Jen jsem narazil na jeden nečekaný problém, když jsem ke stávajícím dvou diskům v raid1 přidával další dva disky do samostatného raid1, první raid se mě smazal a musel jsem ho vytvořit znovu. Dělal jsem něco špatně nebo je to normální?
Controler je dell perc h330
h330... podle fotek nějaká zero-channel koloběžka. Brácha H330+ je karta do PCI-e se SAS konektory. Podle datasheetu od Dellu se toho údajně účastní LSI3008, což je v podstatě HBA, někdy dodávaný s jakousi podporou RAIDů bez chroupané parity (tzn. 0/1/10). Tzn. odhadem pokud je tam nějaký RAIDový management, čekal bych ho z rodiny MegaRAID. Zajímavý quirk s tím zmizelým RAIDem. Hmm nič mi to nehovorí.
Jo kdyby to byl Adaptec, tak mám zkušenost s pár staršími generacemi AACRAIDu, že za určitých okolností se dal omylem zrušit mirror (nebo možná i jiný RAID) :-)
- vytvořte RAID (např. mirror)
- seberte za jízdy jeden disk, jako že selhal
- vložte náhradní disk a RAID opravte
- počítač vypněte, opravený produkční mirror na chvíli vymontujte
- vražte do počítače ten disk co jste prve vytrhli - je na něm půlka mirroru
- tu trosku mirroru zrušte, skrz management RAIDu
- "smazaný" disk uložte do šuplíku jako náhradní do budoucna
- vraťte do počítače zastudena zpátky ten zdravý opravený produkční RAID (mirror) a život jde dál
- ... po několika letech spokojeného ostrého provozu ...
- jednoho dne umře disk v tom produkčním ostrém mirroru.
- vyndáte vadný disk, šáhnete do šuplíku pro "smazaný" prázdný záložní disk, vrazíte ho do RAIDu
- ejhle, RAIDový řadič zruší pole s ostrými daty na přeživším disku !
Proč? Protože si firmware RAIDu na "prve smazaném" náhradním disku cinknul, že jste odstranili mirror, a zřejmě podle verze nebo časového razítka operace je toto poslední zásah, který jste provedl, proto tento krok aplikuje i na tu půlku mirroru, co Vám pár let spokojeně běžela...