Linux na Prestigio Visconte 3 3G

Linux na Prestigio Visconte 3 3G
« kdy: 12. 08. 2025, 12:43:03 »
Ahojte, dostal sa mi do rúk tento tablet. Má Windows 8.1, ktorý je už v podstate nepoužiteľný. Rád by som tam hodil nejaké Linuxové distro, na net a KODI. Existuje niečo také, s čím by som to vedel rozbehať?
Ďakujem

vcunat

• 153
    • Zobrazit profil
Re:Linux na Prestigio Visconte 3 3G
« Odpověď #1 kdy: 12. 08. 2025, 14:05:53 »
2G RAM?  S tím bude ten "net" myslím dost drhnout, tedy pokud si pod tím představujete typické prohlížení webů.

« Odpověď #2 kdy: 12. 08. 2025, 14:30:17 »
no lepšie aspoň niečo, než nič :/ a je mi ľúto nevyužiť ho kým ide

« Odpověď #3 kdy: 12. 08. 2025, 15:49:48 »
Asi to bude na dost laborování a otázka je, jestli to finálně bude rozumně použitelné.
Ty lehčí DE jako Xfce nebo Mate by se sice mohly fungovat i s omezenou RAM (s tím, že samozřejmě něco musí zbýt i samotným aplikacím), ale zas na druhou stranu moc nepočítají s dotykovým ovládáním, což je u tabletu trochu problém. V tomhle ohledu bych řekl, že bude nejlepší aktuální GNOME, byť tam zas bude vyšší spotřeba paměti.
Jinak je tam starý Atom Baytrail, aspoň už je 64bit, nějakou základní akceleraci H.264 videa přes QSV by mělo jít taky rozběhat (i v tom Kodi), ovšem jakmile dojde na nějaké pokročilejší kodeky jako HEVC, VP9 nebo AV1 (třeba z Youtube), bude to peklo.
U WiFi si nejsem úplně jistý, co tam je za čipset, možná to bude taky potřeba trochu řešit.
Možná bych si zkusil stáhnout poslední Ubuntu a cvičně nabootoval z USB, jak se to bude tvářit, co který hardware se chytí out-of-box, jestli vůbec bude reagovat touch atp.

Upřímně. Je to pomalý tablet, co má asi čtvrtinu paměti dnešního průměrného telefonu. Není to bohužel třeba nějaké staré PC nebo miniPC, co by se dalo případně ještě zrecyklovat na nějaké nenáročné služby.
Za mě bych to přenechal někomu dal na hraní, nebo odnesl do sběrného dvora.