Zkušenosti s kabelovým interntem od Vodafone

Re:Zkušenosti s kabelovým interntem od Vodafone
« Odpověď #45 kdy: 10. 08. 2025, 11:25:18 »
diky, ze si nam poradil, ze problemy mame reklamovat. To by nas nenapadlo. Ty si proste teoretik od stolu, ze jo. Nebo ChatGPT opakovane kafrajici o obchodnich podminkach.

kolikrat jsem volal do Vodafone, 8x? kolik napsal mailu, 7x? PLus to za mne resili lidi z Wia (volal jsem 2x)

Bonding mi uctovat nebudou, protoze mi to zrusilY.
Za vypadky jsem ocividne dostal slevu 76 CZK. To nacenuje muj ztraceny cas  na 7.6 CZK/hod (nez zacnes kafrat, ano, minimalne 10 hodin mne to stalo na vsech souvisejicich aktivitach)

Kabelovka Vodafone je celkem v pohodě. A xDSL v podstatě taky (pokud jde o spolehlivost), akorát jsou tam oproti kabelovce šnečí rychlosti.

Pokud se ti často mění tebou placená statická veřejná IPv4, tak to budeš u ISP reklamovat (nejlépe písemně přes datovou schránku) a ne nadávat v diskuzi, kde se s tím sotva co nadělá. A zmínka o obchodních podmínkách byla čistě proto, že každý ISP si nějakou změnu může právě v těch podmínkách vyhradit, takže i když si zákazník platí fixní veřejnou IPv4, tak i přesto může dojít k její změně (ale pochopitelně ne 4x denně).

Vodafone má počet přípojek v řádu statisíců a počet stížností je minimální, stejně tak jako počet případů, kdy nějakou stížnost musí řešit státní orgány (ČOI, ČTÚ nebo dokonce soud). Je samozřejmě smůla, když má někdo problém opakovaně, ale z toho fakt nelze vyvodit, že je to plošná věc. A pokud je něco skutečně plošného, tak se to přetřásá na prvních stránkách zpravodajských webů (jako teď naposledy např. 3x po sobě jdoucí výpadky u mobilní sítě O2). Takže k tomu jsou moje "data" poměrně přesná, abych jenom podle nějaké své vlastní negativní zkušenosti nesoudil celého operátora jako takového.

« Odpověď #46 kdy: 10. 08. 2025, 11:32:20 »
UVT prechod uz je v behu (t..j. dostal jsem kod vyproseny od WIA, zaplatil tu iniciacni zalohu). uvidime, jak se to kde jeste zasekne.

Existuje hodnota ztraceneho casu a prilezitosti, takze pokud k nemu nebude dochazet, rozdil v cene nebude hrat .. cenu. V podstate jsem muzel zaplatit 800 (ci kolik mesicne) za 5G s pevnou ip od Tmobile.
(ne, nemuzu na ni zustat jako primaru, je to proste failover, ja musim zivit rodinu a pokud si clovek vymuze full remote, tak se tohle proste nesmi stavat.).

Hej, CPU a dalsi, prestante mne provokovat optikou, kdyz ji nestanu, i kdybych investoval statisice. Ja to zazil jen jednou v luxusnim hotelu a teprve tam jsem pochopil, jak maji fungovat web stranky. (jako televize, 50 frames/s)

co se tady vlastně řeší...

Vezměte to UVT. Zaplatíte premium, ale dostanete premium poskytovatele, to je holý fakt kde si dokupte statickou IP která tak zůstane.
Řešíte nutně stabilní IP pro whitelist na pracovní potřeby, a to je to podstatné, všechno ostatní je vedlejší.

Velká trojka umí upravit cenu v rámci balíčků, ale předsudky tam budou od každého se špatnou zkušeností nebo běžnou nenávistí.

A kdyby náhodou UVT zklamalo což je vysoce nepravděpodobné, tak přechod jinam je tak snadný, že to nemá smysl ani dopředu řešit.

« Odpověď #47 kdy: 10. 08. 2025, 13:49:11 »
diky, ze si nam poradil, ze problemy mame reklamovat. To by nas nenapadlo. Ty si proste teoretik od stolu, ze jo. Nebo ChatGPT opakovane kafrajici o obchodnich podminkach.

kolikrat jsem volal do Vodafone, 8x? kolik napsal mailu, 7x? PLus to za mne resili lidi z Wia (volal jsem 2x)

Bonding mi uctovat nebudou, protoze mi to zrusilY.
Za vypadky jsem ocividne dostal slevu 76 CZK. To nacenuje muj ztraceny cas  na 7.6 CZK/hod (nez zacnes kafrat, ano, minimalne 10 hodin mne to stalo na vsech souvisejicich aktivitach)
Nám? Ty ses pasoval do role majestátu, že píšeš v plurálu? A teoretik rozhodně nejsem, ale řídím se tím, jak funguje smluvní vztah s ISP, což jsou právě obchodní podmínky a nikoliv nějaké pojmy a dojmy z webu.

Jinak tedy já nic nepsal o tom, že máš kamsi vyvolávat nebo posílat emaily, ale že máš reklamovat funkčnost služby, nejlépe písemně přes datovou schránku (případně písemně poštou doporučeně). Pak totiž budeš mít něco v ruce a můžeš se případně obrátit na ČTÚ nebo ČOI s podnětem, že tvoje reklamace nebyla vyřízena. Ale takové to "volal jsem, emailoval jsem, řešil to za mě kdosi jiný", to fakt nemá s reklamací nic společného a ani se pak nelze divit, že přešlapuješ na místě.

« Odpověď #48 kdy: 10. 08. 2025, 13:55:00 »
Hej, CPU a dalsi, prestante mne provokovat optikou, kdyz ji nestanu, i kdybych investoval statisice. Ja to zazil jen jednou v luxusnim hotelu a teprve tam jsem pochopil, jak maji fungovat web stranky. (jako televize, 50 frames/s)
Takto může TV fungovat i na kabelu, xDSL nebo LTE. To skutečně není výsadou jenom optiky a je dost dětinské si myslet, že optika je nějaká všespasitelná - není. Je jenom dobrý a špatný ISP, přičemž ten může být na jakémkoliv médiu, kterým se net šíří. Ale když má někdo optiku jako nedotknutelné božstvo, tak to je pak těžká věc něco vysvětlovat :D

« Odpověď #49 kdy: 10. 08. 2025, 14:23:30 »
Hej, CPU a dalsi, prestante mne provokovat optikou, kdyz ji nestanu, i kdybych investoval statisice. Ja to zazil jen jednou v luxusnim hotelu a teprve tam jsem pochopil, jak maji fungovat web stranky. (jako televize, 50 frames/s)]

No nevím. Web mě živí už hezkých pár let ale jak to souvisí s optikou taky moc netuším. Pokud nejste zrovna profesionální hráč, jsou to stejně naprosté starosti prvního světa. Troufnu si tvrdit, že v praxi je to drtivé většině domácích uživatelů v podstatě jedno. I když si teda někteří z nich myslí, že ne.

« Odpověď #50 kdy: 10. 08. 2025, 22:31:06 »
jen troll se chyta kazdeho primeru nebo hyberpoly.

ja vim, ze vas cas nema zadnou hodnotu, tak ho zabijite tady. kdo mohl poradit, ten poradil, tem dekuji.
ostatni.... vite co.

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 10. 08. 2025, 23:42:58 »
Na venkově, kde je jen DSL/LTE a exUPC internet po koaxu od Vodafone, je asi nejlepší řešení nějaký mix, prostě mít dva poskytovatele. Ano, je to dražší, ale splní to účel.

100 GB karta O2 na LTE a tam směrovat většinu shitózního domácího provozu (LTE modem jako výchozí brána)
Specifický provoz naopak cpát do DSL/exUPC, aby linka byla co nejméně zatížená, i na prázdné lince se dějí fuj věci, ale mělo by to být o dost lepší.

Měl jsem to kdysi podobně:
99% provozu šlo do sítě místního Wifináře
1% provozu citlivého na latenci šlo do té ubohé DSL linky, tenkrát snad 50/5 nebo něco stejně žebráckého.

Není problém mít síť třeba 192.168.1.0/c a v ní bránu 192.168.1.1 přidělovanou DHCP a druhý router s adresou 192.168.1.2

Protože adresy rozdává třeba právě 192.168.1.1, nemusí se na klientech nic řešit.
Na pracovním PC to lze nastavit třeba takhle:
- výchozí brána je změněná na 192.168.1.2 (VDSL)
- pro CloudSlužby je použita routa přes 192.168.1.1 (wifináře)

Právě možnost offloadovat trash někam pryč té lince uleví.

Pokud by routování zajišťovalo nějaké PCčko, může se mu říct, který klient je VIP a pokud to bude potřeba, všechen provoz "peasantů" se bude hnát přes LTE, ale VIP provoz půjde přes tu linku. No a pokud VIP svůj PC vypne, provoz se přesměruje zpět.

Za mě, pokud někdo chce hrát/pracovat s nízkým pingem, chce to prostě kvalitní linku.

Citace
ping www.seznam.cz -l 1250

Pinging www.seznam.cz [77.75.79.222] with 1250 bytes of data:
Reply from 77.75.79.222: bytes=1250 time=6ms TTL=58

Na DSL lince mi to taky ukázalo třeba ping 12, ale při výchozí hodnotě.
Jak jsem tam dal délku paketu 1250, už se to začalo potit.

Zkuste si to doma, právě s tím parametrem udávajícím délku paketu (-l 1250, pokud se nechcete šťorat v MTU, tak právě 12x0).
Prostě symetrická optika je symetrická optika.

Takhle se to chová na té lince 500/500 a to jede telka, další pecko, mobily a NAS.
O tom se mi mohlo s DSL i Vodafone nechat jen zdát.
« Poslední změna: 10. 08. 2025, 23:48:29 od CPU »

« Odpověď #52 kdy: 11. 08. 2025, 01:58:26 »
...

Za mě, pokud někdo chce hrát/pracovat s nízkým pingem, chce to prostě kvalitní linku.

Citace
ping www.seznam.cz -l 1250

Pinging www.seznam.cz [77.75.79.222] with 1250 bytes of data:

Na DSL lince mi to taky ukázalo třeba ping 12, ale při výchozí hodnotě.
Jak jsem tam dal délku paketu 1250, už se to začalo potit.

Zkuste si to doma, právě s tím parametrem udávajícím délku paketu (-l 1250, pokud se nechcete šťorat v MTU, tak právě 12x0).
Prostě symetrická optika je symetrická optika.

Takhle se to chová na té lince 500/500 a to jede telka, další pecko, mobily a NAS.
O tom se mi mohlo s DSL i Vodafone nechat jen zdát.

Asi bude záležet i na konkrétním ISP a jeho konektivitě dál na konkrétní server, počet hopů atd.
Já mám doma v podstatě jediné dvě možnosti - buď VDSL přes vedení Cetinu nebo LTE/5G modem.
Roky jsem mě ADSL, pak upgrade na VDSL.
Jakmile se rozchodil fastpath (v podstatě autodetekcí modemu z DSLAMu, což jsem inicioval přes automat na lince podpory), tak mi to na rychlé servery chodí víceméně okolo 7ms. Klidně i s delším payloadem.
A nemění se to ani ve špičce.
Těch řekněme 12 ms tam na tyhle servery bylo s něajkým prehistrickým modemem před lety, kdy to DSL běželo jen v interleaved řežimu.

msmucr@msmucr-desktop:~> ping 8.8.8.8 -s 1242
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 1242(1270) bytes of data.
1250 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=115 time=6.12 ms
1250 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=115 time=6.19 ms
1250 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=3 ttl=115 time=6.20 ms
1250 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=4 ttl=115 time=6.36 ms

msmucr@msmucr-desktop:~> ping www.seznam.cz -s 1242
PING www.seznam.cz (2a02:598:a::79:222) 1242 data bytes
1250 bytes from www.seznam.cz (2a02:598:a::79:222): icmp_seq=1 ttl=54 time=6.52 ms
1250 bytes from www.seznam.cz (2a02:598:a::79:222): icmp_seq=2 ttl=54 time=6.19 ms
1250 bytes from www.seznam.cz (2a02:598:a::79:222): icmp_seq=3 ttl=54 time=6.59 ms
1250 bytes from www.seznam.cz (2a02:598:a::79:222): icmp_seq=4 ttl=54 time=6.67 ms
1250 bytes from www.seznam.cz (2a02:598:a::79:222): icmp_seq=5 ttl=54 time=6.48 ms

msmucr@msmucr-desktop:~> ping www.seznam.cz -4 -s 1242
PING www.seznam.cz (77.75.77.222) 1250(1278) bytes of data.
1250 bytes from www.seznam.cz (77.75.77.222): icmp_seq=1 ttl=54 time=7.00 ms
1250 bytes from www.seznam.cz (77.75.77.222): icmp_seq=2 ttl=54 time=7.43 ms
1250 bytes from www.seznam.cz (77.75.77.222): icmp_seq=3 ttl=54 time=7.13 ms
1250 bytes from www.seznam.cz (77.75.77.222): icmp_seq=4 ttl=54 time=7.32 ms

msmucr@msmucr-desktop:~> ping www.root.cz -4 -s 1242
PING www.root.cz (91.213.160.188) 1250(1278) bytes of data.
1250 bytes from 91.213.160.188: icmp_seq=2 ttl=54 time=5.82 ms
1250 bytes from 91.213.160.188: icmp_seq=3 ttl=54 time=6.10 ms
1250 bytes from 91.213.160.188: icmp_seq=4 ttl=54 time=5.94 ms
1250 bytes from 91.213.160.188: icmp_seq=5 ttl=54 time=5.94 ms
1250 bytes from 91.213.160.188: icmp_seq=7 ttl=54 time=5.67 ms

Ani jsem to extra neřešil, mám tam nejlevnější VDSL modem/router od ASUSu přepnutý do bridge, pak starý Routerboard s jednojádrovým MIPSem a PC přes další 1Gbit Ethernet switch.
V práci mám několika GBit firemní optiku a ano je to občas o 1-2 ms rychlejší, ale vcelku nic, co bych měl možnost prakticky poznat (ani při různých vzdálených ovládáních, terminálových sezeních se spoustou výstupů atp.).

CPU

• 1 146
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 11. 08. 2025, 07:41:43 »

Tak to jsi asi relativně blízko DSLAM, nemluvím o tom pingu, podle mě se nedá poznat rozdíl mezi ping 13 a 6 ms, ale o tom, že ping neroste, že na to linka nijak nereaguje.

A ten payload 1.2kB je na dnešní dobu samozřejmě naprosto směšný.
Resp. ve chvíli, kdy to začne reagovat na "tak pidi pakety" tím, že se začne natahovat ping už při 1.2kb, tak je na té lince něco tragicky zle.

Psal jsem to spíš pro porovnání, když mi tu běží několik spotřebičů (telka přehrává netflix, na počítáku běží YT, na mobilu nějaké hry, co dělal NAS nevím. Přesto můžu měřit ping na lince a ani tak se nic neděje, protože té lince to je prostě úplně fuk. U DSL jsem měl pocit, že spuštění YT je jako naložit pytel cementu na malou motorku. Teď, a jsem za to rád, je jako když hodím pytel cementu na lokomotivu...prostě o tom ani neví...

No a DSL lince to dřív fuk nebylo.
Bylo to tak tragické, že se fakticky okamžitě začal natahovat ping i na prázdné lince.
Právě zvýšení hodnoty ping je signál, že linka na data negativně reaguje.

Co se dělo:
- ping se měnil podle velikosti payloadu (tj. pro defaultní ping byla hodnota samozřejmě menší)
- když tam běželo cokoliv jiného, ping přestával být stabilní, hodnoty se začínaly měnit
- teoretická linka 50/5 sice dokázala stahovat třeba 20 Mbps a Netflix i YT na tom běžela taky, ale ping už vypadal jako noty na buben

A tohle není o chlubení, ale o tom, že i tohle se dá řešit právě třeba tím, že balast (YT/netflix/cloud) pošleš přes balastní připojení a nejlepší byť tenkou linku si syslíš pro sebe. 
« Poslední změna: 11. 08. 2025, 07:45:50 od CPU »

« Odpověď #54 kdy: 11. 08. 2025, 09:26:13 »
Na venkově, kde je jen DSL/LTE a exUPC internet po koaxu od Vodafone, je asi nejlepší řešení nějaký mix, prostě mít dva poskytovatele. Ano, je to dražší, ale splní to účel. [...] 100 GB karta O2 na LTE

Zrovna LTE vám na spoustě míst na venkově bude úplně k ničemu protože je často přetížené radio jak už jsem tu nejen já mnohokrát psal. Tyhle iluze obyvatele města jsem měl taky a tak nějak z donucení mě musely přejít :D Ale je jistá šance, že by to mohlo trochu zlepšit 5G.

1% provozu citlivého na latenci šlo do té ubohé DSL linky, tenkrát snad 50/5 nebo něco stejně žebráckého.

Marně přemýšlím, co je na na tom žebráckého. Lidé tady na venkově mají až překvapivě často i ještě pomalejší připojení a, světe div se, většina z nich proto, že jiné stejně nepotřebují. Mě tenhle obor živí, doma máme nějakých 100/20 DSL jen proto, že 50/10 stojí jen o pár desetikorun méně a teď píšu z mojí soukromé kanceláře, kde mám v ceně nájmu nějakých 40/20 nebo co je to za podivnou linku (je to zřejmě nějak oshapované) a problém je s tím doslova nulový. Jako jo, nikdo tu nikde nehraje. Ale fakt nemá cenu dělat snoba.

« Odpověď #55 kdy: 11. 08. 2025, 11:30:27 »
Na DSL se vyplati nasadit router s podporou QoS (Cake), to spolehlive vyresi neprijemne vysoky jitter a situace, kdy jedno zarizeni narazove vytizi uplink nebo downlink a ostatni trpi.
Sveho casu na ADSL lince 6/0.5 Mbps to z nepouzitelne sluzby udelalo sluzbu v relativne pouzitelnou (ne na Netflix a pod., ale pro normalni surfovani, on-line radio, a dokonce i praci vyzadujici interaktivni SSH session to bylo docela dobre pouzitelne).

« Odpověď #56 kdy: 11. 08. 2025, 11:38:45 »
Tak to jsi asi relativně blízko DSLAM, nemluvím o tom pingu, podle mě se nedá poznat rozdíl mezi ping 13 a 6 ms, ale o tom, že ping neroste, že na to linka nijak nereaguje.

A ten payload 1.2kB je na dnešní dobu samozřejmě naprosto směšný.
Resp. ve chvíli, kdy to začne reagovat na "tak pidi pakety" tím, že se začne natahovat ping už při 1.2kb, tak je na té lince něco tragicky zle.

Jo, ta linka a útlum na cestě do DSLAMu byly u mě vždycky relativně v pohodě. A to jak v Praze, tak v malém městě, kde jsem byl úplně na konci, v podstatě kousek od lesa. Nicméně beru, že tohle může být svým způsobem i trochu o štěstí a paradoxně i oblasti, kde dlouho žádný pevný telefon nebyl můžou mít relativně nové vedení a třeba nějaký předsunutý DSLAM.

S tím pingem to chápu, jen jsem se snažil nasimulovat těch 1250 B, jak jsi o nich mluvil.

Citace
Psal jsem to spíš pro porovnání, když mi tu běží několik spotřebičů (telka přehrává netflix, na počítáku běží YT, na mobilu nějaké hry, co dělal NAS nevím. Přesto můžu měřit ping na lince a ani tak se nic neděje, protože té lince to je prostě úplně fuk. U DSL jsem měl pocit, že spuštění YT je jako naložit pytel cementu na malou motorku. Teď, a jsem za to rád, je jako když hodím pytel cementu na lokomotivu...prostě o tom ani neví...

No a DSL lince to dřív fuk nebylo.
Bylo to tak tragické, že se fakticky okamžitě začal natahovat ping i na prázdné lince.
Právě zvýšení hodnoty ping je signál, že linka na data negativně reaguje.

Co se dělo:
- ping se měnil podle velikosti payloadu (tj. pro defaultní ping byla hodnota samozřejmě menší)
- když tam běželo cokoliv jiného, ping přestával být stabilní, hodnoty se začínaly měnit
- teoretická linka 50/5 sice dokázala stahovat třeba 20 Mbps a Netflix i YT na tom běžela taky, ale ping už vypadal jako noty na buben

Rozumím, ale nedokážu prakticky potvrdit. U mě (nebo třeba sourozenců, když jsem jim nastavoval domácí síť) ta různá DSL spojení držela relativně dobrou odezvu. Rozhodně to nelítalo na nevytíženém spojení, bavíme se samozřejmě o připojení bez WiFi, což je ještě další faktor.
Takže mi to úplně nepřijde jako problém vlastní tomuhle typu připojení.
Byť samozřejmě nevylučuju, že se s tím někdo nesetká, a třeba mezi poskytovateli jsou i různě implementované CG NATy, případně nějaký DS Lite a čtyřková spojení, což v tom určitě může taky hrát roli. Už jsem tu párkrát zmiňoval, že např. přestože fakticky všichni používají stejné "dráty" od Cetinu, tak jsem měl (u kolegů, když jsem řešil VPNky) strašně problémů s Vodafonem, i tam kde byl O2 nebo TME úplně v pohodě.

Jiná věc pak jsou souběžná spojení a vytížená linka. To bych ale bral jako samostatný problém, který se může projevit na všech typech připojení a zvlášť těch asymetrických (DSL, DOCSIS). Tam jde velmi snadno saturovat uplink, třeba synchronizací do cloudů, seedováním torrentů atp. a pak to blokuje potvrzování, DNS requesty atp.
Já to řešil víceméně vždycky přes nějaký traffic shaping. Samozřejmě záleží, co dané zařízení umí.
Setkal jsem se a používal jsem různé brány. Od nějakých BSD firewallů s PF/AltQ, přes RouterOS, přeflashované OpenWRT až po standardní firmwary u modemů/routeru s nějakým vestavěným klasifikátorem a pár frontami (většinou tam je něco předchystané pro VoIP a drží se to DSCP headerů, takže jde jen o to správně otagovat odchozí pakety).
Byť samozřejmě ty pokročilejší systémy bývají efektivnější - např. SQM v OpenWRT, nebo ten shaping v RouterOS.
Obecně jsem dával nejvyšší prioritu ACK a DNS dotazům, pak třeba třídu na ICMP, velmi krátké pakety a něco citlivého jako např. SSH a nakonec všechno ostatní jako "best effort".
Téměř vždycky se tomu podařilo citelně pomoct.
Samozřejmě u downloadu je to pak složitější, i tím jak je dnes všechno HTTPS :) A podle adresy ve vnitřní síti to taky úplně jednoduše nejde, protože spolehlivě nerozlišíš, kdy ten Playstation potřebuje krátké odezvy a kdy zrovna stahuje 60GB hru, přestože aspoň ta délka paketů může pomoct.

Citace
A tohle není o chlubení, ale o tom, že i tohle se dá řešit právě třeba tím, že balast (YT/netflix/cloud) pošleš přes balastní připojení a nejlepší byť tenkou linku si syslíš pro sebe.

Chápu. Jak jsem zmiňoval, dost často je to prostě o štěstí, co máš v dané lokalitě k dispozici. Asi kdyby ses zeptal, kdo nechce domů symetrické spojení za rozumné peníze, neměl bys tu moc negativních odpovědí :)
Lidi, co bydlí ve větších aglomeracích někde na sídlišti nebo v bytovce, tohle mají často jednodušší. Takže paradoxně třeba máma je sice na Šumavě, ale má od místního poskytovatele mnohem lepší možnosti (optika do baráku, metalika do bytu) než já v konkrétní lokalitě v Praze a ještě je to levnější.
Ty dvě připojení jsou sice taky možnost, ale realisticky si myslím, že by to mnoho lidí neudělalo, i kvůli nutnému šachování s bránami, přiřazování zařízení k různým zařízením uvnitř a ceně navíc, což klidně může být dalších 7-8 tis. za rok.

« Odpověď #57 kdy: 11. 08. 2025, 11:41:56 »
Na DSL se vyplati nasadit router s podporou QoS (Cake), to spolehlive vyresi neprijemne vysoky jitter a situace, kdy jedno zarizeni narazove vytizi uplink nebo downlink a ostatni trpi.
Sveho casu na ADSL lince 6/0.5 Mbps to z nepouzitelne sluzby udelalo sluzbu v relativne pouzitelnou (ne na Netflix a pod., ale pro normalni surfovani, on-line radio, a dokonce i praci vyzadujici interaktivni SSH session to bylo docela dobre pouzitelne).

Přesně tak. Tohle jsem dělal víceméně vždycky, primárně kvůli SSH, nebo i třeba VoIP (pamatuju, že se to dalo nastavit historicky třeba i Skype).

« Odpověď #58 kdy: 11. 08. 2025, 11:51:03 »
Vyhoda cake je v tom, ze neni potreba explicitne konfigurovat protokoly. It just works (tm).
Nevyhoda cake je v tom, ze potrebuje vykonny CPU, hlavne u rychlych linek (1 Gbps) pak bezny router nestaci. A ano, i na tom gigabitu casto udela cake rozdil ve vnimani sluzby. :)

« Odpověď #59 kdy: 11. 08. 2025, 12:33:34 »
Vyhoda cake je v tom, ze neni potreba explicitne konfigurovat protokoly. It just works (tm).
Nevyhoda cake je v tom, ze potrebuje vykonny CPU, hlavne u rychlych linek (1 Gbps) pak bezny router nestaci. A ano, i na tom gigabitu casto udela cake rozdil ve vnimani sluzby. :)

Chtěl jsem se na CAKE taky podívat, vím že to přidali také pár let zpátky do RouterOS 7.1, ale minimálně na začátku jsem registroval nějaké potíže s IPv6, takže jsem to odložil a od té doby jsem se k tomu nevrátil.
Musím si to ještě nějak připravit pro nějaké relevantní testování a nastavit to tak, aby mi LAN straně zůstal funkční fast-track. Taky uvidím, jak moc funkční to bude na starším domácím mipsbe 100Mbit hardware, kde není problém i teď při větším množství spojení mít 100% vytížení CPU.. Takže to možná skončí až na případném dalším ARM boardu.

Každopádně díky za tip a inspiraci pro zkoušení :)