To si nerozumíme. To není v tom, že je to boží řízení. To je v tom, že vy neumíte počítat. Já vám opravdu nezaplatím x $ za to, abyste vy měl pocit, že je to správně.
Možná ještě příklad:
Já když budu chtít vytvořit projekt, a budu poptávat vývojáře, tak vyrazím dveře s vývojářem, který mi bude tvrdit, že v C to napíše lépe, ekonomičtěji, než to by to napsal nědo jiný v Rustu. Když vím, že ten C vývojář bude desetkrát dražší, zatímco to Rust programátor to udělá líp, i když bude méně zkušenej, a výsledný kód bude měně optimální, což se mi do ceny nepromítne.
Ano, mohli bychom se tu vzájemně obviňovat z toho, že já neumím počítat a vy zase, že jste fanatický zastánce Rustu. Nevím, kolik vám je, ale pro mě je to už třetí hype, jehož jsem svědkem-nejdřív zázračné C++, pak zázračná Java a teď zázračný Rust. Nevím, kde jste vzal nesmysl, že nezkušený vývojář v Rustu něco udělá lépe a levněji než průměrný vývojář v C (C++, Javě, Go, Pascalu, whatever...). Sorry, ale tohle už je nějaké náboženství-jak ty články, že něco je napsané v Rustu (sláva!), někdo něco přepsal do Rustu (Rust rulez!), někdo se rozhodl zastavit projekt v Rustu (hanba mu, špatné rozhodnutí bez ohledu na fakta)...
Původní dotaz byl na budoucnost Rustu v embedded světě. Můj názor je, že momentálně je to spíše marginální záležitost a že se na tom nejspíš v blízké budoucnosti nic nezmění. Ve vzdálenější zas někdo přijde s něčím jiným, módnějším, "modernějším", až se opět ukáže, že programy v Rustu nejsou víc sexy, než kdyby byly napsány v čemkoli jiném. Důvodem je, že Rust nepřináší nic tak zásadního, jako bylo C oproti assembleru, a není to ani "(eko)systémový jazyk", jako je tomu v Unixu, z něhož se přirozeně rozšiřovalo dál. Ono i to C++ je v embedded světě takové rozpačité, spousta kódu co jsem v této oblasti viděl na mě působí dojmem upachtěného OOP, tj. vymyslím nějak třídy a objekty, i když to v dané situaci vůbec nic nepřináší, jen více kódu a nepřehlednosti. Prostě mnou kritizovaná bezhlavá grafománie.
Asi bych Rust doporučoval místo C++. Ale zároveň bych vážil, zda v dané situaci neexistuje ještě příhodnější možnost, např. kombinace více jazyků s rozvrstvením do více úrovní/modulů. Ale to už opět míří spíše na desktopy a servery.