Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace

Re:Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace
« Odpověď #60 kdy: 19. 01. 2026, 13:19:34 »
Když něco nechci, tak to prostě nechci a hotovo. Snad není člověk takové pako, aby si nechal něco vnucovat.

Zas na druhou stranu -- výrobu řídí "chtíče" většiny. Tj. pokud to bude chtít většina a vy zrovna ne, máte smůlu ... protože výrobce kvůli Vám nebude vyrábět sérii např. bez WiFi (drahá re-certifikace etc.). A u pračky to může být trochu problém -- buďto se smíříte s WiFi nebo nebudete prát :-)
Nebo si prostě pořídím obyčejnou pračku, která se samozřejmě bude vyrábět i nadále, protože výrobcům (aspoň některým) je jasné, že existuje segment zákazníků, který žádné chytré funkce nevyžaduje, resp. že se pračky používají i tam, kde by ty chytré funkce stejně nešly použít (místa bez připojení k netu) :D

« Odpověď #61 kdy: 19. 01. 2026, 13:22:40 »
Když něco nechci, tak to prostě nechci a hotovo. Snad není člověk takové pako, aby si nechal něco vnucovat.
To by platilo, kdybyste si vždycky mohl vybrat přesně takový výrobek, jaký chcete. Akorát že v realitě vybíráme z toho, co je k dispozici.

A pak je tu je taky ten problém, že k rozhodování jsou potřeba informace.
Zatím si vždycky mohu vybrat co chci nebo co se mým požadavkům blíží nejvíce. Tedy u těch praček a lednic zcela jistě, tam je naštěstí stále dost variant "hloupých".

« Odpověď #62 kdy: 19. 01. 2026, 13:36:08 »
A u pračky to může být trochu problém -- buďto se smíříte s WiFi nebo nebudete prát :-)
Nebo si prostě pořídím obyčejnou pračku, která se samozřejmě bude vyrábět i nadále, protože výrobcům (aspoň některým) je jasné, že existuje segment zákazníků, který žádné chytré funkce nevyžaduje, resp. že se pračky používají i tam, kde by ty chytré funkce stejně nešly použít (místa bez připojení k netu) :D
Problém je, že pak může dost klesnout možnost výběru. Což je docela blbý protože každá pračka rozhodně není ani stejně kvalitní ani nepere stejně dobře.

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 19. 01. 2026, 14:06:00 »

Zas na druhou stranu -- výrobu řídí "chtíče" většiny. Tj. pokud to bude chtít většina a vy zrovna ne, máte smůlu ... protože výrobce kvůli Vám nebude vyrábět sérii např. bez WiFi (drahá re-certifikace etc.). A u pračky to může být trochu problém -- buďto se smíříte s WiFi nebo nebudete prát :-)
Jenže čím víc se bude prodávat WiFi praček, tím míň bude ne-WiFi. Protože to že výrobce umožnuje (ne vyžaduje) připojení do cloudu umožnuje deska v nákladu kolik... jednotky - desítky EUR? A certifikace výrobku stojí kolik ... tisícovky - desetitisíce EUR? Nakonec bude čas kdy už pračky bez WiFi dostupné nebudou, stejně jako byl čas kdy nebyly dostupné pračky s WiFi, protože počet lidí kteří budou chtít pračku bez WiFi bude takový že to bude pro výrobce ztrátové (a nebo cena bude taková, kterou by nikdo nezaplatil). Podívejte se například do segmentu televizí kdy "hloupá" televize mnohdy stojí o dost víc než televize chytrá, bez tunneru víc než s tunnerem... Protože všichni chtějí chytrou televizi s tunnerem a pokud výrobce vyrábí náhodou i hloupé televize, musí cenu certifikací (a nejden certifikací, ale skladování, rizika že si to cílovka nekoupí atd.) rozpustit do těch lidí/firem co si ji koupí

« Odpověď #64 kdy: 19. 01. 2026, 16:28:04 »
well, problem je, ze lidi jsou lidi. (jsem kdysi slysel a od te doby jsem pochopil hloubku toho).

lidi veri, ze neco je cool, protoze jim to reklo presales nebo instagram.

vtipne, neprimo souvisejici: shanel jsem pracku, zjistil jsem, ze u LG se nedala vypnout zaverecna melodie". Nepotrebuju, aby mi pitoma cool feature budila deti. Co byl komentar pani davajicich 5 hvezdicek? "ja  si tu melodii rada poslechnu"
tady je brutalni ilustrace (ale je to samsung)
https://www.youtube.com/shorts/53JURPLbzek?feature=share

takze pracka musi mit wifi. bohuzel nemuze byt vypnute by default, protoze by to potom lidi neumeli zapnout a nakonfigurovat.

Co takhle povinne hardwarove on/off pro jakekoli online feature. To by ovce mohli dokazat, zmacknout tlacitko?

mmcc

« Odpověď #65 kdy: 19. 01. 2026, 17:59:10 »
Diskusia sa nejak zvrtla mimo temu (ako vacsinou). Zopar jedincov tu presviedca kazdeho, ze iba ta jeho pravda je ta jedina pravdiva a ziadna ina. Kazdy ma nejake svoje poziadavky, tak nech sa podla nich zariadi.

Moje skusenosti s cinskym wifi smart tuya termostatom. Ma dotykove tlacitka, ktore funguju iba na stole, na stene na planovanom mieste sa same "nahodne stlacaju" (nejake rusenie, uzemnenie???). Takze som termostat nastavil na stole, sparoval s tuya cloudom s tym, ze ho budem ovladat iba cez tuya app v telefone. Nasledne som preskrabal spoj na plosaku - "zablokoval" dotykove tlacidla. Spravil som aj python skript, ktory stahoval data (teplotu, cas zohrievania) z Tuya cloudu a ukladal do influxDB/Grafany, lebo dashboardy boli v tuya cloude platene.
Prva vec ktora ma nasrala. Ked som pocas leta nesahal do tuya app, termostat sa "odhlasil" z cloudu. Prisiel som na to az ked sa ochladilo, trebalo kurit. Mrzli sme asi tyzden, pokial zvysil cas na opravu... demontaz termostatu zo steny, oprava "zablokovanych tlacidiel", nasledne hladanie spravneho navodu ako restartnut a znovu prihlasit termostat do cloudu, opat "zablokovat tlacidla", montaz na stenu. Trvalo to iba par hodin nadavania. Funguje, super podarilo sa, ale...
Po nejakom case, prestali chodit data z tuya cloudu do grafany. Opat, hladat riesit co sa stalo. Na tuya cloude nieco zmenili v API, alebo mi vyprsal free plan, neviem, viac sa mi to nepodarilo rozbehat.

Dalsia skusenost s tuya TH05 teplomermi. Komplikovane parovanie s app, nikdy sa nesparuje na prvy pokus. Vzdy to otravuje so zapinanim GPS polohy, historia teploty/vlhkosti ziadna. Jedine +, ze v app zatial nevyskakju reklamy.

Po tychto skusenostiach, uz do domu nechcem nic, co sa pripaja na tuya a ine cloudy, nic co potrebuje speci app v telefone.

TH05 teplomety som flashol na alternativny firmware s protkolom BThome - je to presne to, co mi vyhovuje. Kazdy teplomer si uklada historiu merani, viem nastavit ako casto ma merat. Pri dobastleni rele z inch ide spravit aj pekny temostat. Netreba instalovat ziadnu speci app, su manazovatelne cez web app, ktora sa pripaja na bluetooth bez GPS polohy. A ako bonus sa kamaratia aj s HomeAssitant.

BLE (1Mbps) dosah nieje bohvie co, sotva prejde cez 1 stenu. Cez podlazie, alebo zo zahrady ani nahodou. Existuje aj BLE Coded (125Kbps), ma to vacsi dosah, trochu vacsiu spotrebu baterky, ale velmi sa tento standard nerozsiril.
Zigbee som zatial neskusal, dosah by mal byt vacsi, aj vdaka opakovacom. Ale co som cital po internetoch, tiez to nieje dokonala vec. Zopar ludi pisalo, ze dalsie nove zariadenie, alebo aj vypadok elektriny im rozbil celu Zigbee siet. Tym padom odstavilo celu automatizaciu. Siet sa da niekedy zahltit az tak ze prestane fungovat. Odozva vypinac -> svetlo je viditelna (nieje to ihned), hlavne ak to ide cez repeater. Skusenost s tym nemam, su to poznatky z roznych diskusii.
Zwave vyzera byt spolahlivejsie ako Zigbee aj s vacsim dosahom (868MHz), ak budem dalej skladat domacu automatizaciu, tak pravdepodobne na Zwave. Nevyhoda je, ze ponuka ziariadeni je dost mala, a aj tie zariadenia su drahsie oproti Zigbee.

« Odpověď #66 kdy: 19. 01. 2026, 18:46:58 »
...
Dlužno podotknout, že přesně pro to, co ve druhé polovině svého příspěvku popisujete mi žádná automatizace (pokud by nebyla naprosto nutná) už dávno nesmí do domu. Protože ve výsledku je s ní jen o hodně víc problémů, než co reálně přináší.

« Odpověď #67 kdy: 19. 01. 2026, 19:24:14 »
Mam lednici s wifi. Do cloudu ji pripojit nechci (neni co tim ziskat a az to nekdo hackne a prenastavi vsem lednicim teplotu na "dovolena" bude sranda). Silene je, ze to v praxi znamena ze lednice cena na prvniho, kdo pujde kolem a priparuje si ji, protoze to nevypada, ze vy to bylo nejak zabezpecene. Model bez wifi na vyber nebyl.
PS: jasne, ze to zatim nikdo nehacnknul a hrozba je spise teoreticka. Ale prakticky se roseka kazdou chvili neco a cim vic takovych veci doma je tim vetsi jistora ze budu take postizeny.
Informaci o tom jesli jsem nezapomel zavrit dvere bych bral. Ale ne do cloudu, ale do Homeassstanta. To same pracka, susicka mycka. Kazda z nich by potrebovala jiny cloud jinou appku, ale alespon nejsou tak debilni jako lednice aby trvale vysilaly default AP.
Mam smulu.
A appka v mobilu? Krome toho, ze tyhle veci se maji snahu pri nepouzivani odparovat od cloudu  (mmcc - nejses sam) tak je tu snaha vyrobcu nepouzivane aplikace zcela odinstalovat, protoze lidi si do mobilu instalu kdejakou blbost aby jim nedoslo misto.

EDIT: klimatizaci jsem si pripravil za wifi a pak ji mel 2 roky odpojenou, nez nekdo rozlousknul jak ji ovladat lokalne.
« Poslední změna: 19. 01. 2026, 19:26:40 od Jiri Dobry »

« Odpověď #68 kdy: 19. 01. 2026, 21:34:03 »

Jenže čím víc se bude prodávat WiFi praček, tím míň bude ne-WiFi. Protože to že výrobce umožnuje (ne vyžaduje) připojení do cloudu umožnuje deska v nákladu kolik... jednotky - desítky EUR? A certifikace výrobku stojí kolik ... tisícovky - desetitisíce EUR? Nakonec bude čas kdy už pračky bez WiFi dostupné nebudou, stejně jako byl čas kdy nebyly dostupné pračky s WiFi, protože počet lidí kteří budou chtít pračku bez WiFi bude takový že to bude pro výrobce ztrátové (a nebo cena bude taková, kterou by nikdo nezaplatil). Podívejte se například do segmentu televizí kdy "hloupá" televize mnohdy stojí o dost víc než televize chytrá, bez tunneru víc než s tunnerem... Protože všichni chtějí chytrou televizi s tunnerem a pokud výrobce vyrábí náhodou i hloupé televize, musí cenu certifikací (a nejden certifikací, ale skladování, rizika že si to cílovka nekoupí atd.) rozpustit do těch lidí/firem co si ji koupí
Ale prd, velebnosti. I tlačítkové telefony jsou stále k mání, stejně jako se třeba stále prodávají mechanické hodinky a další. Výrobci jsou si totiž dobře vědomi, že určitá skupina zákazníků právě toto vyhledává a obchodní potenciál zde prostě je.

Karmelos

• 1 261
    • Zobrazit profil
« Odpověď #69 kdy: 20. 01. 2026, 08:24:42 »
Mam lednici s wifi. ... Model bez wifi na vyber nebyl.
Lednic bez wifi jsou mraky. Proč sis to koupil a stěžuješ si? Co jako sleduješ nebo získáš tim, že má lednička wifi? 
Chápeš, lednička! To je taková skříňka ve který je zima a do který dáváš jídlo. Jednou to nastavíš a pak to deset let jede a nešáhneš na to, v ideálním případě.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #70 kdy: 20. 01. 2026, 08:46:14 »
mmcc: preto ja sa drzim hesla, automatizacia ok, vie to ulahcit zivot, ale vzdy iba ako doplnok k nejakemu primuitivnemu ovladaniu.
mam znameho, komplet cely dom ma iba smart. Dal som mu blbu otazku: co sa stane, ked ti centralna jednotka padne? nepojdu svetla, kurenie, vzduchotechnika...
ja si staviam vlastny smart system, ktory je len pridavny. Cize svetla si zapnem klasicky, cez apku si ovladam ich intenzitu, kurenie ide nezavisle, akurat mam tam monitoring, a v pripade problemu ma upozorni. Takze, ked si vypnem smart server, viem fungovat normalne.

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 20. 01. 2026, 09:26:55 »
mmcc: preto ja sa drzim hesla, automatizacia ok, vie to ulahcit zivot, ale vzdy iba ako doplnok k nejakemu primuitivnemu ovladaniu.
mam znameho, komplet cely dom ma iba smart. Dal som mu blbu otazku: co sa stane, ked ti centralna jednotka padne? nepojdu svetla, kurenie, vzduchotechnika...
ja si staviam vlastny smart system, ktory je len pridavny. Cize svetla si zapnem klasicky, cez apku si ovladam ich intenzitu, kurenie ide nezavisle, akurat mam tam monitoring, a v pripade problemu ma upozorni. Takze, ked si vypnem smart server, viem fungovat normalne.

Můžou vám vyhořet i jističe, chránička, kabel ... Stát se může cokoli. Myslím že je dobré to stavět tak:
- aby to nebylo SPOF (existovali 2 instance centrální jednotky)
- bylo SPOF ale byla záloha (např. fyzická krabice) která lze zapojit během pár minut
- a hlavně mít nějaké defaulty které se pustí když člověk nemá dostupnou centrální jednotku (třeba svítit furt aby se člověk nezabil při výměně)

Nemusí se hned všechno dělat separátně (normální elektro (vypínače...), smart elektro -- občas to přináší zbytečnou komplikaci a složitost navíc), dle mého stačí to smart mít pojištěné. Ale to platí všeobecně u všeho.

Chápeš, lednička! To je taková skříňka ve který je zima a do který dáváš jídlo. Jednou to nastavíš a pak to deset let jede a nešáhneš na to, v ideálním případě.

Docela bych si uměl představit to napojit na notifikace -- zapomněl si zavřít dveře :-). Potom se tím dá odhalit např. odcházející motor podle grafů teploty (a ne běžně to neodhalíte dokud se Vám motor úplně nerozbije ... pocitově občas víc chlad, občas míň chlad není exaktní rozpoznávací znak, to je jen pocit) či termistor. Krom toho některé lednice mají různé režimy, např. rychlé zmražení (když dáte do mrazáku nové věci nebo máte vysokou spotřebu ledu, pokud máte ledovač ;-))

« Odpověď #72 kdy: 20. 01. 2026, 09:40:20 »
Lednic bez wifi jsou mraky. Proč sis to koupil a stěžuješ si? Co jako sleduješ nebo získáš tim, že má lednička wifi? 
Aby to byla strin ve ktere je zima je u lednice sice prvorady pozadavek, ale ne jediny. Dalsi jsou rozmery. Ale tady byla past ze jsem chtel "invertor", protoze takova lednice je VYRAZNE mene hlucna a zrava. To me posunulo to tridy tech drassich, kde zadna lednice bez wifi nebyla k mani (protoze neposlednim parametrem vyberu je aby byla na trhu a sla koupit)

« Odpověď #73 kdy: 20. 01. 2026, 11:19:18 »
potreboval jsem pracku. mel jsem checklist pozadavku. musel koupit model, co mel i wifi. aspon jsem to umel ( a slo to) vypnout.

koupit  40"+ OLED co neotravuje co nemusit Online, jdeto vubec?

samizrejme si muzu poridit tlacitkovy telefon, valchu a silnejsi bryle a nemit tyhle potize.

p.s. mi odesla zigbee gateway a nekolik dni jsem si nenasel cas naatudovat, jak to zachranit bez kompletniho resetu

Zopper

• 971
    • Zobrazit profil
« Odpověď #74 kdy: 20. 01. 2026, 13:26:50 »
...
Dlužno podotknout, že přesně pro to, co ve druhé polovině svého příspěvku popisujete mi žádná automatizace (pokud by nebyla naprosto nutná) už dávno nesmí do domu. Protože ve výsledku je s ní jen o hodně víc problémů, než co reálně přináší.
To ale není poblém automatizace obecně, jen blbého návrhu a technologie a zapomenutí na fallback. Pokud navrhujete automatizovat s tím, že zbytek rodiny musí v pohodě fungovat v pohodě i když zrovna budete měsíc ve špitále, tak se vám tohle nestane. Kotel, ke kterému je kromě chytrého termostatu připojen i termostat hloupý, který je normálně nastavený na 10°C, ale dá se kdykoliv začít používat, termostatické hlavice, které dokáže vyměnit za hloupé (co jsou v komoře ve skříni) kdokoliv starší 10 let...

koupit  40"+ OLED co neotravuje co nemusit Online, jdeto vubec?
TLC, co jsem kupoval loni, si myslím na online vůbec nestěžuje, dokud ji člověk k žádné wifi nepřipojí, a pak při omezení na firewallu si akorát při zapnutí na pár vteřin postěžuje malou zprávou v rohu, že je offline.

p.s. mi odesla zigbee gateway a nekolik dni jsem si nenasel cas naatudovat, jak to zachranit bez kompletniho resetu
Máš zálohu? Třeba HomeAssitant se zálohama by to teoreticky měl být schopný přemigrovat, ale reálně jsem to ještě dělat nemusel. Pokud nezálohuješ, tak...