Ztráta dat z telefonu

Ztráta dat z telefonu
« kdy: 23. 08. 2025, 12:53:17 »
Co se to děje? Nějak mám pocit, že mi mizí aplikace  a data z telefonu. Problém je ,že ten krám se nějak nekontrolovatelně vybije na 3V. (Problém není spotřeba, ale asi nějak tam přestal fungovat watchdog na vypnutí telefonu při vybití, napětí čte správně) sice se to snažím hlídat, ale někdy to ujede a zustane vypntý, musim nastavovat čas. baterek mám víc, tou to není

Před 3 roky ani 13 roky to nedělal. až poslední rok. občas pozoruju, že se mi nějak záhadně zmizela aplikace. ale až tento týden je to extrém.  pondělí OK (v interní paměti volných 3.4 MB z 60MB). ale nějak ve středu se asi vybil, teď se ho zapnu  vidím že mi chybí aplikace  pravé tlačítko zkratky je nějaký playnet. Paměť se zvýšila na 5MB volná Zmizely 3 aplikace.(opravdu elkově, občas se stávalo jen že zmizely ze zástupců na ploše, ale v menu byly)

po dalším restartu (dostal jsem nápad zkontrolovat  paměťovku, = vypnul jsem ho, čeknul v recuvě a zandal a zapnul) bez změny.

Taky mám pocit, že mi zmizely asi 4 audionahrávky z posledního měsíce. Poslední "Sound record 444" mám z května.

Ale naštěstí: poznámky se mi neztratily ani kontakty.

projel si microsdkatu recuvou a nic nenašel, vypadáto že paměťovka (class 4) je OK.

Je možné, že  tam nějak hnije flash?  Nebo že nějak sám odsebe telefon se rozhodlo smazat nějaká data, protože při 2.4MB volných na C:
 nešlo spouštět nějaké věci (browser i poznámky

Re:Ztráta dat z telefonu
« Odpověď #1 kdy: 23. 08. 2025, 13:31:27 »
Paradox: smazalo mi to i (použitelný než i tegrovaný "Soubory") správce souborů active file , se kterym šlo vidět a mazat celý c:\

« Odpověď #2 kdy: 23. 08. 2025, 13:45:55 »
Flash paměť může degradovat, špatné sektory pak způsobí „mizení“ souborů – spíš můžeš být rád, že to nechcíplo úplně. Určitě bych vše zazálohoval, jestli jsi to ještě neudělal. SD kartu bych pro jistotu vyměnil za nějakou čerstvější (ta zmizelá nahrávka byla na interní flash paměti nebo na kartě?). A jestli je flash paměť v samostatném čipu, tak by teoreticky šla odpájet a nahradit novou, jestli ji seženeš, ale musíš i načíst a nakopírovat původní obsah, nebo naflashovat nový systém… jestli je to integrované v jednom čipu s CPU, tak asi bude dost těžké to sehnat… a celkově je otázka, jestli se to vyplatí.

BTW: Co je to za telefon?

« Odpověď #3 kdy: 23. 08. 2025, 15:40:28 »
U >13 let starého telefonu je úspěch, že jde vůbec zapnout :D

« Odpověď #4 kdy: 23. 08. 2025, 16:09:31 »
Jo , plnu  zálohu mám, ale z doby aktivního používání.  Teď už ho používám jen záložně, ale přesto stále (takže tam semtam něco přibyde za poznámku), Je to totiž nokia E72,  (takže 15 let?) a od tohoto etalonu se těžko utíká, když na druhé straně jsou debilní neohrabané  dotykáče a bláznivé androidy,  které procesy zabíjejí jak ruská ruleta a klávesnice tam je jenom virtuální a trivální věci jako přijetí ukončení hovoru tam vyžadují 100% koncentrACI.

Ale vlastně nevím ,jak by se problémy s vadnými sektory projevily na embedded. Musí to tam být nějak transparentní nebo rock-solid, ne jako scandisk u windows 95. Ale určitě 256MB flash so 2010 je něco jiného než  SSD s wear levelingem (byť i z 2010, kdy SSD začínaly)

Vždy tam alzahaimer zařádí, když se telefo do mrtě vybije a zjistím to (s nějakým zpožděním den-týden). To taky dřív nedělal. Mám pocit, že tam odešl nějaký reguáltor napětí napájení nabo zkrat v konektoru (on je zázrak že micro USB vůbec tam funguje) . Nabíjení jde až na několikátý pokus.Pokud jsem ho vypnul ručně nebo se sám vypl že věděl, že dochází baterka, tak z té doby se tyhle podivnosti neděly.
« Poslední změna: 23. 08. 2025, 16:12:36 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

RDa

• 3 053
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 08. 2025, 10:25:37 »
Pokud nekdo provozuje mobil co ma C:\ tak si zaslouzi veskere potize ktere mu to prinese.

« Odpověď #6 kdy: 24. 08. 2025, 10:43:05 »
Pokud nekdo provozuje mobil co ma C:\ tak si zaslouzi veskere potize ktere mu to prinese.

:))

« Odpověď #7 kdy: 24. 08. 2025, 23:55:47 »
Já nemohu za to, že Symbian má Z:\ ROM a C:\ zapisovatelný.

Re: Zjevení dat z telefonu, jak ten zázrak vysvětlit
« Odpověď #8 kdy: 27. 08. 2025, 12:24:29 »
Asi mě budete mít za blázna, ale po týdnu dnech se mi v tomto telefonu ty aplikace  objevily. Nic jsem s telefonem nedělal po tom, co jsem zjistil a postnul ten problém (udělal jsem jen sérii restartů, vyndal, zandal kartu). Potom jsem telefon nechal tak 2 dny u ledu, občas napsal poznámku.  Místo na disku c: se nehlo( s přesností na 100kB,takovou přesnost ukazuje filemanager).  Nyní kouknu na telefon co nevidím:
- nejenže v menu se mi opět objevilo asi 8 ikon aplikací, ktere jsem tam předtím měl nainstalované a myslel jsem že nadobro zmizely
-Na homescreenu v horizontální řadě zástupců zástupce na všechny aplikace, co byly (mám Standby layout Aktivní )
- Na zkratku pravého funkčního tlačítka se vrátil zástupce na aplikaci, která tam byla

Aplikace jdou spustit a obsahují komplet uživatelská data . Jde převážně o aplikace uložené v interní paměti (vs na kartě) a převážně  symbianové (vs Javové). Proč píšu převážně, protože to nemohu tvrdit na 100% a nedělal jsem si evidenci, které mi dočasně zmizely.

Jak je proboha tohle možné, že telefon sse rozpomněl po týdnu, že má aplikace???

Nechápu , jak je to možné..   Má pro tohle nějaký expert na Symbian 9.3( non touch) vysvětlení?

Re:Zjevení dat z telefonu, jak ten zázrak vysvětlit
« Odpověď #9 kdy: 27. 08. 2025, 12:38:55 »
(Nic jsem nehulil, nikdo jiný k té nokii nemá přístup. a v tom telefonu je doslova vše na svém místě)

Jako mám s tím zkušenost, poslední 2-3 roky že v tom telefonu podivně zmizely aplikace, ale třeba šly najít v menu aspoň(to nevím jistě) ale většinou se to ihned vrátilo po restartu telefonu. Tady je to jiné, tady nělik dní mě telefon trollil, nepomohloy restarty a, a pak se po 2 dnech od posledního zapnutí na telefonu vrátilo vše na své místo.

Má snad symbian něco jako scandisk, fsck, že e ty soubory aplikací poškodily a pak se někdy spustil checkfs a obnovily??? Když to tak vidím, spíš se ztratili jen nějaké zástupci/položky/placeholdry v menu a zástupcích nežsamotné binárky

sCo se týče aplikací, nebyly to  nějaké, důležité mající má data, spíš servisní, monitorovací, nebo utilitky, kalkulačka, slovník, klienti nebo čtečka QR kódů(k ničemu, protože spuštění foťáku brickne telefon)
« Poslední změna: 27. 08. 2025, 12:43:38 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »