Co by měl umět váš notebook?

Buldr

• 206
    • Zobrazit profil
Re:Co by měl umět váš notebook?
« Odpověď #45 kdy: 12. 07. 2026, 23:57:14 »
naco vyuzijes 4 monitory, mi staci jeden maximalne dva k praci.
uvazuju spise o tlustem vykonnem notasu, nez o nejake tence placce.
libi se mi xmg.
Asi neděláte stejnou práci, pokud dělá dohled, monitoring, nebo třeba jen obchoduje na burze, jsou pro něj 4 panely v podstatě nutností.

Mně naopak vyhovuje jeden malý monitor na notebooku či tabletu. V případě potřeby použiji oba dva.

Mně vyhovuje jeden velký, protože dlouhé roky jsem používal 2x 17", poté 2x 24", 2x 30" a nakonec 3x 30" (Nec Display Sync Pro = KVM) pro přepínání mezi pracovní stanicí (Solidworks) a notebookem. Dnes mi stačí jeden Z40c G3 a doma na stole sedí Eizo EV3895, jež mi plně vyhovuje k tomu, co s tím doma provádím. Nechť každému přáno dle jeho preferencí.
Carpe diem

« Odpověď #46 kdy: 13. 07. 2026, 11:48:57 »
Hehe, mám 2x24" (z toho jeden nastojato), budu přidávat třetí, a stejně je to občas málo a buď otvírám booka, nebo připojuju ještě 12" chromebook nebo latitudu s dotykovkou skrz SpaceDesk. Když na cestách mám jen displej noťase a druhej displej přes SpaceDesk, je to jako kdybych měl jednu ruku zlomenou a spousta věcí je kvůli nutnosti přepínání ploch a oken prostě pomalejší a hlavně míň přehledná a náchylná na chyby.

Klíčový je, CO se na tý mašině dělá. Některý druhy práce prostě víc monitorů nebo aspoň velkou plochu potřebujou víc než jiný.

« Odpověď #47 kdy: 23. 07. 2026, 14:16:37 »
Pane novomente, bude z toho nějaký AI summary?  Měl jsem asi 10 notebooků, víceméně nikdy to nebyl ideál. Taky asi kritéria záleží jestli člověk kupuje bazarovku za 4000 někam kde nevadí když to nepřižije akci a když někdo kupuje stroj na delší dobu nad 30 000.
Se zájmem jsem přečetl odpovědi a víceméně to dobré co bylo standartem v noťasích před 20 lety
-pevná MgAl Konstrukce, na kterou se nemusí bát člověk posadit v plném vlaku jako na rozkladacíé židličce (čert vem že noťas má 35mm hŕúbku a váží 3kg) nebo nevadí že v noci šlápne na zavřený
-stavové diody  Zapnutí, nabíjení. (současně je pěkné je když jinou barvo hlásí  že je skoro nabito...90%)
-nastavitelný práh konce  + začátku nabíjení začátek má Dell) + i v OS !
-funkční a příjemný BIOS (Dell 2019 má pěkný redesign) a hlavně s pochopitelnými popisky. HP=tragédie, některé položky jsou nepochopitelné a zrovna nemají "i" ikonku pro vysvětlení
-nastavitelné podsvícení v BIOsu (nemá HP, pálí 500 lm)
-read only režim SD karty/perifierií (Dell 2019+)
-stavové diody numlock capslock na očích(to není nutné, to je archaické)
- +1 funkční S3 sleep !!!!! +1 +1
Funkčí nastavitelnost power managementu (vypnout větrák)
- možnost downgrade PCIe width /multiplier
- možnost vypnout klávesu Copilot, protože MS to opět podělal a vypnutí v Widlích způsobuje problémy.
- (Dell)možnost psát číslice pomocí písmen m,jkl,uio,789
- plnohotnotně velké klávesy (hlavně kurzorové)- ty šipky o poloviční výšce HP už jsou malinkaté

- klávesnice která není nemastná neslaná jak pravidelná šachovnice - návrat k Thinkpadům T420
- kvalitní reproduktory !!! nemusí být hlasité ale v první řadě aby hlas nezněl jak ze sluchátka
- chlazení které uchladí 50Wattů a ne 15wattů / tady se potřeby liší, pro někoho to je zbytečnost a stačí mu pasivně chlazený = pak to chce ARM/Macbook M_
- možnost blokovat eventy pro probuzení! současné ntb se probudí když na touchpad sedne moucha, zapojí se USB něco..... na úrovni BIOSu, jelikož windows 11 to opět zkonil
-čtečka SD karet - dokonce i v Apple to pochopili když ji někdy kolem 2019 vypustili ( vrátili a pak zase vypustili)

-oceňuju když má noťas super kvalitní wifi která projde i přes zeď, zažil jsem wifi různých úrovní, od tragédie

- někdo ocení i kvalitní BT, pokud připojuje BT sluchátka a myš a pak jsou k vzteku když to má anténový diagram který je podivně směrový a slabý a má to výpadky  na nějakých stranách, to jsem taky zažil

Prosím o vysvětlení
...a ještě jednu věc bych ocenil, kdyby výrobci přijali za standard nějaký flag, který by definoval "čtečka otisků prstů je/není dostpuná při zavřeném víku"
V době, kdy téměř všude přecházíme na passkeys ověřované biometrikou/pinem je trapárna to pořád ručně přehazovat, protože zavřený notebook v docku si myslí, že má čtečku. Nevím jak je na tom desktopový linux, na desktopu používám win, ale tohle by mělo jít vyčíst z HW definic stejně jako se čte formfactor, aby mohl (jakýkoli) OS správně reagovat.
« Poslední změna: 23. 07. 2026, 14:24:59 od LacconePanda »

brk

• 260
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 23. 07. 2026, 15:42:36 »
Párkrát se mi stalo, že jsem objednal notebook a pak zjistil, že nemá ethernet. Občas je jeho absence komplikace.

a6b

• 321
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 23. 07. 2026, 15:57:36 »
Párkrát se mi stalo, že jsem objednal notebook a pak zjistil, že nemá ethernet. Občas je jeho absence komplikace.

kdyby mel nejaky notas 2 ethernetove zdirky, bylo by to super.

xunil

• 121
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 23. 07. 2026, 16:44:03 »

Proč 2 ethernety? To bude vzhledem k celkovým prodejům ntb ojedinělá záležitost.
Člověk je dnes rád za ten jeden a to ještě pomalu a jistě mizí.

a6b

• 321
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 23. 07. 2026, 17:04:44 »
Proč 2 ethernety? To bude vzhledem k celkovým prodejům ntb ojedinělá záležitost.
Člověk je dnes rád za ten jeden a to ještě pomalu a jistě mizí.

ja bych chtel tlusty notas s velkym displejem, a tunou ruznych zdirek.
notebook treba jako 18'' schenker https://www.schenker-tech.de/en/schenker-key-18-pro-e25/
ale s mnohem vice rozsirenima, radio modul, opticky modul..............

« Odpověď #52 kdy: 23. 07. 2026, 17:06:12 »
K čemu přesně, ježkovy voči? Chápu, že různí lidé mají různé potřeby ale tohle je fakt dost niché.

a6b

• 321
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 23. 07. 2026, 20:20:26 »
esata se mi kdysi libilo, nebo kdyby mel i nejake gpio piny, ir senzor, lorawan, mesh, gsm module, konektor na pigtail a wifi, wigig 🥸

« Odpověď #54 kdy: 24. 07. 2026, 13:14:39 »
Tak na GPIO a podobné legacy konektory si mohu do USB portu připojit Celé RPI 3 / Zero.

Ethernet: Má li to být gigabit, tak to už je pomalé Dnes. Kolik notebooků má 2.5Gbit Ethernet? Dá se to řešit dokoupení za 200 Kč USB(-C) 2.5Gbit nebo 5Gbit adaptéru.

V první mém postu jsem se nesoustředil na HW věci, ale třeba mě překvapilo jak dnešní notebooky mají extrémně blízko sebe některé věci, jako kondenzátory od plechu , nebo plíšek 2mm blízko vývodů konektoru pro baterii. !

Jose D

• 923
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 24. 07. 2026, 14:24:35 »
K čemu přesně, ježkovy voči? Chápu, že různí lidé mají různé potřeby ale tohle je fakt dost niché.
nahrada lab switchroutru na stole třeba.

Ale niche to asi je.

r443

« Odpověď #56 kdy: 24. 07. 2026, 21:33:06 »
Dva plnohodnotné ethernetové porty mám na notebooku Dell Latitude Rugged 5420, stejně jako dva nativní sériové porty. Tohle už je sice starší model (Intel Core 8. generace), ale tahle řada je poměrně konzervativní, předpokládám, že i u nových modelů téhle řady bude možné podobnou výbavu nakonfigurovat.

Jinak dvě ethernerová rozhraní se mohou hodit, čas od času to i využiji, ale předtím jsem nikdy nenarazil na limity síťové karty do USB, na rozdíl od USB-RS232 převodníků, které prostě nikdy nebudou stejně dobré, jako nativní sériový port. 

Buldr

• 206
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 25. 07. 2026, 11:21:15 »
Předpokládám, že schůdnější bude Framework 13. Rozhranní si zvolí a vymění rozhranní na základě aktuální potřeby a upřímně pochybuji, že se nechá oslovit profesionálním (průmysl, armáda, ...) zařízeními jako Panasonic Toughbook, Geta, nebo v omezené míře i Dell Rugged (a ano, Pro 13 stále umí nativní sériové rozhranní i dvojici RJ45), kde se hraje na maximální odolnost, spolehlivost za jakýchkoliv povětrnostních podmíken, výměnu baterie za chodu apod.

Carpe diem

« Odpověď #58 kdy: 26. 07. 2026, 16:14:44 »
U FW je akorát potřeba myslet na to, že všechny interfejsní karty jsou USBčka. U FW16 by se dal třeba pro sériové porty a další speciality udělat na PCIe pověšený šuplík do GPU "truhlíku", ale muselo by se to napřed vyvinout.
Eventuálně se občas potkají PCIe "risery" pro miniPCIe a M.2 sloty s páskovým kabelem, kterými se dá sběrnice vytáhnout ven, ale jednak je to háklivé na mechanické poškození, jednak to nemá obvykle nijak řešenou elmag kompatibilitu, a často tam ani není nijak dobře vyřešené mechanické upavnění karty (která samozřejmě napřed musí existovat).

Buldr

• 206
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 26. 07. 2026, 17:48:28 »
Samozřejmě (USB-C), avšak protože nevyslovil žádné zvláštní požadavky např.: lazení Siemens I/O modulů, Siemens Profinet, Capsys ... tak by snad USB-C vadit nemuselo, tudíž jsem to tak bral.

Pro bastlíře řešení jsou a navíc je nás pět a půl, čili ztráta času. Pro pracovní využití stejně dáš Panasonic Toughbook s Intelem, kde je sériové rozhranní zcela nativní a odpadá jakékoliv MITM, protože dříve či později narazíš na problém (stejně jako s všemožnými převodníky), kde se do cesty postaví napětí, časování, nebo třeba ovladač a to poslední co chceš je řešit problémy třeba při odstaveném řízení protipožárních, chladících, ... okruhů. Když se k tomu přidá SW výrobce a certifikovaný kabel ... za 700 Euro, protože protokoly o revizi, nastavení, ... vyžadují i sériová čisla a ověření, stejně skončíš s draze zaplaceným řešením, které se po dvou revizích zaplatí. Vyvíjet něco od píky beru za ztrátu času, zajímavé ano, jen snad pro toho bastlíře, protože placený profesionál si stejně vezme Panasonic, Getac, nebo Dell Rugged na denní činnost. Lifebook skrze starou dokovací stanici v SAG variantě (Siemens AG) umí RS485 i RS232.

Carpe diem