Update!
Toto zafungovalo výborně:
skip-dfs-channels=yes
distance=indoors
guard-interval=long
installation=indoor
rates.vht-supported-mcs=mcs0-8
channel.skip-dfs-channels=yes
Výsledek:
TX Rate= 351Mbps-80MHz/1S
RX Rate= 351Mbps-80MHz/1S
TX Rate Set= OFDM:6-54 BW:1x-4x HT:0-7 VHTMCS:SS1=0-8
Hodnoty zůstávají stabilní i při RSSI -55, vše funguje bez problémů, konfiguraci ještě budu ladit a zkoušet, co bude fungovat nejlépe.
Pro dnešek ale díky vám slavím velký úspěch!
V nějakém kvoku na Redditu jsem postřehl zmínku, že "only the enterprise Pico 4 supports WiFi 6E, not the consumer version. " Je řeč o podpoře pro 6GHz pásmo = takový je pravý význam zkratky 6E.
Takže se asi držte aspoň 5 GHz. Je fajn že to pásmo máte pro sebe.
Takže výpadek nastává při retrainu? V tom případě máte kliku že máte Mikrotik, protože si můžete omezit množinu povolených HT rychlostí - doporučuji zakázat ty nejrychlejší (největší hloubka modulace, nejvyšší nároky na odstup signál/šum). Snižujte rychlost, dokud APčko vůči headsetu nepřestane retrainovat.
A ještě jedna věc:
Rx Signal RSSI je -38 až -45 mezi MikroTikem a Headsetem
Je to taková rada ze záhrobí... zažil jsem situaci, před mnoha lety, kde mikrotik s rádiem Atheros na 802.11n měl problémy udržet stabilní kanál, když jsem použil od oka hodně směrové antény na zřejmě dost krátkou vzdálenost... měl jsem RSSI kolem -40 dB. Jednalo se o point-to-point spoj, dva mikrotiky proti sobě. Když jsem ubral vysílaný výkon, takže RSSI kleslo někam k -55 dB, spoj se jako zázrakem stabilizoval. Druhá věc, která zlepšovala stabilitu, bylo vykašlat se na 802.11n a slézt na 802.11a :-( což by Vám nejspíš kapacitně už nevyhovělo (54 Mbps modulační rychlost).
Jinak bezdrátové klávesnice a myši jedou buď modrozub (v pásmu 2.4 GHz, a tuším se s WiFi snaží nějak ohleduplně navzájem vyhýbat) nebo proprietární rádiový protokol, který se s wifinou v pásmu 2.4 GHz na férovku ruší. Toto je případ těch miniaturních donglů/základnových rádií do USB, které se vůči počítači tváří jako HID device. Tzn. o důvod víc, jet kritický provoz na 5 GHz.
Velké diky, člověk se pořád učí.
Používám Logitech Lightspeed dongle, vysílá na 2.4GHz -> rušení tu bude, je to bohužel daň za komfort.