Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace

Re:Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace
« Odpověď #75 kdy: 20. 01. 2026, 15:10:58 »
1/ moje LG 48"  OLED, ma ethernet a musim to mit v LAN protoze bez LG companion aplikace blbe usina atd. ale diky tomu kazdou chvili otravuje s "novy update" (posledni byl tak cool, ze docela rozesral GUI toho LG).Kdyz jsem to kompletne zablokoval na firewallu, tak jsem prisel o netflix nebo otravoval s "vypadkem internetu"

2/ zaloh HA je 10GB (jsem si toho nevsimal). Ale pokud HA nezhavaroval, tak snad ani nejsou potreba, ne? Proste jen coordinator zmizel z  LANu.
Koukam, ze HA sam ted ukazuje tlacitko "migrace"?

Kdyz si ctu to dokumentaci, co jsi mi (diky) poslal, tak to nevypada moc optimisticky, tam je desitka predpokladu pro migraci (jako "musi byt ZHA a ne Zigbee2MGTT", musi mit jeden ze 3 chipsetu... atd atd

« Odpověď #76 kdy: 20. 01. 2026, 15:17:06 »
BTW, tam bylo asi 50 zarizeni, muzu bez nic zit? jo.  ale nektera z nich bolestive chybi.
BTW identicky zigbee coordinator mam jeste 2x, protoze paranoia. jen teda jeste v baraku najit, kam jsem to schoval)

Moje duvera ve spolehlivost (duveryhodnost je separatni tema) cloudu, nebo i konektivit zigbee, zwave, bluetooth je naprosto minimalni.

Wifi zere baterky, ale je spolehlivejsi nez ten slavnej mesh. bezpecnost nema lepsi, protoze iot hracky maji vzdy tak o 10 let nazpet verzi.

Draty jsou draty. Plus maji historii veci urcenych pro prumysl, zatimco treba za komedii zvanou bluetooth jsem v zivote seriozni snahu nevidel

« Odpověď #77 kdy: 20. 01. 2026, 18:47:33 »
Draty jsou draty. Plus maji historii veci urcenych pro prumysl, zatimco treba za komedii zvanou bluetooth jsem v zivote seriozni snahu nevidel
Tak ona představa výrobní linky na spotřebitelském bluetooth je víc než úsměvná. Na druhou stranu, k tomu ten standard nikdy nebyl určen.

« Odpověď #78 kdy: 20. 01. 2026, 19:24:43 »
Kde na to berete cas a naladu?

« Odpověď #79 kdy: 21. 01. 2026, 00:36:07 »
otazka pro koho?

ja uz to vsechno (hledani casu, nalady to udrzovat nebo se srat s inovacemi vyrobce ) ztracim. na druhe strane, hodnota penez v porovnani hodnoty myho casu padla na  dno.

a  mne sere, kdyz se rano potacim z postele, ze kavovar neni predehraty (nediskutujme, ze krabice za 70k se neumi zapnout sama) a neni mozne mi okamzite vstriknout kofein do zil.
nebo k silenstvi mne privadi, kdyz specham a netusim, ve ktere ulici rodina zaparkovala auto.

jinak treba diky kotlu, podlahovemu topeni, izolaci a setrvacnosti stareho baraku, o teplote mistnosti, udrzbe ci spotrebe plynu jsem naposledy premyslel pred 15 lety.

Kde na to berete cas a naladu?

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #80 kdy: 21. 01. 2026, 06:47:44 »
otazka pro koho?

ja uz to vsechno (hledani casu, nalady to udrzovat nebo se srat s inovacemi vyrobce ) ztracim. na druhe strane, hodnota penez v porovnani hodnoty myho casu padla na  dno.

a  mne sere, kdyz se rano potacim z postele, ze kavovar neni predehraty (nediskutujme, ze krabice za 70k se neumi zapnout sama) a neni mozne mi okamzite vstriknout kofein do zil.
Další věc která by šla v pohodě automatizovat ... kdyby to mělo remote přístup. Jen poznámka pro ty co nechápou proč je WiFi (nebo Z*/Matter/RS-485/RJ-45 ...) dobrá ideálně ve všem :-)

nebo k silenstvi mne privadi, kdyz specham a netusim, ve ktere ulici rodina zaparkovala auto.

Podobný problém jsem řešil (mnohdy si sám ani nepomatuju kam jsem dal auto před X dny). A vyřešil ho GPSkou v autě, jako bonus mám nějakou bezpečnost navíc. Tak jen drobný tip kdyby Vás to moc přivádělo k šílenství :-)
« Poslední změna: 21. 01. 2026, 06:51:59 od cznarg »

« Odpověď #81 kdy: 21. 01. 2026, 09:33:03 »
Zrovna přípravu ranního teplého nápoje v konvici s píšťalkou, cestu do dřevníku, zatápění v kamnech, a tak dále mám jako součást ranního rituálu k probuzení se a rozhýbání se. Když budu mít vše připravení až do postele, já má pak smysl vůbec vstávat? Jaký má pak vůbec smysl žít? To už si můžu nechat udělat sondu do žaludku, a vývod s cévkou, a nemusím vstávat vůbec.

« Odpověď #82 kdy: 21. 01. 2026, 09:40:34 »
Nemusí se hned všechno dělat separátně (normální elektro (vypínače...), smart elektro -- občas to přináší zbytečnou komplikaci a složitost navíc), dle mého stačí to smart mít pojištěné. Ale to platí všeobecně u všeho.
Takze zase navyse dalsia elektronika. A aj tak vacsina smart zariadeni konci tak, ze sa tym pochvali navsteve a tym to konci.
Tiez som volakedy chcel smart domacnost, vsetko pekne ovladatelne cez jeden display, poprepajane, zautomatizovane a vies co? cim som starsi, tym menej ma lakaju tieto zbytocnosti, lebo zistujem, ze ich ani vlastne nepotrebujem a ako programator denne vidim, co su schopni niektori naprogramovat, tak by som sa obaval aj o bezpecnost a kvalitu sw.
napr. ja aj svetla mam s variantou, ze ich viem ovladat cez nejaky centralny server, ale v pripade potreby sa viem priamo napojit aj na dane zariadenie a tam nastavit, a tretia moznost je klasicky ir ovladac, ktory si namierim na svetlo, lebo je to najpohodlnejsie, vziat fyzicky dialkove a stlacit gombik.

« Odpověď #83 kdy: 21. 01. 2026, 12:16:24 »
Nějaký centrální displej má smysl tam, kde máte v bytě nějaký centrální prostor, kde se často zdržujete, pohybujete - typické u nějakých otevřených moderních novostaveb. Jinak stačí mít to v telefonu, na nočním stolku.

Třeba schopnost zhasnout lustr z postele telefonem, který na tom nočním stolku už stejně mám, je pro mne nepostradatelná. Stejně tak vypínám i TV z HA, protože dálkový ovladač vždy leží někde, kam se mi nechce chodit.

V HA mám třeba automatizaci na ztlumení zvuku a pozastavení pořadu, ve chvíli, kdy začne zvonit mobil.
- vím že někdo volá, když je zvuk telefonu ztlumený
- slyším mobil, když jinak bych ho přes TV neslyšel
- nemusím hned hledat ovladač od TV aby mi nerušila hovor

+ Zhasnutí světla venku, aby nesvítilo až do rána, když někdo zapomene. Případně blokování rozvícení světla venku přes den, když si někdo splete vypínač a rozsvítí venku, místo v chodbě, a kvůli donnímu světlu si nevšimne.

Tou automatizací se dá zařídit spousta podobných maličkostí. Velké věci tím neřeším, a vařit, prát a žehlit to pořád neumí.

« Odpověď #84 kdy: 21. 01. 2026, 15:32:35 »
diky za tip.
v aute mam BT mereni baterky, zibgee teploty, pro polohu jsem mel Tile a taky cinskou krabicku s GPC a Simem. zejmena ten tile a cinsky gps bylo totalne nahovno.

otazka pro koho?

Další věc která by šla v pohodě automatizovat ... kdyby to mělo remote přístup. Jen poznámka pro ty co nechápou proč je WiFi (nebo Z*/Matter/RS-485/RJ-45 ...) dobrá ideálně ve všem :-)

Podobný problém jsem řešil (mnohdy si sám ani nepomatuju kam jsem dal auto před X dny). A vyřešil ho GPSkou v autě, jako bonus mám nějakou bezpečnost navíc. Tak jen drobný tip kdyby Vás to moc přivádělo k šílenství :-)

Zopper

• 971
    • Zobrazit profil
« Odpověď #85 kdy: 21. 01. 2026, 19:57:51 »
Tou automatizací se dá zařídit spousta podobných maličkostí.
K tomuhle bych přidal boj proti světelnému smogu narušování cirkadiálního rytmu. Automaticky ráno vytahující se rolety potřebné na tmu na spaní přes noc, a půl hodiny se pomalu rozsvěcující světlo simulující východ slunce ve stejnou hodinu bez ohledu na roční období, jsou taky super.

Takze zase navyse dalsia elektronika. A aj tak vacsina smart zariadeni konci tak, ze sa tym pochvali navsteve a tym to konci.
Tiez som volakedy chcel smart domacnost, vsetko pekne ovladatelne cez jeden display, poprepajane, zautomatizovane a vies co? cim som starsi, tym menej ma lakaju tieto zbytocnosti,
Displeje neeeee, ty jsou akorát na to chválení se návštěvě. To se nedivím, že to nechceš. V noci to jen vypaluje oči, a bez podsvícení se to používat nedá. To samé pokud je ovládání výhradně přes mobil. Ty věci musí být na fyzická tlačítka a hlavně to celé má fungovat tak, aby o tom člověk nemusel přemýšlet. Prostě např. stisknu jedno tlačítko a rozsvítí se světla tak, jak to v 99 % v tenhle čas chci.

Displej může být akorát tak na termostatu (a upřímně, na to stačí segmentový), a mobil na to, abych si nastavil něco nestandardního, na to 1 %. Ale ne na běžné použití.

« Odpověď #86 kdy: 22. 01. 2026, 08:48:41 »
Zopper: ja mam odbor automatizacia, uz desatrocia sa zivim ako programator, ale backend app. Mozno aj preto nemam rad tie super moderne weby a apky, kde sa kladie vacsi doraz na vyzor, ako ergonomiu a funkcnost. 90% mojich programov sa ovlada v textovom rezime cez konzolu :-)
A ano, idealne smart zariadenie si predstavujem tak, ze si nastavim co, ako a kedy sa ma urobit, pripadne poprepajam systemy a jedine co budem riesit je, ak mi zahlasi nejaky problem, alebo ked si budem chciet nastavit intenzitu svetla. Ziaden cloud, ziadne zlozite klikanie a ako som pisal, mne vyhovuje ovladanie cez klasicke dialkove ovladanie s tlacidlami.

« Odpověď #87 kdy: 22. 01. 2026, 12:31:20 »
Třeba schopnost zhasnout lustr z postele telefonem, který na tom nočním stolku už stejně mám, je pro mne nepostradatelná.
"Nepostradatelná"? Vždycky když čtu úvahy o "nepostradatelnosti" podobných věcí si říkám, jak chudáci naši i nedávní předci vůbec mohli přežit to, že než si lehli do postele, prostě zhasli.

Tou automatizací se dá zařídit spousta podobných maličkostí. Velké věci tím neřeším, a vařit, prát a žehlit to pořád neumí.
Dá. Problém je, že dost často je s tím víc práce než je přínos těch drobných maličkostí právě proto, že to jsou jen drobné maličkosti. On pokud člověk nemá podstatnější věci na práci, může se i taková maličkost jevit velká. Ale z trochu vzdálenějšího pohledu člověk velmi snadno zjistí, že je to obvykle celkem bezpředmětné. (Ovšem zároveň platí, že to naprosto nikomu neberu, mluvím samozřejmě o sobě.)
« Poslední změna: 22. 01. 2026, 12:36:17 od Martin Poljak »

« Odpověď #88 kdy: 22. 01. 2026, 12:35:21 »
v aute mam BT mereni baterky
Slabší baterku měřím svým uchem na základě toho, jak se otáčí startér. Má nějaký smysl dělat to jinak? A nějakou čínskou krabičku na polohu mám, hlásí polohu do Traccaru a funguje úplně v pohodě. Ostatně co by taky měla dělat jiného než sem tam odeslat kde je?

« Odpověď #89 kdy: 22. 01. 2026, 13:12:24 »
blablabla, proste je nezbytne udelat podobny komentar.

ne kazdy ma auto z 1890 se kterym je naprosto spokojeny.

jestli ty nesplnujes definici trola, tak nevim kdo.

v aute mam BT mereni baterky
Slabší baterku měřím svým uchem na základě toho, jak se otáčí startér. Má nějaký smysl dělat to jinak? A nějakou čínskou krabičku na polohu mám, hlásí polohu do Traccaru a funguje úplně v pohodě. Ostatně co by taky měla dělat jiného než sem tam odeslat kde je?
« Poslední změna: 22. 01. 2026, 13:14:01 od pruzkumbojem »