Preference práce s desktopem

Preference práce s desktopem
« kdy: 23. 01. 2026, 13:44:55 »
Když pracuji s počítačem a dělám tvůrčí práci (hudbu, videa, DTP, prezentace, dokumenty), chci aby ovládání desktopu bylo jednoduché a rychlé tak, abych se mohl soustředit na tvůrčí činnost.

Pokud děláte něco podobného, jaké máte preference práce s desktopem? Preferujete spíše rychlost a jednoduchost? Nebo třeba dosahování stejných cílů různými cestami nebo způsoby? Máte rádi animace a efekty (vizuální a zvukové) jako odezvu k vašim akcím na desktopu? Používáte pro různé práce různá desktopová prostředí? Máte nějaké oblíbené funkcionality desktopu?

Předem díky za odpovědi.
nm

Re:Preference práce s desktopem
« Odpověď #1 kdy: 23. 01. 2026, 15:41:17 »
Dost dotazů v jednom příspěvku ale beru to jako pokračování výzkumu: ryhlost, jednoduchost, jednoúčelovost, animace a jakékoliv vizuální efekty jsou to druhé, co vypínám hned po zvukových efektech a odezvách. Desktopové prostředí hlavně jen jedno, oblíbená funkcionalita? No, možná snad více ploch. Zbytek je více či méně irelevantní. (A i bez těch se dá v zájmu jednoduchosti obejít.)

« Odpověď #2 kdy: 23. 01. 2026, 16:52:40 »
Když pracuji s počítačem a dělám tvůrčí práci (hudbu, videa, DTP, prezentace, dokumenty), chci aby ovládání desktopu bylo jednoduché a rychlé tak, abych se mohl soustředit na tvůrčí činnost.

Pokud děláte něco podobného, jaké máte preference práce s desktopem? Preferujete spíše rychlost a jednoduchost? Nebo třeba dosahování stejných cílů různými cestami nebo způsoby? Máte rádi animace a efekty (vizuální a zvukové) jako odezvu k vašim akcím na desktopu? Používáte pro různé práce různá desktopová prostředí? Máte nějaké oblíbené funkcionality desktopu?

Předem díky za odpovědi.
nm

Použávám Gnome v současné době na Ubuntu 24.04

Vypnu všechny animace a většinu zvukových upozornění.
Mám několik workspace na hlavním monitoru. Vedlejší monitor a monitor na laptopu mají jen jeden workspace

Probém nastal, když se často přesouvám. Všechna okna se sesypou na display v notebooku a po připojení zpět na dock se většina oken nevrátí.

Díval jsem se na Regolith Linux , ale zatím to nemám v pracovním prostředí. i3-sway popřípadě jiný tiling window manager je možná cesta.

« Odpověď #3 kdy: 23. 01. 2026, 20:44:09 »
Použávám Gnome v současné době na Ubuntu 24.04 [...] Probém nastal, když se často přesouvám. Všechna okna se sesypou na display v notebooku a po připojení zpět na dock se většina oken nevrátí.
To je docela zajímavé. V Cinnamonu se mi, mám dojem, okna vždy normálně ponavracela nazpátek na původní displeje. Až mě to překvapilo (a potěšilo). Docela mě překvapuje, že v teoreticky mnohem větším a používanějším GNOME ne.

Kit

• 949
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 23. 01. 2026, 22:18:25 »
Vždy hledám co nejjednodušší řešení, které splňuje zadání. Když potřebuji pracovat s videem, tak si často vystačím s ffmpeg. Editor Vim používám na veškeré texty, včetně konfigurací, skriptů a programů. Pokud potřebuji DTP, tak LaTeX. Office výjimečně, pokud potřebuji něco přečíst.

Animace a efekty mě ruší, roletové nabídky mi nevyhovují. Vypínám, co se dá. Jeden čas jsem používal Ratpoison, ale to bylo až moc spartánské a některé aplikace s tím měly problém.

Hlavními nástroji jsou pro mne konzole a Firefox.

luvar

• 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 01. 2026, 09:06:25 »
Uvediem osobnú skúsenosť. Na desktope robím prevažne developerskú činnnosť, ale skúsim uviesť, prečo som zmigroval na "tiling window manager". Pôvodne i3wm a neskôr na sway.

Defoltne (naposledy pri windows XP si to pamätám osobne) sa medzi aplikáciami kúsok skúenejší používateľ prepína cez "alt+tab" skratku. Tu ale nikto nevie (bez kontextu, ktorý musí držať v hlave!!!), akú aplikáciu uvidí. Tímto ma presvedčil kolega na vyskúšanie i3wm (asi pred 8 rokmi).

V tiling wm má človek štandardne viacero plôch/workspaceov (defoltne 10). Namiesto skratky "alt+tab" (ktorej výsledok nevie bez kontextu) sa tu používa napríklad "win+{číslica}". To človeka prehodí na nejakú plochu. Na ploche sa ale štandardne nachádza iba jeden typ činnosti.
Napríklad na ploche jedna mám IM (signal-desktop). Na ploche 2 mám firefox (browsing všeobecne, Niekedy aj 5 aplikácií). Na ploche 3 je vývoj a podobne... Teda ak chcem prepnúť na nejaký aplikáciu, tak sa prepnem na plochu, na ktorej pracujem s danou činnosťou (plocha 7 je napríklad defoltne pri mne na občasné činnosti, ako kponverzia videa z testov cez ffmpeg a následne upload na nextcloud). Na danej ploche je štandardne aplikácia na fullscreen-e. Lebo inak to tilewm ani nechce mať (*áno, sú možnosti, ale nepoužívam ich).

V prípade, že nejaká činnosť vyžaduje viacero okien/aplikácií, tak si ich usporiadam do "tabov" (defoltne win+W). Takto mám na tej siedmej ploche napríklad dva bežiace ffmpegy v "xterm-och" (foot). Tretí terminál si predpripravím, kde mám midnight commander napríklad, alebo pripravený rsync/scp/curl pre upload. Často využijem "say ''ffmpeg skoncil" príkaz za nejakým dlhšie trvajúcim príkazom a ono mi to do slúchatiek povie, že to už skončilo a môžem sa prehodiť na danú činnosť a pokračovať.

Dúfam, že kúsok pomohlo. PS: V ubuntu defoltnom prostredí sa mi zdá, že podobný workflow je možný cez "alt+{číslica}". Tam to prehadzuje/otvára rovno konkrétnu aplikáciu.

« Odpověď #6 kdy: 24. 01. 2026, 11:56:17 »
MacOS. Proste funguje a má promyšlené intuitivní UX/UI. První týden jsem jako každý nadával, ale po měsíci už není cesty jinam.
Při přechodu je dobré mít kámoše co zná a poradí. Pravda to už dnes může být nějaký LLM.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

_Jenda

• 1 649
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #7 kdy: 24. 01. 2026, 12:55:04 »
Preferujete spíše rychlost a jednoduchost? Nebo třeba dosahování stejných cílů různými cestami nebo způsoby? Máte rádi animace a efekty (vizuální a zvukové) jako odezvu k vašim akcím na desktopu?
Xfce, bez efektů a animací (výjimečně používám poloprůhlednost a zoom, ale čistě pro produktivní účely, když si pro nějaké porovnání dám dvě okna přes sebe). Trpím tím jak mi teď Äpfel na mobilu vnutil liquid glass.

Máte nějaké oblíbené funkcionality desktopu?
Ano, ale je to obrovské množství drobností (samozřejmě plochy, lepení oken, klávesové zkratky, historie schránky…), které si ani neuvědomuju, každá sama o sobě je triviální ("fractal"), ale jakmile musím použít nějaký cizí/jiný desktop, tak je to utrpení.

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. 01. 2026, 13:04:27 »
Moc otázek najednou.

Na efekty si úplně moc nehraju (až na transparency non-focused window), používám primárně Hyprland. Vyhovuje mi jednoduchost a víc desktopů. Zkoušel jsem Cosmic, ale protože mám ultra-wide monitor tak tam to workflow bylo tragický. V centru mám jedno "hlavní" okno kde něco dělám. Z každé strany mám pak "pomocná" okna (většinou shell).
Oblíbená funkcionalita WM je více desktopů a ovládání klávesnicí, protože nemusím jak troglodyt jezdit přes půl obrazovky když se chci switchnout do jiného okna/desktopu :-) Dál konfigurace kde si člověk může napsat opravdu téměř cokoli.

« Odpověď #9 kdy: 24. 01. 2026, 13:29:50 »
-
Děkuji za možnost editace příspěvku.

mmcc

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 12:06:29 »
Zvukova odozva je prva vec co vypinam, aj login logout zvucku. Aj vseobecne vsetky pohyblive animacie okien, velmi ma to otravuje. Jedine fade je ok, ale aj to musi byt kratky, rychly. Aj pomaly fade mi zavadzia. Davnejsie som mal dlho vypnuty aj fade kvoli odozve. Inac mam KDE.

K MacOS, par rokov mam firemny mac, nieje dna kedy by som pri nom nenadaval. Mozno keby robim len na macu a nicom inom, zvykol by som si, ale aj to mam pochybnosti. Dobrovolne si ho kupi iba masochista.