Win 11 mizející SSD - klonování/záloha?

Win 11 mizející SSD - klonování/záloha?
« kdy: 24. 08. 2025, 12:18:37 »
V současné situaci kdy win update způsobuje selhání SSD, je bezpečné provádět klon na jiné ssd pomocí clonezilly či nabootování live Linux a překopírování dat?

Co se psalo tak kopírování nad 50GB a 60% tento problém vyvolá, ale nikde není upřesněno zda to platí pouze při kopírování v nabootovaném Windows či na všechny pohyby na disku.

Zkoušel to případně někdo nebo má doporučení jak bezpečně teď nouzově zálohovat data?

Re:Win 11 mizející SSD - klonování/záloha?
« Odpověď #1 kdy: 24. 08. 2025, 12:33:44 »
Nevím, jestli máte postižené SSD (já třeba ne), tak bych prostě odebral tu problematickou aktualizaci KB5063878, zapauzoval bych další automatické aktualizace Windows do té doby než MS vydá nějakou další opravu.

Jinak samozřejmě jakákoliv živá linuxová distribuce s NTFS3G FUSE ovladačem, nebo WinPE (např. Hiren's BootCD) se na ty disky dostanou a můžete zálohovat. V případě že je tam použitý Bitlocker - bude to větší problém a musí se to otevřít přes recovery klíč, což je trochu opruz.

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 08. 2025, 18:43:19 »
Stačí nastartovat jakýkoliv jiný OS než ty nechutný Widle 11 a ke ztrátě dat by nemělo dojít.

Problém je cosi shnilého ve Widlích 11, ale ty problémy okolo diskového subsytému se tam opakují a možná i kumulují.

V roce 2023 byly na W11 problémy s hrozně pomalým diskovým zápisem. I to vyhnívalo na timeoutech. V roce 2024 toho bylo víc. Teď v roce 2025 Widle 11 regulerně ztrácí data.

A já se ptám:
Není to jen další z řady problémů, které se na W11 ohledně disků opakovaně objevují?

- Microsoft Admits Storage Drive Bug Caused Win11
- Windows 11 100% disc usage - Microsoft Q&A
- Windows 11 bricking hard drives
- Windows 11, copying files between hard drives painfully slow
« Poslední změna: 24. 08. 2025, 18:48:21 od CPU »

« Odpověď #3 kdy: 24. 08. 2025, 19:23:25 »
Nevím, jestli máte postižené SSD (já třeba ne), tak bych prostě odebral tu problematickou aktualizaci KB5063878, zapauzoval bych další automatické aktualizace Windows do té doby než MS vydá nějakou další opravu.
Jo ještě pardon, ta druhá, předchozí aktualizace pro případnou odistalaci je - KB5062660, zapomněl jsem.

Stačí nastartovat jakýkoliv jiný OS než ty nechutný Widle 11 a ke ztrátě dat by nemělo dojít.

Já myslím, že se tazatel neptal, který systém je na h*vno, ale co má teď případně udělat. Za mě tedy hlavně zachovat klid, chladnou hlavu ;)
Strašně snadno se ty různé obecné problémy sesypávají na jednu hromadu, přitom spolu nemusí vůbec souviset.
Samozřejmě tomu nepřidá, že W11 je uzavřený systém, většina uživatelů jsou laici s minimální zkušeností a možnostmi  izolace nějakého problému a k tomu absolutně otřesná kvalita "rad" a diskuzí na Microsoftích fórech.

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24. 08. 2025, 19:40:56 »
Já myslím, že ...
Myslet = prd vědět.

Ptá se:
je bezpečné provádět klon na jiné ssd pomocí clonezilly či nabootování live Linux a překopírování dat?

Moje poměrně jasná odpověď je:

Nevím, možná vám dělá problém slovo "nastartovat".
Skutečně může být pro některé lidí poněkud komplikované  ::)

Nastartovat jsem myslel "spustit např. z flashky", ostatně jak píše:
nabootování live Linux a překopírování dat?

Opravdu netuším, na jaké jste technické úrovni, ale pokud do počítače strčíte speciální flash disk, tak z něj můžete nastartovat jiný operační systém, než je v počítači.

Oproti tomu, vy to asi čtete jako "nainstalovat", ale tak to skutečně není. Windows 11 není třeba odinstalovat. Stačí nastartovat jiný systém. Vážně můžete vzít flashku a na počítači nastartovat i jiný operační systém.
« Poslední změna: 24. 08. 2025, 19:44:09 od CPU »

« Odpověď #5 kdy: 25. 08. 2025, 07:51:08 »
Problém je cosi shnilého ve Widlích 11, ale ty problémy okolo diskového subsytému se tam opakují a možná i kumulují.
Nepaušalizuj. Nezapomeň že dané problémy se týkají úzkého okruhu činností či situací.  Např. já mám od 2020 nebo 2021(komu se chce pamatovat kdy vyšli) Win11 Pro většinou vždy s nejnovějšími aktualizacemi a dané problémy vůbec nemám. To je podobné jak kdysi nějaký update Win10 mazal složku Documents nebo či jak to bylo. Update jsem aplikoval ale protože složku Documents jsem měl přesměrovanou přes referenci(a nejsem sám) tak se mě to prostě nestalo.

PS. pokud si myslíš, že hatetovací agitka povede k tomu že když končí Win10 tak lidi budou přecházet na Linux desktop tak se osobně domnívám, že v roce 2025 tudy cesta fakt nevede.

« Odpověď #6 kdy: 25. 08. 2025, 07:52:24 »
Já myslím, že ...
Myslet = prd vědět.

V tomhle kontextu je
"Problém je cosi shnilého ve Widlích 11"
vyloženě úsměvný výrok.

Že to je konkrétní chyba Windows a ne třeba kolize s prasečí implementací na straně výrobců SSD s jistotou víš, nebo si to jen myslíš?

Já jen abych měl představu, jak moc se sám řídíš tím co napíšeš.

« Odpověď #7 kdy: 25. 08. 2025, 07:54:56 »
V současné situaci kdy win update způsobuje selhání SSD, je bezpečné provádět klon na jiné ssd pomocí clonezilly či nabootování live Linux a překopírování dat?

Podle dosavadních informací problém vzniká při zápisu, takže zdrojovému SSD pořízením zálohy neublížíš. A u cílového je to asi v podstatě jedno, buď to pojede a problém nemáš, nebo to nepojede a zkusíš to na jinou značku.

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 25. 08. 2025, 11:59:32 »
a ne třeba kolize s prasečí implementací na straně výrobců SSD s jistotou víš, nebo si to jen myslíš?

Asi takhle, měl jsem to štěstí/smůlu(?) tyto problémy s diskovým subsystémem u W11 řešit.

A problémy z W11 nebylo možné na W10 replikovat a to ani při významně vyšší zátěži.

Tím se nezastávám laciného HW nebo laciností typu (QLC, laciné řadiče bez dram, pseudo SLC...), kdy životnost někdy mizí před očima, např. při secure erase ( fips.).

« Odpověď #9 kdy: 25. 08. 2025, 12:10:11 »
Jasně, ale to pořád neznamená (protože zdrojáky toho subsystému W11 určitě nemáš), že jsou viníkem 11ky. Mezi viníkem a spouštěčem je prostě pořád rozdíl, čemuž napovídá to, že se to neděje na všech mašinách, ale opět na nějakým (a s ohledem na instalovanou bázi spíš směšným) procentu.
Jasně, vypadá to jako slovíčkaření, ale ten rozdíl je principiální, jakkoli to bude muset opravit MS, protože není realistická představa, že výrobci SSD budou masově měnit SSDčka, který budou asi ve značný části už po záruce.

« Odpověď #10 kdy: 25. 08. 2025, 12:30:43 »
Mizejici SSD = mimojine to delaji Samsungy. maji na to firmware fix. overeno na 980 a 990 PRO

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 25. 08. 2025, 13:44:43 »
Samsungy

To je jiný problém, ten lze nasimulovat i na W10 + je specifický pro výrobce + je známá příčina a vydána oprava.

Důvod, proč se to projevuje relativně málo, je velké množství dat, které je potřeba "otočit", aby se problém povedlo replikovat. A sice vyšší desítky GB dat. Nasimulovat se to povedlo i na HDD a ne jen SSD, byť pro tebe to je možná hodinky jako holinky...alespoň mi to tak přijde.

Tohle je prostě další vážný problém s diskovým subsystémem ve W11...

« Odpověď #12 kdy: 25. 08. 2025, 14:16:02 »
Důvod, proč se to projevuje relativně málo, je velké množství dat, které je potřeba "otočit", aby se problém povedlo replikovat. A sice vyšší desítky GB dat. Nasimulovat se to povedlo i na HDD a ne jen SSD, byť pro tebe to je možná hodinky jako holinky...alespoň mi to tak přijde.

ty jseš fakt neskutečně toxickej materiál.
seru na tebe, hoň si dál svý ego nad závěrama, který děláš z naprosto neověřenejch a nejasnejch informací, jako by to byly zjevený pravdy.

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 25. 08. 2025, 16:09:19 »

Ano, mohu ti připadat velmi upjatý, škrobený, někdo by řekl - strohý! Někomu připadám chladný, jakoby odměřený. Ani v nejmenším! Pohrdám jen blázny, neztrácím čas s hlupáky. Smůla! Jinak bychom vycházeli výborně.

PS: Kdyby sis načetl scénáře a pokusil se o replikaci problému, mnohé bys pochopil.

« Odpověď #14 kdy: 25. 08. 2025, 22:23:42 »
Musím varovat před odstraněním aktualizace KB5063878 způsobí to poruchu tisku na tiskárnách od výrobce HP které přestanou tisknout, ale scan nadále funguje. Reinstalace update však tisk opět rozchodí.

Live linux (mint) způsobuje corrupted files u velkých soborů při přesunu na externí ssd (čert ví proč a nechci se tím ani zabývat pouze jsem se dočetl, že to dělá zřejmě přesun z nebo na NTFS disk, pak jsem přestal číst).

Nakonec to řeším přenosem dat ve Win 11 do 10GB > Pc restart > opakovat než je hotovo
Otravné ale funguje to dobře a relativně rychle.

Clon jsem nakonec neriskoval. Podle toho, co jsem četl tak Lexar NM790 má tolik různých verzí řadičů, že by to jak naschvál zdechlo všechno.

Informace jsou natolik vágní, že to nadále pojedu v omezeném režimu až do vyřešení. Díky za návrhy