Z vlastní zkušenosti můžu porovnat levný ThinkPad SL300 (to snad ani nevyrábělo Lenovo, ale Asus?) se skutečným ThinkPadem T400s:
- SL300 po roce dennodenního nošení se začal náhodně restartovat (teď leží dva roky manželce na stole a už je zase v pohodě)
- SL300 mi upadl na zem jednou, hned se ulomil kus plastu
- T400s mi upadl asi už desetkrát, ale třeba víko je ze skelných a uhlíkových vláken, takže se mu nikdy nic nestalo
- T400s má UltraBay - vyhodil jsem DVD mechaniku a místo toho dal druhý disk (a nebo bych mohl dát baterku; u T420 je zase druhá baterka pod notebookem, přes dokovací konektor)
- T400s můžu vzít za roh displeje ve vodorovné poloze - sice to vypadá strašidelně a celý displej se prohne (víko je pružné, ne pevné), ale nic se mu nestane a panty základnu udrží
- ke každému business notebooku je lepší záruka, případně za příplatek, dle toho, co člověk chce (až třeba 3 roky on-site next-business day, s pojištěním pro neúmyslné poškození)
- a spousta drobností - kovové panty, klávesnice co jí proteče voda, světýlko nad displejem, víko displeje je mírně do oblouku nad základnu (princip "přepjatý beton") aby mělo vyšší pevnost.
Té SL300 jsem se po roce používání rád zbavil, ta T400s mi vydrží aspoň 3 roky (dva už to jsou). Takže ani cenově to nakonec nevychází špatně.