Uvediem osobnú skúsenosť. Na desktope robím prevažne developerskú činnnosť, ale skúsim uviesť, prečo som zmigroval na "tiling window manager". Pôvodne i3wm a neskôr na sway.
Defoltne (naposledy pri windows XP si to pamätám osobne) sa medzi aplikáciami kúsok skúenejší používateľ prepína cez "alt+tab" skratku. Tu ale nikto nevie (bez kontextu, ktorý musí držať v hlave!!!), akú aplikáciu uvidí. Tímto ma presvedčil kolega na vyskúšanie i3wm (asi pred 8 rokmi).
V tiling wm má človek štandardne viacero plôch/workspaceov (defoltne 10). Namiesto skratky "alt+tab" (ktorej výsledok nevie bez kontextu) sa tu používa napríklad "win+{číslica}". To človeka prehodí na nejakú plochu. Na ploche sa ale štandardne nachádza iba jeden typ činnosti.
Napríklad na ploche jedna mám IM (signal-desktop). Na ploche 2 mám firefox (browsing všeobecne, Niekedy aj 5 aplikácií). Na ploche 3 je vývoj a podobne... Teda ak chcem prepnúť na nejaký aplikáciu, tak sa prepnem na plochu, na ktorej pracujem s danou činnosťou (plocha 7 je napríklad defoltne pri mne na občasné činnosti, ako kponverzia videa z testov cez ffmpeg a následne upload na nextcloud). Na danej ploche je štandardne aplikácia na fullscreen-e. Lebo inak to tilewm ani nechce mať (*áno, sú možnosti, ale nepoužívam ich).
V prípade, že nejaká činnosť vyžaduje viacero okien/aplikácií, tak si ich usporiadam do "tabov" (defoltne win+W). Takto mám na tej siedmej ploche napríklad dva bežiace ffmpegy v "xterm-och" (foot). Tretí terminál si predpripravím, kde mám midnight commander napríklad, alebo pripravený rsync/scp/curl pre upload. Často využijem "say ''ffmpeg skoncil" príkaz za nejakým dlhšie trvajúcim príkazom a ono mi to do slúchatiek povie, že to už skončilo a môžem sa prehodiť na danú činnosť a pokračovať.
Dúfam, že kúsok pomohlo. PS: V ubuntu defoltnom prostredí sa mi zdá, že podobný workflow je možný cez "alt+{číslica}". Tam to prehadzuje/otvára rovno konkrétnu aplikáciu.