Videa se nepřehrávají plynule

Videa se nepřehrávají plynule
« kdy: 05. 08. 2025, 10:21:24 »
Ahoj, neporadili mi na AskUbutu ani na Redditu, tak zkouším "doma", kdyby někdo dokázal pomoct. Nainstaloval jsem si na notebook jako druhý systém kromě Windows i Ubuntu 24.04 LTS (režim XORG). Problém je v tom, že se mi všechny přehrávané videa v Ubuntu trhají - z webu (YouTube) i lokální soubory ve VLC. Nejvíc je to vidět na videích s 60 snímky, ale trhají se i videa s 30 snímky i míň. Na rozlišení videa, bitrate nebo na kodeku nezáleží. Na Windows žádný problém není, takže slabým HW to nebude. Přepnout v systému výkon/rovnováha/šetření energií nemá vliv, ani napájení ze sítě místo z baterie. Zkoušel jsem i Linux Mint 22.1, Fedora 42, Ubuntu MATE a Pop_OS, všechny se chovají stejně. Dál jsem zkoušel nejběžnější rady co jsem kde našel, ale nic toho nepomohlo. Prohlížeče Firefox a Brave v nejnovějších stable verzích, VLC taky.

+ Instalace ffmpeg: V ubuntu 24 už nějaká verze byla, nepomohla ani nejnovější.
+ Zakázat rozšíření System Monitor/Indicator Multiload: Povolené nebylo, ale i tak jsem odinstaloval gnome-system-monitor.
+ Zakázat souběžné výstupy v Pulseaudio - v systému jsem to nenašel.
+ Přidat  'export vblank_mode=1' do .profile.
+ Prohlížeče postavené na Chromiu - u mě Brave - spustit s paramentry
"--enable-features=Vulkan,VulkanFromANGLE,DefaultANGLEVulkan,VaapiIgnoreDriverChecks,VaapiVideoDecoder,VaapiVideoEncoder"
nebo
"--enable-features=AcceleratedVideoDecodeLinuxGL"
 nepomohlo + chyby v STDOUT.

Parametry notebooku:
HP ProBook 640 G5 Intel Core i5-8265U 16 GB RAM/SSD NVME/1920x1080@60Hz (žádné škálování, zobrazení na 100%),

$ lspci -nnk | grep -iA2 net; lspci -nnk | grep -iA2 vga 
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation WhiskeyLake-U GT2 [UHD Graphics 620] [8086:3ea0] (rev 02) DeviceName: Onboard IGD Subsystem: Hewlett-Packard Company WhiskeyLake-U GT2 [UHD Graphics 620] [103c:856d]

$ uname -a 
Linux 6.14.0-24-generic #24~24.04.3-Ubuntu x86_64 GNU/Linux

Re:Videa se nepřehrávají plynule
« Odpověď #1 kdy: 05. 08. 2025, 11:00:00 »
Mám prakticky ten samý počítač(ale od dellu), ale tohle mi to nedělá. Koukal jste na nastavení biosu, jestli je tam pozapínaný cokoliv co by mělo spojitost s grafikou, případně aktualizovat bios (nejsem it guru, jen mě to zajímá)?

Zkuste nabootovat i nový ubuntu 25.04 s waylandem. Nedávno jsem to instaloval známé, na prakticky stejný komp (o generaci starší, s i5-86XX graf. intel uhd 600 tuším), a ten jede taky předpisově.

« Odpověď #2 kdy: 05. 08. 2025, 11:03:34 »
Uff.. to vypadá na úplně bláznivé pokusy se vším možným.

První bych se asi zeptal, co u vás znamená, že se nepřehrávají videa?
Zastavuje se celé přehrávání, nebo je tam trhání snímků (tearing)? První většinou značí nějaký problém s dekódováním, případně synchronizací s audiem, u trhání jde pak o problém s vertikální synchronizaci (v-sync), tzn. snímek videa se začne vykreslovat v jiný čas, než se mění celý obraz na displeji.
To druhé bývá mnohem častější.

V případě že jde o to trhání, je potřeba zjistit, co se používá za Xorg ovladač pro vaší Intel grafiku.
V podstatě jsou dvě možnosti, buď driver Intel (intel_drv.so), nebo modesetting.
Mrkněte se do /var/log/Xorg.0.log, tam by to mělo být patrné, případně to pošlete sem.

Co pak konkrétně zkusit dělat je hezky popsáno třeba na Wiki od Archu (sekce Tearing)
https://wiki.archlinux.org/title/Intel_graphics#Troubleshooting

Např. s driverem Intel, do souboru /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf (může mít i jiné jméno, načítá se všechno s příponou .conf, seřazeno podle abecedy v adresáři) zapíšete následující.

Kód: [Vybrat]
Section "Device"
  Identifier "Intel Graphics"
  Driver "intel"
  Option "TearFree" "true"
  Option "TripleBuffer" "true"
EndSection

Pak musíte restartovat X server nebo celý počítač, aby se to projevilo.

Jinak máte nějaký speciální důvod, proč nepoužijete v GNOME např. výchozí Wayland session a držíte se Xorg?
Dost pravděpodobně by to chodilo out-of-box.

« Odpověď #3 kdy: 05. 08. 2025, 11:35:12 »
Mám prakticky ten samý počítač(ale od dellu), ale tohle mi to nedělá. Koukal jste na nastavení biosu, jestli je tam pozapínaný cokoliv co by mělo spojitost s grafikou, případně aktualizovat bios (nejsem it guru, jen mě to zajímá)?

Zkuste nabootovat i nový ubuntu 25.04 s waylandem. Nedávno jsem to instaloval známé, na prakticky stejný komp (o generaci starší, s i5-86XX graf. intel uhd 600 tuším), a ten jede taky předpisově.

V BIOSu vidím, co se grafiky týká, asi jenom v Built-in Device Options: Video Memory Size. Zkoušel jsem 256MB, 512 MB (maximum) a taky výchozích 32MB. Žádný rozdíl.

BIOS je nejnovější R72 v. 1.32.00 03/07/2025.

S Waylandem jsem to testoval na Fedora 42 a Ubuntu 24.04 - které je ve výchozím stavu s Waylandem. Opět beze změny.

« Odpověď #4 kdy: 05. 08. 2025, 12:31:43 »
Uff.. to vypadá na úplně bláznivé pokusy se vším možným.

První bych se asi zeptal, co u vás znamená, že se nepřehrávají videa?
Zastavuje se celé přehrávání, nebo je tam trhání snímků (tearing)? První většinou značí nějaký problém s dekódováním, případně synchronizací s audiem, u trhání jde pak o problém s vertikální synchronizaci (v-sync), tzn. snímek videa se začne vykreslovat v jiný čas, než se mění celý obraz na displeji.
To druhé bývá mnohem častější.

V případě že jde o to trhání, je potřeba zjistit, co se používá za Xorg ovladač pro vaší Intel grafiku.
V podstatě jsou dvě možnosti, buď driver Intel (intel_drv.so), nebo modesetting.
Mrkněte se do /var/log/Xorg.0.log, tam by to mělo být patrné, případně to pošlete sem.

Co pak konkrétně zkusit dělat je hezky popsáno třeba na Wiki od Archu (sekce Tearing)
https://wiki.archlinux.org/title/Intel_graphics#Troubleshooting

Např. s driverem Intel, do souboru /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf (může mít i jiné jméno, načítá se všechno s příponou .conf, seřazeno podle abecedy v adresáři) zapíšete následující.

Section "Device"
  Driver "intel"
  Option "TearFree" "true"
EndSection

Pak musíte restartovat X server nebo celý počítač, aby se to projevilo.

Jinak máte nějaký speciální důvod, proč nepoužijete v GNOME např. výchozí Wayland session a držíte se Xorg?
Dost pravděpodobně by to chodilo out-of-box.

Ano, nemám s linuxem dost zkušeností a taky jsem z toho už dost frustrovaný a proto zkouším, kde co najdu. Pokud se to rozbije, nebude to tak moc vadit.

Mám dojem, že TEARING je, když je video zhruba v polovině jakoby horizontálně roztržené/posunuté, ale snímky se nevynechávají - problém s vertikální synchronizací. U mě se to tak neprojevuje. Popsal bych to anglickým slovem STUTTERING, klasické trhání videa každé 1-4 sekundy se nějaký snímek nebo snímky vynechají. Pokud by to pomohlo, zkusil bych to nahrát mobilem z displeje notebooku.
Nejvíc se to děje u videí s 60fps, kde se obraz pohybuje do strany, např. tady:
https://www.youtube.com/watch?v=FVNO-ehIOdw
https://www.youtube.com/watch?v=pcSv22DTDUI
Toto jsou samozřejmě extrémní případy - málokteré běžné video má takovýto obsah, ale je to na tomto vidět vždycky s velkým množstvím "záseků". Skoro denně sleduju poměrně dost video obsahu a když se to tak takto, byť i míň často trhá, úplně mě to nervuje. Navíc když vím, že na stejném HW ve Windows se to vůbec neděje.

Log soubor Xorg.0.log v umístění /var/log/ není a není ani jinde. Asi to loguje jinam.

Nicméně soubor intel_drv.so jsem našel v cestě /usr/lib/xorg/modules/drivers/

Důvodem pro XORG je používání klávesových zkratek apliací, které nejsou v popředí (KeePass -> Autotype, CopyQ).

Jak jsem psal v minulé odpovědi, na Waylandu ve Fedora 42 a na Ubuntu 24.04, které je po instalaci s Waylandem, se to chovalo stejně.

Zkusím to Wiki arch linuxu, i když, jestli je to návod k řešení TEARINGu, asi to nebude to, co řeším. Uvidíme.

« Odpověď #5 kdy: 05. 08. 2025, 12:53:03 »
...

Ano, nemám s linuxem dost zkušeností a taky jsem z toho už dost frustrovaný a proto zkouším, kde co najdu. Pokud se to rozbije, nebude to tak moc vadit.

Mám dojem, že TEARING je, když je video zhruba v polovině jakoby horizontálně roztržené/posunuté, ale snímky se nevynechávají - problém s vertikální synchronizací. U mě se to tak neprojevuje. Popsal bych to anglickým slovem STUTTERING, klasické trhání videa každé 1-4 sekundy se nějaký snímek nebo snímky vynechají. Pokud by to pomohlo, zkusil bych to nahrát mobilem z displeje notebooku.
Toto jsou samozřejmě extrémní případy - málokteré běžné video má takovýto obsah, ale je to na tomto vidět vždycky s velkým množstvím "záseků". Skoro denně sleduju poměrně dost video obsahu a když se to tak takto, byť i míň často trhá, úplně mě to nervuje. Navíc když vím, že na stejném HW ve Windows se to vůbec neděje.

Log soubor Xorg.0.log v umístění /var/log/ není a není ani jinde. Asi to loguje jinam.

Nicméně soubor intel_drv.so jsem našel v cestě /usr/lib/xorg/modules/drivers/

Důvodem pro XORG je používání klávesových zkratek apliací, které nejsou v popředí (KeePass -> Autotype, CopyQ).

Jak jsem psal v minulé odpovědi, na Waylandu ve Fedora 42 a na Ubuntu 24.04, které je po instalaci s Waylandem, se to chovalo stejně.

Zkusím to Wiki arch linuxu, i když, jestli je to návod k řešení TEARINGu, asi to nebude to, co řeším. Uvidíme.
Fakt ještě zkuste nabootovat to Kubuntu 25.04. nebo 24.10. (případně 22.04) (vím že to jsou takový důchodcovský rady) ale mohlo by to pomoct, jsou tam novější věci. Protože mě nenapadá, jak by mohla být rozbitá nová instalace, když na prakticky stejném HW to chodí velmi dobře. Nevím jestli to platí i teď, ale při instalaci mi hodně pomohlo zapnout repa pro sw třetích stran (v Kubuntu, nesvobodné ovladače, kodeky apod...), když jsem to tam dával ručně, tak to obvykle blblo...

« Odpověď #6 kdy: 05. 08. 2025, 13:07:15 »
Mám 2 jádrovej mobilní Intel se stejnou generací integrované grafiky jako v tvém případě a používám Ubuntu LTS 24.04 bez těchto problémů, ať v prohlížeči nebo VLC.
Předtím jsem používal 2-jádro 2gen s Intel HD3000 a 1080p video se přehrávalo kdekoliv bez vynechávaných snímků (a to včetně dekódování na CPU, páč nepodporoval např. VP9 na Youtube nebo h265 obecně).

Imho bude problém v tvém SW setupu. Něco tam děláš/měníš co má vliv na buď akceleraci videa grafikou nebo snížení frekvencí CPU či GPU.
Pokud se video dekóduje přes CPU které nemá dostatečný výkon, vypadávají snímky.
Pokud je video codec akcelerován (dekódován) GPU tak video do podporovaného rozlišení musí jet bez problémů.
Ta integrovaná grafika podporuje akceleraci H264, H265 i VP9 (8-bit i 10-bit) údajně do 4k (FullHD 100%).

Zaměř se na zjištění zda se v těch programech používá HW akcelerace dekódování a na zjištění frekvencí CPU/GPU.

U Firefoxu podporu dekódování najdeš v about:support v sekci Media (Help/More Troubleshooting information).

Imho by to mělo jít vyzkoušet i z LiveCD.
« Poslední změna: 05. 08. 2025, 13:10:20 od hungarec »

« Odpověď #7 kdy: 05. 08. 2025, 14:17:09 »

Hmm.. ten tearing je trochu něco jiného. Přemýšlím, jak jej popsat. Vypadá tak, jako byste video vertikálně rozdělil na dvě či více části a v každé z nich by se vždy vykresloval jiný než aktuální snímek. Udělá to viditelné horizontální čáry.
https://en.wikipedia.org/wiki/Screen_tearing

Jestli to tohle není a celkově se to periodicky zacukává, tak bych se snažil spíš zapnout ten triple buffering (bylo to taky v tom kousku configu, co jsem posílal, ale podle verze ovladače by to mohlo být i v defaultu zapnuté).

Ještě jedna důležitá věc, úplně plynulé přehrávání jakéhokoliv videa vyžaduje, aby měl zobrazovač buď stejnou vert. obnovovací frekvenci jako je počet snímků videa (např. 60 Hz = 60 fps), nebo celý násobek (např. 59.94 Hz = 2x 29.97 fps, 48 Hz = 2x 24 fps).
Jestliže tam tohle nejde (videa mají různá fps, zvlášť na internetu), tak jsou víceméně dva způsoby, jak se to pak přehrává. Buď se jednou za čas vyhodí nebo zduplikuje nějaký snímek, aby to vyšlo a drbne to. Případně se používá prolínání snímků, které to sice v pohybu trochu rozmatlá, ale není to tak rušivé.
Jsou tam sice i další triky s různým pokročilejším resamplováním, ale to je obvykle doména speciálních přehrávačů.

Tzn. i ta 60 fps videa, co jste posílal odkazy, např. nehrály u mě z browseru zcela plynule, protože mám refresh 75 Hz na monitoru.

Proč to u vás hraje na Windows plynuleji je pak otázka. Nemá ten displej možnost přepínání frekvence zobrazení 60 vs 59.94 fps? Ale samozřejmě tam může být i něco dalšího v Intel driveru na Windows.

Jestli to není ve /var/log, tak to bude nejspíš v žurnálu ("journalctl -b 0" vypíše poslední). A pro jednotlivého uživatele po přihlášení pak v $HOME/.local/share/xorg/Xorg.0.log

« Odpověď #8 kdy: 06. 08. 2025, 10:12:13 »
U těch YouTube videí je dobré si zkusit zobrazit "statistiky pro experty". Je tam vidět počet droplých snímků. Na mým mobilu jede ten textovej test plynule a vypadnou třeba tři snímky, to druhé video jede taky, ale vypadne jich třeba 20 a já to lehké zaškobrtnutí vidím (moje děcko to nepostřehlo).

Wasper

• 205
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 06. 08. 2025, 12:03:50 »
Hmm, nechci malovat čerta na zeď, něco podobného se mi dělo před rokem, W7 v pohodě, na linuxu hry/videa začaly dělat nějaké podobné záseky. Po pár týdnech občas i "zamrzlo" nějaké to SATA a skončilo to novým boardem (a CPU).
Tak přeji, ať je to jen SW.

« Odpověď #10 kdy: 06. 08. 2025, 15:36:26 »
Ja som mal kedysi dávno problém, že mi pravidelne každú sekundu sekalo vykreslovanie všetkého, a na videu to bolo vidieť najviac - bez videa by som si to ani nevšimol. Spôsoboval to úplne nesúvisiaci software - buď staršia verzia alebo predchodca gnome system monitor ext.

« Odpověď #11 kdy: 06. 08. 2025, 16:21:21 »
Tak jsem zkoušel zase všechny vaše rady a zjistil toto:

Výpis z
$journalctl -b 0
Spuštěn Firefox, na Youtube puštěné video:

srp 06 15:20:26 pb640G5 firefox_firefox.desktop[16651]: Failed to create /home/r/snap/firefox/common/.cache for shader cache (Permission denied)---disabling.
srp 06 15:20:26 pb640G5 firefox_firefox.desktop[16651]: libva info: VA-API version 1.20.0
srp 06 15:20:26 pb640G5 firefox_firefox.desktop[16651]: libva info: Trying to open /snap/firefox/6610/gpu-2404/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri//iHD_drv_video.so
srp 06 15:20:26 pb640G5 firefox_firefox.desktop[16651]: libva info: Found init function __vaDriverInit_1_20
srp 06 15:20:26 pb640G5 firefox_firefox.desktop[16651]: libva info: va_openDriver() returns 0
srp 06 15:20:26 pb640G5 rtkit-daemon[1757]: Supervising 8 threads of 5 processes of 1 users.
srp 06 15:20:26 pb640G5 rtkit-daemon[1757]: Supervising 8 threads of 5 processes of 1 users.
srp 06 15:20:27 pb640G5 rtkit-daemon[1757]: Supervising 8 threads of 5 processes of 1 users.
srp 06 15:20:27 pb640G5 rtkit-daemon[1757]: Supervising 8 threads of 5 processes of 1 users.
srp 06 15:20:27 pb640G5 rtkit-daemon[1757]: Successfully made thread 17747 of process 17333 owned by '1000' RT at priority 10.
srp 06 15:20:27 pb640G5 rtkit-daemon[1757]: Supervising 9 threads of 6 processes of 1 users.
srp 06 15:20:28 pb640G5 firefox_firefox.desktop[16651]: ATTENTION: default value of option vblank_mode overridden by environment.
srp 06 15:20:28 pb640G5 firefox_firefox.desktop[16651]: Failed to create /home/r/snap/firefox/common/.cache for shader cache (Permission denied)---disabling.
srp 06 15:20:43 pb640G5 gnome-remote-desktop-daemon[16070]: *** pw_stream_set_active called from wrong context, check thread and locking: Not in loop
srp 06 15:21:00 pb640G5 wpa_supplicant[1361]: wlp1s0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-5
srp 06 15:21:00 pb640G5 kernel: iwlwifi 0000:01:00.0: Scan failed! ret -5
srp 06 15:21:13 pb640G5 gnome-shell[2912]: Window manager warning: Overwriting existing binding of keysym 35 with keysym 35 (keycode e).
srp 06 15:21:13 pb640G5 gnome-shell[2912]: Window manager warning: Overwriting existing binding of keysym 32 with keysym 32 (keycode b).
srp 06 15:21:13 pb640G5 gnome-shell[2912]: Window manager warning: Overwriting existing binding of keysym 38 with keysym 38 (keycode 11).
srp 06 15:21:13 pb640G5 gnome-shell[2912]: Window manager warning: Overwriting existing binding of keysym 37 with keysym 37 (keycode 10).

do logu /home/r/.local/share/xorg/Xorg.0.log to nic v tomto případě nezapsalo

V /etc/X11/xorg.conf.d/ žádný konfigurační soubor není. Když tam vytvořím 20-intel.conf, který obsahuje
Section "Device"
  Driver "intel"
  Option "TearFree" "true"
EndSection

tak se po restartu v obou prohlížečích YouTube videa sekají ještě mnohem víc, než bez této konfigurace. Navíc VLC u lokálních souborů zobrazuje pouze zelený obraz.

Zkusil jsem i variantu s konfigurací pro modesetting driver, ale u té to nemá žádný efekt.

Na připojeném monitoru se to seká úplně stejně. Monitor ukazuje 60Hz, stejně jako display notebooku. Nesrovnalost v obnovovací frekvenci proti počtu snímků za sekundu by myslím způsobovala pravidelné sekání videa, ale u mě se to seká různě nepravidelně.

Zjistil jsem, že u VLC byl problém s jeho verzí, která je v Ubuntu 24.04 jako výchozí. Je to nějaká novější varianta bez VA-API podpory, snad kvůli novému ffmpegu. Naštěstí verze z flathubu tuto podporu pořád má. Nainstaloval jsem ji a aspoň to částečně vyřešilo VLC, které už mi videa dekóduje plně hardwarově a nic se neseká, ale vidím tam drobný TEARING obrazu. Z toho plyne, že celý problém má dva důvody:
- Sekání streamovaných videí v prohlížečích - nevyřešeno - důvod pro mě zatím neznámý.
- Sekání lokálních videí ve VLC - po změně VLC na verzi s podporu VA-API zůstal "pouze" drobný TEARING obrazu.

Jinak jsem zkoušel i start čistého Ubuntu 24.04 a Pop_OS z Live USB, abych ověřil, že nemám "rozbitou" konfiguraci. Oba systémy přehrávají YouTube videa stejně sekaně, jako Ubuntu na interním systémovém disku.

Napadlo mě (možná hloupě), jestli třeba Linuxové jádro nějak špatně nedetekuje na tom notebooku schopnosti grafického čipu. Vím, že se u notebooků se dělají různé kompromisy kvůli napájení a podobně. Stejné CPU/GPU na jiné desce se může chovat jinak. Ale to je jenom takový odhad. Všiml jsem si, že YouTube videa přehrávaná ve Firefoxu ukazuje intel_gpu_top jako hardwarově dekódovaná, u Brave to neukazuje. Možná to ale s tou hardwarovou akcelerací videa ve Firefoxu nebude tak dobře funkční, když se videa sekají podobně jako v Brave a navíc oba prohlížeče po pár minutách způsobí nutnost aktivního chlazení.

Nechci to tady moc zaplevelit výpisem konfigurace z Firefoxu a Brave - vybral jsem jenom to, co myslím že ukazuje něco relevatního:

**Firefox browser**
Firefox 140.0.4 /64bit Ubuntu Snap canonical-002 - 1.0
Compositing WebRender
WebGL 1 and 2 Intel -- Mesa Intel(R) UHD Graphics 620 (WHL GT2)
Driver version WebGL 1 and 2 4.6 (Compatibility Profile) Mesa 23.2.1-1ubuntu3.1~22.04.3
GPU #1 Mesa Intel(R) UHD Graphics 620 (WHL GT2) ID 0x8086 ID 0x3ea0 driver mesa/iris Version 23.2.1.0
Media: H264/VP8/VP9/H265 Hardware supported

**Brave browser**
Brave 1.80.122 (Official build) (64bit)
Chromium: 138.0.7204.157
---Graphics Feature Status---
Canvas: Hardware accelerated
Direct Rendering Display Compositor: Disabled
Compositing: Hardware accelerated
Multiple Raster Threads: Enabled
OpenGL: Enabled
Rasterization: Hardware accelerated
Raw Draw: Disabled
Skia Graphite: Disabled
TreesInViz: Disabled
Video Decode: Hardware accelerated
Video Encode: Software only. Hardware acceleration disabled
Vulkan: Disabled
WebGL: Hardware accelerated
WebGL2: Hardware accelerated
WebGPU: Disabled
WebNN: Disabled
---Driver Information---
Initialization time : 151
In-process GPU : false
Skia Backend : GaneshGL
Passthrough Command Decoder : true
Sandboxed : false
GPU0 : VENDOR= 0x8086 [Google Inc. (Intel)], DEVICE=0x3ea0 [ANGLE (Intel, Mesa Intel(R) UHD Graphics 620 (WHL GT2), OpenGL 4.6 (Core Profile) Mesa 24.2.8-1ubuntu1~24.04.1)], DRIVER_VENDOR=Mesa, DRIVER_VERSION=24.2.8 *ACTIVE*
Optimus : false
AMD switchable : false
Pixel shader version : 1.00
Vertex shader version : 1.00
Max. MSAA samples : 16
Machine model name :
Machine model version :
GL implementation parts : (gl=egl-angle,angle=opengl)
Display type : ANGLE_OPENGL
GL_VENDOR : Google Inc. (Intel)
GL_RENDERER : ANGLE (Intel, Mesa Intel(R) UHD Graphics 620 (WHL GT2), OpenGL 4.6 (Core Profile) Mesa 24.2.8-1ubuntu1~24.04.1)
GL_VERSION : OpenGL ES 2.0.0 (ANGLE 2.1.25520 git hash: e1dc0a7ab5d1)

« Odpověď #12 kdy: 07. 08. 2025, 08:30:45 »
Měl jsem jiný problém s grafikou na notebooku, nakonec se ukázalo, že příčinou bylo povolené CSM (i když se bootovalo EFI). Po vypnutí CSM bylo všechno v pořádku.
Je to dost mimo, ale když zkoušíte kde co a marně...

Karmelos

• 1 190
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 08. 08. 2025, 14:08:39 »
Když se mi někde trhalo video, tak první co jsem vždycky vyzkoušel bylo vypnout hw akceleraci.
Gréta je nejlepší.

Sox37

« Odpověď #14 kdy: 08. 08. 2025, 14:29:17 »
Ahoj, zkus do toho 20-intel.conf dát:

Section "Device"
   Identifier  "Intel Graphics"
   Driver      "intel"
   Option      "DRI"    "3"
EndSection

Pokud nepomůže "3", zkus místo toho hodnotu "2",  mění to věci související s HW akcelerací. Také zkontroluj, že máš nainstalovaný xserver-xorg-video-intel. Pokud to nepomůže, můžeš ještě tento balíček odinstalovat a vynutí se tím použití modesetting ovladače. Někomu funguje lépe intel, někomu lépe modesetting.