Pane novomente, bude z toho nějaký AI summary? Měl jsem asi 10 notebooků, víceméně nikdy to nebyl ideál. Taky asi kritéria záleží jestli člověk kupuje bazarovku za 4000 někam kde nevadí když to nepřižije akci a když někdo kupuje stroj na delší dobu nad 30 000.
Se zájmem jsem přečetl odpovědi a víceméně
to dobré co bylo standartem v noťasích před 20 lety
-pevná MgAl Konstrukce, na kterou se nemusí bát člověk posadit v plném vlaku jako na rozkladacíé židličce (čert vem že noťas má 35mm hŕúbku a váží 3kg) nebo nevadí že v noci šlápne na zavřený
-stavové diody Zapnutí, nabíjení. (současně je pěkné je když jinou barvo hlásí že je skoro nabito...90%)
-nastavitelný práh konce + začátku nabíjení začátek má Dell) + i v OS !
-funkční a příjemný BIOS (Dell 2019 má pěkný redesign) a hlavně s pochopitelnými popisky. HP=tragédie, některé položky jsou nepochopitelné a zrovna nemají "i" ikonku pro vysvětlení
-nastavitelné podsvícení v BIOsu (nemá HP, pálí 500 lm)
-read only režim SD karty/perifierií (Dell 2019+)
-stavové diody numlock capslock na očích(to není nutné, to je archaické)
- +1 funkční S3 sleep !!!!! +1 +1
Funkčí nastavitelnost power managementu (vypnout větrák)- možnost downgrade PCIe width /multiplier
- možnost vypnout klávesu Copilot, protože MS to opět podělal a vypnutí v Widlích způsobuje problémy.
- (Dell)možnost psát číslice pomocí písmen m,jkl,uio,789
- plnohotnotně velké klávesy (hlavně kurzorové)- ty šipky o poloviční výšce HP už jsou malinkaté
- klávesnice která není nemastná neslaná jak pravidelná šachovnice - návrat k Thinkpadům T420
- kvalitní reproduktory !!! nemusí být hlasité ale v první řadě aby hlas nezněl jak ze sluchátka
- chlazení které uchladí 50Wattů a ne 15wattů / tady se potřeby liší, pro někoho to je zbytečnost a stačí mu pasivně chlazený = pak to chce ARM/Macbook M_
- možnost blokovat eventy pro probuzení! současné ntb se probudí když na touchpad sedne moucha, zapojí se USB něco..... na úrovni BIOSu, jelikož windows 11 to opět zkonil
-čtečka SD karet - dokonce i v Apple to pochopili když ji někdy kolem 2019 vypustili ( vrátili a pak zase vypustili)
-oceňuju když má noťas super kvalitní wifi která projde i přes zeď, zažil jsem wifi různých úrovní, od tragédie
- někdo ocení i kvalitní BT, pokud připojuje BT sluchátka a myš a pak jsou k vzteku když to má anténový diagram který je podivně směrový a slabý a má to výpadky na nějakých stranách, to jsem taky zažil
Prosím o vysvětlení
...a ještě jednu věc bych ocenil, kdyby výrobci přijali za standard nějaký flag, který by definoval "čtečka otisků prstů je/není dostpuná při zavřeném víku"
V době, kdy téměř všude přecházíme na passkeys ověřované biometrikou/pinem je trapárna to pořád ručně přehazovat, protože zavřený notebook v docku si myslí, že má čtečku. Nevím jak je na tom desktopový linux, na desktopu používám win, ale tohle by mělo jít vyčíst z HW definic stejně jako se čte formfactor, aby mohl (jakýkoli) OS správně reagovat.