To je přesně to, co mě zajímá - aneb instance v EU někdě u třetí strany, která se o to stará.
Kolik uživatelů máte na jedné instanci? A narážíte i na nějaké nedostatky?
Na instanci
u Hetzneru mám asi 20 uživatelů. Není to omezeno počtem uživatelů, ale kapacitou úložiště a počtem souběžných spojení. V základu je limit 50, zatím nás to nijak neomezovalo. Největším nedostatkem je, že není k dispozici kancelářský balík a AI funkce (asistent, rozpoznávání obličejů na fotkách apod). Obojí z toho důvodu, že jsou náročné na systémové prostředky. Collabora Office může běžet i jinde a do Nextcloudu jednoduše integrovat. Mám tam nastavený Collabora Office z českého oscloud.cz.
Případně lze zvolit poskytovatele, který kancelářský balík v rámci Nextcloudu nabízí. Mezi takové patří třeba Ionos, ale na
výběr je z desítek různých poskytovatelů v EU.
Je dobré mít na paměti, že pokud to má člověk jako službu, má kontrolu nad administrací v rámci instance (vytváření, účtů, instalace aplikací, nastavování práv atd), ale nemá přístup k samotné instalaci Nextcloudu, databázi atd. Takže přechod k jinému poskytovateli by byl možný jen formou migrace mezi instancemi. Pokud člověk chce mít volnost v tomto, tak potřebuje hosting, kde má toto pod kontrolou, typicky nějakou připravenou VPS s Nextcloudem, které jsou taky nabízené, ale tam už se o to musí starat. Dle mých zkušeností to není moc náročné, ale už to není zcela bez starostí.