Rozdíl mezi levnými a drahými notebooky?

Mirek

Rozdíl mezi levnými a drahými notebooky?
« kdy: 27. 10. 2011, 21:03:47 »
Zdravím, už mi to nedá a rád bych se zeptal na jednu věc ohledně cen notebooků. Vemme si dva notebooky - 1. Acer a 2. ThinkPad:

1. Acer Aspire 5552G - http://www.alza.cz/acer-aspire-5552g-n954g75mnrr-cerveny-d225298.htm - za 13 990 Kč včetně DPH (už vyprodaný, ale nevadí).

2. Lenovo ThinkPad - http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-t420s-4171-6sg-d233524.htm - za 29 868 Kč včetně DPH.

Mohl by mi někdo prosím osvětlit, proč je mezi těmito notebooky tak velký (dvojnásobný) cenový rozdíl? Ano, ThinkPad má o dost lepší procesor, výdrž baterie a např. čtečku otisků prstů, ale oproti Aceru má např. o dost menší HDD i menší displej (ale vyšší rozlišení).

Jaké faktory mají v tomto případě vliv na cenu? Slyšel jsem, že Acer prodává stejně výkonné komponenty levněji než ostatní značky, ale zase se občas vyskytují zkušenosti s nekvalitní "stavbou" notebooku atd.

Docela by mě to zajímalo, zajímají mě vaše názory a zkušenosti, nejedná se o pokus vyvolat flame. Předem děkuji za odpovědi.

Jose.D

Re: Rozdíl mezi levnými a drahými notebooky?
« Odpověď #1 kdy: 27. 10. 2011, 21:19:55 »
no, odpustím si rýpání do "značky" Acer.., dříve jsem ho vlastnil, teď pracuji na repasované T60. Rozdíl bude způsobem (krome znacky, :-) ) IMHO těmito faktory:
* displej - acer má tuctovou 15,6, která se někde v číně vyrábí po kilometrech, lenovo ma 14, která se vyrábí méně -> vyšší kusovka
* amd vs intel - asi bez komentare
* pouziti 1x4G vs 2x2G modulu pameti..
thinkpad ma navic tyto featury:
* UltraNav, vodou prutocna klavesnice, osvetleni klavesnice..
U Thinkpadu se da ocekavat celkove lepsi dilenske zpracovani, holt porovnavame low-end a stredni tridu..

DarkKnight

« Odpověď #2 kdy: 27. 10. 2011, 21:22:08 »
srovnavat acer s lenovem je jako srovnavat cinskou botu s batovkama :)¨

proste acer je delany s dilu, co jsou momentalne skladem a vetsinou se po par mesicich rozpada
lenovo je testovane jako celek (mas zarucenou stoprocentni kompatibilitu - vetsinou se to testuje treba pul roku), samozrejme to je kvalitnejsi a osvedcena znacka (narozdil od aceru)

display u lenova bude pravdepodobne kvalitnejsi nez ten od aceru... pokud jde o disk, co ti brani ve vymene? :)

Jose.D

« Odpověď #3 kdy: 27. 10. 2011, 21:25:18 »
Ještě přiložím fotku z mezinárodní vesmírné stanice.. Ne, to nejsou Acery :-)
http://www.wirefresh.com/images/space-station-10-years-thinkpad-1.jpg

felix1

« Odpověď #4 kdy: 27. 10. 2011, 21:30:02 »
+ Lenovo má záruku 36 mesiacov namiesto 24 ako Acer. Proste think pad je špičoký notebook čo sa týka spracovania tak komponentov(o 4cm menší, 2x ľahší,2x väčšia výdrž). Aj Lenovo má low-end notebooky, porovnávaš rozdielne kategórie.

j.

« Odpověď #5 kdy: 27. 10. 2011, 21:32:26 »
Plus bych pridal detaily jako magneziove chasi proti plastovemu, celkove podstatne lepsi odolnost vuci neprizni prostredi (obcasne pady, udery, tekutina), podpora, atd.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 27. 10. 2011, 22:04:05 »
Já jen přidám ... ThinkPad má lepší a jednodušší přístup ke komponentům, když ho rozebíráš, nemusíš se bát, že se ti v ruce rozpadne. ThinkPad má důmyslnější chlazení, aby lépe odváděl nežádoucí teplo, Thinkpad je sestaven tak, aby jednotlivé díly se vzájemně doplňovali a excelovali jako celek, což u aceru a asusu není, tam jsou prostě vedle sebe a tak nějak fungují. Kolikrát je to dhnané jen ovladači a dokonce některé Acery porporují pouze jeden typ Windowsu. Možnost jiného OS odpadá ...

« Odpověď #7 kdy: 27. 10. 2011, 22:24:33 »
pridam svoju kvapku... neviem ako Lenovo, ale napriklad Dell ma NBD zaruku, co znaci ze sa ti pokazi a na dalsi den ti ho pridu opravit, alebo vymenit. Alebo lenovo so standard zarukou posles a o tyzden mas spatky opravene pricom naklady hradi vyrobca. Pri Aceri ta to po tretej reklamacii prestane bavit :). Celkovo ide hlavne o dielenske spracovanie, kvalitu a support. A tam su thinkpady na uplnej spicke :)

to je jedno

« Odpověď #8 kdy: 27. 10. 2011, 22:35:31 »
Rozdil je asi takovej: porovnej passata s treba kiou. Kazdy zbozi ma svyho kupce:
1) mladej typek na hrani hleda co nejvyssi vykon za co nejnizsi cenu. A nevadi mu, ze vrzou plasty, prohyba se viko, furt huci vetrak protoze to topi jak reaktor. protoze "potrebuje" ntb i kdyz mu furt lezi na stole.
2) Pak je clovek ktery ma notes na praci: potrebuje maximalni odolnost, kvalitni chlazeni, vyssi rozliseni displaye pri stejny nebo mensi uhlopricce, moznost dokoupit lepsi druh zaruky. Kvalitnejsi klavesy a trackpad ktery neco vydrzi. Moznost vymenit DVD mechaniku za HDD nebo baterku. Konektor na dockinu.

V. Spinka

« Odpověď #9 kdy: 28. 10. 2011, 10:02:49 »
Z vlastní zkušenosti můžu porovnat levný ThinkPad SL300 (to snad ani nevyrábělo Lenovo, ale Asus?) se skutečným ThinkPadem T400s:
- SL300 po roce dennodenního nošení se začal náhodně restartovat (teď leží dva roky manželce na stole a už je zase v pohodě)
- SL300 mi upadl na zem jednou, hned se ulomil kus plastu
- T400s mi upadl asi už desetkrát, ale třeba víko je ze skelných a uhlíkových vláken, takže se mu nikdy nic nestalo
- T400s má UltraBay - vyhodil jsem DVD mechaniku a místo toho dal druhý disk (a nebo bych mohl dát baterku; u T420 je zase druhá baterka pod notebookem, přes dokovací konektor)
- T400s můžu vzít za roh displeje ve vodorovné poloze - sice to vypadá strašidelně a celý displej se prohne (víko je pružné, ne pevné), ale nic se mu nestane a panty základnu udrží
- ke každému business notebooku je lepší záruka, případně za příplatek, dle toho, co člověk chce (až třeba 3 roky on-site next-business day, s pojištěním pro neúmyslné poškození)
- a spousta drobností - kovové panty, klávesnice co jí proteče voda, světýlko nad displejem, víko displeje je mírně do oblouku nad základnu (princip "přepjatý beton") aby mělo vyšší pevnost.

Té SL300 jsem se po roce používání rád zbavil, ta T400s mi vydrží aspoň 3 roky (dva už to jsou). Takže ani cenově to nakonec nevychází špatně.

V. Spinka

« Odpověď #10 kdy: 28. 10. 2011, 10:05:40 »
Ještě k těm přímo uváděným notebookům v původním dotazu:
Rozdíl je jeden kilogram, což se už na zádech sakra pozná.
No a na ceně pochopitelně taky.

-

« Odpověď #11 kdy: 28. 10. 2011, 10:27:03 »
Zdravim, este som nevidel Acer, ktory nema po dvoch rokoch vylamane panty na display.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28. 10. 2011, 17:40:18 »
Pokud jste videl Acer, kde ty panty vydrzely 2 roky, tak to byl opravdu dobry Acer. Me se kdysi doma potloukal jeden, kde ty panty vydrzely par mesicu. A to se jednalo o notebook, se kterym se slusne zachazelo a protoze ho nikdo moc nepotreboval, tak ho nekdo otevrel nejvyse parkrat do mesice. Soudruzi z Aceru by zaslouzili par facek.

Dalicek

« Odpověď #13 kdy: 28. 10. 2011, 18:03:37 »
Přidám svojí zkušenost s Acerem, zachvilku to bude dva roky co ho tahám denodenně do školy, otvírám a zavírám furt, a panty drží. Myslím že to bude jen štěstí na konkrétní kus, ale kamarád s MSI za poslední rok už asi čtyřikrát reklamoval disk a pokoždý přišel o data, jinej kamarád za rok a kousek vyvyklal u HP pant a to stím zacházejí oba slušně, zhraba stejně jak já. No a pak znám jedno prase co nosí ASUS za displej a taky mu ty panty už odcházej, má to asi stejně jak já.

Trident

« Odpověď #14 kdy: 28. 10. 2011, 19:02:13 »
Přidám svojí zkušenost s Acerem, zachvilku to bude dva roky co ho tahám denodenně do školy, otvírám a zavírám furt, a panty drží. Myslím že to bude jen štěstí na konkrétní kus, ale kamarád s MSI za poslední rok už asi čtyřikrát reklamoval disk a pokoždý přišel o data, jinej kamarád za rok a kousek vyvyklal u HP pant a to stím zacházejí oba slušně, zhraba stejně jak já. No a pak znám jedno prase co nosí ASUS za displej a taky mu ty panty už odcházej, má to asi stejně jak já.

To prase zrejmne videlo nejaky film kde se notebooky za display drzi. Ano takove notebooky existuji ktere to preziji v pohode. Ale jsou to ty nejvyssi rady thinkpadu,sony vaio a samozrejmne jablecne vyrobky. A jsou to zpravidla netbooky nebo male notebooky.
BTW:A takove prase si bude potom na Asus ztezovat ze mu odesel display...