Kam odejít z IT v době AI?

cznarg

• 146
    • Zobrazit profil
Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Odpověď #210 kdy: 02. 07. 2026, 20:30:56 »
Pokud trh stlačí cenu, je to OK, ale to nemá nic společného s morálkou.
Sorry, ale pokud něco někomu prodávám draze jen proto, že dotyčný netuší, že to tak drahé opravdu není a vím o tom, nemorální to prostě je. Můžete to banalizovat jak chcete. Prodavači předražených hrnců fungují přesně stejně.

Takže nemorální je celý svět -- příklady: hodinky (Garmin, Apple, Logines, Rolex), mobily (Apple, Samsung, Google), vozy (prakticky všechny až na Čínské), počítače (Apple), elektrokola (Bosch), smarthome (Loxone), domácí spotřebiče (Miele, Vorkwerk, Samsung), foťáky (Sony)... atd. atd. Jedna věc je za kolik to ten člověk dokáže vyrobit (firma), druhá věc je za kolik prodat. Reálná cena spousty přístrojů je tak desetinová, u těch extra drahých setinová, tisícinová... Ale protože to daný značky dokážou dobře prodat, nejsou ještě zloději.

To samý bych aplikoval i na software a specializované práce ;-) Jedna věc je reálná cena (celku nebo úkolu, je to jedno), druhá věc je jak dobře to dokážete prodat.

« Odpověď #211 kdy: 03. 07. 2026, 08:05:08 »
Pokud trh stlačí cenu, je to OK, ale to nemá nic společného s morálkou.
Sorry, ale pokud něco někomu prodávám draze jen proto, že dotyčný netuší, že to tak drahé opravdu není a vím o tom, nemorální to prostě je. Můžete to banalizovat jak chcete. Prodavači předražených hrnců fungují přesně stejně.
Takže nemorální je celý svět [...] Software a specializované práce ;-) Jedna věc je reálná cena (celku nebo úkolu, je to jedno), druhá věc je jak dobře to dokážete prodat.
Snažíte se to bagatelizovat statečně ale srovnáváte nesrovnatelné. Jednou věcí je trvalá hodnota, druhou věcí je momentální změna trhu, která se ovšem právě děje. (A mimochodem když už jste to zmínil: ano, velká část moderního světa morálkou zrovna neoplývá. Je to ostatně jeden z menších důvodů proč nepodnikám. Ale s tím, co jste vyjmenoval, to nesouvisí.)

« Odpověď #212 kdy: Dnes v 08:13:55 »
Na trhu práce se v atraktivitě a perspektivách oboru IT něco vážně děje a řekl bych, že se nejspíš nejedná o žádný dočasný výkyv, ale o trvalý posun.

Právě jsem zjistil, že VUT FIT vypisuje druhé kolo přijímacího řízení, což mi připadá naprosto šílené, neskutečné.
Když jsem se po maturitě ještě v době Husákova normalizačního socíku hlásil na elektrofakultu VUT, měl jsem zájem dostat se na obor "Samočinné počítače" (v té době obor IT existoval pouze jako katedra na elektrofakultě). Vzpomínám si, že obecně na VUT brali zhruba každého třetího a na obor "Samočinné počítače" snad každého sedmého zájemce. Na VUT jsem se sice dostal, ale moje studijní výsledky stačily pouze na obor "elektrotechnologie", který jsem na přihlášce měl vyplněný jako druhý, záložní. A to jsem se přitom ve třeťáku na gymplu dostal do krajského kola matematické olympiády. :D

Z vypsání druhého kola přijímacího řízení vyplývá celkem zřejmý závěr, že si dnes velké množství studentů dlouhodobou situaci na trhu práce vyhodnocuje tak, že v oboru IT nevidí perspektivu do budoucna.

Mimochodem, jestli chcete dostat pěknou depku, tak se mrkněte na tahle "motivační" :D videa:
https://www.youtube.com/watch?v=tIMEiLYIbaY
https://www.youtube.com/watch?v=awcg_1znpAE

« Odpověď #213 kdy: Dnes v 13:12:46 »
Z vypsání druhého kola přijímacího řízení vyplývá celkem zřejmý závěr, že si dnes velké množství studentů dlouhodobou situaci na trhu práce vyhodnocuje tak, že v oboru IT nevidí perspektivu do budoucna.
Nebo taky tak, že se nenašel dostatečný počet dostatečně kvalitních lidí, jen zástupy těžkých "ajťáků", co hlavně propařili střední tak půjdou dělat to aj-tý. Jestli takových lidí po těch zástupech co se do něj cpaly ubyde tak tam snad někomu pošlu láhev vína. Trochu se ale obávám, že -- jak znám akademickou sféru -- to dynamicky nahradí představami o tom, že neujíždíš-li v matematice, určitě to IT dělat taky nemůžeš, na to jsi pro nás málo nóbl. A reálně o nějakém "vyhodnocování perspektivy" dost pochybuju. To by lidé chodili na úplně jiné obory než chodí už roky.

Mimochodem, jestli chcete dostat pěknou depku, tak se mrkněte na tahle "motivační" :D videa:
Nesmyslných videií plných demagogií a polopravd nez souvislostí najdu na YouTube tisíce skoro na jakékoliv téma.

RS

« Odpověď #214 kdy: Dnes v 14:26:19 »
Nebo taky tak, že se nenašel dostatečný počet dostatečně kvalitních lidí, jen zástupy těžkých "ajťáků", co hlavně propařili střední tak půjdou dělat to aj-tý. Jestli takových lidí po těch zástupech co se do něj cpaly ubyde tak tam snad někomu pošlu láhev vína. Trochu se ale obávám, že -- jak znám akademickou sféru -- to dynamicky nahradí představami o tom, že neujíždíš-li v matematice, určitě to IT dělat taky nemůžeš, na to jsi pro nás málo nóbl. A reálně o nějakém "vyhodnocování perspektivy" dost pochybuju. To by lidé chodili na úplně jiné obory než chodí už roky.
Děcka jsou furt +- stejná, takže pokud se dnes na školy tohoto typu nehlásí dostatek dětí, zatímco ještě před pár lety tam naopak byl zřejmý přetlak, vypovídá to o posunu ve vnímání atraktivity toho oboru. Kvalitní děcka se prostě hlásí na jiné obory ve kterých zjevně pro sebe vidí lepší dlouhodobou perspektivu. Nebo snad máte nějaké jiné vysvětlení, které by dávalo logiku?
Nesmyslných videií plných demagogií a polopravd nez souvislostí najdu na YouTube tisíce skoro na jakékoliv téma.
Neřekl bych, že zrovna tato dvě videa jsou plná demagogií a polopravd bez souvislostí. Jasně, zájem čínského pracovního trhu o vývojáře v IT průmyslu může klesat z řady různých důvodů, avšak minimálně na základě toho, co jsem o tématu našel, bych řekl, že nástup AI je rozhodně jednou z podstatných příčin.

PS Pardon, jsem "boban23". Reakci jsem jen napsal z jiného počítače s jiným účtem. Ani jsem netušil, že tam nějaký takový účet je. :)
« Poslední změna: Dnes v 14:29:08 od RS »

« Odpověď #215 kdy: Dnes v 22:58:30 »
Děcka jsou furt +- stejná, takže pokud se dnes na školy tohoto typu nehlásí dostatek dětí, zatímco ještě před pár lety tam naopak byl zřejmý přetlak, vypovídá to o posunu ve vnímání atraktivity toho oboru. Kvalitní děcka se prostě hlásí na jiné obory ve kterých zjevně pro sebe vidí lepší dlouhodobou perspektivu.
Ano. Atraktivita a perspektiva spolu zrovna co se týká vysokých škol souvisí tak nějak, ehm, no, velmi volně. Bohužel. Což se pořád dokola řeší už asi dvacet let čehož jste si bezpochyby všiml. Takže ano, první věta je (možná) pravdivá. Ale ta druhá je kombinace naivity, sebeprojekce a dojmů.