Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace

Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace
« kdy: 16. 01. 2026, 09:12:17 »
Nedavno som kupil zasuvku od tplinku (tapo p110), ale to som bol uplne neznaly. Potreboval som casovac na Vianocne osvetlenie a zasuvka bola v dobrej akcii.
Bezny clovek sa snazi o to aby zasuvku vedel ovladat na dialku z mobilu odkialkolvek.
Ja uvazujem opacne, ako zakazat ovladanie takychto veciciek na dialku.

Zasuvka tapo funguje dobre, da sa nastavit casovanie a spolahlivo meria aj spotrebu a pekne to grafuje.
Prve sklamanie bolo, ze zasuvka nefunguje bez cloudu. Ak som zasuvke zakazal pristup na internet, tak prestala fungovat aj v LAN sieti.
Cize pouzitie v LAN sieti bez internetu nie je mozne.

Aj ked tapo p110 je dobra a spolahliva zasuvka, tak dnes by som si ju nekupil a uvazujem inak.
Viem ze vela ludi pouziva zigbee a chvali si to, ale ma vyznam kupovat dnes nieco zalozene na zigbee, ked zatial nemam doma ziadne smart zariadenie  s podporou zigbee ?

Radsej by som siel cestou alter. FW tasmota. Celkom slusne zasuvky som videl u cinana, konkretne IoTorero Tasmota Matter MQTT ESP32C3 EU Plug Consumption Monitoring 16A Works With Home Assistant.
Predpokladam, ze ak by som chcel doma do buducna rozsirit smart zariadenia, tak napr. ziarovky a pod budu fungovat pod FW tasmota, alebo niecom podobnom neproprietarnom a nebudu nikde zbytocne volat.

Ma niekto nieco od IoTorero (niekedy sa firma volala Athom) a je stym spokojny, alebo nespokojny ?

PS: samozrejme, ze clovek potrebuje aby smart zariadenia fungovali aj na dialku, ale urcite nie cez cloudy tretich stran, ale aby fungovali v LAN a vlastnej VPN sieti.

Re:Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace
« Odpověď #1 kdy: 16. 01. 2026, 09:28:19 »
Přesně tohle je pro mě hlavní výhoda Zigbee nebo novějšího Threads. Prvky nemají žádnou vlastní konektivitu do internetu, dokáží se bavit jen s nějakou místní bránou. Ta samozřejmě může být cloudová, nebo to může být zmíněný Home Assistant. Ten mám nainstalovaný na vlastním železe doma a mám ho plně pod kontrolou. Nepotřebuje to žádný cloud a používám si to v místní síti dle potřeby.

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16. 01. 2026, 09:45:36 »
Ma niekto nieco od IoTorero (niekedy sa firma volala Athom) a je stym spokojny, alebo nespokojny ?

Od Athomu mám komplet ovládání světel (LED pásů, což je primarní zdroj osvětlení). Mám 8 driverů a celkem jsem spokojený. Až na nastavení < 20%, kdy LEDky problikávají (speciálně RGB kanály). Ale je to daný použitým MCU, kdy tam dřív dávali ESP8266, který to prostě nestíhá. Jinak instalace ESPHome byla bezproblémová, předpokládám že na zásuvkách to bude podobný.

Nicméně pokud řešíte zásuvky bez cloudu, zkuste mrknout ještě na Shelly. Od nich mám několik Shelly PRO 4PM a umí to (mimo jejich Cloudu) MQQT, má to RPC, má to dokumentaci (https://shelly-api-docs.shelly.cloud) a je to nezávislé na cloudu, HA pro to má dobrou integraci. Co se custom FW týče, tak nevím jak na tom jsou protože ten jejich FW mě dostačuje (nezávislot na cloudu, dobrý API, dobrá integrace do HA). Přepokládám že obyč zásuvky budou na stejném principu

xnd

« Odpověď #3 kdy: 16. 01. 2026, 10:52:39 »
+1 Shelly. Pouzivam uz 4+ rokov shelly a zatial som mal iba 1 reklamaciu pri cca 20 shelly produktoch.
Pre mna velkou vyhodou je, ze ich factory firmware nie je obmedzeny na ich cloud, vsetko bezi lokalne bez internetu. Navyse je mozne napisat vlastne skripty (v podmnozine JavaScriptu) ktore bezia priamo na shelly zariadeni. Takze niektore automatizacie mi bezia priamo na Shelly zariadeni a je to nezavisle na vsetkom, niektore veci mi bezia samostatne bez potreby pripojenia do HomeAssistanta.

« Odpověď #4 kdy: 16. 01. 2026, 10:57:30 »
Zrada v detailu, P110M umí Matter a cloud nepotřebuje.
Jak už psali výše jiní, Shelly je lepší, ale taky dražší.

« Odpověď #5 kdy: 16. 01. 2026, 11:14:59 »
Taky doporučuji Shelly.
Solidně udělané, s tepelnou pojistkou, firma v EU.
Nevýhodou vyšší cena.
Výhodou právě to skriptování - už neřeším nehrávání nějakého alternativního firmware.
Naskriptujete co chcete - ta malá zásuvka si třeba dokáže postahovat spotové ceny na další den a spínat pak spotřebič podle toho.
Pokud by to tedy nějaký blázen chtěl řešit přímo v ní.
Použití jejich cloudu lze operativně zapínat a vypínat na webovém rozhraní.
Pomocí skriptů si můžete údaje sami odesílat na centrální controller nebo naopak přímo na jiné shelly.
Aspoň já tohle preferuji - zařízení komunikují mezi sebou a na centrálu jen reportují aktuální stav plus odtud mohou být rovněž ovládané jako další kanál.
Výhodou je, že vše běží, i když ten centrální prvek vypadne.
Pokud preferujete periodické dotazování svých zařízení na stav, tak Shelly vám odpoví JSON formátem, kde máte všechno.
Na tomto principu funguje i integrace do toho HA a jiných systémů.
Docela slušná dokumentace.

« Odpověď #6 kdy: 16. 01. 2026, 11:21:22 »
Prve sklamanie bolo, ze zasuvka nefunguje bez cloudu.
Nefunguje, ale na co to má vliv? Využití té zásuvky asi není primárně pro světýlka na vánočním stromku (která si člověk doma zapne/vypne vypínačem na prodlužce), ale právě pro ovládání spotřebičů odkudkoliv i mimo domácí síť. Navíc TP-Link za provoz toho cloudu nic nepožaduje, což je jasné plus.

« Odpověď #7 kdy: 16. 01. 2026, 12:44:40 »
Přesně tohle je pro mě hlavní výhoda Zigbee nebo novějšího Thread
To je pravda jen částečně. Například u Zigbee existuje plně offline řešení v podobě zigbee2mqtt.

Teď jsem ale zkoušel Thread a IKEA bránu a zjistil jsem, že sice funguje offline, ale jen omezeně. Onboarding bez mobilní aplikace a cloudu je v podstatě neproveditelný. Stejně tak jsou firmwary v zařízeních uzavřené.

Takže mám například několik chytrých zásuvek na Zigbee, které přes zigbee2mqtt fungují kompletně offline, ale jejich použitelnost je omezená tím, že odesílají měření jen jednou za několik minut.

Aktuálně mi jako nejlepší řešení chytré zásuvky vychází ta nejlevnější z Action (LSC Smart Connect) za 169 Kč. Je to ale vhodné jen pro někoho, kdo se nebojí zásuvku rozebrat a přeflashovat – uvnitř je MCU BK7231, který je výborně kompatibilní s ESPHome:
https://devices.esphome.io/devices/lsc-plug-2578685/

Pak si můžu nastavit měření s jakýmkoli vzorkováním. Jednou za minutu – žádný problém. Jednou za sekundu – taky žádný problém.

A navíc tam můžu lokálně přímo v zásuvce nastavit mnohem víc věcí. Doslova cokoli mě napadne – a funguje to čistě lokálně. Nejen bez cloudu, ale dokonce i po výpadku koordinátora sítě.

Není problém nastavit, aby se zásuvka například po hodině sama vypnula. Stejně tak ji můžu nechat vypnout po dodání 1 kWh energie. V praxi jde nastavit téměř cokoliv a běží to autonomně přímo v zařízení.

PS: popularitu Tasmota nechapu, proti ESPhome je to strasne omezene.

« Odpověď #8 kdy: 16. 01. 2026, 12:51:28 »
Nefunguje, ale na co to má vliv? Využití té zásuvky asi není primárně pro světýlka na vánočním stromku (která si člověk doma zapne/vypne vypínačem na prodlužce), ale právě pro ovládání spotřebičů odkudkoliv i mimo domácí síť. Navíc TP-Link za provoz toho cloudu nic nepožaduje, což je jasné plus.
Protože od smart zásuvky člověk očekává smart funkce, ne jen dálkové zapnutí a vypnutí přes povinnou aplikaci výrobce.

Typický příklad: chci zapnout zásuvku, když mrzne. U cloudové zásuvky to znamená mít jednu aplikaci na teploměr, druhou na zásuvku a automatizaci řešit „ručně“ – nebo se modlit, že to nějak zvládne propojit některá z velkých cloudových platforem typu Alexa/Google Home/Apple Homekit atd. A i když se to náhodou podaří rozchodit, výsledné řešení je tak křehké, závislé na internetu a cizích službách, že ho člověk ve skutečnosti ani nechce používat.

Smart zásuvka má dávat smysl sama o sobě: umět lokální automatizace, reagovat na stav, čas, energii nebo okolní podmínky a fungovat spolehlivě i bez cloudu. Jinak je to jen dálkově ovládaný vypínač s hezčí krabičkou.
Jakmile k tomu potřebuješ Alexu, Google nebo cokoliv podobného, už to není robustní řešení, ale jen složitě poskládaná dálková ovládání.

« Odpověď #9 kdy: 16. 01. 2026, 12:58:13 »
Tak už jenom koupit tu správnou verzi aby tam byl vhodný procesor aneb riziko přeprogramovávání a lépe se tomu vyhnout, když je i jiné řešení.
"Warning
The latest LSC smart plug 2578685 devices use the Tuya BK7231N module, which is not compatible with ESPHome!"

« Odpověď #10 kdy: 16. 01. 2026, 13:12:31 »
Jestli to chcete bastlit, tak doporučuji https://www.hadex.cz/m431f-modul-rele-esp8266-s-wifi-modulem-esp-12f-napajeni-90-250vac/ Buď bych to integroval pomocí Espurna do HomeAsistenta, nebo jsou přímo zdrojáky v sekci pro stažení, kde je milion případů. Máte tam i volné piny na připojení dallas teploměru či čidla na kouř, tak z toho jde udělat jednoduchý termostat, případně na randomnerds tutorial je i návod jak na tom rozjet vlastní webserver pro možnost i vzdáleného ovládání a monitorování. Použil jsem to na vyhřívání akumulátorů pro FVE.

"Samozřejmě pro stavbu musíte mít patřičnou elektrokvalifikaci."

« Odpověď #11 kdy: 16. 01. 2026, 14:05:11 »
Protože od smart zásuvky člověk očekává smart funkce, ne jen dálkové zapnutí a vypnutí přes povinnou aplikaci výrobce.

Typický příklad: chci zapnout zásuvku, když mrzne. U cloudové zásuvky to znamená mít jednu aplikaci na teploměr, druhou na zásuvku a automatizaci řešit „ručně“ – nebo se modlit, že to nějak zvládne propojit některá z velkých cloudových platforem typu Alexa/Google Home/Apple Homekit atd. A i když se to náhodou podaří rozchodit, výsledné řešení je tak křehké, závislé na internetu a cizích službách, že ho člověk ve skutečnosti ani nechce používat.

Smart zásuvka má dávat smysl sama o sobě: umět lokální automatizace, reagovat na stav, čas, energii nebo okolní podmínky a fungovat spolehlivě i bez cloudu. Jinak je to jen dálkově ovládaný vypínač s hezčí krabičkou.
Jakmile k tomu potřebuješ Alexu, Google nebo cokoliv podobného, už to není robustní řešení, ale jen složitě poskládaná dálková ovládání.
Tak člověk může od té zásuvky očekávat jenom to, co uvádí výrobce za funkce. A nemá to žádnou souvislost s tím, jestli ty funkce fungují pouze přes cloud nebo nějak přímo bez cloudu (což je samozřejmě takřka vždy problém, protože taková zařízení si běžný user sotva nějak dálkově zpřístupní, aby je mohl ovládat).
A mimochodem dálkově ovládaná zařízení jsou bez výjimky vždy závislá na nějaké třetí straně, ať už je to ISP nebo třeba mobilní operátor pro dálkově spínané GSM zásuvky atd.

« Odpověď #12 kdy: 16. 01. 2026, 15:25:49 »
Za mě taky shelly, uplně se obejde bez cloudů, podporujou ji všechny možný domácí asistenti.
ale hlavně má primitivní API bez "já jsem myslel", je to wifi

browser, powershell, curl nebo cokoliv
# ON
Invoke-WebRequest "http://192.168.1.10/relay/0?turn=on"

# OFF
Invoke-WebRequest "http://192.168.1.10/relay/0?turn=off"

cznarg

• 125
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 16. 01. 2026, 15:43:49 »
Tak člověk může od té zásuvky očekávat jenom to, co uvádí výrobce za funkce. A nemá to žádnou souvislost s tím, jestli ty funkce fungují pouze přes cloud nebo nějak přímo bez cloudu (což je samozřejmě takřka vždy problém, protože taková zařízení si běžný user sotva nějak dálkově zpřístupní, aby je mohl ovládat).
A mimochodem dálkově ovládaná zařízení jsou bez výjimky vždy závislá na nějaké třetí straně, ať už je to ISP nebo třeba mobilní operátor pro dálkově spínané GSM zásuvky atd.

Což nemusí být pravda. Záleží jak definujete dálkově ovládané zařízení. Třeba pokud Vám stačí pár metrů/km, funguje to i bez ISP i bez mobilního operátora, právě když to zařízení není závislé na cloudu ;-)
Tak člověk může od té zásuvky očekávat jenom to, co uvádí výrobce za funkce -> v tom je ten problém. Ty funkce mnohdy nejsou dostupné bez připojení do cloudu, čili bez internetu. Nicméně výrobce tohle tak nějak zapomíná uvádět a nebo to je uvedené na stránce 5250, 7pt fontem, pod čarou a v manuálu který je dostupný jen na vyžádání...

« Odpověď #14 kdy: 16. 01. 2026, 16:41:41 »
Tak už jenom koupit tu správnou verzi aby tam byl vhodný procesor aneb riziko přeprogramovávání a lépe se tomu vyhnout, když je i jiné řešení.
"Warning
The latest LSC smart plug 2578685 devices use the Tuya BK7231N module, which is not compatible with ESPHome!"
Jako zajimalo by me kdo to tam napsal. Protoze je to blbost.
1) BK7231N  je v ESPhome podporovan
2) na te stejne strance je pro ESPhome a BK7231N konfigurace.
3) ano, funguje to sam jsem si to overil. Jediny hacek je v tom, ze neni znam postup prehrani pres OTA a musel jsem to otevrit a vzit si na to pajecku. Prace asi na 10 min.

EDIT: nevsiml jsem si, ze je tam BK7231N nebo BK7231T. Sorry. Schvalne ji dnes koupim z zkusim. Nicmene ESPhome podporuje obe varianty chipu BK7231T, BK7231N https://esphome.io/components/libretiny/
« Poslední změna: 16. 01. 2026, 16:46:49 od Jiri Dobry »