Je programátorů moc, nebo málo?

a6b

• 155
    • Zobrazit profil
Re:Je programátorů moc, nebo málo?
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 15:21:44 »
diky za odpovedi.
jestli ty firmy nebudou nabirat juniory tak za cas muze nastat problem, ze ai jeste nebude dostatecne dobre na slozite ulohy a zacnou chybet jeste vice mediori, seniori.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 16:03:14 »
Som jediný, kto si dokáže predstaviť AI ako základ platformy na vzdelávanie juniorov? To sa mi nechce veriť.

Inak, čo sa týka odpovedí, tak jedna vec je názor, ktorý máme my a druhá vec je názor, ktorý majú zadávatelia práce.

Čo sa týka AI, tak je rozdiel medzi tým ako sa o nasadení AI vyjadrujú šéfovia veľkých technologických firiem a tým, do akej miery ju naozaj používajú na produkčné úlohy.

Ďalšia vec bude, ako sa to vyvinie a čo vznikne v repozitároch kódu s masívnym používaním AI, ako aj to, kto to bude čistiť.

Možno to budú skúsení vývojári a možno zas nejaká AI, osobne si ale myslím, že AI môže mať poradnú úlohu.

Keď si to sám za seba zosumarizujem, tak momentálne je v tom všetkom príliš veľa neurčitosti.

Čo je možno dobre, pretože pokiaľ si niekto tipne vývoj a trafí sa, má šancu na tom pekne zarobiť. No a keď sa netrafí...

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 16:56:34 »
Ale no. Pravda je taká že to AI schová tak 80% vývojárov do vrecka ak správne napromtujes. Stále je potreba vedieť kodit ale dosť minimálna. Môžeš zlsa hrať ako vieš super C++ , assember a čo ja viem čo ale to AI ta zožerie v momente keď potrebuješ niečo viac. Efektivita? Clean code? 3 promty navyše a polka ľudí čo sa tu hrá na expertov  nebude chápať. Tak to proste je. A že funkcia je o 5 riadkov viac alebo sql neberie 100ms ale 150? Úprimne kto s vás pracuje na tak strašne dôležitom softe? Dneska keď máš výkon za pár peňazí a doma? Potreboval som niečo pre arduino a tým že máš takéto IDE toto je zadanie tu je vstup a výstup na byť toto. 2x opravil kód a za hodinku to behalo. O čom? Dnes tie čisté kódy aj tak sere pes veď pre koho to je? Pre pár oči? Príde zákazka vyklepeme to za mesiac a tým aký geniálny kód alebo za týždeň s tým že zákazník je spokojný? Koho zaplatí? Starého fosila čo si mastí ego a tým že on začínal na didaktik m a vie brutál dobre mŕtve jazyky alebo niekoho kto vie  ale použije to "zle" AI a má to hotové za polku času? Ja viem nepríjemné to počuť ale to je realita. A fakt neverím keciam o tom ako tu každý píše softy pre kritické infra. AI tá nenaučí nič. Niečo musíš vedieť ale zasa nemusíš byť total expert aby si dosiahol rovnaky výstup ako kolega čo to žere 20 rokov. Bavíme sa o výstupe nie o postupe. Sprasena funkcia ale dáva čo má? Kde je problém? Okrem toho že panko expert si povie o bože to malo byť na 5 riadkov a je na 8 a nie je to také super duper ako moje. Aj ten chat gpt dokáže zaujímavé veci keď si nastavís prompty a dokážeš popísať čo chces. Len veľa starým to príde ako zlo.
« Poslední změna: Dnes v 16:59:53 od Wangarad »

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 17:04:33 »
Ešte doplním že sú pozície aj v štátnej správe a dokonca som zachytil aj v elektrárňach že majú požiadavku vedieť používať AI. Aj tak to má každý zapnuté. A príklad. Chcem program v pythone čo na stlačenie tlačidla odfotí s webkamery obrázok vyžiada si seriál number a popis uloží do db. Bum za pár sekúnd. Už som len dospecifikival gui a napísal 2x vylepsi to a samo to dochádzalo kopec funkcií. Vyskúšal a funguje. Reálne 5 minut programátor by to klepal koľko? 2 dní a to musí vedieť čo robí. Jasne ozvú sa dôchodcovia že za ich časov to bolo iné ale už nie je. Smolník.

a6b

• 155
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: Dnes v 17:23:54 »
Ešte doplním že sú pozície aj v štátnej správe a dokonca som zachytil aj v elektrárňach že majú požiadavku vedieť používať AI. Aj tak to má každý zapnuté. A príklad. Chcem program v pythone čo na stlačenie tlačidla odfotí s webkamery obrázok vyžiada si seriál number a popis uloží do db. Bum za pár sekúnd. Už som len dospecifikival gui a napísal 2x vylepsi to a samo to dochádzalo kopec funkcií. Vyskúšal a funguje. Reálne 5 minut programátor by to klepal koľko? 2 dní a to musí vedieť čo robí. Jasne ozvú sa dôchodcovia že za ich časov to bolo iné ale už nie je. Smolník.

nas ve firme uz nuti pouzivat ai pri praci, tak jsem copilotovi zadal jednoduchy ukol podobny, ktery jsem pred par lety resil sam a napsal funkcni kod. takze priste to udelam tak, aby mi vygeneroval boilerplate a ja si to upravim.
co bylo kuriozni, ze ve starem kodu mame i nemecky text s prehlaskami a copilot mi ty prehlasky pokazil, ani netusim proc to udelal :-)

jjrsk

• 811
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Dnes v 17:39:12 »
...
A kdo je to programator? Ten kdo to o sobe prohlasi?

...
My jsme měli v QCM pohovor na jedno kolo, vedl jsem jej já a technika poznám už ve dveřích.
Bylo, nebylo. Za sedmero vrsky ... Firma prijala HR pipinku, aby majitel nemusel prebirat uchazece osobne. Shanel programatora ... a za mesic prace mu pipinka predvedla 5 vybranych finalistu. Naprosto nepouzitelni. Tak sel zjistovat, kde nastala chyba. Prvni co zjistil, ze uz v inzeratu je neco jinyho, nez co ji rek aby tam dala, ale jeste porad si rikal, ze i tak by mel nekdo pouzitelnej dorazit. Tak chtel videt CV ... jedno vylosoval a zeptal se, proc toho vyradila ... neprisel v saku...

BTW: Specielne v IT plati, ze to ITk si vybira firmu, nikoli naopak. Tudiz odrazujici prubeh pohovoru = prave prisli o uchazece.

BTW2: AI se nebojim ... kdybych mel postupovat v souladu s jejima "radama", tak vsechny firmy se kterymam mam co docineni instantne krachnou.

Edit: Soudruzi z iinfo by si meli najmout AI ... treba by je naucila jak se dela session.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 17:52:42 »
Ale no.

To bola reakcia na mňa?

Pravda je taká že to AI schová tak 80% vývojárov do vrecka ak správne napromtujes.

Pokiaľ sa jedná o jednoduché priamočiare veci, tak to nerozporujem. Prípadne o prieskum nových technológií. Pokiaľ sa ale jedná o zložitejšie analýzy a nájdenie súvislosti, často aj triviálne spojenie viacerých procesov, odhalenie podmienok, za akých sa niečo dá alebo nedá, tak takú skúsenosť naozaj nemám.

Efektivita? Clean code? 3 promty navyše a polka ľudí čo sa tu hrá na expertov  nebude chápať. Tak to proste je. A že funkcia je o 5 riadkov viac alebo sql neberie 100ms ale 150? Úprimne kto s vás pracuje na tak strašne dôležitom softe? Dneska keď máš výkon za pár peňazí a doma?

Tá funkcia môže ale zabrať aj tri dni. A softvér nebeží iba doma. Neefektivita znamená vyššie prevádzkové náklady. Často výrazne.

Dnes tie čisté kódy aj tak sere pes veď pre koho to je? Pre pár oči? Príde zákazka vyklepeme to za mesiac a tým aký geniálny kód alebo za týždeň s tým že zákazník je spokojný? Koho zaplatí? Starého fosila čo si mastí ego a tým že on začínal na didaktik m a vie brutál dobre mŕtve jazyky alebo niekoho kto vie  ale použije to "zle" AI a má to hotové za polku času? Ja viem nepríjemné to počuť ale to je realita.

Fosila?? Teda to je slovník... Alebo je to prístup k ostatným? Tiež realita.

AI tá nenaučí nič. Niečo musíš vedieť...

AI alebo LLM? Štandardý masový nástroj alebo špecializovaná platforma? Je jasné, že by to mal byť interaktívny proces založený na záujme študujúceho a na postupe podľa vzdelávacieho plánu, ktorý vedie od jednej úrovne znalosti k druhej úrovni znalostí, a aj do hĺbky aj do šírky. A okrem toho, junior predsa nie je niekto, kto nevie vôbec nič. Niekto ako človek v ulice bez záujmu a bez akéhokoľvek základu.

...ale zasa nemusíš byť total expert aby si dosiahol rovnaky výstup ako kolega čo to žere 20 rokov. Bavíme sa o výstupe nie o postupe. Sprasena funkcia ale dáva čo má? Kde je problém? Okrem toho že panko expert si povie o bože to malo byť na 5 riadkov a je na 8 a nie je to také super duper ako moje. Aj ten chat gpt dokáže zaujímavé veci keď si nastavís prompty a dokážeš popísať čo chces. Len veľa starým to príde ako zlo.

O tom naozaj rozhodne budúcnosť a tí, ktorí to platia, mne je v podstate jedno ako to bude. AI využívam na pre mňa použiteľné maximum a z jej existencie značne ťažím už od jej uvedenia.

Chcem program v pythone čo na stlačenie tlačidla odfotí s webkamery obrázok... Reálne 5 minut programátor by to klepal koľko? 2 dní a to musí vedieť čo robí. Jasne ozvú sa dôchodcovia že za ich časov to bolo iné ale už nie je. Smolník.

Porovnávate seba osobne v súčasnosti a dôchodcu v dobe bez AI? Alebo v tejto dobe? Prečo by v tejto dobe niekto robil takúto vec bez asistenta alebo aspoň bez vzorovej ukážky?

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 18:12:04 »
A čo sa hneď urazate? Že poviem fosil keď začínal s asemberom na nejakej 386? Koľko má reálne rokov ak to vtedy bola novinka. Skús takému povedať pod sa naučiť airflow alebo podobné a budeš počuť. Česť výnimkám. Mám to všade okolo seba. No ale ja tu mám systém čo je tu 20 rokov a ja s ním a vždy to nieako šlo. Kecy o efektivite pokiaľ neriešis fakt niečo dôležité tak o čom? Že report zbieha 10 minút namiesto 8 niekedy ráno o 2-hej? Aj tak si to pozrú najskorej o 10 tej po rannej káve. A kecy byli nebilo nie je o AI ale o neschopné HR ktorá si namiesto managera IT alebo niekoho kto tam pracuje rozhodne spraviť pohovor sama a nemá šajnu o čom. Lebo už vidím ako 5 rokov dozadu by tá stará dobrá HR naberala len profíkov lebo klepala c 10 rokov sa zobud.A schválne napíšte na čom pracujete že je to tak mega super duper náročné na zdroje a 10 minút stojí 1000000. Nie systemaci, nie admini ale programatory. To musí byť dobrý mamlas keď ako programátor nevie otestovať aspoň ten základ. Stačí sa pozrieť tu do diskusií rozumný použije to AI a nebude dávať hlúpe otázky ako 2 roky dozadu. Otázky ktoré to AI s vysvetlením spraví do pár minút. Veď je to tu predám / kúpim poraďte čo kúpiť.

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 18:30:18 »
A neberte to v zlom take je realita. Volakedy si kazdy pisal svoj "framework" e-shop na kluc a co ja viem co vsetko. Dneska si stiahnes pokakany wordpress nahodis tam elementor a nechas dievca s marketingu nech si to "ucese" potazmo kupis temu. Tak to proste je. To iste ked pracujes v korporate. To nie je o vyladenom kode ale o tom pochopit proces a zadanie. Zmenilo sa to. Buducnost je AI + trochu skuseny programator + chapat poziadavku = dodaj vysledok. Chces optimalizovat? Ok to budeme potom ked mas na to rozpocet. Nebavime sa o adminoch ani systemakoch to je o inom.
Skus prist do firmy ktora roky ide jednen produkt napriklad uctovnictvo. Tam najdes 2 - 3 fosilov ktory to poznaku od verzie 0.1 a zvysok sa len "doliepa" a chytis sa ak pochopis proces ako to funguje. Nikto od teba nechce nove jadro co bude o 3s rychlejsie. A takeho toho poctiveho vyvoja produktu od podlahy je malo. A znova sa to zvrhne na to zobereme ten framework a henten a spojime to skrz api. Ak chapes ako to funguje  Jackpot ak nie smolik. To mas ako automatizaciu co som roky riesil. cca 15 rokov dozadu si bol pan boh lebo si sa pripojil k PLC dnes? Ako lego. Zapoj to a to a tam pospajaj 2 ciarky. Zarobis ako robos a 2x tolko ak si ochotny cestovat. Ak si expert a rozumies servam a podobne si na tom lepsie ale kto potrebuje nastavovat a ladit take veci x krat na linke ktora uz bezi. A este doplnim sam som uz skoro fosil 45. Kde budem za 10 rokov? Budem sa hrat na hrdinu a zit s minulosti ako som niekedy riesil hento a toto alebo sa adaptujem a pouzijem to AI to mam tak + max 10 rokov a potom co? Anie tie bankove systemy ani poistovne ani podobne nie su o tom aky genialny algoritmus vymyslis so zadania ale o tom ze nahrubo naklepes co sa povie. Este spomienka na jednu banku Slofesku spor*telnu kde ked si prisiel cca 20 rokov dozadu a vedel si rozparsovat XML si tam bol za pana. Co je to dnes rozparsovat XML ze.
« Poslední změna: Dnes v 18:34:37 od Wangarad »

« Odpověď #24 kdy: Dnes v 19:25:52 »
Prohlášení o AI že někoho nahradí v IT je celé nesmysl, AI bude pomáhat pracovat efektivněji jak juniorům, tak mediorům, tak seniorům. Ikdyž je někdo blbec, tak AI mu bude pomáhat.

Jestli jste na to doteď nepřišli, tak se raději do moc velkých analýz o budoucnosti lidstva nepouštějte. Od toho, aby nahradila AI byť i jen juniora, jsme dost daleko.
Od roku 2005 se zabývám SW Vývojem, načež od roku 2015 je to i mé povolání. Specializuji se na Javu, a v posledních letech i na Python a intranetové aplikace v Reactu. Delám v AWS Cloudu.

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 21:00:23 »
Pro Wangarada: přesně jsem čekal, kdy se nějaký takový frikulín jako ty objeví. Ty odstavce textu jsem raději nečetl ale už ty teze typu "Dnes tie čisté kódy aj tak sere pes veď pre koho to je? Pre pár oči? Príde zákazka vyklepeme to za mesiac a tým aký geniálny kód alebo za týždeň s tým že zákazník je spokojný? [...] Ja viem nepríjemné to počuť ale to je realita." nevím, jestli jsou víc ubohé nebo smutné. Věř, kamaráde, že jsem potkal dost projektů (a to nejsem žádný "fosil"), kde byl jeden dva tobě podobní a zbytek týmu se pak měsíce zabýval tím, aby po vás ten kód a logiku přepsal a uvedl do stavu, ve kterém se dá alespoň trochu spravovat a často i vůbec aby měla hlavu a patu. O větších nebo dlouhodobých projektech netušíš evidentně naprosto nic.

Takže ano, přesně tebe jako prvního to AI nahradí. A chybět v téhle podobě nikomu fakt nebudeš. Dospět by to chtělo, kamaráde, dospět.

« Odpověď #26 kdy: Dnes v 21:35:45 »
Z naší praxe:

• Máme 4 juniory, ti už jedou 90% s AI - vývoj mobilních aplikaci, Android/Java/Kotlin
  • Já jsem senior (20+ let zkušeností) a tento rok jsem prakticky přestal programovat. Dávám instrukce AI a provádím pouze code review
  • Náš team technické podpory a kvality už používá automatizované nástroje (code review, analýza logů atd)
  • AI už nasazujeme na servery jako agenty (NVIDIA NIM, Langchain, apod), orchestrace serverů přes Ansible (generováno opět AI)
  • Automatizace skrz N8N agenty

Museli jsme změnit mentalitu a primárně zaškolit na AI a best practices. Například už automatizujeme i servery a devops, ve smyslu že například cronem spustíme ve smyslu "Analyzuj mi stroj, zkontroluj disk, najdi anomalie, pošli mi email" (je to složitější prompt, ale pro představu co s tím vše už dnes děláme)

AI nám umožnilo DRAMATICKY akcelerovat juniory, poskytne jim kontext, informance, vysvětlení. Máme vlastní vector store s firemními informacemi, interního chatbota, RAG, atd. To trvalo vybudovat a neustále to rozšiřujeme.
Je nutné mít nastaveny best practices, monitoring, a evaluace agentů, aby byly efektivní a zamezilo se chybám. Ale u nás AI kód jde do značné míry do produkce.

Aktuálně používáme modely (naše oblíbené):
  • Grok Code Fast 1
  • GLM 4.6
  • GPT 5 Codex

Junioři mají dnes OBROVSKOU hodnotu pro firmu - budou mít nový mindset, nebudou mít zavedené staré postupu a budou akcelerovat tak rychle, že senior bude muset slevit ze svých fin. nároků.

Myslím si, že AI už u nás ve firmě nahradila zaměstnance, a prvního koho nahradila jsem já - senior, kodér. Vždy jsem si myslel, že programátor bude safe job, ale už si to nemyslím. Teď se svými zkušenostmi dělám manažera, produkťáka, vymýšlím nové funkce a mám radost, jak se to během několika málo hodin stává realitou.

~
Vláďa
https://github.com/vladaman
https://github.com/vladaman AWS Cloud, Java, Kotlin, Javascript, Typescript, Dart/Flutter, Linux, AI

~ Chceš u nás pracovat s AI jako junior? Napiš mi...