Doporučte tankovou inkoustovou tiskárnu

Re:Doporučte tankovou inkoustovou tiskárnu
« Odpověď #15 kdy: 04. 08. 2025, 10:44:04 »
Já se bavím o laserovém tisku na papír, kde s alternativním práškem na refil o žádném problému nevím a to za posledních 20 let jsem myslím originál nekoupil téměř nikdy a potištěných papírů budou jistě statisíce. Maximum co se může stát je to, že bude nějaký toner špinit a je nutné jej předčasně vyměnit za další.

No a my se vám snažíme vysvětlit, že tato perfektní funkce alternativnho toneru rozhodně není pravidlem a může to dopadnou všelijak od nekvalitního tisku až po zničenou tiskárnu. To nejsou marketingové žvásty výrobců tiskáren, byť se tím nepochybně ohánějí, ale příklady z praxe. Nejste jediný, kdo tady alternativní tonery vyzkoušel. Navíc nacpat alernativní toner do 5-10 staré tiskárny je úplně jiná situace než už nového kusu v záruce (až 3 roky).
Pokud se ale předem pohledám na internetu, tak snadno zjistím, jestli konkrétní tiskárna je problémový tip pro alternativní plnění nebo nikoli. Mohu začít tím, že si zjistím cenu originál i neorginál tonerů, což dost napovídá o komplikovanosti.
Pokud někdo, kdo se živí dosypáváním prášků do tiskáren, prohlásí, že je tuhle tiskárnu doporučuje jako úplně nejlepší barevnou. (viz odkaž výše) Že vůbec nemá chip, který by dosypávání omezoval, má špunt na dosypávání a podobně. Tak je pravděpodobné, že i alternativní tonery budou bez problémů a kdyby s nimi problém byl, budu dosypávat. Nebo při nejhorším koupím nový originál.
Daň za to, že je snadné dosypávání je ta, že tiskárna nemá úplně fotokvalitu tisku. Tedy fotky a celobarevná pozadí nic moc, ale jiná grafika je perfektní. Laserové tiskárny co mají fotokvalitu, mají obvykle mnohem komplikovanější toner, jehož součástí je kde co. A tam nejen že si to sami nedosypete, nebo je to mnohem složitější - musíte měnit i chip a hlídat spousty dalších věcí, ale i používání neorginálních tonerů je mnohem problémovější a dražší. Hrozí, že kvalita tisku bude horší. Samozřejmě koupit nějaký starší model, nebo použitou tiskárnu nemusí být vůbec špatné, protože alternativní postupy budou mnohem lépe vychytané než u nového modelu, kde nemusí ani alternativní náplně existovat.

A ještě jedna věc. Obvykle tiskárny, které mají levnější originální tonery mají i levnější alternativní tonery, nebo je dokonce možné je dosypávat.  Tiskárny, kde jsou originál tonery velmi drahé, budou obsahovat více součástek a dražší a problémovější budou i alternativní postupy.

« Odpověď #16 kdy: 05. 08. 2025, 15:02:58 »
Epson EcoTank L3270
+ lacna tlac, lacne atramenty
+ USB, WiFi
+ skener
« Poslední změna: 05. 08. 2025, 15:05:10 od skskyper2 »

Don.J

« Odpověď #17 kdy: 07. 08. 2025, 11:03:33 »
Ok, neoriginální toner je za pár kaček.
Teď k tomu připočteme fotoválec, který s neoriginály nemusí vydržet stejně dlouho jako s originály a na ceně vytištěné stránky se taky počítá.

Věděl jsi, že pro tisk jednostránkové úlohy na leserová tiskárně se odrbe fotoválec o 3 stránky? Resp. pro každý tisk se nejdříve projede komplet demagnetizace, pak teprve projede tisk a zase stránka demagnetizace a očištění?
A pak samozřejmě záleží i na tom, na co tiskneš, jestli je papír hlaďoučký jak dětská zadekka nebo jak smirkový papír, který ti ohobluje fotoválec rychleji.
Další věc je, že pokud se ti s tiskárnou něco stane v záruce, tak se servis hned bude kroutit, když zjistí neoriginální náplně.

Nic z tohoto tě u tankové inkoustovky netrápí, teda pokud nešetříš a nekupuješ neoriginální inkoust, který ti ve finále moc neušetří.

-------
K původnímu dotazu:
mám tu:
HP ink tank 415 - vyměnitelné hlavy, kvalita běžného výtisku nicmoc, fotky jakš takš, dostačující, ale žádné terno.

Epson L3560 - hlava běžně nevyměnitelná, kvalita běžného tisku lepší než HP, fotky jsem nezkoušel, ale předpokládám taky ok, žádné terno.

Epson L3280 - hlava běžně nevyměnitelná, kvalita běžného tisku lepší než HP, fotky jsem nezkoušel, ale předpokládám taky ok, žádné terno.

« Odpověď #18 kdy: 07. 08. 2025, 15:47:07 »
To je asi hlavní výhoda inkoustovek HP a Canon pro domácí použití - tisková hlava emituje inkoust pomocí tepla. Nevydrží sice tolik co hlavy s piezoelektrickým tiskem od EPSON a kvalita tisku je nepatrně horší, ale jde o celkem levný a uživatelem vyměnitelný spotřební díl, který je navíc méně náchylný na zaschnutí. Vyměnit hlavu u EPSONu je celkem průšvih, cena v servisu může vyjít řádově i na cenu nové tiskárny. Jinak celkem zajímavý rozdíl mezi HP a CANON tiskárnami je v konektivitě, Canon většinou nepodporuje Wifi v pásmu 5GHz.

Jaké máte zkušenosti s těmi ESPON tiskárnami co se týče nepravidelného provozu a následně i servisu?

« Odpověď #19 kdy: 07. 08. 2025, 16:41:10 »
Doporučuji věnovat pozornost i tomu, jestli tiskárna umožňuje uživatelskou výměnu odpadní nádobky. Jinak je to dost náročný servisní úkon.
A v laserovkách se nic "nedemagnetizuje", celé je to na principu nabíjení a vybíjení elektrostatického náboje a následném přenosu el. nabitých částic tonerů.
A fotoválec se tam v průběhu tisku jedné stránky musí otočit několikrát, takže je to vše kontinuální proces během jedné otáčky.

« Odpověď #20 kdy: 07. 08. 2025, 17:20:52 »
Doporučuji věnovat pozornost i tomu, jestli tiskárna umožňuje uživatelskou výměnu odpadní nádobky. Jinak je to dost náročný servisní úkon.

Bezne/lacnejsie SOHO tlaciarne nemaju uzivatelsky vymenitelnu odpadovu nadobku. Jej zivotnost/kapactia je dimenzovana na zivotnost tlaciarne a ta sa pohybuje v nizsich desiatkach tisic stran.
Takze nadobku by som riesil len vtedy ak na tej tlaciarni planujete tlacit fakt vela ale vtedy by som uz odporucal pozerat sa po vyssom segmente tlaciarni.

K tym EPSON tlaciarnam. Mal som asi prvu Epson tankovu ciernoblielu tusim M100. Nebolo na nej tlacene tusim asi 3/4 roka a bolo vidiet par pruhov po tom ako stala ale po vycisteni hlavy zase fungovala. Dolieval sa len original atrament a vytlacilo sa na nej 15-20 tisic stran pred tym.
Ako som uz pisal. Preslo mi rukami kopec atramentoviek a ak pouzivas original atrament, tak sa zasychania nemusis bat.

« Odpověď #21 kdy: 07. 08. 2025, 18:02:28 »

Vyměnitelnou odpadní nádobku už mají i levné tankové tiskárny od Canonu za 3000,-.
A věř, že plny zásobník odpad. inkoustu byl spolu s vadnou tiskovou hlavou nejčastější důvod, proč šla tiskárna do šrotu. ( tak půl na půl ).
Nejde jen o počet vytištěných stran, hlavy se čistí i při každém zapnutí a mizí tak ne zcela nepodstatné množství inkoustu.

« Odpověď #22 kdy: 07. 08. 2025, 18:33:14 »

Bezne/lacnejsie SOHO tlaciarne nemaju uzivatelsky vymenitelnu odpadovu nadobku. Jej zivotnost/kapactia je dimenzovana na zivotnost tlaciarne a ta sa pohybuje v nizsich desiatkach tisic stran.

Nevím, kupoval jsem minulý rok nejlevnější tankové MFP od Canonu za patnáct stovek jak jsem nahoře psal, odpadní nádobka vyměnitelná je a stojí asi čtyři stovky. Plánovanou životností si nejsem jist ale musel jsem jednou dát propláchnout hlavy když jsme včas nedolili inkoust a zřejmě se následně jedna zavzdušnila (pomohlo to) a to toho inkoustu spotřebovalo do odpadní nádobky fakt dost. Stejně tak byl velký odpad při tisku se 100 % pokrytím stránky.

Co je levnějšího než patnáct stovek si už moc nedovedu představit ale myslím, že víceméně nic. Které tiskárny tedy myslíte?

« Odpověď #23 kdy: 10. 08. 2025, 21:37:48 »
Možná by se hodilo zveřejnit informace o původní tiskárně - jaký model, stáří apod. Já osobně už také uvažuji o náhradě staré inkoustovky Canon MG 6200...Jenže teď klesly i ceny alternativních inkoustů řady Canon 526x a navíc se zlepšila i živostnost inkoustu (dřív jsem spotřeboval víc inkoustu na údržbu než na tisk), takže na výměnu tolik něspěchám. Ale tankovou tiskárnu mám jako preferenci.

« Odpověď #24 kdy: 13. 08. 2025, 13:01:49 »
Ok, neoriginální toner je za pár kaček.
Teď k tomu připočteme fotoválec, který s neoriginály nemusí vydržet stejně dlouho jako s originály a na ceně vytištěné stránky se taky počítá.

Věděl jsi, že pro tisk jednostránkové úlohy na leserová tiskárně se odrbe fotoválec o 3 stránky? Resp. pro každý tisk se nejdříve projede komplet demagnetizace, pak teprve projede tisk a zase stránka demagnetizace a očištění?
A pak samozřejmě záleží i na tom, na co tiskneš, jestli je papír hlaďoučký jak dětská zadekka nebo jak smirkový papír, který ti ohobluje fotoválec rychleji.
Další věc je, že pokud se ti s tiskárnou něco stane v záruce, tak se servis hned bude kroutit, když zjistí neoriginální náplně.

Nic z tohoto tě u tankové inkoustovky netrápí, teda pokud nešetříš a nekupuješ neoriginální inkoust, který ti ve finále moc neušetří.

-------
K původnímu dotazu:
mám tu:
HP ink tank 415 - vyměnitelné hlavy, kvalita běžného výtisku nicmoc, fotky jakš takš, dostačující, ale žádné terno.

Epson L3560 - hlava běžně nevyměnitelná, kvalita běžného tisku lepší než HP, fotky jsem nezkoušel, ale předpokládám taky ok, žádné terno.

Epson L3280 - hlava běžně nevyměnitelná, kvalita běžného tisku lepší než HP, fotky jsem nezkoušel, ale předpokládám taky ok, žádné terno.
U spousty mensich laserovek se meni fotovalec soucasne s krabici toneru. V pripade servisu holt koupim original nebo si necham rozdelany original - vyhoda laserovek - nevysychaji. Nebudu tak hloupy abych to daval s neoriginalem do servisu.
Valec je pocitan vzhledem k uzivateli na pocty stran a ne na prubehy. Prubehy vas jako koncaka nemuseji zajimat. Tiskarna pocita strany aby vas upozornila kdy treba vymenit.

motyq

« Odpověď #25 kdy: 14. 08. 2025, 11:54:45 »
Po zkušenostech s hlavní trojkou HP/Canon/Epson a jejich scam praktikama, které se propíraly i na netu jsem tyto zavrhl už dávno. Už několik let jedu pouze Brother - laser a teď už i tank.
Vypadají sice jak z minulého století (přeháním) - připomínají mi staré Thinkpady, ale fungují a nemám žádný problém. Nejsou to také žádní závodníci ve smyslu rychlost tisku, ale to neřeším. Podpora v linuxu perfektní (nativní?).
Tankovou jsem připojil na wifinu a v Linux mint mi jen pinklo oznámení, že se nainstalovala a funguje i scanování. Na mobilu doinstalován printer plugin a také vše funguje na první dobrou.
V mém případě jde o model DCP-T720DW.
Další důvod, proč jsem bral zrovna tento model byl, že jako jedna z mála v ceně kolem ~5k má normální šuplíkový spodní zásobník na papír, který nečouhá vpředu z tiskárny, automatický duplex a lze scanovat i více papírů z horního zásobníku. Taková hezká funkce, že si to "profoukne" trysky, pokud se 5 dní netiskne aby nezaschla hlava - to už je jen třešinka na dortu.
Původní trojici výrobců jsem po těch fuckupech různě dával občas šanci, aby mě zas s něčím vypekly a už prostě nesmí do baráku. Brother vypadá, že u mě nahradil dřívější robustnost/kvalitu HP a doufám, že to něčím nezkazí.

« Odpověď #26 kdy: 14. 08. 2025, 20:17:48 »
Může být, že ta jejich faktura nemá formát  A4, ale třeba Letter.
Některé tiskárny požadují dodržet formát, který mají založen a pokud není zapnutá funkce přepsání formátu, úlohu nevytisknou.
Ale měly by to dát nějakým způsobem obsluze vědět.

« Odpověď #27 kdy: 14. 08. 2025, 23:09:37 »
Už dva předchozí tu doporučovali Brother T720DW - taky jí mám a taky jsem s ní spokojen.
Podle přehledu má vytištěno přes 2000 stran (včetně fotek) a pořád má přes 50% původních tonerů.
V kubuntu funguje jak tisk tak skenování naprosto bez problémů, bez jakéhokoliv dalšího nastavování.

f-k-r

• 117
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 20. 08. 2025, 10:05:48 »

k0k0t

« Odpověď #29 kdy: 20. 08. 2025, 10:21:04 »
Citace
Alza: "Prodej skončil" :-(

tvl...  Datart? Heureka?   google? (Brother T720DW site:cz)