Nedavno som kupil zasuvku od tplinku (tapo p110), ale to som bol uplne neznaly. Potreboval som casovac na Vianocne osvetlenie a zasuvka bola v dobrej akcii.
Bezny clovek sa snazi o to aby zasuvku vedel ovladat na dialku z mobilu odkialkolvek.
Ja uvazujem opacne, ako zakazat ovladanie takychto veciciek na dialku.
Zasuvka tapo funguje dobre, da sa nastavit casovanie a spolahlivo meria aj spotrebu a pekne to grafuje.
Prve sklamanie bolo, ze zasuvka nefunguje bez cloudu. Ak som zasuvke zakazal pristup na internet, tak prestala fungovat aj v LAN sieti.
Cize pouzitie v LAN sieti bez internetu nie je mozne.
Aj ked tapo p110 je dobra a spolahliva zasuvka, tak dnes by som si ju nekupil a uvazujem inak.
Viem ze vela ludi pouziva zigbee a chvali si to, ale ma vyznam kupovat dnes nieco zalozene na zigbee, ked zatial nemam doma ziadne smart zariadenie s podporou zigbee ?
Radsej by som siel cestou alter. FW tasmota. Celkom slusne zasuvky som videl u cinana, konkretne IoTorero Tasmota Matter MQTT ESP32C3 EU Plug Consumption Monitoring 16A Works With Home Assistant.
Predpokladam, ze ak by som chcel doma do buducna rozsirit smart zariadenia, tak napr. ziarovky a pod budu fungovat pod FW tasmota, alebo niecom podobnom neproprietarnom a nebudu nikde zbytocne volat.
Ma niekto nieco od IoTorero (niekedy sa firma volala Athom) a je stym spokojny, alebo nespokojny ?
PS: samozrejme, ze clovek potrebuje aby smart zariadenia fungovali aj na dialku, ale urcite nie cez cloudy tretich stran, ale aby fungovali v LAN a vlastnej VPN sieti.