Nejlepší řešení pro home lab?

Nejlepší řešení pro home lab?
« kdy: 08. 06. 2025, 11:30:13 »
Ahoj všem,

doma si rozjíždím Homelab na kterém chci učit/rozbíjet.

Problém je že máme jednu rodinou síť od 02 ve které se nechci rejpat abych ji neshodil všem ostatním navíc mě ten smartbox odpuzuje.

Říkal jsem si že abych se mohl učit koupím si např. Mikrotik HAP AX2 který zapojím za o2 smart box a tím si udělám vlastní sít. Četl jsem že je může nastat dvojitý NAT ale to jsem asi ochotný překousnout vzhledem k tomu že nevím o jiné možnosti.

Uniklo mi něco? Máte návrhy na lepší řešení?

Díky za jakoukoliv pomoc :)

Re:Nejlepší řešení pro home lab?
« Odpověď #1 kdy: 08. 06. 2025, 12:07:22 »
Řešení čeho? Nenapsal si, co chceš dělat.

« Odpověď #2 kdy: 08. 06. 2025, 12:11:28 »
Chtěl bych mít doma vlastní síť na které se můžu učit základy networkingu a systémové administrace aniž bych omezoval zbytek rodiny tím že něco rozbiju.

« Odpověď #3 kdy: 08. 06. 2025, 13:16:18 »
https://ebay.us/m/Rlmnlz doporucuji toto

« Odpověď #4 kdy: 08. 06. 2025, 13:48:01 »
https://ebay.us/m/Rlmnlz doporucuji toto

Děkuju za radu ale prosím o vysvětlení v čem mi toto pomůže. Mám se ještě co učit... :)

« Odpověď #5 kdy: 08. 06. 2025, 14:23:46 »
Podla mna dat router (ci uz spominany Mikrotik HAP AX2, alebo aj lubovalny iny ktory si chces) za O2 router je upne v pohode riesenie. Ak neplanujes do labu pristup z vonku tak dalsi NAT je podlamna uplne v pohode.

« Odpověď #6 kdy: 08. 06. 2025, 14:55:16 »
Chtěl bych mít doma vlastní síť na které se můžu učit základy networkingu a systémové administrace aniž bych omezoval zbytek rodiny tím že něco rozbiju.

Síť ale nevytvoříš jedním prvkem, protože ta data přece musí téct odněkud někam.

« Odpověď #7 kdy: 08. 06. 2025, 15:15:53 »
Doporučuji za router od O2 pořídit Asus RT-AX53U, stojí pár korun. Na ten nahrát OpenWrt a můžeš si hrát do aleluja...

« Odpověď #8 kdy: 08. 06. 2025, 15:18:29 »
Jenže to OpenWRT je zrovna fakt jen na domácí hraní, takže pokud by například chtěl získávat zkušenosti pro budoucí profesionální uplatnění, tak raději ten Mikrotik, nebo už rovnou Cisco.

« Odpověď #9 kdy: 08. 06. 2025, 17:48:40 »

Síť ale nevytvoříš jedním prvkem, protože ta data přece musí téct odněkud někam.

Jo už rozumím, mám server s proxmoxem a plánuji si zprovoznit nas NAS takže síť by se skládala z nich a PC.

Jenže to OpenWRT je zrovna fakt jen na domácí hraní, takže pokud by například chtěl získávat zkušenosti pro budoucí profesionální uplatnění, tak raději ten Mikrotik, nebo už rovnou Cisco.

Bylo by to ideální kdyby to co se naučím bylo přenositelné do profesionálního prostředí. Koukal jsem na Mikrotik, v Cisco zařízeních se moc nevyznám, přijdou mi drahé a někde jsem četl něco o licencích a ty se mi momentálně platit nechtějí. Ale zas hádám že Cisco je v podnicích častější?

« Odpověď #10 kdy: 08. 06. 2025, 18:20:59 »
Jo už rozumím, mám server s proxmoxem a plánuji si zprovoznit nas NAS takže síť by se skládala z nich a PC.

Jen.. když už je tam Proxmox, tak by se skoro nabízelo zařídit router přímo na něm.
OpenWRT, OPNSense i třeba RouterOS od Mikrotiku chodí v pohodě ve virtuálech. Byť tedy ten chce pak po vypršení trialu licenci za $45, aby nebyl zamčený na 1Mbit/s.
K serveru nějaký L3 nebo L2 switch s managementem, kde se pak dají rozebrat VLANy, to je myslím na blbnutí ideální.
Může se to pak zapojit do toho SmartBoxu (upstream WAN), zkoušet si třeba se zařízeními 802.1x s Radius serverem, různé segmentace sítě atp.
Switche se dají koupit i starší relativně levně pokud člověk vystačí s 1GbE, viz. občas nabídky tady.
Kdyby k tomu byla potřeba WiFi (třeba pro nějaké IoT gadgety), pak tam stačí přidat jakékoliv vhodné APčko.

S tím stávajícím internetovým připojením se to moc nezávisle rozdělit nedá, protože na domácích připojeních je typicky jen jedna veřejná IPv4 (pokud vůbec a není to ještě za CG NATem) a /64 prefix IPv6. S tím moc parády udělat nejde.

« Odpověď #11 kdy: 08. 06. 2025, 22:09:08 »
klidne ti venuju placaty server hp nejaka stara generace a taky placaty switch a muzes si doma stavet vlastni sit s linuxem.
placaty myslim, ze je to asi 2u velikost.
kdyz mi za to das flasku tak ti to privezu asi kamkoliv.

sezen si switche, routery a pak starych notasu a dej si tam linux a muzes laborovat.

« Odpověď #12 kdy: 09. 06. 2025, 08:18:19 »

Jen.. když už je tam Proxmox, tak by se skoro nabízelo zařídit router přímo na něm.....

Super díky za obsáhlou radu. Na networking na proxmoxu se ještě dostane ale upřímě chci mít i něco hmatatelného kam můžu něco zapojovat a vypojovat a mačkat knofliky. Mrknu se tedy po nějakých l3 cisco switchech co nestojí nesmysl.

« Odpověď #13 kdy: 09. 06. 2025, 08:21:06 »
klidne ti venuju placaty server hp nejaka stara generace a taky placaty switch a muzes si doma stavet vlastni sit s linuxem.
placaty myslim, ze je to asi 2u velikost.
kdyz mi za to das flasku tak ti to privezu asi kamkoliv.

sezen si switche, routery a pak starych notasu a dej si tam linux a muzes laborovat.

Díky moc za nabidku, ja uz jeden stary 1U server mel ale byl super hlasity a zral hodne elektriky tak mi byl zakazan. Momentalne si hraju na Lenovo Thinkcentre, Raspberri pi a nějake staré noťasy se určitě najdou ale ještě jednou díky

« Odpověď #14 kdy: 09. 06. 2025, 09:09:24 »
Momentalne si hraju na Lenovo Thinkcentre, Raspberri pi a nějake staré noťasy se určitě najdou ale ještě jednou díky

si k tomu notebooku pridej dalsi usb sitovky a ruzne si ty notebooku propoj a muzes si tam nainstaovat routovaci software a zkouset ruzne sitarske bejkarny :-)