Zdravím všechy, děkuji za odpovědi!
Chci doplnit údaje.
Začal bych tím, že všechno co lze připojit kabelem, také kabelem připojím a nepojedu nesmyslně přes WiFi, typicky ten NAS.
On ne každý potřebuje mít všude kabely. Drátem si připojím klávesnici a myš k desktopu protože neustále řešit baterie mě už fakt obtěžuje a spolehlivost taky není žádný zázrak ale jsem rád, že jinde se jim mohu naopak vyhnout. Pochopitelně pokud "nenarážím na limity" jako on. Nesmyslného na to není obecně zhola nic.
Co kdo potřebuje nebo nepotřebuje není rozhodující, prostě u určitých zařízení (typicky ten NAS) je kabel prakticky nutnost a i výrobci to jednoznačně doporučují. Bohužel u některých BFU se z WiFi stala modla a z neznalosti fyziky si myslí, že je to jediné správné řešení. Pochopitelně není a WiFi je naopak až poslední možnost, jak zařízení připojovat.
Všechno co má RJ45 je zapojeno, zrovna klávesnici a myš mám rád na bezdrátu, natáhnout si hub na stůl a vněm mít dongly pár cm daleko od periferii dělá divy -> výpadky nejsou, aku AA už nejsou tak drahé, IKEA, Lidl, Action je mají za pár korun, IKEA je prý bere od Panasonicu Made In Japan, alespň popisek to tvrdí.
Spoj mezi Mikrotiky je řešen CAT6a, mám nemile řešenou chodbu která je dlouhá a dělí obě místnosti, k rušení mezi MikroTiky nedochází, roaming v rámci Capsmanu funguje výborně, nemusel jsem si hrát s threshold atd..
InSSIDer byl dobrý, dokud nezačal vyžadovat povinně jejich account a už mě nebavilo furt hledat poslední bezaccountovou verzi..
Na 6GHz pásmu je úplně volno, narazit na nějakou 6GHz wifi je zatím velká výjimka (v outdooru vůbec nic, v indooru zřídkakdy). Koukali jsme na to spektrákem i v centru velkoměsta a v podstatě to je pásmo netknuté.
Problém je stále v podpoře koncových zařízení - WiFi 6E je stále dostupné převážně v prémiovém segmentu..
5GHz je plně volné, jsem jediný v cihlovém paneláku kdo vysílá v tomto pásmu, zde mám jen 1 SSID pro zařízení co chtějí větší propůstnost.
2.4GHz je zarušené ale 2 volné kanály které se nepřekrívají jsem našel, bohužel auto nastavení u sousedů si vždy vybere náhodný kanál, tohle mě tolik netrápí, zde provozuju všechny IoT hračky a mam 2 SSID.
Bohužel jsem spektrum sledoval jen přes Freq. Usage v Mikrotiku ale i to stačí pro zvolení kanálu.
Headset umí toto, více jsem nehledal:
Wi-Fi 7 (802.11 a/b/g/n/ac/ax/be), Tested under simultaneous wireless connectivity of 5G (80 MHz) + 5G (160 MHz) in four simulated user scenarios: PCT50, PCT90, PCT95 and PCT99.
wifiwave2 nejsou nové ovladače, to je předchozí generace. Aktuální je wifi-qcom-ac
Balíčky routeros i wireless jsou ve verzi 7.18.2, System -> RouterBOARD -> Upgrade byl proveden.
Zkoušel jsem snad vše:
Distance: indoors i dynamic
HT Guard Interval: long i any
Skip DFS Channels - True
Měnit Channel
Měnit: Extension Channel
Zmenšit Tx Power -> Méně je někdy více, počítam s odrazy atd..
Měnit polohu routeru
Všiml jsem si že nejvíce problematické je chvíle kdy se u klienta mění Tx Rate Set nebo TX/RX Rate, v tu chvíli probíhá k výpadku.
Rx Signal RSSI je -38 až -45 mezi MikroTikem a Headstem
Chvíli jsem podezříval i Capsman tak jsem WiFi z Cap mode vypl a zapl standaolne AP, nebyl v tom rozdíl.
Tp-Link Deco BE25 → Vypadá poměrně solidně bohžel je to TP-Link..
Zrovna meshové zařízení TP-Linku fungují až překvapivě výborně. Pokud nechcete nic konfigurovat a nastavovat. Ale jinak platí to, co psal tennyson výše: narážíte-li na limity Wi-Fi, nepoužívejte Wi-Fi. Moc na výběr nejspíš nemáte.
TP-Link nějak v lásce moc nemám ale koukám po všem co by ve své cenovce mohlo být zajímavé, bohužel u některých recenzí se člověk většinou nedozví jaká revize byla recenzovaná pokud jich je více.
Každopádně, až něco koupím rád se podělím o zkušenosti!