Pro rodiče jsem před dvěma lety kupoval TCL 43". Nemá smysl psát model, stejně už se nevyrábí.
V podstatě spokojenost, chtěl jsem Android/Google primárně kvůli širokému rozšíření platformy a minimálním problémům s kompatibilitou při používání VOD služeb, aplikací atp. Další věc byla ta, že mají také zařízení s Androidem, takže out-of-box funguje cast fotek z telefonu, tabletu na TV atp. a hlavně měli všichni Google účet.
Také obvykle nebývá na téhle platformě potíž s BT příslušenstvím jako bezdr. sluchátka nebo klávesnice.
Jediná typická věc v novějších televizích pro uživatele starých TV je pořadí kanálů a přiřazení na čísla - od začátku jsem "vysvětlil"

, že nebudu řešit každý týden, jestli měli Primu Cool na čísle 7 a kde se to objeví po nějakém proskenování a půl hodiny přehazovat. Kanály jsou abecedně nebo po multiplexech, projíždí je pomocí kurzorových tlačítek a enteru z EPG, nebo si je hodí do Oblíbených.
Jinak TCL v pohodě, aplikace v klidu, v zásadě jsem chtěl co nejmíň proprietárních (ne Google věcí), jediný opruz byl s aktivací prodloužené záruky. Musel jsem založit TCL účet, vyfotit a poslat účtenku (resp. PDF z Alzy), trvalo pár dní, než se to aktivovalo.
Nebudu tu moc detailně rozvádět technické věci okolo obrazu a zvuku, to si chce asi rozhodnout podle toho jak kritické máte nároky. U mých rodičů to nebylo nic zásadního, je to normální a relativně levná základní LED TV.
V rychlosti.
QLED - čistější spektrum primárních barev => barevně přesnější zobrazení, bez typického závoje (haze, tint). Nesouvisí s kontrastem, pozorovacími úhly.
mini-LED - technologie podsvitu, marketingový termín pro větší množství zón (tisíce) se samostatnými LED, které se dají selektivně vypínat => při dobré implementaci citelné zvýšení kontrastu, hlavně při vyšších hladinách ambientního osvětlení
Obě technologie jdou samozřejmě kombinovat.
OLED - úplně jiná technologie, žádný samostatný podsvit (backlight), je to emisivní princip, každý bod je sám zdrojem světla => super kontrast, černá má 0 nitů. Nevýhodou je, že je to dražší, protože v tomhle formátu a množství to teď umí víceméně jen LG Displays a Samsung (kombinace OLED a Quantum Dot filtru pro hi-end modely) a obecně řečeno to degraduje rychleji než LCD (burn out, jako u plazem, byť s jiným principem, ale podobně jako u nich se používá pixel shift na prodloužení životnosti).
Obecně vzato, nemyslím si, že by tyhle televize ať už z technických nebo morálních (počítač uvnitř, OS, ekosystém služeb okolo) vydržely desítky let jako blahé paměti nějaké CRT s analogovým tunerem.
Pak to chce rozmyslet, jestli do toho pak má smysl vyklopit nějaké významnější částky za vyšší modely, které třeba budou hrát líp, ale z hlediska životnosti a podpory na tom budou bohužel úplně stejně jako když si koupíte televizi za pár tisíc.