Jak na upgrade domácí Wi-Fi

Jak na upgrade domácí Wi-Fi
« kdy: 05. 05. 2025, 22:08:48 »
Zdravím,

řeším dilema ohledně upgradu domácí WiFi sítě a budu moc rád za vaše rady či zkušenosti.

Aktuální situace:
Mám dvě místnosti, každou pokrývá Mikrotik hAP AC2.
Používám CAPsMAN, běží na tom dvě VLANy (Normal + IoT).

V poslední době mi ve WiFi síti dost přibylo zařízení – přítelkyně má taky pár kousků, nově jsem pořídil VR headset Pico 4 Ultra (mimochodem, ve slevách v Mediamarktu občas bývají fakt šílené ceny – doporučuju sledovat).
Headset umí až WiFi 7 a právě u něj začínám narážet na limity své současné WiFi – výpadky, zpoždění, nestabilní propustnost.
Zkoušel jsem různé úpravy – upgrade RouterOS, změny kanálů, různá doporučení – ale při hraní přes PCVR je to není to co bych si představoval + používám NAS po WiFi atd, takže si musím upgrade ještě nějak odůvodnit :D

Zvažované varianty upgradu:

Jednoduší cesta:
Oběnit stívající Mikrotitky za Mikrotik hAP AX2/3 mám obavy, že si na WiFi příliš nepomůžu.

Dokoupit nějaké MESH řešení jak AP:
Mercusys Halo H80X → cenově zajímavé a nejlevnější, ale nejsem si jistý podporou VLAN, zaráží mě množství revizí, na podznačku TP-Linku má slušné recenze ->  Qualcomm chipset.

Cudy M3000 → Overall vypadá nejslušěji za svou cenu, bohaté nastavení atd, V1.0 podporuje OpenWRT, V2.0 zatím image pro OpenWRT nemá (nebo jsem žádný nenašel) -> MediaTek chipset.

Tp-Link Deco BE25 → Vypadá poměrně solidně bohžel je to TP-Link..

Vzít plnohodnotné AP ale musel bych vymyslet uchycení (strop/stěna) a elegantní vedení kabeláže, + posouvat nábytek, shánět štafe, strop je 2,8m vysoký, jestli to za tu námahu stojí tak se bude svítit ze stropu!
Unifi 6/7 Lite nebo něco podobného (např. Huawei AP631)

Budu vděčný za jakékoli zkušenosti, rady nebo tipy na jiné vhodné AP.
Díky moc!

Re:Jak na upgrade domácí Wi-Fi
« Odpověď #1 kdy: 06. 05. 2025, 09:00:16 »
Začal bych tím, že všechno co lze připojit kabelem, také kabelem připojím a nepojedu nesmyslně přes WiFi, typicky ten NAS. Pak se nejspíš i ukáže, že jakýkoliv upgrade je zcela zbytečný.

« Odpověď #2 kdy: 06. 05. 2025, 09:30:29 »

Zrovna meshové zařízení TP-Linku fungují až překvapivě výborně. Pokud nechcete nic konfigurovat a nastavovat. Ale jinak platí to, co psal tennyson výše: narážíte-li na limity Wi-Fi, nepoužívejte Wi-Fi. Moc na výběr nejspíš nemáte.

« Odpověď #3 kdy: 06. 05. 2025, 09:32:36 »
Začal bych tím, že všechno co lze připojit kabelem, také kabelem připojím a nepojedu nesmyslně přes WiFi, typicky ten NAS.

On ne každý potřebuje mít všude kabely. Drátem si připojím klávesnici a myš k desktopu protože neustále řešit baterie mě už fakt obtěžuje a spolehlivost taky není žádný zázrak ale jsem rád, že jinde se jim mohu naopak vyhnout. Pochopitelně pokud "nenarážím na limity" jako on. Nesmyslného na to není obecně zhola nic.

« Odpověď #4 kdy: 06. 05. 2025, 10:29:02 »
Já jen k tomu AC/AX. Mám malý byt, mikrotika používám pouze jako L2 switch, VLANs, dokonce mám vypnutý ip_forward, aby RouterOSa nenapadlo něco někam routovat.

S AC2 jsem měl problém se připojit už za dveřmi bytu z mobilu. Těsně přede dveřmi je Shelly, připojený přes wifi (od dnešního večera už bude normálně kabelem) a ten běžel už s výpadky

Vyměnil jsem za AX3, mně to vyhovuje a stačí. Shelly běží dobře, za dveřmi bytu se připojím, Androidu se moc nechce a hledá silnější wifi. Mraky sousedů praží jak šílení (O2 a UPC/Vodafone). Ten můj mikrotik má fakt malý dosah. Mám k němu připojených asi 20 zařízení přes wifi, většina IoT (esp32 apod.), 2 IP kamery přes wifi, ostatní jsou PoE, několik Androidů. Žádný roaming, mesh apod., jen ten jeden ax3

AX3 je fajn, RouterOS level 6, CPU, RAM, vše OK, wifi-7 nemá. Já jsem spokojen, ale ty bys asi nebyl

« Odpověď #5 kdy: 06. 05. 2025, 10:36:01 »
Začal bych tím, že všechno co lze připojit kabelem, také kabelem připojím a nepojedu nesmyslně přes WiFi, typicky ten NAS.

On ne každý potřebuje mít všude kabely. Drátem si připojím klávesnici a myš k desktopu protože neustále řešit baterie mě už fakt obtěžuje a spolehlivost taky není žádný zázrak ale jsem rád, že jinde se jim mohu naopak vyhnout. Pochopitelně pokud "nenarážím na limity" jako on. Nesmyslného na to není obecně zhola nic.
Co kdo potřebuje nebo nepotřebuje není rozhodující, prostě u určitých zařízení (typicky ten NAS) je kabel prakticky nutnost a i výrobci to jednoznačně doporučují. Bohužel u některých BFU se z WiFi stala modla a z neznalosti fyziky si myslí, že je to jediné správné řešení. Pochopitelně není a WiFi je naopak až poslední možnost, jak zařízení připojovat.

5nik

• 154
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 06. 05. 2025, 11:52:50 »
Ahoj, vidím 2x hAP AC2 - zkoušel jsi nové wifi (wifiwave2) ovladače? Co mám zkušenosti, tak prospívají i pro tyto WiFi 5 kousky (hAP AC2/3, cAP AC). Jejich nasazení je trocha práce, ale funguje to. A v případě CAPsMANa to má i výhody (podpora fast roamingu apod.). Zatím by to bylo nejlevnější "řešení".

« Odpověď #7 kdy: 06. 05. 2025, 12:02:48 »
Wifi éter v okolí vypadá jak? Kolik je tam rušení? MetaGeek Inssider v2 byl docela dobrý SW skener zadarmo pro Windows...

Pokud by nebylo rušení od sousedů, a chcete co nejkratší odezvy pro VR headset, přimlouval bych se, pořídit pro VR zvlášť APčko, dát mu dedicated frekvenční kanál a samozřejmě ESSID. Vybodněte se na 2.4 GHz, na 5 GHz je lepší šance na "relativní ticho v éteru", protože to hůř prolézá zdmi (a kanálů je k dispozici větší počet). A je otázka, jak pro tyhle potřeby přistupovat k šířce frekvenčního kanálu. Kapacitu lze nahnat buď odstupem signál/šum uvnitř kanálu, nebo šířkou kanálu. Opět: zkuste se rozhlédnout v éteru...

Mimochodem, pokud WiFi7, umí ten headest i pásmo 6 GHz? Přiznám se, že jsem nezkoumal, jak je to s úrovní rušení v legální spodní půlce 6GHz pásma v dnešním obytném prostředí...

« Odpověď #8 kdy: 06. 05. 2025, 14:23:13 »
wifiwave2 nejsou nové ovladače, to je předchozí generace. Aktuální je wifi-qcom-ac

« Odpověď #9 kdy: 06. 05. 2025, 14:53:53 »
InSSIDer byl dobrý, dokud nezačal vyžadovat povinně jejich account a už mě nebavilo furt hledat poslední bezaccountovou verzi..

Na 6GHz pásmu je úplně volno, narazit na nějakou 6GHz wifi je zatím velká výjimka (v outdooru vůbec nic, v indooru zřídkakdy). Koukali jsme na to spektrákem i v centru velkoměsta a v podstatě to je pásmo netknuté.
Problém je stále v podpoře koncových zařízení - WiFi 6E je stále dostupné převážně v prémiovém segmentu..

CFM

• 124
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06. 05. 2025, 14:58:18 »
Upozorňuji, že AX2/3 nemá (zatím) funkční HW podporu VLAN https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/15302988/Switch+Chip+Features

5nik

• 154
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 06. 05. 2025, 16:19:15 »
Upozorňuji, že AX2/3 nemá (zatím) funkční HW podporu VLAN https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/15302988/Switch+Chip+Features
V případě AP je to (ve většině případů) jedno, tam to jde přes CPU v každém případě. V případě routeru (a provozu mezi fyz. rozhraními) je samozřejmě offloadingu škoda, ale i tak to už má CPU schopné odbridgovat 1Gbps bez problémů.

« Odpověď #12 kdy: 06. 05. 2025, 18:20:09 »
Zdravím všechy, děkuji za odpovědi!

Chci doplnit údaje.

Co kdo potřebuje nebo nepotřebuje není rozhodující, prostě u určitých zařízení (typicky ten NAS) je kabel prakticky nutnost a i výrobci to jednoznačně doporučují. Bohužel u některých BFU se z WiFi stala modla a z neznalosti fyziky si myslí, že je to jediné správné řešení. Pochopitelně není a WiFi je naopak až poslední možnost, jak zařízení připojovat.

Všechno co má RJ45 je zapojeno, zrovna klávesnici a myš mám rád na bezdrátu, natáhnout si hub na stůl a vněm mít dongly pár cm daleko od periferii dělá divy -> výpadky nejsou, aku AA už nejsou tak drahé, IKEA, Lidl, Action je mají za pár korun, IKEA je prý bere od Panasonicu Made In Japan, alespň popisek to tvrdí.

Spoj mezi Mikrotiky je řešen CAT6a, mám nemile řešenou chodbu která je dlouhá a dělí obě místnosti, k rušení mezi MikroTiky nedochází, roaming v rámci Capsmanu funguje výborně, nemusel jsem si hrát s threshold atd..

InSSIDer byl dobrý, dokud nezačal vyžadovat povinně jejich account a už mě nebavilo furt hledat poslední bezaccountovou verzi..

Na 6GHz pásmu je úplně volno, narazit na nějakou 6GHz wifi je zatím velká výjimka (v outdooru vůbec nic, v indooru zřídkakdy). Koukali jsme na to spektrákem i v centru velkoměsta a v podstatě to je pásmo netknuté.
Problém je stále v podpoře koncových zařízení - WiFi 6E je stále dostupné převážně v prémiovém segmentu..

5GHz je plně volné, jsem jediný v cihlovém paneláku kdo vysílá v tomto pásmu, zde mám jen 1 SSID pro zařízení co chtějí větší propůstnost.
2.4GHz je zarušené ale 2 volné kanály které se nepřekrívají jsem našel, bohužel auto nastavení u sousedů si vždy vybere náhodný kanál, tohle mě tolik netrápí, zde provozuju všechny IoT hračky a mam 2 SSID.
Bohužel jsem spektrum sledoval jen přes Freq. Usage v Mikrotiku ale i to stačí pro zvolení kanálu.

Headset umí toto, více jsem nehledal:
Wi-Fi 7 (802.11 a/b/g/n/ac/ax/be), Tested under simultaneous wireless connectivity of 5G (80 MHz) + 5G (160 MHz) in four simulated user scenarios: PCT50, PCT90, PCT95 and PCT99.

wifiwave2 nejsou nové ovladače, to je předchozí generace. Aktuální je wifi-qcom-ac

Balíčky routeros i wireless jsou ve verzi 7.18.2,  System -> RouterBOARD -> Upgrade byl proveden.
Zkoušel jsem snad vše:
Distance: indoors i dynamic
HT Guard Interval: long i any
Skip DFS Channels - True
Měnit Channel
Měnit: Extension Channel
Zmenšit Tx Power -> Méně je někdy více, počítam s odrazy atd..
Měnit polohu routeru
Všiml jsem si že nejvíce problematické je chvíle kdy se u klienta mění Tx Rate Set nebo TX/RX Rate, v tu chvíli probíhá k výpadku.
Rx Signal RSSI je -38 až -45 mezi MikroTikem a Headstem

Chvíli jsem podezříval i Capsman tak jsem WiFi z Cap mode vypl a zapl standaolne AP, nebyl v tom rozdíl.

Zrovna meshové zařízení TP-Linku fungují až překvapivě výborně. Pokud nechcete nic konfigurovat a nastavovat. Ale jinak platí to, co psal tennyson výše: narážíte-li na limity Wi-Fi, nepoužívejte Wi-Fi. Moc na výběr nejspíš nemáte.

TP-Link nějak v lásce moc nemám ale koukám po všem co by ve své cenovce mohlo být zajímavé, bohužel u některých recenzí se člověk většinou nedozví jaká revize byla recenzovaná pokud jich je více.

Každopádně, až něco koupím rád se podělím o zkušenosti!

« Odpověď #13 kdy: 06. 05. 2025, 19:06:28 »
V nějakém kvoku na Redditu jsem postřehl zmínku, že "only the enterprise Pico 4 supports WiFi 6E, not the consumer version. " Je řeč o podpoře pro 6GHz pásmo = takový je pravý význam zkratky 6E.

Takže se asi držte aspoň 5 GHz. Je fajn že to pásmo máte pro sebe.

Takže výpadek nastává při retrainu? V tom případě máte kliku že máte Mikrotik, protože si můžete omezit množinu povolených HT rychlostí - doporučuji zakázat ty nejrychlejší (největší hloubka modulace, nejvyšší nároky na odstup signál/šum). Snižujte rychlost, dokud APčko vůči headsetu nepřestane retrainovat.

A ještě jedna věc:

Rx Signal RSSI je -38 až -45 mezi MikroTikem a Headsetem

Je to taková rada ze záhrobí... zažil jsem situaci, před mnoha lety, kde mikrotik s rádiem Atheros na 802.11n měl problémy udržet stabilní kanál, když jsem použil od oka hodně směrové antény na zřejmě dost krátkou vzdálenost... měl jsem RSSI kolem -40 dB. Jednalo se o point-to-point spoj, dva mikrotiky proti sobě. Když jsem ubral vysílaný výkon, takže RSSI kleslo někam k -55 dB, spoj se jako zázrakem stabilizoval. Druhá věc, která zlepšovala stabilitu, bylo vykašlat se na 802.11n a slézt na 802.11a :-( což by Vám nejspíš kapacitně už nevyhovělo (54 Mbps modulační rychlost).

Jinak bezdrátové klávesnice a myši jedou buď modrozub (v pásmu 2.4 GHz, a tuším se s WiFi snaží nějak ohleduplně navzájem vyhýbat) nebo proprietární rádiový protokol, který se s wifinou v pásmu 2.4 GHz na férovku ruší. Toto je případ těch miniaturních donglů/základnových rádií do USB, které se vůči počítači tváří jako HID device. Tzn. o důvod víc, jet kritický provoz na 5 GHz.

« Odpověď #14 kdy: 06. 05. 2025, 19:08:05 »
Kdyztak mam svuj archiv instalacek rady programu z doby, nez byly zasazeny "our hard work and commitment for improving and streamlining the user experience" ;-) jestli chces, muzu nekam (kam?) reuploadnout.

Pod desitkama to bezi fpoho, pod 11 jsem nezkousel. Ale vicemene neni moc duvodu, proc by to nemelo slapat; je to koneckoncu jenom takovej GUI frontend pro prislusny prikazy z cmdline / powershellu; primo na zelezo to AFAIK nesaha.