Nextcloud jako náhrada za Google Workspace či Exchange Online

Re:Nextcloud jako náhrada za Google Workspace či Exchange Online
« Odpověď #15 kdy: 19. 05. 2025, 14:25:12 »
To je přesně to, co mě zajímá - aneb instance v EU někdě u třetí strany, která se o to stará.
Kolik uživatelů máte na jedné instanci? A narážíte i na nějaké nedostatky?

Na instanci u Hetzneru mám asi 20 uživatelů. Není to omezeno počtem uživatelů, ale kapacitou úložiště a počtem souběžných spojení. V základu je limit 50, zatím nás to nijak neomezovalo. Největším nedostatkem je, že není k dispozici kancelářský balík a AI funkce (asistent, rozpoznávání obličejů na fotkách apod). Obojí z toho důvodu, že jsou náročné na systémové prostředky. Collabora Office může běžet i jinde a do Nextcloudu jednoduše integrovat. Mám tam nastavený Collabora Office z českého oscloud.cz.

Případně lze zvolit poskytovatele, který kancelářský balík v rámci Nextcloudu nabízí. Mezi takové patří třeba Ionos, ale na výběr je z desítek různých poskytovatelů v EU.

Je dobré mít na paměti, že pokud to má člověk jako službu, má kontrolu nad administrací v rámci instance (vytváření, účtů, instalace aplikací, nastavování práv atd), ale nemá přístup k samotné instalaci Nextcloudu, databázi atd. Takže přechod k jinému poskytovateli by byl možný jen formou migrace mezi instancemi. Pokud člověk chce mít volnost v tomto, tak potřebuje hosting, kde má toto pod kontrolou, typicky nějakou připravenou VPS s Nextcloudem, které jsou taky nabízené, ale tam už se o to musí starat. Dle mých zkušeností to není moc náročné, ale už to není zcela bez starostí.

« Odpověď #16 kdy: 26. 05. 2025, 13:42:33 »
Možná ne úplně vhodné téma, ale jak dobře Collabora zvládá souběžnou editaci stejného dokumentu vícero lidmi? A ještě v kombinaci web rozhraní a desktopových office?

Hledám něco, co na desktopu vynutí otevření dokumentu v read-only režimu, pokud ten dokument už někdo jiný má otevřený (ať už jiné desktop office, nebo web rozhraní třeba té Collabory).

Zkoušel jsem čistý OwnCloud, OwnCloud + OnlyOffice, čistý NextCloud a čistý NextCloud + Temporary files lock.. nic z toho se nechová dobře. Desktopové Office mi dokumenty vždy otevřou i pro zápis a vícero lidí tak vytvoří konflikt vícero verzí stejného dokumentu.

« Odpověď #17 kdy: 26. 05. 2025, 19:58:14 »
Zdravím,
děláme takhle v praci zápisy, online v několika lidech najednou vidím jejich kurzor co kde píšou, nextcloud + onlyoffice document server v dockeru.
Nejsem si jist s tím jak do toho zapadá desktopový onlyoffice ty nepoužíváme.
To samé mužete mít v owncloudu + onlyoffice tam to funguje také.

Možná ne úplně vhodné téma, ale jak dobře Collabora zvládá souběžnou editaci stejného dokumentu vícero lidmi? A ještě v kombinaci web rozhraní a desktopových office?

Hledám něco, co na desktopu vynutí otevření dokumentu v read-only režimu, pokud ten dokument už někdo jiný má otevřený (ať už jiné desktop office, nebo web rozhraní třeba té Collabory).

Zkoušel jsem čistý OwnCloud, OwnCloud + OnlyOffice, čistý NextCloud a čistý NextCloud + Temporary files lock.. nic z toho se nechová dobře. Desktopové Office mi dokumenty vždy otevřou i pro zápis a vícero lidí tak vytvoří konflikt vícero verzí stejného dokumentu.

« Odpověď #18 kdy: 27. 05. 2025, 09:12:36 »
Díky za reakci. Právě OnlyOffice + owncloud jsem zkoušel a dokud se ten dokument edituje pouze online, tak to funguje dobře. Vidle do toho hodí ta kombinace s desktopovými office. Jenže ne každý u nás je ochoten používat OnlyOffice, že tomu chybí funkce  :-\

« Odpověď #19 kdy: 27. 05. 2025, 14:15:10 »

V kombinaci web+desktop to nefunguje. Collabora Online je vlastně instance LibreOffice běžící na serveru, ke které se uživatelé přihlašují přes tenké klienty, které jim běží v prohlížeči. Jelikož zápis do dokumentu probíhá přes jednu instanci LO, nedochází tam ke konfliktům. Pokud ale otevřete dokument v desktopových LO a zároveň ho někdo edituje v prohlížeči, k dokumentu přistupují dvě instance, které o sobě navzájem neví a může docházet ke konfliktům. Nejpravděpodobnější scénář je, že ta první instance uzamkne editaci pro tu druhou.

« Odpověď #20 kdy: 27. 05. 2025, 14:57:31 »
A funguje vám (komukoli) to zamykání dokumentů v nextcloudu? Když na jednom počítači otevřete dokument a ten stejný zkusíte otevřít na jiném počítači, dostanete z office varování, že už je editován a nabídne read-only režim?

Dle threadu na NC fóru to má již roky fungovat, ale mně nefunguje:

https://github.com/nextcloud/desktop/pull/5986
https://github.com/nextcloud/desktop/issues/5893
https://help.nextcloud.com/t/automatic-office-file-locking-does-it-work-next-steps/174735