Tazatel to myslí se spolehlivostí a bezpečností zodpovědně a dostane odpovědi jako z novinek nebo ze zive.
Má to více směrů kam uvařovat.
1. Nezávislost na výrobci, výrobek musí sloužit dokud se nenávratně nepokazí. Stačí jen z posledni doby, kgy google odstřihl od podpory starý termostat Nest na vytápění domu, což není žádná hračka, ani levná snad se shodneme, že nechcete (zbytečně) záviset na něčí vůli. Můžete argumentovat, že už je to staré apod. No a? Podotýkám, že provozuji doma "chytrou" domácnost asi 13 rokem (vytápění, světla, žaluzie, nabíjení auta). Nevidím jediný důvod, proč bych měl akceptovat, že postupně všechno zahodím a začnu nakupovat a rozcházet znova.
https://support.google.com/googlenest/answer/16233096?hl=en2. Spolehlivost. To, že nejede internet mi má rozbít funkčnost. Proč? "Miláčku, vím že je tady teď zima, ale až se rozjede internet, tak to zase bude topit ..."
3. Bezpečnost - a to minimálně dvojího druhu:
3a) výrobce má přístup k vám domů. Samozřejmě, že určite nic neudělá. Jaký je ale důvod, aby měl přístup ke mně domů a znal heslo k WiFi?
3b) Řekněme, že výrobce je zodpovědný dost na to, aby mi nelezl domů. Ale víme, jaká je podpora výrobců ... vyrobí nedodělek, po zahájení prodeje udělá pár nezbytných oprav a pak na to kašle, protože mu to už nic víc nevydělá a jede další verzi výrobku. Že je ve výrobku bezpečnostní chyba, staré knihovny, lajdáctví apod. ho nezajímá. Toto pak může být zneužito kýmkoliv. Nikdo nikdy vám to neopraví. Můžete to vyhodit a koupit znova něco jiného. A pak zase znova. Spousta lidí nadává na EU, ale už firmy budou muset na EU trhu se chovat zodpovědněji. Viz Cyber Resilience Act. I tak to není podpora na věky.
Jak tady někdo zmínil, Shelly - mám taky, jde používat pouze lokálně.
Pokud to někdo myslí vážně, oddělit (nejen) čínské hračky do oddělené sítě (Host WiFi, VLANy, ...)
Vzdálené ovládání
- řešit časovačem, pokud vím ráno dopředu, že se budu vracet později/dřív
- veřejná IP, firewall, zařízení ideálně v oddělené VLAN
- VPN - ať už doma, nebo holt někde v cloudu
- za pár šupů rozjet webový server kam z mobilu zadám instrukci, doma si to chytristika vyzvedne a není potřeba veřejná IP na VPN
Někam za telku šupnout malé RPi, které jeden z výše uvedených scénářů pořeší. Je dost možné, že to jednou zásuvkou neskončí a stejně bude tazatel chtít víc od daného řešení.
Možnosti jsou a když něco neumím, tak se to naučím, to by na tomto serveru mohlo být docela častý způsob uvažování.