LTE - Internet v odlehlé končině

5nik

• 155
    • Zobrazit profil
Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Odpověď #45 kdy: 06. 05. 2025, 17:42:23 »
Když si počkáte, tak tento rok s tím určitě vyjdou:
https://telekomunikace.cz/d/19673-Novinky-u-MK/355 Už to prezentovali na konferenci.
Už jsou nějaké náznaky nebo předpoklady jaké budou ceny?
Ceny jsem zatím nikde nezahlédl.
Teď jsem si četl release notes k nadcházející verzi ROS 7.19 a podpora eSIM by měla být již v ní. Někdo tam odkazoval na https://esim.me/, což by mohlo být řešením i pro starší (aktuální) modely.
Tak kecám, ROS umí eSIM už v aktuální verzi 7.18. Tady už to dokonce někdo řešil s Vodafonem. Jen zatím nejsou venku 5G venkovní jednotky s nativní podporou eSIM (indoor už se prodává). A řešení alá 5ber a esim.me nejsou s mikrotikem kompatibilní (nenašel jsem potvrzenou funkčnost, spíše naopak).

« Odpověď #46 kdy: 06. 05. 2025, 17:57:39 »
5ber a esim.me dělají pouze to, že eSIM profil nahrají do fyzické SIM karty, takže ta je pak shodná s fyzickou SIM kartou, jakoby se jednalo o tu dodanou operátorem. Pochopitelně mimo telefony s Androidem nelze na 5ber a esim.me přepínat eSIM profily, ale to při použití v nějakých LTE modemech nevadí. Jenom pro info, tak 5ber a esim.me v pohodě fungují v LTE modemech od TP-Linku, osobně to v několika provozuji.

5nik

• 155
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 06. 05. 2025, 23:07:34 »
5ber a esim.me dělají pouze to, že eSIM profil nahrají do fyzické SIM karty, takže ta je pak shodná s fyzickou SIM kartou, jakoby se jednalo o tu dodanou operátorem. Pochopitelně mimo telefony s Androidem nelze na 5ber a esim.me přepínat eSIM profily, ale to při použití v nějakých LTE modemech nevadí. Jenom pro info, tak 5ber a esim.me v pohodě fungují v LTE modemech od TP-Linku, osobně to v několika provozuji.
Pardon, špatně jsem to napsal. Měl jsem na mysli onen management profilů (včetně jejich vytváření), aby se nemusela fyzická SIM z routeru kvůli změně (vy|za)ndavat.

« Odpověď #48 kdy: 07. 05. 2025, 05:07:22 »
V LTE modemech se ta SIM zase tak často nemění, jestli se vůbec někdy mění :)

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 07. 05. 2025, 13:43:44 »
Já třeba zvažuju použití 1 TB datamánie a vychází výhodněji vždy koupit novou SIM než dobít stávající. Venkovní CPE se dává někam výš aby mělo lepší signál. Vážně někomu přijde lepší použití fyzické SIM než eSIM?

Hornik

• 107
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 07. 05. 2025, 13:57:34 »
O kolik to vychazi levneji?

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 07. 05. 2025, 14:44:04 »
Ta simka se dá koupit na eshopech od 2300
https://www.zbozi.cz/vyrobek/o2-sim-karta-rocni-datove-pripojeni-1-tb/
Bundle 3+1 zdarma od cca 7200
Na bazarech pak SIM které lidi nestíhají využít i za 2000.
Vzhledem k tomu, že LTE tarif s nějakou rozumnou rychlostí je minimálně 500, spíš 600 měsíčně a navíc mi to tam operátoři odmítají dát, takže bych možná musel vzít neomezenou mobilní SIM, kde je to ještě dražší, tak bych mohl mít za srovnatelné peníze 3x 1TB SIM, kde není omezení rychlosti ani místa. A protože tam bývám 7 měsíců v roce, přes zimu potřebuju jen monitoring teplotních čidel a ovládání tepelného čerpadla, tak mi to vychází na skoro 400 GB měsíčně, což mi bude s rezervou stačit, nakonec bych možná i ušetřil.

« Odpověď #52 kdy: 07. 05. 2025, 15:16:52 »
Když si vezmu od Kyslíka Neo Stříbrný za 699 Kč s rychlostí 10 Mbps a možností až 5x měsíčně mít data neomezenou rychlostí, tak v kombinaci s Air Bank to mám -300 Kč, tj. za 399 Kč měsíčně (ano, je tam nutnost 5x měsíčně zaplatit platební kartou Air Bank a z toho stejného účtu platit i vyúčtování od Kyslíku). Ale nemusím se tentovat s nějakým sháněním a výměnou Datamánie.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 07. 05. 2025, 15:25:31 »
10 Mbit je naprosto směšná rychlost. Já mám aktuálně od O2 fixní LTE net 20 Mbit za 450 Kč a odmítají rychlost navýšit, tak zkoumám jak to vyřešit. Můžu mít přes O2 Family Platinu za 999, s Airbank kterou stejně mám jako hlavní banku za 700, ale to pořád je celkem dost na to, že tam bývám jen cca půl roku.
« Poslední změna: 07. 05. 2025, 15:27:15 od Tonda »

« Odpověď #54 kdy: 07. 05. 2025, 15:44:15 »
10 Mbps je pro nějaká čidla a další ptákoviny úplně v pohodě. Pro běžný provoz to může být na hraně, ale zase je tam možnost toho 5x zrychlení na max. Navíc u O2 lze za stejné peníze, jako je Neo Stříbrný, mít i YOU Neo s rychlostí 20 Mbps (a opět možností až 5x měsíčně zrychlení na max.), případně YOU NEO Max 5G za 899 Kč -300 Kč AB = 599 Kč měsíčně bez jakéhokoliv omezení.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 07. 05. 2025, 16:17:25 »
Tvl nesnaž se mi tlačit, že jsem úplnej debil, kterej neví jakou rychlost vlastně chce. Doma mám 250 optiku a na tý chalupě, kde ale trávím 7 měsíců je teď LTE 20 Mbit a prostě chci aspoň 50 Mbit.

« Odpověď #56 kdy: 07. 05. 2025, 20:58:14 »
Tvoje touhy ti nikdo nebere, ale to holt musíš přitlačit na pilu a nečekat, že to dostaneš za pár kaček. A samozřejmě si ani nemyslet, že v nějaké Horní-Dolní Zadnici se budou ISP předhánět, aby ti dávali totéž, co někde v Praze na sídlišti na optice, tak naivní fakt snad nejsi :P

« Odpověď #57 kdy: 08. 05. 2025, 00:06:14 »
Tvl nesnaž se mi tlačit, že jsem úplnej debil, kterej neví jakou rychlost vlastně chce. Doma mám 250 optiku a na tý chalupě, kde ale trávím 7 měsíců je teď LTE 20 Mbit a prostě chci aspoň 50 Mbit.
Za 50 Mb/s bych byl vděčný i doma. ;-)
Já mám reálně ve větším městě maximum cca 40 Mb/s bezdrátem, na samotě se dostávám "až" na 6 Mb/s.
Ono někdy není problém v tom, kolik je ochoten člověk platit a co za to je ochoten ISP nabídnout, ale spíše v tom, jak tam tu konektivitu dostat.

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 08. 05. 2025, 13:56:18 »
Tak to jsou celkem nic moc rychlosti. Otázka je, jestli je to tam fakt tak špatný nebo jen používáš nevhodné vybavení.

« Odpověď #59 kdy: 08. 05. 2025, 14:33:58 »
Tak to jsou celkem nic moc rychlosti. Otázka je, jestli je to tam fakt tak špatný nebo jen používáš nevhodné vybavení.

Na to nemusíte jezdit moc daleko z velkého města aby to bylo takhle špatné. Vesnice dest kilometrů za Prahou. DSL? Dva megabity se štěstím podle providerů. Místní wifináři? Nefungují, vyzkoušeno. Jsem v tomhle ohledu dost tolerantní a celkem nenáročný ale tohle bylo špatné i na mě a to je co říct. Jediné štěstí je, že zrovna tam bylo na místní BTS (zjevně experimentálně protože jinde nebylo široko daleko) rychlé 5G.

Jiný příklad. Středně velká vesnice na jižní Vysočině. Jedna BTS nad obcí. Jednak v interiérech v přízemí v polovině obce není vůbec žádný signál (což by tak moc nevadilo, na půdách je ho obvykle dost) ale hlavně je ve špičce totálně přetížené pásmo. Rychlosti LTE/5G jdou v té době s jakýmkoliv vybavením někam k megabitu. Tam je zase naštěstí dostupné relativně rychlé (tak sto až dvěstě padesát) VDSL.

A další příklad. Centrum Prahy, Josefov. VDSL? 50 Mbps se štěstím (podle providerů) protože rozvody pamatují císaře pána. Optika ve vedlejší ulici je vám na dvě věci, anténu nikam nedáte pokud nejste pod střechou a jste v nájmu. LTE jak kdy podle toho, kolik turistických zájezdů zrovna šlo kolem.

A teď si vezměte nějakou samotu, kde se tohle všechno nějakou formou s oblibou kombinuje.
« Poslední změna: 08. 05. 2025, 14:37:23 od Martin Poljak »