LTE - Internet v odlehlé končině

Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Odpověď #60 kdy: 08. 05. 2025, 18:46:19 »
Jednak v interiérech v přízemí v polovině obce není vůbec žádný signál (což by tak moc nevadilo, na půdách je ho obvykle dost)

No jo, ale když bába doma padne, tak ji najdou až podle much...

A teď si vezměte nějakou samotu, kde se tohle všechno nějakou formou s oblibou kombinuje.

Si myslím, že kdo je někdě úplně na samotě, tak s tímhle musí tak nějak počítat, to je tak nějak životní styl - není lékař, není škola, není obchod, není úřad, není nic. Ale ten internet se dá dnes docela dobře řešit třeba přes Starlink.

Na druhou stranu, elektřina je dnes prakticky všude, většinou vzduchem, takže technicky není problém k tomu natáhnout nějaký kabel - trasa existuje, jenže majitel "dělá do elektřiny", tak ho nějaké vaše internety nezajímají.

« Odpověď #61 kdy: 09. 05. 2025, 11:26:23 »
To se dá řešit snadno tak, že když už tam nějak dotáhneš net, dáš si tam zigbee bránu a tlačítko, který staroušek bude vědět že má občas zmáčknout, aby dal vědět že je OK. Dá se to udělat i jako náramek, a nastavit že občasný jedno zmáčknutí je "živá ruka = OK", držení nad 3s = SOS, neaktivita mezi východem a západem slunce nad 3 hodiny = kolaps.
Ale i když to bude mít, je dobrý aspoň ob den zavolat a chvilku pokecat.

Tonda

• 692
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 09. 05. 2025, 12:22:37 »
Pokud jsou špatný dráty na DSL, tak se s tím nic nenadělá, ale u LTE/5G modemů jsou tak jak jde vývoj dost dramatické rozdíly a hodně udělá i umístění, samozřejmě modem ven nebo venkovní anténa, s tím jsi jde vyhrát.

« Odpověď #63 kdy: 09. 05. 2025, 20:56:55 »
Pokud jsou špatný dráty na DSL, tak se s tím nic nenadělá, ale u LTE/5G modemů jsou tak jak jde vývoj dost dramatické rozdíly a hodně udělá i umístění, samozřejmě modem ven nebo venkovní anténa, s tím jsi jde vyhrát.
Problém u těch LTE/5G sítí je ten, že operátoři tak nějak neslyší na to, že by tu síť na konci nějak posilovali, protože zákazníků tam mají v podstatě konstantní počet. Jenže to neznamená konstantní počet klientů (protože jeden klient má třebas mobil, chytré hodinky, datovou SIM v tabletu...), a už vůbec ne konstantní komunikační potřebu (od hovorů se přes sporadické - protože drahé - datové služby přešlo na režim <q>jsem pořád onl-line a tahám, co to dá</q>).
Výsledkem je, že ty BTS jsou dnes těžce poddimenzované, a <q>fixní LTE/5G</q> má smůlu, protože se musí podělit nejen s čím dál nenažranějšími 5G mobily, ale taky s náhodnými skupinami procházejících /projíždějících <q>turistů</q>.
Takže se člověk může s vysokoziskovou směrovou MIMO anténou na přímý dohled snažit, jak chce, ve výsledku mu i na plném signálu ta rychlost padá klidně pod 1 Mb/s.

Tonda

• 692
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: 09. 05. 2025, 23:35:56 »
Ale posilujou, já mám chalupu v místě se složitým příjmem a sleduju tu jak se postupně zavádělo 3G, 4G, jak postupně přibývá LTE v pásmech 1800, 2100. O2 teď zavádí LTE i v pásmu 900. Postupně přibývá i 5G, pásmo 700 i kapacitní 3400-3800.

« Odpověď #65 kdy: 10. 05. 2025, 06:07:17 »
No jo, ale kde je mizerny az zadny signal, nebude ani nadale. Porad jsou to ty same BTS nekde za horizontem.

To se dá řešit snadno tak, že když už tam nějak dotáhneš net, dáš si tam zigbee bránu a tlačítko, který staroušek bude vědět že má občas zmáčknout, aby dal vědět že je OK. Dá se to udělat i jako náramek, a nastavit že občasný jedno zmáčknutí je "živá ruka = OK", držení nad 3s = SOS, neaktivita mezi východem a západem slunce nad 3 hodiny = kolaps.
Ale i když to bude mít, je dobrý aspoň ob den zavolat a chvilku pokecat.

Tohle po starem cloveku tezko vyzadovat, mobil maji poslednich 15+ let, ale cokoliv dalsiho je dnes uz problem. Rano baba dostane leky, v poledne obed, vecer navsteva, ale kdyz v noci padne, najdou ji az rano. Problem je uz i noseni toho mobilu, protoze ma svoje misto na parapetu v kuchyni, kde je jeste signal, a volat se vzdy chodilo ven. Z loznice si clovek nezavola, takze nejaky mobil na nocnim stolku neni resenim.

Pokud skonci 2G, skonci i spousta starych Nokii, na ktete jsou tihle lide zvykli a nic novejsiho se nenauci. Maji ty telefony 10+ let... To by bylo asi pak zajinave mi statistiku pripadu, kdy (si) nekdo nemohl zavolat pomoc protoze prisel o telefon na ktery byl leta zvykly. Uz jen jina metoda odemykani telefonu, kdy misto dlouheho stisku nejakeho tlacitka, muze byt potreba drzet tlacko jine, nebo nedejboze PIN, muze byt zasadni problem. Ano, nouzove volani jde i bez odemceni, ale tohle clovek neni zvykli pouzivat a ani si to neuvedomi, navic stary clovek casto prvne vola pribuzne, a ne zachranku - nikdy jim nic neni, jen potrebuji pomoc vstat - se zlomenou haksnou a rozbitou palici.

Tonda

• 692
    • Zobrazit profil
« Odpověď #66 kdy: 10. 05. 2025, 11:14:06 »
Problem je uz i noseni toho mobilu, protoze ma svoje misto na parapetu v kuchyni, kde je jeste signal, a volat se vzdy chodilo ven. Z loznice si clovek nezavola, takze nejaky mobil na nocnim stolku neni resenim.
Existují LTE/5G routery, které mají telefonní RJ11 zásuvku, kam se dá vrazit obyčejný pevnolinkový telefon jako třeba tohle
https://www.tp-link.com/nordic/service-provider/lte-router/nx220v
Dáš anténu na střechu, dovnitř ten router a do něj DECT základnu a můžeš telefonovat kdekoliv v baráku.

« Odpověď #67 kdy: 10. 05. 2025, 15:37:30 »
LTE routerů s telefonní zásuvkou RJ11 zase tolik není. To už je snadnější připojit k LTE routeru nějaký VoIP telefon do standardního RJ45. A pochopitelně vůbec nejlepší je mít mobil s podporou VoWiFi a pak netřeba žádnou extra telefonní linku.
« Poslední změna: 10. 05. 2025, 15:39:01 od tennyson.acie »

« Odpověď #68 kdy: 10. 05. 2025, 18:36:47 »
Pro seniora je bohuzel toto casto zasadni a nestravitelna zmena. Taky mam pocit, ze bezdratove telefony jsou casto velikostne podobne sluchatku od pevneho telefonniho pristroje, nez mibilnimu telefonu, na coz vam baba rekne, ze to sebou ke slepicim nepotahne.

VoWiFi neni mozne pouzit v sitich  virtualnich operatoru, ale to lze se skripenim zubu vyresit SIM od jednoho z tech tri smejdu.

« Odpověď #69 kdy: 10. 05. 2025, 22:31:59 »
Ale posilujou, já mám chalupu v místě se složitým příjmem a sleduju tu jak se postupně zavádělo 3G, 4G, jak postupně přibývá LTE v pásmech 1800, 2100. O2 teď zavádí LTE i v pásmu 900. Postupně přibývá i 5G, pásmo 700 i kapacitní 3400-3800.
Ono platí: jak kde.
Já mám zkušenost s lokalitou, kde jsem fungoval ještě na CDMA, dokud to fungovalo. Tenkrát tam byl signál dvou operátorů: jeden v přízemí, oba v patře. Data na přímou viditelnost cca 10 km.
První vylepšení bylo, že zmizel signál jednoho z operátorů a vypnuli to CDMA. Následovalo krátké tápání a 3G (později LTE) připojení na BTS za kopcem.
Posílení bylo v době, kdy T-Mobile a O2 trochu spolupracovali.
Pak je to přešlo, a kapacita připojení šla o třetinu dolů. Zároveň nedaleko vyrostlo zimní středisko, takže je (v zimě) potřeba obsloužit větší počet připojených zařízení.
Což se projevuje jako "mám signál, ale data ke mně moc netečou".
Pokusil jsem se to řešit s operátorem, ale dosáhl jsem jediného: "Já vám tam hodím slevu z tarifu za nekvalitu spojení. Ničemu to nepomůže, ale když jich na tom vysílači bude hodně, tak třeba někomu dojde, že nám utíkají penízky..."

Tonda

• 692
    • Zobrazit profil
« Odpověď #70 kdy: 11. 05. 2025, 14:12:49 »
To, že v pásmu po NMT po vypnutí CDMA nic není je škoda. Prošel jsem si znovu vlákno a jestli jsem to dobře pochopil, tak máš zastaralý Cat 4 modem a anténky malé všesměrové klacíky uvnitř domu. Jestli máš vysílač na přímou viditelnost 10 km, tak bys mohl být schopen přijímat i vyšší kapacitnější frekvence, ale ne s anténou uvnitř domu. Já mám taky starý Cat 4 modem a v domě chytnu jen frekvence pod 1 GHz a rychlost je v jednotkách Mbit. To chce prostě anténu ven nebo venkovní jednotku. Ale bez uvedení konkrétní adresy je to jen mlácení prázdné slámy.

« Odpověď #71 kdy: 11. 05. 2025, 17:01:13 »
Pásmo 450 MHz (CDMA) má uplatnění v neveřejné sféře. Naopak pro tu veřejnou sféru se z různých důvodů nehodí, např. jsou problémy s kolizí těch kmitočtů na mezinárodní úrovni.

« Odpověď #72 kdy: 11. 05. 2025, 17:14:04 »
To, že v pásmu po NMT po vypnutí CDMA nic není je škoda. Prošel jsem si znovu vlákno a jestli jsem to dobře pochopil, tak máš zastaralý Cat 4 modem a anténky malé všesměrové klacíky uvnitř domu. Jestli máš vysílač na přímou viditelnost 10 km, tak bys mohl být schopen přijímat i vyšší kapacitnější frekvence, ale ne s anténou uvnitř domu. Já mám taky starý Cat 4 modem a v domě chytnu jen frekvence pod 1 GHz a rychlost je v jednotkách Mbit. To chce prostě anténu ven nebo venkovní jednotku. Ale bez uvedení konkrétní adresy je to jen mlácení prázdné slámy.
Nevím, nakolik je ten modem (LTE Teltonoka - bez 5G) zastaralý, ale je to loňská koupě (na dorbtou radu tady na Rootu). Sice je to uvnitř, ale v cestě stojí jen tenká dřevěná stěna. I na ty malé atkénky v daném místě dostanu sifnál na tři čárky, tedy cca -60 dB. (Směrová anténa bude další krok.)
Hlavní problém je, že původně ty vysílače byly na stožáru za kopcem, cca 5 km, z daného místa na přímý dohled. Byl tyam 3 "moduly", o které se dělil T-Mobile s O2. Jenže pak se ty společnosti zřejmě nějak nepohodly, takže aktuýlně jasou tam dva moduly, pro každého operátora jeden - a na stožáru se posunuly o kousek níž, čím se dostaly "za terén", mimo přímý dohled.
Což je problém, protože já v tom místě už výš nemůžu - leda bych na střechu nainstaloval stožár, ale to by pak fungoval jako hromosvod, což rozhodně nemám v úmyslu. Naštěstí nižší frekvence/pásma se přes ten kopec "ohnou", takže to docela funguje. (A až bude směrovka, bude to fungovat ještě líp.)
Jenže: ty vysílače pokrývají hlavně své bližší okolí. A tím, že klesla kapacita celkově o 1/3 (reálně to bude spíš 1/2), a zároveň tam přibylo - zejména v zimě - mobilních telefonů, je reálná rychlost hluboko pod tím, co by se dalo přenést. (Což mi, neoficiálně, potvrdil i technik operátora.)
Žel, oficiální přístup operátora je: "Tam je to špatný, umožníme vám vypovědět smlouvu bez sankční doby a najděte si jiného poskytovatele."

Tonda

• 692
    • Zobrazit profil
« Odpověď #73 kdy: 11. 05. 2025, 17:50:44 »
Je to zařízení kategorie 4, což je byl původní základ z prvotní specifikace LTE z roku 2008. Bohužel modemy s modernějšími čipy stojí ranec a tohle se prodává "levně" i když je to prakticky bezcenné.

Psal si, že máš signál RSRP:-120, SINR:<0, RSRQ:-12, to je dost špatný signál, co ty parametry znamenají a jaké je dobrá hodnota se dá snadno vyhledat.

To máš barák na vrcholu kopce, že se bojíš, že by se z toho stal hromosvod? To bys ale zase neměl problém s příjmem.

Tvoje spekulace o tom co mají mezi sebou O2 a T-Mobile a nějakém poklesu kapacity jsou legrační.

Nejdřív 10 km, teď 5 km, radši napiš tu adresu

« Odpověď #74 kdy: 11. 05. 2025, 17:53:09 »
Stožáry se na střechu instalují (a instalovaly) naprosto běžně, ať už kdysi kvůli TV anténám, vysílačkám atd. Z toho bych obavy určitě neměl.