Zkušenosti s kabelovým interntem od Vodafone

Re:Zkušenosti s kabelovým interntem od Vodafone
« Odpověď #60 kdy: 11. 08. 2025, 13:23:50 »
Chtěl jsem se na CAKE taky podívat, vím že to přidali také pár let zpátky do RouterOS 7.1, ale minimálně na začátku jsem registroval nějaké potíže s IPv6, takže jsem to odložil a od té doby jsem se k tomu nevrátil.
Na RouterOS 7.xx funguje dobře fq_codel, CAKE žere CPU.
ROS od 7.18 už podporuje offload a fasttrack pro IP6.

« Odpověď #61 kdy: 12. 08. 2025, 00:18:49 »
Na RouterOS 7.xx funguje dobře fq_codel, CAKE žere CPU.
ROS od 7.18 už podporuje offload a fasttrack pro IP6.

Díky moc za report. Fasttrack právě už používám i s IPv6, fg_codel na některých místech také. Jen ten CAKE, co zmiňoval R. Zajíc, jsem ještě nestihl moc prozkoumat a jsem zvědavý, jak se to případně bude chovat. I když, jak jsem říkal, u té konkrétní domácí DSL přípojky mám relativně starý hardware.

« Odpověď #62 kdy: 13. 08. 2025, 01:32:23 »
OK, vlozim jsem kopii z updatu, co jsem psal v druhem vlakne o problemech VDSL od VF.

----
Update:
do 2 pracovnich dnu od poslani Overovaci kodu zakaznika jsem byl prepnuty k UVT VDSL. Bylo to na +/- 2 minuty v case, ktery mi oznamili dopredu, vypadek <1 minuta. Dopredu oznamena public IP address okamzite zacala fungovat, a  visi na mem routeru, bez natu a spol. Niz z toho VF nebyl schopen (a tvrdili, ze nic z toho nejde dosahnout).

Bohuzel rychlost je bida. Bonding nenaskocil, to asi dokonfiguruji.
Ale i kdyz zapomenu na bonding, tak je download 30% pod Wia prumerem a upload je 2,5x mensi  nez u WIA (nebo VF).

Pokud to porovnam se situaci pred 3 tydny, tak na teze dvou-lince a modemu, platim o neco vice za 2x nizsi download a 5.5x nizsi upload. Jitter a spol ted nebudu hodnotit.

« Odpověď #63 kdy: 13. 08. 2025, 08:33:07 »
@pruzkumbojem Kdyz neni funkcni bonding, tak logicky nemuze mit sluzba stejnou rychlost jako s bondingem. Pokud je bonding potreba doaktivovat (protoze od migrace WIA->VF uz aktivni nebyl), mel by jeste dorazit technik a cestu k DSLAMu popropojovat (nebo jen zkontrolovat a aktivovat).

Preptal bych se UVT, kdy je to v planu.

« Odpověď #64 kdy: 13. 08. 2025, 09:42:57 »
Tipuju že bonding bude v pátek. Technik půjde směr DSLAM, zapne bonding, zavolá/přijde a ověří funkčnost, posléze pojede na víkend pryč z výjezdové akce. Teď to chce chvilku trpělivosti.

« Odpověď #65 kdy: 13. 08. 2025, 09:46:14 »
tak ja to preformuluju.

V nasledujci vete vubec bonding nefiguruje a porovnava se soucasnost bez bondingu s minulosti bez bondingu.

Funguje jedna linka a Ta JEDNA linka bezi na upload 2.5x pomaleji nez TA JEDNA linka predtim.

Pokud ten bonding zacne fungovat, predpokladam, ze veta se zmeni na "obe linky dohromady bezi na upload 2.5 pomaleji nez obe linky dohromady predtim.

« Odpověď #66 kdy: 13. 08. 2025, 15:59:31 »
nicmene uz to opravili, UVT jsou opravdu akcni..

tak ja to preformuluju.

V nasledujci vete vubec bonding nefiguruje a porovnava se soucasnost bez bondingu s minulosti bez bondingu.

Funguje jedna linka a Ta JEDNA linka bezi na upload 2.5x pomaleji nez TA JEDNA linka predtim.

Pokud ten bonding zacne fungovat, predpokladam, ze veta se zmeni na "obe linky dohromady bezi na upload 2.5 pomaleji nez obe linky dohromady predtim.