budou surfovat z nich, na první pohled všichni pracují, ale ve skutečnosti se nic nezměnilo! Třeba přestali surfovat a začali spolu víc kecat! Ne! Ty chceš, aby zaměstnanci firemní prostředky používali k těmto účelům, protože jen tak je můžeš kontrolovat. Chce to zkusit je motivovat! Pokud se celková doba proflákaná na webu sníží, pak motivace zabrala a u těch, u kterých to nezabralo, tam to můžeš řešit jinak.
Ale poslední co chceš, je přijít o možnost kontroly.
Vážně, logy bohatě stačí!

to je jedno

« Odpověď #67 kdy: 04. 11. 2011, 17:24:13 »
ano davam Ti za pravdu. zkusim se vyjadrit jeste presneji:
prijde mi absurdni to, ze v pripade ze zamestnanec posle neco blbeho mailem a zamestnavatel chce vykona kontrolu tohoto tak jedna protipravne.

Ja taky tvrdim, ze logy jsou vyhodnejsi, a ze predevsim je potreba jim dat dost prace, ale proc by mel zamestnanec ve firemnim emailu cokoliv tajit pred zamestnavatelem?

Cukr ano, ale zaroven mit moznost vzit do ruky bič.

KapitánRUM

« Odpověď #68 kdy: 04. 11. 2011, 17:56:33 »
Bič přece máš, když nějaký e-mail podle logu vypadá divně a chceš se do něj podívat, vyzveš zaměstnance, aby ti ho ukázal. Pokud neukáže, není to prakticky přiznání viny?

Řeknu ti osobní zkušenost, kterou jsem učinil už před 10 lety.
V jedné firmě takhle IT šmíroval poštu, ředitel si pozval danou inženýrku na kobereček a položil před ní všechny dotčené a vytištěné e-maily. Ty e-maily četl ten všivák IT, personalista, sekretářka i ředitel a kdo ví kdo další. Všichni se tím náramně bavili. Zjistilo se, že všechny ty e-maily byly napsány o polední pauze a zbytek před začátkem pracovní doby. Výsledek, ženská (jinak dobrý pracovník) odešla a část zaměstnanců začala svou práci sabotovat, já ne, ale začalo mě to tak štvát, na práci jsem začal z vysoka kašlat a po půl roce nakonec taky odešel.
Byla to pro firmu nějaká výhra?
Nakonec přišla o 6 schopných lidí a zbytek dokonale demotivovala.

Kdyby ředitel ukázal výpis z logu, třeba i s předmětem e-mailu a řekl "Zdá se mi a nechci se tím už dále zabývat, že si v pracovní době vyřizujete nějak mnoho osobní korespondence."
Co by se stalo?
Nejspíš by se na tu kolegyni naštvali její spolupracovníci, možná by si sami taky dali pozor, ale rozhodně by nebyli naštvaní na ředitele a určitě by nezačali sabotovat svou práci.
Prostě by to přijali jako fakt.
Ředitel by ukázal velkorysost a ona by měla šanci se sebou něco udělat.
Ve skutečnosti je trestání zaměstnanců šílená hovadina.
Zaměstnanec není pes.
Nemá smysl ho trestat za něco, co už se stalo!
On to nedokáže změnit.
Co se stalo se prostě už stalo.
Tak chceš aby se omluvil, nebo aby to už neudělal?
A co když v tom je opravdu nevinně?
Zaměstnanci můžeš říct: ,,Mám pocit, že neodvádíte dobře svou práci, prosím, zamyslete se nad sebou....." a pokud se nezmění, můžeš zaměstnance vyměnit.
Ať si to každý přebere jak chce.
Řešil jsem to s řediteli několika firem a pochopila to tak polovina.
Většinou to pochopili lidé, kteří měli firmy menší, rodinného typu a zaměstnanci byli téměř členy rodiny. Vesměs pokývali hlavou a řekli, že mám pravdu. Naopak manažeři, takový ten typ sadistického-onanisty, argumentovali většinou kravinami o tabulkách výkonnosti.
Tabulkou výkonnosti můžeš argumentovat, ale loajalita zaměstnanců byla u těch "lidštějších" šéfů nepoměrně vyšší. Ideální je přetáhnout si zaměstnance z firmy, kde s ním jednali jako se špínou, nechat ho, aby se vzpamatoval, po pár dnech mu trochu vynadat (to je nutné, aby nezačal nové svobody zneužívat), nastavit mu jasné mantinely a ukázat mu, že ho máte rádi.
Mít dobrého šéfa je k nezaplacení.

KapitánRUM

« Odpověď #69 kdy: 04. 11. 2011, 18:23:49 »
Ještě řeknu, kdyby to někoho zajímalo, jak dopadl ten šmírák ajťák.
Před tím incidentem to fungovalo tak, že když někomu nešel počítač, nahlásil to a čekal.
Pokud na to IT náhodou zapomněl a že toho měl hodně, prostě mu lidi zavolali znova.
Od té doby uživatelé už nic nepřipomínali, prostě začali volat řediteli "Nefunguje mi počítač a Ing. R.H. s tím nic nedělá, podívejte se do systému, je to tam nahlášené už od včera a mám posledních hodinu, pak už nestihneme termín!!" nebo "Zásilku nebylo možné odbavit, protože nám nešel systém." nebo "Zákazník nic nekoupil, protože nám R.H. nepřipravil projektor a ráno jsme ho tu nenašli." Další ze způsobů bylo, IT volat hned, když odjel z práce "Pokud to hned nebude opravené, volám řediteli, aby to nějak vyřešil!"

Proč by měla šikana fungovat jen směrem dolů?
Ona směrem nahoru funguje taky výborně.

Jak říkám, nejlepší způsob je spolu vycházet a být na sebe v týmu hodní  ;D

dTr

« Odpověď #70 kdy: 04. 11. 2011, 22:32:16 »
Teda pánové, nestačím se tady těm názorům divit. Vyhodit, nebo snížit plat zaměstnanci, protože si v práci přečetl email, nebo napsal nějakou blbinku na FB? Tak to jsem opravdu rád, že dělám, tam kde dělám. Pokud opravdu ve firmách přetrvává takový despotický stav, že je zaměstnanec de facto otrokem a musí se X hodin V KUSE věnovat jen a pouze práci, tak bych šel snad radši dělat na sebe (nebo vůbec .)
Vždyť taková pětiminutová přestávka na konci pracovní hodiny je jen ku prospěchu, mozek si odpočine od řešeného problému a do další pracovní hodiny vstoupí odpočatý a je tedy i výkonnější = udělá ve výsledku více práce, než kdyby těch zbylých pět minut z hodiny věnoval své práci. Pokud toto zaměstnavatel není schopen pochopit, může si zaměstnanec těchto 5 minut nastavit, takže odejte z práce o 40 minut déle (ale proč by to dělal, de facto by tím odvedl práci zadarmo .)
Myslel jsem, že zrovna v IT oborech, kde se to hemží inteligentními lidmi, se k takovému přísnému chování vedení neuchyluje, možná není ale "postižený" z IT oboru(?)

to je jedno

« Odpověď #71 kdy: 04. 11. 2011, 22:55:15 »
Pokud je to v dane firme beznym standardem pak samozrejme ok.

Ale tady v tom pripadu to evidentne tak neni kdyz potrebuje tunelovat...

KapitánRUM

« Odpověď #72 kdy: 04. 11. 2011, 23:56:56 »
FB je strašný žrout času, ten by ve firmě (mimo obchod) měl být jednoznačně blokovaný.
Ale napsat si sem tam nějaký e-mail, nebo si třeba OBČAS KRÁTCE zavolat?
Naopak!
Ať ředitel chodí a vypráví, jak v jiných firmách platí přísná pravidla, jak zaměstnanci v jiných firmách nesmí napsat ani ten blbý e-mail. A že jemu to nevadí, pokud je práce udělaná.
Ať si zaměstnanci říkají "jsem rád, že tu jsem!".
(Na druhé straně pak musí kontrolovat vedoucí, aby rozdávali dost práce.)

V jedné firmě ředitel chodil a říkal "Když budete chtít firemní auto, když si budete chtít třeba něco doma odvézt, po domluvě si ho můžete půjčit. Jen mi ho prosím neroztřískejte!"
Jindy zase chodil a hlásil "Mám u Mácháče chatu! Kdo si jí bude chtít půjčit, stavte se!"
To byl jen příklad toho, jak se neustále choval!
Byl to velký a schopný člověk!
Měl důstojnost, přirozenou autoritu i úctu!
Myslíte si, že mu tam někdo v té chatě nechal bordel?
Nebo že jeho dobroty někdo zneužil?
Určitě ne a kdyby, dostal by rychle přes pazoury, to byla zase ta férovost!
Toho člověk musel mít rád!
Kdyby mě tenkrát ta práce bavila, zůstal bych tam a ani se nehnul!
Pro člověka, kterého máte rádi, který se k Vám chová slušně a férově, pro toho děláte rádi, hlavně když dává najevo, že mu na Vás záleží a stará se o Vás. Pokud nejste kurva, tak ho prostě není možné ošulit! ALE když se k Vám někdo chová hnusně a jako magor, tak ho stejně nějak nakonec ošulíte a mrzet Vás to nebude!
Viz tohle tunelování.
Buď je autor postu flink nebo Facebookový gambler (co bez FB nevydrží), nebo je tam tak tvrdá šikana, že chce firmu očůrat. První je charakterová vada, druhá nemoc, ale třetí variantě se není možné divit. Jak se do lesa volá....

to je jedno

« Odpověď #73 kdy: 05. 11. 2011, 07:43:08 »
ve treti variante ale neni reseni tunel nybrz vypoved...

Zopper

• 813
    • Zobrazit profil
« Odpověď #74 kdy: 05. 11. 2011, 11:54:50 »
Ovšem o tazateli toho moc nevíme - a třeba takový člověk 50+, zvlášť pokud není vzdělaný a nemá praxi v nějakém oboru s nedostatkem vhodných lidí, který umí jakž-takž ruštinu, ale anglicky dokáže použít jen základní fráze - takový člověk vážně těžko hledá novou práci a raději bude v horším kolektivu, než bez práce.

Teoreticky se může vzdělávat - ale prakticky je takové vzdělávání buď záležitost na dlouhé roky, nebo vyžaduje tolik času, kolik tomu ten člověk dát nemůže.

Je samozřejmě otázka, nakolik pak v takové situaci riskovat VPN...

Toto je jen jedna z možných situací, snažím se jen poukázat na to, že ztráta místa může být problematická a odpověď "jestli se ti tam nelíbí, můžeš podat výpověď" je nevhodná.