Diskusia sa nejak zvrtla mimo temu (ako vacsinou). Zopar jedincov tu presviedca kazdeho, ze iba ta jeho pravda je ta jedina pravdiva a ziadna ina. Kazdy ma nejake svoje poziadavky, tak nech sa podla nich zariadi.
Moje skusenosti s cinskym wifi smart tuya termostatom. Ma dotykove tlacitka, ktore funguju iba na stole, na stene na planovanom mieste sa same "nahodne stlacaju" (nejake rusenie, uzemnenie???). Takze som termostat nastavil na stole, sparoval s tuya cloudom s tym, ze ho budem ovladat iba cez tuya app v telefone. Nasledne som preskrabal spoj na plosaku - "zablokoval" dotykove tlacidla. Spravil som aj python skript, ktory stahoval data (teplotu, cas zohrievania) z Tuya cloudu a ukladal do influxDB/Grafany, lebo dashboardy boli v tuya cloude platene.
Prva vec ktora ma nasrala. Ked som pocas leta nesahal do tuya app, termostat sa "odhlasil" z cloudu. Prisiel som na to az ked sa ochladilo, trebalo kurit. Mrzli sme asi tyzden, pokial zvysil cas na opravu... demontaz termostatu zo steny, oprava "zablokovanych tlacidiel", nasledne hladanie spravneho navodu ako restartnut a znovu prihlasit termostat do cloudu, opat "zablokovat tlacidla", montaz na stenu. Trvalo to iba par hodin nadavania. Funguje, super podarilo sa, ale...
Po nejakom case, prestali chodit data z tuya cloudu do grafany. Opat, hladat riesit co sa stalo. Na tuya cloude nieco zmenili v API, alebo mi vyprsal free plan, neviem, viac sa mi to nepodarilo rozbehat.
Dalsia skusenost s tuya TH05 teplomermi. Komplikovane parovanie s app, nikdy sa nesparuje na prvy pokus. Vzdy to otravuje so zapinanim GPS polohy, historia teploty/vlhkosti ziadna. Jedine +, ze v app zatial nevyskakju reklamy.
Po tychto skusenostiach, uz do domu nechcem nic, co sa pripaja na tuya a ine cloudy, nic co potrebuje speci app v telefone.
TH05 teplomety som flashol na alternativny firmware s protkolom BThome - je to presne to, co mi vyhovuje. Kazdy teplomer si uklada historiu merani, viem nastavit ako casto ma merat. Pri dobastleni rele z inch ide spravit aj pekny temostat. Netreba instalovat ziadnu speci app, su manazovatelne cez web app, ktora sa pripaja na bluetooth bez GPS polohy. A ako bonus sa kamaratia aj s HomeAssitant.
BLE (1Mbps) dosah nieje bohvie co, sotva prejde cez 1 stenu. Cez podlazie, alebo zo zahrady ani nahodou. Existuje aj BLE Coded (125Kbps), ma to vacsi dosah, trochu vacsiu spotrebu baterky, ale velmi sa tento standard nerozsiril.
Zigbee som zatial neskusal, dosah by mal byt vacsi, aj vdaka opakovacom. Ale co som cital po internetoch, tiez to nieje dokonala vec. Zopar ludi pisalo, ze dalsie nove zariadenie, alebo aj vypadok elektriny im rozbil celu Zigbee siet. Tym padom odstavilo celu automatizaciu. Siet sa da niekedy zahltit az tak ze prestane fungovat. Odozva vypinac -> svetlo je viditelna (nieje to ihned), hlavne ak to ide cez repeater. Skusenost s tym nemam, su to poznatky z roznych diskusii.
Zwave vyzera byt spolahlivejsie ako Zigbee aj s vacsim dosahom (868MHz), ak budem dalej skladat domacu automatizaciu, tak pravdepodobne na Zwave. Nevyhoda je, ze ponuka ziariadeni je dost mala, a aj tie zariadenia su drahsie oproti Zigbee.