To, že v pásmu po NMT po vypnutí CDMA nic není je škoda. Prošel jsem si znovu vlákno a jestli jsem to dobře pochopil, tak máš zastaralý Cat 4 modem a anténky malé všesměrové klacíky uvnitř domu. Jestli máš vysílač na přímou viditelnost 10 km, tak bys mohl být schopen přijímat i vyšší kapacitnější frekvence, ale ne s anténou uvnitř domu. Já mám taky starý Cat 4 modem a v domě chytnu jen frekvence pod 1 GHz a rychlost je v jednotkách Mbit. To chce prostě anténu ven nebo venkovní jednotku. Ale bez uvedení konkrétní adresy je to jen mlácení prázdné slámy.
Nevím, nakolik je ten modem (LTE Teltonoka - bez 5G)
zastaralý, ale je to loňská koupě (na dorbtou radu tady na Rootu). Sice je to
uvnitř, ale v cestě stojí jen tenká dřevěná stěna. I na ty malé atkénky v daném místě dostanu sifnál
na tři čárky, tedy cca -60 dB. (Směrová anténa bude další krok.)
Hlavní problém je, že původně ty vysílače byly na stožáru za kopcem, cca 5 km, z daného místa na přímý dohled. Byl tyam 3 "moduly", o které se dělil T-Mobile s O2. Jenže pak se ty společnosti zřejmě nějak nepohodly, takže aktuýlně jasou tam dva moduly, pro každého operátora jeden - a na stožáru se posunuly o kousek níž, čím se dostaly "za terén", mimo přímý dohled.
Což je problém, protože já v tom místě už výš nemůžu - leda bych na střechu nainstaloval stožár, ale to by pak fungoval jako hromosvod, což rozhodně nemám v úmyslu. Naštěstí nižší frekvence/pásma se přes ten kopec "ohnou", takže to docela funguje. (A až bude
směrovka, bude to fungovat ještě líp.)
Jenže: ty vysílače pokrývají hlavně své bližší okolí. A tím, že klesla kapacita celkově o 1/3 (reálně to bude spíš 1/2), a zároveň tam přibylo - zejména v zimě - mobilních telefonů, je reálná rychlost hluboko pod tím, co by se dalo přenést. (Což mi,
neoficiálně, potvrdil i technik operátora.)
Žel, oficiální přístup operátora je:
"Tam je to špatný, umožníme vám vypovědět smlouvu bez sankční doby a najděte si jiného poskytovatele."