Jak na upgrade domácí Wi-Fi

Re:Jak na upgrade domácí Wi-Fi
« Odpověď #15 kdy: 06. 05. 2025, 21:31:53 »
V nějakém kvoku na Redditu jsem postřehl zmínku, že "only the enterprise Pico 4 supports WiFi 6E, not the consumer version. " Je řeč o podpoře pro 6GHz pásmo = takový je pravý význam zkratky 6E.

Takže se asi držte aspoň 5 GHz. Je fajn že to pásmo máte pro sebe.

Takže výpadek nastává při retrainu? V tom případě máte kliku že máte Mikrotik, protože si můžete omezit množinu povolených HT rychlostí - doporučuji zakázat ty nejrychlejší (největší hloubka modulace, nejvyšší nároky na odstup signál/šum). Snižujte rychlost, dokud APčko vůči headsetu nepřestane retrainovat.

A ještě jedna věc:

Rx Signal RSSI je -38 až -45 mezi MikroTikem a Headsetem

Je to taková rada ze záhrobí... zažil jsem situaci, před mnoha lety, kde mikrotik s rádiem Atheros na 802.11n měl problémy udržet stabilní kanál, když jsem použil od oka hodně směrové antény na zřejmě dost krátkou vzdálenost... měl jsem RSSI kolem -40 dB. Jednalo se o point-to-point spoj, dva mikrotiky proti sobě. Když jsem ubral vysílaný výkon, takže RSSI kleslo někam k -55 dB, spoj se jako zázrakem stabilizoval. Druhá věc, která zlepšovala stabilitu, bylo vykašlat se na 802.11n a slézt na 802.11a :-( což by Vám nejspíš kapacitně už nevyhovělo (54 Mbps modulační rychlost).

Jinak bezdrátové klávesnice a myši jedou buď modrozub (v pásmu 2.4 GHz, a tuším se s WiFi snaží nějak ohleduplně navzájem vyhýbat) nebo proprietární rádiový protokol, který se s wifinou v pásmu 2.4 GHz na férovku ruší. Toto je případ těch miniaturních donglů/základnových rádií do USB, které se vůči počítači tváří jako HID device. Tzn. o důvod víc, jet kritický provoz na 5 GHz.

Děkuji za cenné rady už vím po čem se mám koukat.
https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/8978446/Wireless+Interface
ht-supported-mcs -> 802.11n
vht-supported-mcs -> 802.11ac, vyzkouším a uvidím
    none - will not use selected Spatial Stream
    MCS 0-7 - devices will advertise as supported MCS-0 to MCS-7
    MCS 0-8 - devices will advertise as supported MCS-0 to MCS-8
    MCS 0-9 - devices will advertise as supported MCS-0 to MCS-9

Dám vědet jestli pomohlo!

InSSIDer byl dobrý, dokud nezačal vyžadovat povinně jejich account a už mě nebavilo furt hledat poslední bezaccountovou verzi..
Kdyztak mam svuj archiv instalacek rady programu z doby, nez byly zasazeny "our hard work and commitment for improving and streamlining the user experience" ;-) jestli chces, muzu nekam (kam?) reuploadnout.

Pod desitkama to bezi fpoho, pod 11 jsem nezkousel. Ale vicemene neni moc duvodu, proc by to nemelo slapat; je to koneckoncu jenom takovej GUI frontend pro prislusny prikazy z cmdline / powershellu; primo na zelezo to AFAIK nesaha.

Děkuji, pro InSSIDer aktuálně nemám využití.
Pokud potřebuji něco advanced tak používam Kismet, je to sice trošku jiný tool ale využití pásma umí taky zobrazit, pro zajímavější sortovaní dat se musí output z toho převádět.

« Odpověď #16 kdy: 06. 05. 2025, 23:34:39 »
Update!

Toto zafungovalo výborně:
 skip-dfs-channels=yes
 distance=indoors
 guard-interval=long
 installation=indoor 
 rates.vht-supported-mcs=mcs0-8
 channel.skip-dfs-channels=yes

Výsledek:
 TX Rate= 351Mbps-80MHz/1S
 RX Rate= 351Mbps-80MHz/1S
 TX Rate Set= OFDM:6-54 BW:1x-4x HT:0-7 VHTMCS:SS1=0-8

Hodnoty zůstávají stabilní i při RSSI -55, vše funguje bez problémů, konfiguraci ještě budu ladit a zkoušet, co bude fungovat nejlépe.
Pro dnešek ale díky vám slavím velký úspěch!

V nějakém kvoku na Redditu jsem postřehl zmínku, že "only the enterprise Pico 4 supports WiFi 6E, not the consumer version. " Je řeč o podpoře pro 6GHz pásmo = takový je pravý význam zkratky 6E.

Takže se asi držte aspoň 5 GHz. Je fajn že to pásmo máte pro sebe.

Takže výpadek nastává při retrainu? V tom případě máte kliku že máte Mikrotik, protože si můžete omezit množinu povolených HT rychlostí - doporučuji zakázat ty nejrychlejší (největší hloubka modulace, nejvyšší nároky na odstup signál/šum). Snižujte rychlost, dokud APčko vůči headsetu nepřestane retrainovat.

A ještě jedna věc:

Rx Signal RSSI je -38 až -45 mezi MikroTikem a Headsetem

Je to taková rada ze záhrobí... zažil jsem situaci, před mnoha lety, kde mikrotik s rádiem Atheros na 802.11n měl problémy udržet stabilní kanál, když jsem použil od oka hodně směrové antény na zřejmě dost krátkou vzdálenost... měl jsem RSSI kolem -40 dB. Jednalo se o point-to-point spoj, dva mikrotiky proti sobě. Když jsem ubral vysílaný výkon, takže RSSI kleslo někam k -55 dB, spoj se jako zázrakem stabilizoval. Druhá věc, která zlepšovala stabilitu, bylo vykašlat se na 802.11n a slézt na 802.11a :-( což by Vám nejspíš kapacitně už nevyhovělo (54 Mbps modulační rychlost).

Jinak bezdrátové klávesnice a myši jedou buď modrozub (v pásmu 2.4 GHz, a tuším se s WiFi snaží nějak ohleduplně navzájem vyhýbat) nebo proprietární rádiový protokol, který se s wifinou v pásmu 2.4 GHz na férovku ruší. Toto je případ těch miniaturních donglů/základnových rádií do USB, které se vůči počítači tváří jako HID device. Tzn. o důvod víc, jet kritický provoz na 5 GHz.

Velké diky, člověk se pořád učí.
Používám Logitech Lightspeed dongle, vysílá na 2.4GHz -> rušení tu bude, je to bohužel daň za komfort.

« Odpověď #17 kdy: 07. 05. 2025, 09:04:42 »
Děkuji za zpětnou vazbu a držím palce, ať to jede.

Do záznamu třeba pro ostatní ohledně Inssideru: pro Linux existuje něco podobného, jmenuje se to LinSSID, a protože to usnulo v roce 2018, jsou už mezitím nějaké forky na Githubu...
https://sourceforge.net/projects/linssid/files/
https://github.com/chunmeng/linssid-ex
https://github.com/jm2/linssid-ex